Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleistä

Kokemuksia Fennian matkavakuutuksesta

11/04/2019
Facebookpinterestinstagram

Matkustaminen ilman matkavakuutusta on nyt vaan ihan tyhmää enkä suosittele tätä vaihtoehtoa kenellekään. Matkavahingon sattuessa vakuutus maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti ja kun matkoja kertyy useampi vuodessa, on jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus helpompi ja useimmiten myös kokonaisedullisempi vaihtoehto. Meillä on jatkuva matkavakuutus Mastercard Gold luottokortin kylkiäisenä, mutta tämä edellyttää sitä, että vähintään 75 % matkasta on maksettu kyseisellä kortilla ja tämän takia Mastercardin vakuutus ei ole aina yksinään riittävä. Siksi meillä on voimassa jatkuva matkavakuutus myös Fenniassa, jonka hinta kotivakuutuksen yhteydessä on vain reilut 40 euroa vuodessa koko perheeltä. Tämä jatkuva matkavakuutus pitää sisällään sekä matkatavaravakuutuksen että matkustajavakuutuksen, joka korvaa mm. matkasairauden tai -tapaturman hoitokuluja sekä matkan keskeytymisen tai peruuntumisen kuluja.

Kirjoittelin parisen vuotta sitten kokemuksiamme peruuntuneen matkan korvauskäsittelystä Fenniassa, joka venyi luvattoman pitkäksi, vaikka kaikki vaadittavat asiakirjat toimitettiin korvaushakemuksen yhteydessä. Korvaus tuli kuitenkin lopulta ja mikä tärkeintä, täysimääräisenä kaikista ennakkoon maksamistamme kuluista. Kyseistä kirjoitusta on luettu paljon ja vakuutusasioista kysytään meiltä muutenkin sen verran usein, että ajattelin kertoa nyt myös kahdesta muusta tapauksesta, jotka ovat tapahtuneet tuon peruuntuneen matkan jälkeen. Mitään suuria vahinkotapahtumia nämä eivät ole olleet, mutta korvauskäsittely pienissäkin tapauksissa antaa hyvin osviittaa vakuutusyhtiön toimintatavoista.

Fennian matkavakuutus ja matkan keskeytyminen

Mitä matkalla tapahtui?

Syyskuussa 2017 lomailimme Korsikalla, jonne matkasimme lentämällä ensin Sardiniaan, josta jatkoimme matkaa vuokra-autolla ja lautalla  Korsikan puolelle. Matka alkoi mukavissa merkeissä ja loman ensimmäiset kolme vuorokautta vietimme Korsikan itärannikolla Porto Vecchiossa, jonka upeisiin rantoihin ja ihastuttavaan vanhaan kaupunkiin tykästyimme todella. Porto Vecchiosta matkamme jatkui Korsikan länsipuolelle, jossa majoituimme merirosvojen ja verikostojen Sarteneen ja persoonalliseen Hotel Rossiin. Parin päivän pysähdyksen jälkeen matkan oli tarkoitus jatkua jälleen Sardinian puolelle, jossa olimme suunnitelleet viettävämme viimeiset vuorokaudet ennen paluulentoa Suomeen.

Lähtöaamu Sartenessa alkoi mukavissa merkeissä Hotel Rossin ihan mielettömän hyvällä aamiaisella, mutta tehdessämme lähtöä hotellista saimme yllättävän puhelun, joka muutti mukavat fiilikset kiroilun säestämiksi sydämen tykytyksiksi. Langan toisessa päässä oli nimittäin lauttayhtiö Moby Linesin edustaja, joka soitti kertoakseen, että  KAIKKI lauttavuorot Bonifaciosta Sardiniaan oli peruttu seuraavaksi kolmeksi vuorokaudeksi kovan tuulen takia. Ei siinä muuten mitään, mutta lentomme Sardiniasta lähtisi kahden päivän päästä ja viimeisten kahden yön majoituskin oli maksettu ennakkoon. Koska meillä oli myös auto vuokrattuna Sardiniasta, olisi meidän pakko palata sitä kautta sen sijaan että lähtisimme lentäen Korsikalta tai lautalla saaren pohjoisosasta Nizzaan.

