Mehevä banaanikakku

Lomamatkalle tai mökille lähtö lähestyy, mutta hedelmälautasella komeilee muutama banaani, jotka ovat saaneet jo ruskeaa pilkkua pintaansa. Matkaevääksi näitä ei viitsisi ottaa eikä sen puoleen ahmiakaan ennen lähtöä. Äläpä suotta kuitenkaan heitä banaaneja bioastiaan, vaan jatkojalosta ne suussasulavaksi herkuksi, jonka voit laittaa pakastimeen odottamaan lomareissulta paluuta tai ottaa mökille mukaan kahvin kaveriksi ja vierasvaraksi.

Tiesitkö, että banaanien ruskeat pilkut kertovat siitä, että hedelmän sisältämä tärkkelys on muuntunut sokereiksi banaanien kypsyessä. Silloin banaanit ovat makeimmillaan.

Tämän banaanikakun reseptin olen leikannut lehdestä talteen vuosia sitten (valitettavasti en muista mistä) ja jatkojalostanut sitä hieman. Tänään innostuin jälleen leipomaan ja ajattelin samalla jakaa tämän perheemme kestosuosikin reseptin myös Teidän blogin lukijoiden iloksi. Mehevä banaanikakku valmistuu nopeasti, joten tämän ehtii hyvin pyöräyttämään ennen reissuun lähtöäkin.

Mehevä banaanikakku

Ainekset
  • 150 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)
  • 3 dl hienosokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4-5 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
  • 2 tl (ceylonin)kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3-4 sokeripilkullista banaania soseutettuna
  • korppujauhoja ja voita vuuan voiteluun
  • (tomusokeria tai sulatettua suklaata koristeluun)
Taikinan valmistus

Paras taikina tulee huoneenlämpöisistä aineksista, joten jos vain ehdit, ota kananmunat ja voi (margariini) huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen leivontaa. Jos aika ei anna myöten, voit joduttaa voin pehmenemistä pilkkomalla sen leivontakulhoon, jonka laitat hanakuumalla vedellä täytettyyn (tiski)altaaseen noin 10 – 15 minuutiksi. Älä kuitenkaan sulata voita mikrossa, sillä siitä kakun rakenne kärsii.

Jauhojen määrää voi säätää 4 – 5 desilitran välillä banaanien koon ja lukumäärän mukaan, yleensä käytän 4 – 4,5 desiä jauhoja. Valmiin taikinan kuuluu olla paksua, joten tätä ei tarvitse säikähtää. Taikinan paksusta rakenteesta huolimatta lopputulos on mehevän kuohkea. Banaani on helpointa soseuttaa ihan vain haarukkaa käyttämällä, eikä tämän kakun valmistamiseen muutoinkaan välttämättä tarvita vatkainta. joten se on helppo tehdä mökkioloissakin. Valmistusaika kokonaisuudessaan on 1 tunti – 1 tunti ja 15 minuuttia.

Tässä vielä banaanikakun valmistusvaiheet lyhykäisyydessään:

  • Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri
  • Sekoita kananmunat voi-sokerivaahtoon.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, leivinjauhe, sooda, suola, mausteet) ja lisää nämä voi-sokeri-kananmuna seokseen
  • Sekoita joukkoon soseutetut banaanit. Banaanisoseesta voit lisätä jo puolet jauhojen sekoittamisen puolivälissä, jolloin taikinan työstäminen helpottuu.
  • Kaada valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan
  • Paista uunin keskitasolla 200 ’C noin 35 minuuttia uunin tehosta riippuen.
  • Kokeile kakun kypsyys vielä puisella hammastikulla ja paista tarvittaessa 5 minuuttia lisää, jos tikkuun jää taikinaa 35 minuutin paiston jälkeen.
  • Halutessasi voi koristella jäähtyneen kakun tomusokerilla ja/tai sulatetulla suklaalla

Maistuvia kahvihetkiä tämän herkullisen kakun kera!

P.S. Ja maistuu tämä muuten talvellakin, nam!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Outi torstai, heinäkuu 25, 2019 at 20:40

    Voi nam mikä kakku! Kiitos ohjeesta, tämä menee ehdottomasti kokeiluun .
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

    • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog torstai, heinäkuu 25, 2019 at 20:59

      Tämä on kyllä niin herkullinen kakku, ettei se kerkeä kauaa kuvun alla vanhenemaan 😋 Kokeile ihmeessä reseptiä, kun on seuraavan kerran muutama banaani hedelmälautasella menossa ylikypsäksi.

      Ihanaa kesäistä loppuviikkoa Sinullekin Outi 🌻☀️

    Leave a Reply