Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleistä

Vuosi 2020 – Se erilainen matkavuosi

29/12/2020
Vuosi alkaa jälleen olemaan lopuillaan ja perinteiseen tapaan nyt muisteltaisiin niitä kuluneelle vuodelle suunniteltujen matkojen kohokohtia, hetkiä ja retkiä. Muisteltaisiin lentomaileja, kymmeniä hotelleja ja makuelämyksiä maailmalla. Siis, jos kaikki vaan olisi mennyt niin kuin oltiin suunniteltu. Mutta kun ei mennyt, ja alkuvuoden Helsingin miniloman ja Tukholman reissun jälkeen tuli se iso K, joka pisti kaiken uusiksi.

Vuosi 2020 – suunnitellut matkat vs. toteutuneet

Jos vuosi olisi mennyt niin kuin suunniteltiin, olisimme vappuna astuneet laivaan Helsingissä ja risteilleet Pietariin katselemaan sipulikupoleita. Sen sijaan ajelimme kotimaan raitteja ja katselimme sipulikupoleita Valamon luostarissa.

Ja jos kesälomasuunnitelmat olisivat menneet niin kuin suunniteltiin, olisimme ajelleet Alpeilla kuvankauniissa järvimaisemissa. Sen sijaan ajelimme ristiin rastiin Järvi-Suomea, ja saimme kokea mm. uskomattoman luontoelämyksen Punkaharjulla, jossa näimme Saimaannorpan auringonlaskun kullatessa järvenselän.

Auringonlasku kuvankauniilla alppijärvillä vaihtui….

…auringon kultaamaan hetkeen Punkaharjulla.

Kesäloman ajoreitille suunnitellut Baijerin linnat vaihtuivat vuorostaan Olavinlinnaan. Muuten hyvä, mutta pieni koira ei ollut tervetullut kierrokselle, ei edes kantokassissa.

Ja jos syysloma olisi mennyt niin kuin suunniteltiin, olisimme ihastelleet ruskaa Islannissa Þing­vel­li­rin kansallispuistossa. Sen sijaan teimme päiväretkiä kotiseudulla, ja katselimme tulenhehkuisia värejä kotirannalla.

Syysloman ruska Islannissa vaihtui…

…kotirannan tulenhehkuiseen ruskaan.

Ja jos joulukuu olisi mennyt niin kuin suunniteltiin, olisimme tunnelmoineet jouluisessa Salzburgissa Cafe-Konditorei Fürstin Mozart-kuulilla herkutellen. Sen sijaan tunnelmoimme jouluista Roomaa liveopastetulla virtuaalimatkalla espresson ja salzburgilaisten suklaaherkkujen kera. Aivan huippua sekin!

Yksi ulkomaanmatka, ei ainuttakaan lentoa ja tuhansia kotimaan ajokilometrejä

Vuoden ainoaksi toteutuneeksi ulkomaanmatkaksi jäi siis helmikuinen Tukholma, jossa kiertelimme kaupunkia ja Fotografiskan näyttelyjä. Tukholmaan matkasimme laivalla eikä tälle vuodelle kertynyt ainuttakaan lentomailia. Vuosikymmeniin en ole pysytellyt näin pitkään yhtäjaksoisesti maankamaralla ja odotan kuin kuuta nousevaa sitä hetkeä, kun lentokoneen pyörät irtautuvat kentästä ja matka maailmalle alkaa. Sen sijaan kotimaassa on tullut ajeltua enemmän kuin koskaan ja mittariin on kertynyt tuhansia kilometrejä pelkästään toukokuusta lokakuuhun, tähän sitten vielä lisäksi junamatkat.

Miniloma Lapland Hotels Bulevardin Arctic Penthouse Junior Suitessa on aivan ihana katko arkeen!

Vuoteen 2020 on mahtunut majoituskokemuksia laidasta laitaan niin huoneistoissa, mökeissä kuin hotelleissa. Kokemukset ovat olleet sekä huonoja (mm. epäsiisteys, huono vastine rahalle) kuin niitä hyviä, jotka ovat päätyneet blogiin saakka. Erityisen hyvänä mieleen on jäänyt miniloma Lapland Hotels Bulevardin Arctic Penthouse Junior Suitessa (kuva yllä) joka oli aivan i-ha-na hemmotteleva katko arkeen. Lisäksi blogiin asti on ehtinyt kirjoitukset mukavasta Lapland Hotels Kuopiosta sekä kotoisasta boutique hotelli Sokos Hotel Villasta Tampereella (kuva alla), joissa kummassakin majoituimme ensimmäistä kertaa. Lisäplussat näille hotelleille myös siitä, että koirat ovat tervetulleita!

Kotoisa putiikkihotelli Villa Tampereella oli mukava kokemus,

Vuoden hetkistä ja retkistä blogiin asti on päätynyt muutama ja juttuvarastossa on vielä jokunen odottamassa vuoroaan. Kesällä kirjoitin kotikapunkimme Pietarsaaren ainutlaatuisesta arktisesta museosta Nanoqista, joka on toteutettu täydellä sydämellä vuosien talkootyöllä, ja tätä kohdetta voin suositella kaikille vauvasta vaariin. Lisäksi kirjoitin ihastuttavasta Inkeritalon vohvelikahvilasta Punkaharjulla, jonka wanhan ajan miljöö on kaunis kuin karkki, vohvelit herkullisia ja sydämellinen asiakaspalvelu täyttä kultaa. Näihin molempiin ovat myös hyvin käyttäytyvät koiraystävät tervetulleita.