Viimeiseksi oljenkorreksi meille tarjottiin Corsica Ferriesin isompaa autolauttaa, joka mahdollisesti liikennöisi seuraavana aamuna Porto Vecchiosta Sardinian Smaragdirannikolle, jos tuuli ei vain yltyisi entisestään. Lukemat olivat sillä hetkellä jo yli 25 metriä sekunnissa eikä säätiedotus luvannut ainakaan yhtään sen parempaa. Nyt meidän oli siis lähdettävä ajamaan ripeästi Porto Vecchioon, jotta ehtisimme paikalle ennen Corsica Ferriesin toimiston sulkemista ja varmistaisimme liput ennen kuin lautan autopaikat myytäisiin loppuun. Onneksi ehdimme paikalle kymmenen minuuttia ennen lippukaupan sulkemista ja saimme kuin saimme paikan aamuvarhaisella starttaavalle lautalle. Jos vain sää ei tästä vielä huononisi.

Nyt oli vielä hankittava majapaikka seuraavaksi yöksi, lasten kanssa kun ei viitsinyt autossa seuraavaa yötä viettää. Nettiyhteydetkään eivät suostuneet kunnolla toimimaan, joten hakujen teko ja vapaan perhehuoneen löytäminen ei ollut mikään yksinkertainen juttu. Varaussivustojen mukaan hotelleista oli 98 % varattuna, mutta onneksi muutaman harhaan ajon ja ei-oo vastauksen jälkeen löysimme hotellin, jossa oli yksi perhehuone vapaana sopivasti seuraavan yön ajan. Ja mikä parasta, hotelli Les Roches Blanches sijaitsi aivan sataman tuntumassa ja huone sekä hotelli osoittautuivat todella hyväksi paikaksi odottaa aamuvarhaisen lähtöä.

Yöllä tuuli yltyi ja tunnelmat muuttuivat yhä jännittyneemmiksi. Lähdimme kuitenkin aamuyöllä satamaan odottamaan annetun lähtöselvitysajan mukaan, mutta epävarmuus Sardiniaan pääsystä kasvoi sitä mukaa, mitä myöhemmässä Corsica Ferriesin lautta oli. Monen tunnin viivästyksen jälkeen lautta saapui lopulta ja pääsimme kuin pääsimmekin jatkamaan matkaa. Sardiniassa vietimme viimeisen matkayön Castelsardossa, jonne olimme alunalkaen varanneet kaksi viimeistä yötä, joista toinen jäi nyt käyttämättä. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin ja ehdimme ajallaan palauttamaan vuokra-auton sekä lennolle! Eikä muuten lopulta harmittanut se, että majoitus Castelsardossa typistyi yhteen yöhön suunnitellun kahden yön sijaan – oli nimittäin hieman erikoinen hotelli tunnelmaltaan!! 🙂

Mitä Fennian matkustajavakuutuksesta lopulta korvattiin?

Jätimme Fenniaan vahinkoilmoituksen keskeytyneestä matkasta heti kotiin tultuamme ja haimme korvausta ylimääräisestä hotellikulusta Porto Vecchiossa. Moby Lines hyvitti peruuntuneen lauttalipun kulut luottokorttimaksua 3,28 € lukuunottamatta, joten käyttämättä jääneestä lauttalipusta ei tullut vakuutustapahtumaa.

Alkuperäisen matkasuunnitelman hotellin olimme varanneet muutos-/peruutuskelvottomana ja maksaneet sen ennakkoon. Korsikalla tulleeseen pakolliseen ylimääräiseen yöpymiseen meidän oli otettava huone sieltä mistä vapaata löytyi, korkeasesonkia kun elettiin. Ennakkoon maksamamme hotelli Sardiniassa maksoi 153,46 € vuorokaudelta ja Korsikan ’lennosta’ hankittu majoitus maksoi 209 € vuorokaudelta. Haimme Fennian matkustajavakuutuksesta korvausta matkan keskeytymisen vuoksi tulleesta ylimääräisestä majoituskulusta, mutta korvaus maksettiin alkuperäisen käyttämättä jääneen majoituskulun mukaan, eli korvattava summa oli 153,46 €.

