Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Lähimatkalla Runebergin kesämökillä

25/06/2019
Facebookpinterestinstagram

Kesä on aivan ihanteellista aikaa lähimatkailla kotiseudulla ja mikä parasta, näitä kotiseudun helmiä ja salattuja matkailun aarteita voi löytää ihan tavallisena arkena. Eikä tämä lähimatkailu vaadi tuntien matkan tekoa, pohjatonta matkakassaa tai viikkojen lomaa – kätevää, vai mitä!

Mitä jos otettaisiin tavoitteeksi käydä joka kesä sellaisessa kotiseudun nähtävyydessä tai tapahtumassa, jossa ei ole aiemmin tullut käytyä?

Juhannusta edeltävällä viikolla kävimme lasten kanssa katsastamassa Runebergin lapsuuden kesäpaikan, Runebergin tuvan, jossa emme olleet koskaan aiemmin käyneet sisällä. Pihassa olimme toki käyneet monta kertaa katselemassa tupaa ja tunnelmallista rantaa, mutta kesästä toiseen olin kuitenkin onnistunut unohtamaan tämän tuvan ollessa auki. Nyt oli siis jo korkea aika paikata tämä aukko sivistyksessä, kun satuimme olemaan sopivasti liikkeellä sillä puolen kaupunkia!

Vuonna 1811 rakennettu Runebergin tupa sijaitsee Pietarsaaressa Itärannantiellä Itälän (Östanpå) kaupunginosassa. Sen rakennutti Johan Ludvigin isä Lorenz Ulrik Runeberg sekä eno Mathias Mattsson Malm ja täällä Johan Ludvig, tutummin Janne, vietti suuren osan lapsuuden kesälomistaan metsästäen ja kalastaen.

Kaksihuoneinen tupa pääsi rapistumaan Jannen isän v. 1828 kuoleman jälkeisinä vuosikymmeninä, mutta 1850-luvulle tultaessa tarttuivat Jannen lapsuudenystävät tuumasta toimeen ja ryhtyivät entisöimään tupaa. Kunnostetun tuvan kaupunkilaiset luovuttivat lahjaksi Runebergin perheelle Johan Ludvigin vieraillessa Pietarsaaressa vuonna 1851.

Hänen vierailuaan varten oli tupaan hankittu uusi korituoli (kuva alla), joka oli koristeltu kukkasin ja lehdin, mutta sen sijaan että J.L. Runeberg olisi tähän kunniavieraana istuutunut, totesi hän ettei ole tottunut istumaan millään valtaisuimella isänsä mökissä ja asettui istumaan oven vieressä sijaitsevalle pienelle jakkaralle (kuvassa yllä). Vuoden 1851 vierailun jälkeen Janne ei kuitenkaan enää viettänyt kesiään Pietarsaaren lapsuuden maisemissa ja 1860-luvulla tupa siirtyi hänen sisarelleen Emelie ’Emma’ Wegeliukselle, joka käytti tätä kesämökkinään.

Toisin kuin monet muut kirjailijat ja taiteilijat oli J.L. Runeberg arvostettu jo elinaikanaan ja kansallisrunoilijan aseman saavuttaneen Jannen lapsuuden maisemiin tehtiin ’ pyhiinvaellusmatkoja jo 1880-luvulla. Tupa oli kuitenkin vuosien saatossa päässyt jälleen ränsistymään ja mökkiä ryhdyttiin kunnostamaan uudelleen 1880-luvun alussa, tälläkin kertaa kaupunkilaisten aloitteesta. Kunnostetun Runebergin tuvan juhlallisia avajaisia vietettiin 13.7.1884 ja mukana oli myös Johan Ludvigin ystävä, naapurikaupunki Uusikaarlepyyn kirjailija Zachris Topelius, johon Janne oli tutustunut vuoden 1832 keväällä 14-vuotiaan Topeliuksen asuessa alivuokralaisena Runebergin perheessä.

Vuonna 1911 Runebergin tupa siirtyi Pietarsaaren kaupungin omistukseen ja nykyäänkin tämä on suosittu käyntikohde niin kaupunkilaisten kuin historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden keskuudessa. Runeberin tupa (Runebergs stuga) on avoinna kesäisin, vuonna 2019 ajalla 4.6. – 11.8.2019 tiistaista sunnuntaihin klo 12 – 16, maanantaisin suljettu. Muina aikoina sopimuksen mukaan, tiedustelut Pietarsaaren Museo puh. 06 7863373 tai  email [email protected]

Runebergin tuvalle löydät helpoiten saapumalla Luodontien (Larsmovägen) 7494 kautta, jossa on kyltitys Itärannantielle ja Runebergin tuvalle.

 

 

 

 

 

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Outi 25/06/2019 at 20:43

  Siellähän on oikea mökkitunnelma ollut jo Runebergin aikaan. Aivan upea tuo pitkä penkki!
  Ihanaa viikkoa sinulle <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 26/06/2019 at 12:32

   Tuolla on varmasti ollut kiva viettää lapsuudenkesiä kalastellen ja uiden. ☀️ Vielä nykyäänkin Runebergin tuvalla voi kokeilla kalaonneaan laiturilla istuskellen 🎣 harmittelinkin sitä ettei sattunut olemaan onki mukana, mutta seuraavalla kerralla sitten. 🙂

   Kaunista kesäkuun viimeistä viikkoa Sinullekin Outi! 💛

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.