Suomen suurin matkablogiyhteisö
Mamman keittiössä Reseptit

Ragu alla Napoletana – maukas jauhelihakastike pastalle

15/03/2020

Korona kurittaa koko maailmaa ja matkat ovat enimmäkseen jäissä meillä jokaisella. Vaikka matkat saavat nyt odottaa aikaa parempaa, ei reissutauko silti estä haavematkailemasta turvallisesti omalla kotisohvalla, vaikkapa blogijuttujen parissa. Onneksi matkojen maku- ja tuoksumuistoja voi tuoda myös omaan kotikeittiöön polttavinta matkakuumetta liennyttämään.

Nyt kun on hyvin aikaa kypsytellä ruokaa kotikeittiössä, ajattelin jakaa teille yhden luottoreseptini, nimittän pitkään haudutetun italialaisen jauhelihakastikkeen, ragù, reseptin. Ragù-on yleisnimike italialaiselle (jauhe)lihakastikkeelle, joka tarjoillaan pastan kanssa, ja tästä on olemassa monenlaisia versioita. Tunnetuin niistä on Ragu alla Bolognese, jossa käytetään vähän tomaattia ja lisämakua tulee kuivasta valkoviinistä. Bolognese -kastiketta saatetaan pehmentää myös lorauksella kermaa. Itse tykkään enemmän runsaasti tomaattia sisältävästä Ragu alla Napoletanasta, joka saa lisämakua täyteläisestä punaviinistä ja potkua kastikkeeseen voi tuoda hyppysellisellä chiliä. Yhteistä ragù-kastikkeilla on kuitenkin se, että ne haudutetaan pitkään ja valmiin kastikkeen koostumus on paksu ja maut kohdillaan. Perinteisesti Bolognese tarjoillaan tagliatellen kanssa ja Napoletana spagetin kanssa, mutta tässä tunnustaudun etiketinrikkojaksi ja kastike solahtaa useimmiten penne-, fusilli– tai simpukanmuotoisen gnocchi -pastan seuraksi.

Tämän reseptin ’rungon’ poimin talteen Barilla-paketin kyljestä jo pari vuosikymmentä sitten, ja vuosien saatossa olen tuunannut reseptiä enemmän omaan makuun sopivaksi Napoletana -versioksi. Tervetuloa Mamman keittiöön ja kokkaamaan Ragu alla Napoletanaa!

RAGU ALLA NAPOLETANA MAMMAN TAPAAN

Ainekset
 • 400 g jauhelihaa (miel. 17 – 20 % rasvaa sisältävä naudan jauheliha esim. Snellmanin Kunnon naudan jauheliha 20 %)
 • 1 iso sipuli (miel salottisipuli, mutta myös kelta- ja punasipuli käy)
 • 1 iso porkkana
 • 1 sellerinvarsi (tai pieni pala juuriselleriä)
 • 3 – 4 pulleaa valkosipulinkynttä
 • 5 rkl oliiviöljyä
 • 1 tlk tomaattimurskaa (esim. Mutti)
 • 4 rkl tomaattipyrettä (esim. Mutti)
 • 3 dl vettä
 • 1 dl punaviiniä
 • 1 lihafondi (esim. Fond ’Du Chef’ Beef) tai 1 lihaliemikuutio
 • 1 – 2 tl kuivattua basilikaa
 • 1 – 2 tl kuivattua oreganoa
 • 1/2 – 1 tl rouhittua mustapippuria
 • 1 – 2 tl suolaa (miel. hieno merisuola)
 • (n. 1 tl kuivattua chiliä)
 • 500 g pastaa (perinteisesti tarjoillaan spagetin kera, mutta myös esim. fusilli, penne tai simpukanmuotoinen gnocchi -pasta käy mainiosti)
 • päälle parmesan-juustoa ja tuoretta basilikaa koristeluun

Valmistus
 • Hienonna sipuli, valkosipuli, selleri ja porkkana. Porkkanan voi halutessaa myös raastaa karkeaksi raasteeksi. Jos käytät juuriselleriä sellerinvarren sijaan, raasta se hienoksi. Vinkki: valkosipulia ei kannata puristaa puristimella, koska silloin valkosipulin maku tulee liian ’pistäväksi’.
 • Kuumenna oliivioljy pannulla tai paistokasarissa ja lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli, selleri sekä porkkana. Ota hellan lämpöä pykälän pari alaspäin ja kypsennä noin 7 -8 minuuttia. Sekoita hyvin etenkin kypsennyksen alkuvaiheessa, jotta öljy imeytyy tasaisesti. Älä ruskista, vaan kuullota.
 • Ruskista jauheliha toisella pannulla ja lisää se kuullotettujen kasvisten kaveriksi.
 • Sekoita joukkoon tomaattimurska, tomaattipyre, vesi, punaviini, fondi tai murennettu lihaliemikuutio sekä mausteet ja suola. Mausteiden määrää voit säätää oman maun mukaan, kuten myös valkosipulin.
 • Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vähintään tunti, mutta mielellään pidempään, jolloin maut tiivistyvät.
 • Keitä pasta ohjeen mukaan, valuta hyvin (älä huuhtele!) ja sekoita joukkoon valmis kastike.
 • Tarjoile vastaraastetun parmesan-juuston kera ja annoksen voit koristella lisämakua tuovalla tuoreella basilikalla.

Jos kaipaat vaihtelua reseptiin, kokeile lisätä joukkoon myös hienonnettua pekonintyyppistä pancettaa!

Hyvää ruokahalua – Buon Appetito!

 

 

Kuvat: Pixabay sekä Elämää ja Matkoja -blogi

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Outi 16/03/2020 at 18:05

  Herkullinen resepti <3 Leppoisaa viikkoa sinulle!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.