Kuvat alla: vasemmalla yksi Nanoqin majoista, kuva oikealla: pieteetillä kunnostettu ihastuttava Inkeritalon vohvelikahvila Punkaharjulla.

Virtuaalimatkoja ja webinaareja

Nyt kun ne ihan oikeat matkat ovat jääneet vähiin, on jostain pitänyt saada liennytystä palavaan matkakaipuuseen. Onneksi hyviä vaihtoehtoja on löytynyt verkosta ja olenkin osallistunut moniin matkailuaiheisiin webinaareihin ja paikallisten matkailuorganisaatioiden verkossa järjestettyihin tilaisuuksiin. Juhannuksena olin Thaimaan matkailun vieraana covid-19 tilannekatsauksessa ja kohde-esittelyistä erityisesti Aventuran Tahitin matkailta nostatti ihan uskomattoman matkakuumeen. Paljon kertonee se, että matkaillan jälkeen Tahiti meni nyt kärkeen matkahaaveideni listalla ohittaen pitkäaikaisen haavekohteen Malediivit.

*Aventuran matkaillat / webinaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. 

Aventuran matkaillan jälkeen Tahitista tuli matkakohteiden ykköshaaveeni.

Webinaarien lisäksi olen käynyt virtuaalimatkailemassa usemman kerran ja näistä parhaan kokemuksen on tarjonnut Naantalin Matkakaupan liveopastetut virtuaalikierrokset. Olen käynyt heidän kutsumana kahdesti Roomassa, jossa olemme kierrelleet ihan oikealla turistikierroksella asiantuntevan oppaan Leenan johdolla. Liveopastetulla kierroksella on ollut sitä ihan oikeaa matkan tuntua ja kierroksella on ollut myös mahdollista kysyä oppaalta. Vinkiksi muuten, että vuoden loppuun saakka ehdit sinäkin osallistumaan blogin arvontaan (klik), jossa voit voittaa itsellesi virtuaalimatkan Roomaan, joita Naantalin matkakauppa tarjoaa kolmelle blogin lukijalle.

*Rooman liveopastetut virtuaalimatkat sekä matka-arvonta: kaupallinen yhteistyö Naantalin Matkakauppa & Elämää ja Matkoja blogi *

Matkailuaiheiset webinaarit ja virtuaalimatkat ovat tuoneet minulle hyvää ensiapua matkakuumeeseen ja näiden myötä olen löytänyt myös monta uutta matkaunelmaa. Niitä haaveita kun pitää olla, jotta jaksaa katsoa tulevaisuuteen.

Liveopastetut matkat Roomaan tuovat liennytystä matkakaipuuseen. P.S. Muistathan osallistua blogiarvontaan, jossa voit voittaa itsellesi Naantalin Matkakaupan virtuaalimatkan Roomaan!

Ei mennyt siis vuoden matkat ihan niin kuin suunniteltiin, mutta ei se ole maailmaa silti romahduttanut. Maaliskuun alkujärkytyksen jälkeen asennoiduimme asiaan niin, että näillä mennään eikä masennuta. Niiden ihan oikeiden matkojen aika tulee sitten, kun ajat ovat paremmat. Ja mikä parasta, sitä valoa on jo näkyvissä tunnelin päässä ja uusi normaali siintää horisontissa. Kyllä se tästä vielä hyväksi muuttuu ja voi sitä hetkeä, kun pääsemme jälleen ihan oikeasti matkaan!

Kiitos kaikille blogin matkassa vuosien saatossa kulkeneille ja Onnellista uutta vuotta 2021!

xo – Mia –

 

* Rooman liveopastetut virtuaalimatkat sekä arvonta: kaupallinen yhteistyö Naantalin Matkakauppa & Elämää ja Matkoja -blogi.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 01/01/2021 at 03:27

  No ei tosiaan mennyt matkat niin kuin ajateltiin, mutta ei tämä toisaalta huono vuosi ollut kuitenkaan. Kesällä koronatilanteen ollessa suotuisampi pystyimme matkustamaan Alpeille useammaksi viikoksi ja sen jälkeen Norjaan. Suomen Lappi ruska-aikaan näytti meille myös parhaat puolensa. Toivotaan kuitenkin, että vuosi 2021 tulee olemaan helpompi ja parempi.

  Oikein hyvää tulevaa vuotta myös sinulle!

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 11/01/2021 at 19:27

   Mukavaa, että pääsitte tänä vuonna matkaamaan kauniisiin vuorimaisemiin niin Alpeille kuin Norjaan sekä nauttimaan syksyn ruskasta Lapissa.

   Me jätimme nämä elämykset odottamaan aikaa parempaa covidin ja lähipiirin riskiryhmäläisten vuoksi. Uskotaan ja toivotaan kuitenkin, että rokotusten myötä maailma alkaa jälleen avautumaan ja voimme jälleen matkustaa vapaammin.

   Kiitos kommentistasi ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

   Ihanaa alkanutta vuotta ja upeita uusia matkoja teillekin!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.