Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kiertomatkat Ranska

Saint-Émilion | Bordeaux-viinien sydänmailla

30/11/2020
Viivasuora tie halkoo vehreää maisemaa, viiniviljelykset jatkuvat silmänkantamattomiin. Siellä täällä kohoaa linnoja torneineen ja tunnettujen viinitalojen nimet muodostavat tienvarren tilavierailuille kutsuvan helminauhan. Olemme Bordeaux-viinien sydänmailla, matkalla keskiaikaiseen Saint-Émilioniin.

Saint-Émilion on yksi Bordeauxin alueen neljästä merkittävästä viinialueesta ja täällä on viljelty viiniä jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Noin kahdentuhannen asukkaan Saint-Émilion on saanut nimensä alueella erakkona asuneen benediktiiniläismunkki Emilionin mukaan ja nykyisillä sijoillaan kylä on sijainnut 700-luvulta lähtien. Pitkän historian omaava Saint-Émilion on ollut myös merkittävä etappi Pyhän Jaakobin Via Lemovicensis pyhiinvaellusreitillä  Santiago de Compostelaan. Nykyään tänne tiensä löytävät paitsi pyhiinvaeltajat, myös historian ja laatuviinien ystävät sekä elämän nautiskelijat.

Saint-Émilion sijaitsee Gironden departementissä vajaan 50 kilometrin päässä departementin pääkaupunki Bordeauxista. Tänne ajaa Bordeauxista vajaassa tunnissa ja tiestö on hyväkuntoista, vaikkakin paikoin kapeaa. Seudun liikennekulttuuri on sujuvaa eikä lainkaan hiuksia nostattavaa. Sen sijaan pysäköintipaikkoja on vanhan keskustan tuntumassa niukasti, joten voit varautua kierrokseen jos toiseenkin, ennen kuin onnistaa. Etäisyydet Saint-Émilionin historiallisessa keskustassa ovat kuitenkin lyhyet, joten kohtuullisella kävelymatkalla selviät, vaikka joutuisit jättämään auton hieman sivummalle.

Bordeauxista Saint-Émilioniin voit matkata myös junalla tai bussilla. Bordeauxista juna lähtee SaintJean rautatieasemalta ja matka kestää noin 35 minuuttia. Saint-Émilionin asemalta on noin viidentoista minuutin kävely keskustaan. Bussi nro 304 lähtee Bordeauxissa Quinconces Orléans pysäkiltä ja matkaan vierähtää noin tunti. Bussilla saavut aivan Saint-Émilionin keskustan tuntumaan.

Muurien ympäröimän viehättävän Saint-Émilionin keskusta on rakennettu kalkkikivestä ja tätä vartioi 68 metriä korkea kellotorni, josta avautuvat kauniit näkymät viinialueiden ylle, jos vain jaksat kavuta 196 askelmaa huipulle. Vuosisatojen 1100 – 1400 aikana rakennettu kellotorni on osa kallioon louhittua monoliittikirkkoa, joka on peräisin 1100-luvulta. Useimmat Saint-Émilionin rakennukset ovat kuitenkin 1700 – 1800 luvuilta ja monet näistä on alun alkaen rakennettu viinitilojen työntekijöiden asumuksiksi.

Nykyään nämä kalkkikivirakennukset ovat toinen toistaan laadukkampien viinien maistelu- ja kauppapaikkoja, joissa voi asiantuntijan opastuksella koemaistaa eri viinilaatuja ennen ostopäätöstä. Useilla viinitiloilla on lisäksi omat ravintolat Saint-Émilionin keskustassa, ja näissä on loistava tilaisuus tutustua viineihin paikallisista raaka-aineista valmistetun ruuan kanssa. Saint-Émilion onkin punaviinien ystävälle todellinen makujen paratiisi ja valinnan varaa riittää, sillä Saint-Émilionin alueella on yli 1 200 viinitaloa eli chateauxta. Laadukkaita viinejä voit ostaa suoraan viinitiloilta tai Saint-Émilionin keskustan lukuisista myymälöistä. Kotiinkuljetuksesta ei tarvitse huolehtia, sillä liikkeet ja viinitilat huolehtivat isompien ostosten rahdittamisesta kotiosoitteeseesi sovittuna ajankohtana.

Useat viinitilat järjestävät opastettuja kierroksia, joissa pääset tutustumaan viininviljelyn ja -tuotannon saloihin. Saint Émilionin yli tuhannesta viinitilasta olikin vaikea valita yhtä vierailukohdetta, ja siksi pyysimme paikallisilta suosituksia. Meille suositeltiin lämpimästi Chateau La Dominiquea, jonka historia yltää aina vuoteen 169o.

Vuonna 1969 Chateau La Dominique siirtyi Clément Fayatin omistukseen, jonka tinkimättömällä työllä tuolloinen kartanorakennus ja pari viiniköynnöstä muuntui nykyiseksi laadukkaita grand cru classé –viinejä tuottavaksi viinitaloksi. Tilan historiaa on kehitystyön lomassa kuitenkin kunnioitettu ja 1700-luvun kartanorakennuksessa on säilytetty mm. arkkitehti Jean Nouvelin käsialaa oleva avant-garde kellari. Nykyään Clément Fayatin viitoittamaa työtä jatkaa hänen poikansa Jean-Claude Fayat, joka isänsä tavoin panostaa jatkuvaan kehitykseen sekä tinkimättömään laatuun. Chateau La Dominiquen 29 hehtaarin tila sijaitsee Pomerol -alueen kupeessa ja täällä tuotettuja Saint-Emilion grand cru classé viinejä voimme suositella lämpimästi, kuten myös tilavierailua. Opastettujen tilavierailujen kesto on alkaen yksi tunti, ja ennakkovarausta suositellaan (linkki ohessa).

