Kaupunkilomat Ruotsi

Kuvamatkalla Tukholman Fotografiskassa

06/03/2020

Fotografiska Stockholm on kansainvälinen valokuvataiteen kohtaamispaikka, joka kuljettaa visuaalisille matkoille ympäri maailman. Näyttelytilat sijaitsevat Tukholman Södermalmilla arkkitehti Ferdinand Bobergin suunnittelemassa ja vuosina 1906 – 1910 rakennetussa Stora Tullhusetissa. KauniinArt Nouveau tyylisen rakennuksen punatiilinen julkisivu on alkuperäisessä asussaan ja sisätilat muutettiin nykyiseen käyttöönsä v. 2008 – 2010. Tukholman Fotografiska avasi ovensa yleisölle ensi kertaa 21.5.2010 ja täällä järjestetään vuosittain 4 päänäyttelyä sekä 15 – 20 piennäyttelyä.

Fotografiska on hyvin suosittu kohde paitsi matkailijoiden myös Tukholmalaisten keskuudessa, ja vuosittain täällä vierailee yli puoli miljoonaa kävijää. Fotografiskalla ei ole omia kokoelmia perinteisten museoiden tapaan, eikä se toimi julkisen rahoituksen varassa. Fotografiskan toiminta perustuu pääsylipputuloihin, joiden ansiosta se pystyy tarjoamaan vuosittain useita kansainvälisen tason näyttelyjä. Tukholman Fotografiskassa järjestetään näyttelyjen lisäksi myös valokuvauskursseja, luentoja sekä työpajoja Fotografiska Academyssä.

Fotografiskan 5 500 m2 tiloista toimii näyttelytiloina 2 500 m2, ja teokset on sijoitettu ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on näyttelytilojen lisäksi laadukas myymälä ja kolmannessa kerroksessa upeat näkymät tarjoava ravintola. Museo on kokonsa puolesta helposti haltuun otettava, ei liian suuri muttei liian pienikään. Esteettömyys on hyvin huomioitu ja näyttelytiloissa on istumapaikkoja hetken levähdykseen tai teosten pidempään tutkiskeluun. Kävimme Tukholman Fotografiskassa helmikuun viimeisellä viikolla ja kiertelimme näyttelyä parin tunnin ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

teoksen tekijä: Erik Johansson / kuva teoksesta otettu Fotografiska Stockholm Places Beyond -näyttelyssä

Fotografiskan ensimmäisessä kerroksessa saimme sukeltaa surrealistiseen maailmaan ruotsalaissyntyisen Erik Johanssonin (synt. huhtikuu 1985) Places Beyond näyttelyssä, jonka teokset ovat todella oivaltavia ja monitahoisia.

”Johansson creates a meticulous fantasy which is part photograph, part construction, part drawing with so many layers of foolery in his images, you can’t pull the illusion apart, it fits together so perfectly.” – Robert Krulwich –

Prahassa asuvan Johanssonin teokset syntyvät kuvankäsittelyn avulla yhdistellen useita, jopa satoja, valokuvia sekä muuta raakamateriaalia. Kymmenien tuntien työn lopputuloksena on upeiden kuvien surrealistiseen maailma, joita lähemmin tutkiessa löytää yhä uusia ja uusia ulottuvuuksia. Erik Johanssonin teokset pitävät sisällään myös syvempää sanomaa ihmisyydestä, maailmasta ja luonnosta, ja Johanssonin ajatuksia luomisprosessin varrelta on luettavissa näyttelytilassa. Myös teosten nimet ovat hyvin kuvaavia, kuten alla oleva teos Comfort Zone, mukavuusalue, jonka valmistumisen kulisseihin pääsee kurkistamaan videolta täällä.

teoksen tekijä Erik Johansson / Comfort Zone, 2019 / kuva teoksesta otettu Fotografiska Stockholm Places Beyond -näyttelyssä

“Stories and scenes kind of pop up. I see them constantly around me, and love to explore them. I become more and more interested in telling these stories, in surprising the viewer and making them think, for example about what we are doing to our dear planet”, Erik Johansson says.

”Det dyker liksom upp berättelser och scener, jag ser dessa ständigt omkring mig och jag älskar att utforska dem. Jag blir alltmer intresserad av att förmedla dessa berättelser, få betraktaren att både förvånas och tänka efter lite, till exempel kring vad vi gör med vår kära planet”, berättar Erik Johansson. lähde Fotografiska

Ihastuin Erik Johanssonin teoksiin niin paljon, etten olisi malttanut niiden ääreltä poistua, ja itse asiassa kävinkin katsomassa nämä kahteen kertaan. Places Beyond näyttely avattiin 6.12.2019 ja alunperin sen oli tarkoitus jatkua 1.3.2020 saakka. Suosittu näyttely sai kuitenkin vielä ansaittua jatkoaikaa, ja nyt Fotografiskan sivu kertoo Places Beyond näyttelyn jatkuvan 15.3.2o20 saakka. Lisäksi taiteilija itse on paikalla Fotografiskassa 11.3.2020 klo 18 alkavassa Artist Talk –tapahtumassa, joten jos olet silloin Tukholmassa, mene ihmeessä tutustumaan lahjakkaan Erik Johanssonin teoksiin sekä kuuntelemaan hänen ajatuksiaan. Lämmin suositus!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

teoksen tekijä Erik Johansson / Looking for Stars, 2019 / kuva teoksesta otettu Fotografiska Stockholm Places Beyond -näyttelyssä