Meidän tapauksessa matkan keskeytymisestä aiheutunut majoituskulu oli 55 euroa alkuperäistä matkasuunnitelmaa kalliimpi ja tämä jäi nyt siis meille itsellemme maksettavaksi. Siinä tilanteessa, että lennot olisivat menneet uusiksi, olisikin sitten itse maksettava osuus ollut jo huomattavasi kalliimpi. Jokainen lentohintoja seuraava tietää varsin hyvin sen, että lennot harvemmin halpenevat lähtöpäivän lähestyessä ja että yhdensuuntainen lento voi olla jopa kalliimpi kuin edestakainen lento. Meidän tilanteessa uudelleen hankittavat paluulennot olisivat maksaneet tuplasti sen mitä olimme menopaluu-lennoista maksaneet. Onneksi ehdimme ajoissa Sardiniaan!

On siis hyvä tiedostaa se, että Fennian matkustajavakuutus korvaa enintään alkuperäisen matkan hinnan, eli jos ostat superhalvat lennot, mutta joudut hankkimaan uudet huomattavasti kalliimmat lentoliput matkan keskeytymisen takia, niin matkavakuutuksesta korvataan kuitenkin vain sen superhalvan lipun hinta. Ihanan kallista. Kysyin  korvausperusteista päätöksen saatuamme ja sain Fennian asiakaspalvelusta seuraavanlaisen vastauksen:

Vakuutusehtojen ehtokohdan 300.5.4 mukaan matkalta myöhästymisen vuoksi maksetaan välttämättömät ja kohtuulliset ylimääräiset kustannukset, jotka johtuvat vakuutetun uudelleen liittymisestä matkaan. Korvauksena maksetaan  enintään alkuperäisen matkan hinta, kuitenkin enintään 2 000 euroa. Jos uudelleen liittyminen on mahdoton, korvataan myöhästymisen vuoksi peruuntuneen matkan etukäteen suoritettu hinta, siltä osin kuin matka on peruuntunut, kuitenkin enintään 2 000 euroa. Korvausta ei makseta siltä osin kuin matkanjärjestäjä, liikenneyhtiö tai  vastaava suorittaa palautusta. 

Myöhästymisen johdosta korvataan enintään alkuperäisen matkan hinta siltä osin, kuin matka on peruuntunut/myöhästynyt, kuitenkin enintään 2 000 euroa. Eli alkuperäinen majoitus oli hinnaltaan 306,91 euroa ja käytitte siitä yhden yön. Ylimääräinen hotelliyöpyminen on kustantanut 209 euroa. Joten koska korvaamme korvaamme enintään alkuperäisen matkan hinnan, tulee summaksi 153,46euroa (yhden yön osuus alkuperäisestä hotellimajoituksesta). Käytitte alkuperäisestä majoituksesta yhden yön eli 306,91/2 yötä = 153,46 euroa.

Mikäli lennot olisivat menneet uusiksi myöhästymisen johdosta, olisimme korvanneet lennoista välttämättömät ja kohtuulliset ylimääräiset kustannukset, jotka johtuvat vakuutetun uudelleen liittymisestä matkaan. Korvauksena maksetaan  enintään alkuperäisen lennon hinta, kuitenkin enintään 2 000 euroa.

Vaikka korvaussumma ei ollut sitä mitä haimme, ei tällä kertaa ollut moitteen sijaa vahinkotapahtuman käsittelynopeudessa. Saimme päätöksen kuudessa päivässä ja korvaussumma oli tilillämme kaksi päivää päätöksestä.

Fennian matkavakuutus ja matkatavaravahinko

Mitä tapahtui?