Chateau La Dominiquessa voit toki käydä myös vain ostoksilla viinitalon myymälässä ilman tilakierrosta, sekä lounaalla tai päivällisellä viinitilan La Terasse Rouge ravintolassa. Ranskassa kun ollaan, on hyvä huomioida että ravintola on avoinna vain lounasaikaan klo 12 – 14.30 ja illalisaikaan klo 19.30 – 21.30, oheisesta linkistä voit vielä varmistaa ajantasaiset aukioloajat kunakin vuodenaikana.

Ainutlaatuisen viininviljelyhistorian ja -maisemat omaava Saint-Émilion liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon kulttuurihistoriallisena maisemana vuonna 1999, ensimmäisenä viinialueena maailmassa. Näissä viininviljelymaisemissa sekä tunnelmallisessa keskustassa kierrellessä aika meneekin kuin siivillä. Tunnissa parissa ehdit jo hyvin näkemään keskiaikaisen keskustan ja jos haluat tutustua lähemmin kallioon louhittuun monoliittikirkkoon, lisää aikaa kierrokseen yksi tunti. Monoliittikirkon sisätiloihin pääsee ainoastaan turistitoimiston opastamilla kierroksilla. Olit sitten lyhyellä tai pitkällä kierroksella Saint-Émilionissa, varaudu hyvillä tukevilla kengillä, sillä kivetyt kadut ja kujat kulkevat paikoin jyrkissäkin rinteissä.

Laajempi Saint-Émilionin alueen viinitiloilla kiertely vaatii aikaa jo päivän pari, mutta myös tunnissa parissa ehtii tekemään silmäyksen yhteen tilaan. Viinitiloilta toiseen kiertelyyn oma (vuokra)-auto on kätevin, mutta viljelyalueiden tasaisessa maastossa matkaa taittaa yhtä lailla joutuisaan myös hotellien tarjoamilla polkupyörillä. Autolla liikkuessa on hyvä muistaa, että Ranskassa yleinen rattijuopumusraja on 0,5 promillea tai 0,2 promillea uusille kuljettajille.

Saint Émilioniin voisin hyvin ajatella majoittuvanikin, sillä viehättävä muurien ympäröimä keskusta on varmasti ihastuttava myös illan valaistuksessa. Tulevia matkoja ajatellen laitoin muistiin Saint Émilionin keskustassa sijaitsevan Hôtel de Pavien, jonka sijainti on aivan loistava. Hôtel de Pavie tarjoaa paitsi hienot näkymät, myös hyvätasoista charmanttia majoitusta, ja lisäksi hotellissa on tasokas ravintola. Laitahan Sinäkin tämä hotelli muistiin, jos olet lähdössä esim. merkkipäivän viettoon, kun ajat ovat jälleen paremmat tai muuten vaan tekee mieli satsata oikein kunnolla matkapaaston jälkeen.

Keskiaikaisen keskustan hotellien lisäksi Saint Émilionin viiniviljelysten sydämessä on tarjolla myös elämyksellistä majoitusta linnoissa, jotka on kunnostettu upeiksi hotelleiksi. Yksi aivan ihastuttava vaihtoehto on Château Grand Barrail, joka on osa Small Luxury Hotels keskittymää. Tämä linna meni omien matkahaaveiden listalle!

Edullisempaa majoitusta toki myös löytyy, ja silloin on hyvä suunnata katse huoneistotarjontaan. Edullisempia hotellivaihtoehtoja kannattaa katsoa lähellä Saint Émilionia sijaitsevista kaupungeista kuten Libourne ja Arveyres, joissa on mm. Ibis, Mercure ja Kyriad -ketjujen hotellit. Jokaiselle siis löytyy varmasti sopiva vaihtoehto, joista lähteä tutustumaan näihin UNESCOn maailmanperintökohteen kulttuurimaisemiin ja sen laadukkaisiin viineihin sekä historiaan.

Saint-Émilionin yhdistää mukavasti kaupunkilomaan viehättävässä Bordeauxissa, jonka vanha kaunis keskusta on sekin UNESCOn maailmanperintökohde. Tähän voi vielä lisätä rantaloman kuutisenkymmentä kilometriä Bordeauxista sijaitsevassa Arcachoninissa, joka on ihanan ranskalaisen tyylikäs ja rento lomakohde. Nyt jos koskaan on hyvä aika haaveilla ja suunnitella tulevaa, sillä sen avulla jaksaa läpi talven ja koronakauden. Ja pian se aikakin tulee, että pääsemme jälleen matkaan. Ajatasaiset Ranskan matkustustiedotteet voit lukea Ulkoministeriön sivulta tästä.

P.S. Nautit Saint Émilionin sitten yksinään tai yhdistelmämatkalla, on luvassa aivan ihastuttava kattaus makuja, maisemia, historiaa ja elämyksiä – adorable!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.