Fotografiskan toisessa kerroksessa meitä oli vastassa aivan toisenlainen maailma, yhdysvaltalaisen Alex Pragerin (synt. 1979) amerikkalaiseen yhteiskuntaan kuljettava Welcome Home näyttely. Pragerin teokset vaativat pidempää tutkimista ennen niiden avautumista katsojalle, sillä teosten juju piilee yksityiskohdissa, katseissa ja ilmeissä. Hollywood on lähellä Los Angelesissa kasvaneen Pragerin sydäntä, mutta näistä kuvista ei kannata odottaa glamoröösiä Hollywoodia. Pragerin teokset kuvautuvat pikemminkin hieman synkkinä ja kaoottisinakin, mutta kylmäksi nämä eivät jätä. Suosittelen kiertelemään ja katselemaan ensin Welcome Home valokuvateokset ja sen jälkeen katsomaan teosten maailmaan kuljettavan 8 minuutin filmin, joka saa aikaan muutaman ylimääräisen sydämen lyönnin. Welcome Home näyttely on avoinna 8.3.2020 saakka.

teoksen tekijä Alex Prager / kuva teoksesta otettu Fotografiska Stockholm Welcome Home -näyttelyssä

Alex Pragerin näyttelystä matka jatkuu suomalaisen Pentti Sammallahden mustavalkoisten Distant Land näyttelyn teosten ääreen. Perinteisempää valokuvausta edustavat Pentti Sammallahden kuvat kuljettavat matkalle mm. Marokkoon, Venäjälle ja Suomeen eri vuosikymmeninä. Pentti Sammallahtea luonnehditaan runolliseksi tarkkailijaksi, ja sen voin hyvin allekirjoittaa, sillä hänen kuviinsa on ikuistettu hetkiä ympäröivästä maailmasta, josta löytyy niin karua rujoutta kuin luonnon kauneutta. Pentti Sammallahti Distant Land näyttelyn on kuratoinut Anna Mustonen, ja se on esillä Tukholman Fotografiskassa 8.3.2020 saakka.

”Pentti Sammallahti, one of Finland’s most recognized artists, is more than a photographer: he is a craftsman, a poet, a traveler, and a master-observer.” – Fotogafiska –

teoksen tekijä Pentti Sammallahti / kuva teoksesta otettu Fotografiska Stockholm Distant Land -näyttelyssä

Seuraava huonetila Fotografiskan toisessa kerroksessa kuljettaa meidät matkalle Marokkoon Hassan Hajjaj’nVOGUE, The Arab Issue näyttelyn pariin. Värikylläisen tilan intensiiviset kasvokuvat vangitsevat katseen, ja taustalla soi taiteilijalle ominaiseen tapaan marokkolaiset rytmit. Valokuvien lisäksi näyttävät kehykset ovat osa teoksia, ja näiden luomiseen on käytetty kekseliäästi mm. säilyke- ja juomatölkkejä, pyöränrenkaita ja peilejä.

teosten tekijä Hassan Hajjaj / kuva teoksista otettu Fotografiska Stockholm VOGUE, The Arab Issue -näyttelyssä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hassan Hajjaj vietti lapsuutensa 1960-luvulla Larachen kaupungissa Marokossa, josta perhe muutti 1970-luvulla Lontooseen isän asuttua siellä jo jonkin aikaa työn vuoksi. Lontoossa 12-vuotias Hassan löysi taiteilijaminänsä halutessaan kertoa uudessa kotimaassaan maasta, josta hän on kotoisin. Katutaide loi perustan hänen tämän päivän kuvilleen ja nykyään Hassan Hajjaj on Marokon kansainvälisesti merkittävimpiä taiteilijoita. Hänen töitään on nähtävillä mm. New Yorkissa Brooklyn-museossa, Los Angelesissa nykytaiteen museossa sekä Lontoossa Victoria & Albert -museossa. Fotografiskan 14.2.2019 avattu VOGUE, The Arab Issue -näyttely on toteutettu yhteistyössä Pariisin Maison Européenne de la Photographien kanssa ja se on avoinna 7.6.2020 saakka. 