Lokakuussa 2018 meillä tuli jälleen käyttöä matkavakuutukselle, kun kamerani rikkoutui Välimeren risteilyn Sisilian pysähdyksellä. Olimme kierrelleet päivän Messinassa, jossa kävimme katsomassa mm. Duomoa ja maailman suurinta astronomista kelloa ja kun oli aika palata jälleen laivaan, siirsin kamerani reppuun, jossa se olisi turvassa sataman edustan ruuhkassa. Tai niin luulin.

Moni muu oli tosiaan meidän tapaan palaamassa laivaan samoihin aikoihin ja ruuhkassa se vahinko sitten tapahtui. Väkeä kiilasi oikealta ja vasemmalta ja siinä rytäkässä horjahtaessa kolahti reppu kameroineen valopylvääseen. Vaikka kamera oli repussa omassa pehmustetussa kuljetuslaukussaan, sai kamera silti sellaisen tällin, että se lakkasi toimimasta. Laivaan tultuamme aloin viestittelemään Olympuksen asiakaspalveluun, josko jotain olisi tehtävissä, ja kokeilin vielä perinteiset akun irrotukset, lataukset jne, mutta ei – kamera sytytti valot ja sammui saman tien. Seuraavassa risteilysatamassa Maltalla kävimme vielä paikallisen maahantuojan juttusilla, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Kameran viimeiset kuvat ennen laitteen pimenemistä

Mitä Fennian matkatavaravakuutuksesta lopulta korvattiin?

Kotiin tultuamme sain Olympukselta arvion korjauskuluista, jonka jälkeen otimme yhteyttä Fenniaan ja teimme vahinkoilmoituksen. Toimitimme Fenniaan tiedon kameran hankintahinnasta,ostopäivästä sekä arvion korjauskustannuksista. Saimme muutamassa päivässä päätöksen, jonka mukaan hieman reilun kolmen vuoden ikäisen kameran päivänarvoksi laskettiin 70 % uuden samanlaisen tai lähinnä vastaavan laitteen jälleenhankinta-arvosta. Tästä vähennettiin vielä 50 euron omavastuu, jonka jälkeen saimme 669 euron arvoiseksi arvotetusta Olympus kamerasta korvausta 418,30 euroa.

Fennian matkatavaravakuutus toimi tässä vahinkotapahtumassa hyvin niin laitteen arvotuksen kuin korvauksen käsittelyprosessin nopeuden suhteen ja rikkoutuneen kameran korvaus oli tilillämme noin viikon kuluttua vahinkoilmoituksesta. Kokonaisuudessaan Fennian jatkuva matkavakuutus on siis toiminut hintaansa nähden hyvin, mutta varsinkin kalliimpien peruutus- ja/tai muutoskelvottomien matkanosien suhteen kannattaa varmistaa vakuutuksen riittävyys, varsinkin jos rinnalla ei ole matkavakuutusta esim. luottokortilla tai vaikkapa ammattijärjestön kautta.

Tavaroita saa aina uusia, mutta terveyden kanssa on sitten toinen juttu. Huolehdi aina siitä, että Sinulla on ennen matkaa voimassa vähintään matkustajavakuutus sairastapauksien varalta, koska ilman sitä matkustaminen on sen luokan harakiri-lottoa, jota en suosittele kenellekään. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisäturva, koska se takaa sairaanhoidon EU:n alueella samoin ehdoin kuin kyseisen maan asukkaat ovat siihen oikeutettuja. Ambulanssilentoa se ei kuitenkaan korvaa ja siinä tilanteessa matkustajavakuutus on hyvin halpa investointi.

Muista siis aina hankkia matkavakuutus, mieluiten jo siinä vaiheessa kun varaat matkan!

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14/04/2019 at 15:01

  Meillä on matkavakuutus Pohjolan kautta. Ikinä ei muistaakseni ole jouduttu mitään korvauksia pyytämään matkavakuutuksen vuoksi, vaikka lähelläpititilanteita onkin ollut useita! Ei tulisi mieleenkään matkustaa ilman vakuutusta mihinkään.

