Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia

Duomo ja maailman suurin astronominen kello – Messina Sisilia

05/12/2018

Useimmat meistä ovat ainakin kuulleet Prahan astronomisesta kellosta, Pražský orloj, joka on yksi maailman vanhimpia astronomisia kelloja.  Orloj onkin Prahan suosituin nähtävyys, jonka tasatuntien näytelmää seuraa noin 700 000 ihmistä vuosittain.

Mutta kuinka moni meistä on tiennyt, että maailman suurin astronominen kello löytyy, ehkä hieman yllättäenkin, Sisiliasta Messinan kaupungista?

Duomo di Messina

Messinan kellotorni, Campanile del Duomo di Messina, kohoaa katedraalin, Duomo di Messina, vieressä Piazza Duomolla. Samaisella paikalla on sijainnut kirkko kellotorneineen aina myöhäiseltä keskiajalta saakka. Nämä on jouduttu korjaamaan tai rakentamaan uudelleen maanjäristysten koeteltua Messinaa lukuisia kertoja vuosisatojen saatossa. Nykyinen katedraali ja kellotorni ovatkin iältään alle yhdeksänkymmen vuotiaita.

Euroopan historian suurin, 7,1 magnitudin, maanjäristys tuhosi Messinan lähes kokonaan 28.12.1908. Tämä  jätti jälkeensä vain kasan raunioita ja 60 000 kuolonuhria, mutta kuin ihmeen kaupalla katedraalista säilyi osittain kantavat ulkoseinät ja alttarikomero, apsis. Nykyisen katedraalin jälleenrakennustyöt aloitettiin arkkipiispa D’Arrigon johdolla, jonka työtä jatkoi arkkipiispa Angelo Paino. Santa Maria Assuntalle omistettu katedraali vihittiin käyttöön 13.8.1929.

Toisen maailmansodan aikaan v. 1943 katedraali koki jälleen kovia, kun pommitusten sytyttämät tulipalot tuhosivat duomon sisäpuolen koristeita, myös niitä, jotka oltiin saatu pelastettua vuoden 1908 järistyksen raunioista. Oli jälleen aika ryhtyä korjaustöihin arkkipiispa Angelo Painon johdolla ja neljä vuotta myöhemmin elokuussa 1947 vihittiin kunnostettu kirkko jälleen käyttöön. Nyt tämä sai myös Paavi Pius XII myöntämän arvonimen’Minor Basilica.

Vaikka nykyinen Duomo on suurelta osin jälleenrakennettu, on siellä nähtävillä joitain tuhoilta säilyneitä alkuperäisiä koristeita, mm. mosaiikkeja 1300-luvulta. Katedraalin rauhaan on hyvä paeta Piazza del Duomon kuumuutta ja yli-innokkaita kaupustelijoita ja kauniita koristeluja katsellessa vierähtää tovi jos toinenkin. Katedraaliin sisäänpääsy on maksuton, halutessaan voi sytyttää kynttilän ja jättää pienen lahjoituksen lippaaseen.

Campanile del Duomo di Messina

Vuonna 1783 maanjäristys tuhosi silloisen 90 metriä korkean kellotornin, ja tämä korvattiin v. 1863 laitimmaisten apsien ylle rakennetuilla kahdella matalalla kellotornilla. Pitkään nämä eivät kuitenkaan ehtineet tehtävässään palvella ja vain reilut 40 vuotta myöhemmin tuhosi joulukuun 1908 maanjäristys nämäkin. Oli aika rakentaa jälleen uusi kellotorni entiselle paikalleen.

Uuden kellotornin suunnitteli strasbourgilainen Théodore Ungerer vanhojen piirustusten pohjalta. Hän sisällytti 60 metriseen kellotorniin runsaasti symboliikkaa sekä maailman suurimman ja mekaniikaltaan monimutkaisimman astronomisen kellon. Nykyinen Campanile del Duomo di Messina vihittiin käyttöön vuonna 1933.

Kellotornin katedraalin puoleisella seinällä (kuva yllä), kahden ikkunan välissä, sijaitsee halkaisijaltaan 1,2 metrinen kuu. Kuu tekee kierroksensa 29 päivässä, 12 tunnissa, 44 minuutissa ja 3 sekunnissa ja sen valoisan ja pimeän puolten vaihtelu osoittaa kuun vaiheet.

Kuun alla sijaitsee planetaario, jonka keskellä olevaa aurinkoa kiertää yhdeksän planeettaa. Näiden etäisyys on suhteutettu todelliseen etäisyyteen auringosta. Planeettojen kiertoaika ei ole kullakin sama, mutta silti ne on astronomisessa kellossa onnistuttu synkronoimaan 1/100 sekunnin tarkkuudella. Planetaariosta näet myös missä horoskooppimerkissä kukin planeetta kulloinkin on. Alimmaisena seinustalla marmorinen enkelipatsas osoittaa nuolellaan kuluvan vuoden, kuukauden ja päivämäärän, jotka vaihtuvat kalenterissa automaattisesti aina puolilta öin.

Piazza Duomon puolella kellotornin alimmassa osassa ajavat messinkiset eläinten vetämät vaunut, joista kukin edustaa kuluvaa viikonpäivää.