“For me it began when I, as a twelve-year-old newcomer in London, wanted to show my friends something from my native country. They came from places like the Caribbean, Brazil, and India, places brimming with cultural belonging familiar to everyone: reggae, Pelé, samba, calypso, rai-music, and more. I wanted them to know that I was also from a cool place, so I created things, graffiti, and scenarios, that I shot with a borrowed camera. Things that mixed the Moroccan with the vibrant London that we all lived in. But it was in 1989 when I bought myself a used Pentax from Zak Ove that everything really took off”, Hassan Hajjaj says.  – Fotografiska –

 

Visuaalisten matkojen lisäksi Fotografiskassa voi nauttia myös säännöllisesti järjestettävistä konserteista, taiteilijaluennoista sekä erinomaisesta ruuasta kolmannen kerroksen ravintolassa, joka on palkittu maailman parhaana museoravintolana vuonna 2017. Ravintolasta avautuvat kauniit näkymät merelle sekä Tukholman keskustaan, Skeppsholmeniin ja Djurgårdenille. Jos haluat ainoastaan ruokailla ravintolassa ilman näyttelykierrosta, tulee tehdä pöytävaraus viimeistään edellisenä päivänä, jolloin ei tarvitse maksaa pääsymaksua näyttelytilaan. Pöytävarauksen voi tehdä Fotofrafiskan verkkosivulla.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi kierrosta valokuvataiteen näyttelyssä, joka tarjoaa hienoja visuaalisia elämyksiä!

”Fotografiska’s vision is to inspire a more conscious world. We believe that all our partnerships are a catalyst to achieve our vision. We work with partners who share our values inspiration, inclusion, innovation and sustainability, and who want to be an active part of Fotografiska as a meeting place for the world’s best photography.

Fotografiskas vision är att inspirera till en mer medveten värld. För oss är alla våra partnerskap en katalysator för att uppnå vår vision. Vi arbetar med partners som delar våra värdeord inspiration, inklusion, innovation och hållbarhet, och som vill vara en aktiv del av Fotografiska som mötesplats för världens bästa fotografi.” lähde Fotografiska.com

teoksen tekijä Erik Johansson / Above All, 2019 / Kuva teoksesta otettu Fotografiska Stockholm Places Beyond näyttelyssä

” Endless pillars holding up the world around us, entering the last floor, a realization of what’s most important, above all.” – Erik Johansson / Above All 2019 –

Tukholman Fotografiska sijaitsee vajaan kilometrin kävelymatkan päässä Viking Linen terminaalista Stadsgårdenissa Slussenilla osoitteessa Stadsgårdshamnen 22. Kesäkaudella voit saapua keskustasta sightseeing -vesibussilla, tarkemmat saapumisohjeet julkisella liikenteellä sekä ja omalla autolla löydät Fotografiskan sivulta tästä. On hyvä huomioida että v. 2020 Slussenilla tehdään mittavia uudistustöitä ja tämä vaikuttaa myös liikenteeseen, esim. Söderbergin portaat ovat tällä hetkellä poissa käytöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsyliput voi ostaa ennakkoon Fotografiskan sivuilta (tästä)  tai saavuttaessa Fotografiskan lippukassalta. Suosituimpina päivinä voit varautua pieneen jonotukseen, helmikuisena tiistaina saimme lippumme kuitenkin jonottamatta. Päivälippujen hinnat helmikuussa 2020: aikuiset ja 12 vuotta täyttäneet lapset 170 kr, opiskelijat ja seniorit 140 kr (ostettavissa ainoastaan lippukassalta), lapset 0-11 v. maksutta. Ajankohtaiset näyttelyt löydät tästä. Tiloissa on huomioitu hyvin esteettömyys ja Fotografiskaan ovat kaikenikäiset tervetulleita. Sisääntulokerroksen myymälästä voit ostaa kotiinviemisiksi vaikkapa taidejulisteita!

Fotografiskan näyttelyissä voit vierailla Tukholman lisäksi myös kesäkuussa 2019 avatussa Tallinnan Fotografiskassa sekä joulukuussa 2019 avatussa New Yorkin Fotografiskassa Park Avenuella Flatironin alueella. Suunnitteilla on myös franchising- pohjaiset Fotografiskat Lontooseen sekä Shanghaihin.

Kirjoituksen kuvat teoksista otettu Tukholman Fotografiskan näyttelyssä helmikuussa 2020. Lupa kuvien julkaisuun saatu Fotografiskalta. Teoksen tekijä ja näyttelyn nimi mainittuna kussakin kuvassa. Artikkelin kansikuva Wikimedia Commons.

 

.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Outi 07/03/2020 at 18:22

  Aivan upeita teoksia. Jotenkin nyt nuo Hassan Hajjaj:n kuvat puhuttivat eniten!
  Kaunista viikonloppua sinulle <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 07/03/2020 at 18:50

   Saatiin kyllä Fotografiskassa hieno kuvamatka! 😍 Erik Johanssonin lisäksi juuri Hassan Hajjaj:n kuvat nousivat toiseksi suosikikseni. Hajjaj:n näyttelytila on myös hienosti toteutettu ja se on kokonaisuutena elämys. Nostatti muuten aika mukavasti Marokon matkakuumetta entuudestaan, jota olen jo hyvän aikaa potenut. ☺️.

   Kauniin keväistä viikonlopun jatkoa Sinullekin Outi 💛 🌞

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.