  Osaatko muuten sanoa, korvaako vakuutus, jos varaa jonkun retken, maksaa sen arvosta esimerkiksi 50 % ja sitten ilmeneekin, että järjestäjä onkin huijari, jonka vuoksi mitään retkeä ei olekaan.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 14/04/2019 at 15:48

   Meillä meni vuosia, ellei jopa vuosikymmen, ettei matkavakuutukselle tullut lainkaan käyttöä, mutta silti ei käynyt kertaakaan mielessä lähteä matkaan ilman matkustajavakuutusta. Nämä kaksi vuotta ovatkin sitten olleet tapahtumarikkaampia, myös vakuutusten osalta, mutta onneksi ei ole mitään vakavampaa kuitenkaan sattunut.

   Tuo Teidän retkitapaus kuulostaa todella harmilliselle! :/ Pahoin pelkään, ettei vakuutus tätä korvaa, mutta kannattaa silti kysyä oman vakuutusyhtiön kantaa asiaan. Rikosoikeudellisen vastuun kautta voisi rahojaan yrittää saada takaisin tai jos olette maksaneet retken ennakkomaksun luottokortilla, niin sitä kautta pitäisi palautus onnistua. Toivottavasti Teillä ei ole mennyt iso summa huijareille ja saatte vielä omanne takaisin!

 • Reply Outi 11/04/2019 at 20:31

  Minulla on matkavakuutus oman liiton kautta ja siihen onneksi kuuluu alle 18v lapsi. Tytär kulkee matkoilla jo omien kavereiden kanssa ja hyvin on äidin opit menneet perille, koska viimeksikin oli matkavakuutus hankittu ennen reissuun lähtöä.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 11/04/2019 at 20:38

   Liiton vakuutukset ovat kyllä hyvä etu, varsinkin kun vielä alaikäiset lapsetkin kuuluvat samaan vakuutukseen. 👍 Ja fiksu tyttö on, kun on hoitanut matkavakuutuksen kuntoon ennen reissua, hyvin on äiti opettanut. 💚

   Ihanaa loppuviikkoa Sinullekin Outi! 🌼

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15/04/2019 at 00:15

   Nyt täytyy heti korjata, että näin ei siis ole käynyt! Kommentti oli luokkaa, ”mitä jos, näin kävisi”. Yleensä tulee maksettua luottokortilla ihan kaikki etukäteismaksut, aina, muttaa nyt oli tilanne, että useamman retken etukäteismaksut piti maksaa tilisiirtona, kun ko. maassa (Indonesia) ei oikein noita luottokorttimaksuja hyväksytä. Jos maksaa luottokortilla, summan saa luottokunnasta varmasti takaisin. Meillä ei käytännössä ollut muuta vaihtoehtoa kuin maksaa, jos halusimme retket toteutuvan. Mutta hieman asia on stressannut, kun minäkin epäilen, että mitään turvaa ei olisi, jos jotain tapahtuisi. Toki Tripadvisor-arviot on luettu jne, mutta silti. Ja rahaa nimenomaan on mennyt varsin paljon, niin siksi mietityttäää!

   Ehkä jollain tavvalla asian asiantuntijana uskallan muuten väittää, että rikosoikeudellisen vastuun kautta myöskään ei saataisi mitään takaisin. Todella hankalaa rajat ylittävässä tapauksessa ja vielä vaikeampaa, kun ollaan EU:n ulkopuolella.

   • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 15/04/2019 at 08:41

    No hyvä, että tilanne oli spekulatiivinen! 🙂👍 On toki ymmärrettävää, että asia mietityttää teitä, jos retkissä on ’kiinni’ suurempi summa, joka on maksettu tilisiirtona. Mutta eiköhän asia järjesty, jos useammasta lähteestä on luettavissa positiivista palautetta. Mahdolliset petos yms. asiat menevät sitten kyseisen maan lakien mukaan, jossa se on tapahtunut, kuten varmasti tiedätkin.

    Mukavaa tulevaa matkaa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.