Sunday: chariot pulled by a horse and driven by Apollo
Monday: chariot pulled by a deer and driven by Diana
Tuesday: chariot pulled by a horse and driven by Mars
Wednesday: chariot pulled by a panther and driven by Mercury
Thursday: chariot pulled by a chimera and driven by Jupiter
Friday: chariot pulled by a dove and driven by Venus
Saturday: chariot pulled by a chimera and driven by Saturn

Viikonpäivien yllä olevat messinkipatsaat kuvastavat vuorostaan elämän kulkua lapsuudesta, nuoruuteen, aikuisuuteen ja vanhuuteen. Näiden taustalla seisova luuranko viikatteineen edustaa kuolemaa. Viidentoista minuutin välein elämän kiertokulun patsaat ottavat askeleen  eteenpäin (ao. video).

Kolmantena alhaalta ylöspäin katsoen sijaitsee Montalto kirkko, jonka esikuvan näet myös Messinan yläosissa Caperrina kukkulalla, kellotornilta katsoen vasemmalla.

Kellotornissa neljäntenä Montalto-kirkon yllä kiertää liturginen kalenteri, jossa paimenet, Jeesus, Maria ja Joosef kuvastavat vuoden kulkua joulusta loppiaiseen ja tähden johdattamat tietäjät loppiaisesta pääsiäiseen. Tätä seuraavat hautaa vartioivat sotilaat, jotka kuljettavat ajassa pääsisäisestä helluntaihin, josta kaksitoista apostolia jatkaa vuoden kulkua jälleen kohti joulua.

Liturgisen kalenterin yllä katselee Messinan suojelupyhimys Madonna della Lettera Piazza del Duomolle ja hänen luokseen saapuvat kirjettä tuova enkeli, jota seuraavat Paavali ja lähettiläät. Enkeli tulee näkyviin Piazza Duomolle puolilta päivin.

Madonna della Letteran yllä komeilee 2,2 metrinen kukko, joka läpyttää puolilta päivin siipiään, kohottaa päänsä ja kiekaisee kolme kertaa heti ylimpänä komeilevan leijonan karjaisun jälkeen.

Kukon molemmin puolin seisovat sankarittaret, Dina ja Clarenza, jotka puolustivat Messinan kaupunkia Angevin joukkojen hyökkäykseltä  elokuussa 1282. Kukon kanssa samassa kerroksessa sijaitsee myös kellotornin sydän, vastapainomekanismi, joka ohjaa kaikkia näitä aukiolle näkyviä kellotornin tapahtumia.

Pronssipatsaista ylin, nelimetrinen leijona, kuvastaa voimaa ja on Messinan maakunnan symboli. Puoliltapäivin kellojen soitua pronssileijona kääntää katseensa kohti aukiota, liikauttaa häntäänsä ja heiluttaa lippua karjaisten kolmesti. Tästä alkaa 12 minuttinen eri kerrosten prossipatsaiden näytös.

Tämän lisäksi kellot soivat varttitunnin välein rytmittäen elämän kiertokulkua eteenpäin viikatemiehen katsellessa olan takaa.

Kellotornin ylimpänä on tornin kiertävä näköalatasanne, josta avautuu huikeat näkymät merelle ja Messinan ylle. Ja myös alla olevalle Piazza Duomolle, joka oli korkeanpaikankammoiselle jo vähän liikaa.

Kellotorniin on pieni sisäänpääsymaksu, 4 euroa aikuiselta ja 2 euroa alle 18-vuotiailta. Aukioloajat vaihtelevat vuodenajan mukaan ja torni voi olla suljettuna sääolosuhteiden vuoksi. Lisäksi katedraalin yhteydessä on museo.

January: open from 3rd January to 6th January: 11am to 1pm. On 15th and 25th January: 9.30am to 1pm. Closed on other days of the month.
From February to 8th April: 11am to 1pm every Sunday.
From 9th April and in May: 10.30am to 1pm every day.
June and July: 10am to 1pm every day; Tuesday 9.30am to 3.30pm.
August: 10am to 1pm every day; Tuesday 9.30am to 4pm. Sunday 10am to 1pm.
September: 10am to 1pm every day; Tuesday 9.30am to 3.30pm. Saturday 10.30am to 1 pm. Sunday 10am to 1pm/3.30pm to 6pm.
October: 10.00am to 1pm every day; every Tuesday, Thursday and Friday 9.30am to 3.30pm. 
November: 11am to 1pm every Sunday
December: 11am to 1pm every Sunday. On 24th December: 9.30am to 1pm; from 27th December to 31st December: 11am to 1pm.

Duomo ja maailman suurin astronominen kello Campanile del Duomo di Messina ovat todella käymisen arvoiset, eikä ruuhkista ollut lokakuussa tietoakaan, vaikka satamassa oli kaksi risteilijää. Messina kannattaa klikata ajoreitille myös Sisilian road tripillä!

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply jossu 30/12/2018 at 09:35

  Olipa kaunis kirkko, varsinkin torni.

 • Reply Outi 05/12/2018 at 22:21

  Enpä ollut tuosta astronomisen kellon sijainnista ennen kuullut. Todella kaunis kirkkoa ja huikea tuo kellotorni. Mahtava nähtävyys!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 05/12/2018 at 22:44

   Messinan astronominen kello ei tosiaan ole läheskään yhtä tunnettu kuin Prahan oma, mutta todella vaikuttava sen mekanismi on. Täytyy tunnustaa, etten ollut itsekään Messinan astronomisesta kellosta tiennyt ennen tätä reissua, vaikka olen aiemminkin Sisiliassa käynyt. Oli todella kiva päästä tämä näkemään, samoin kuin viereinen Duomo. Tykästyin Messinaan myös kaupunkina 😍

   Hyvää itsenäisyyspäivää Sinulle Outi! 🇫🇮

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.