Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Kiertomatkat

Ihastuttava Basilica di Santa Trofimena Minori

23/08/2018

Italiassa jos missä kannattaa kurkistaa sisään kaupunkien ja kylien kirkkoihin, basilikoihin, katedraaleihin ja kappeleihin. Vaatimattomankin ulkokuoren omaava rakennus voi nimittäin kätkeä sisäänsä melkoisen helmen. Sitten on kirkkoja, joiden julkisivu antaa jo pienen lupauksen siitä, mitä voi olla odotettavissa, kuten Basilica di Santa Trofimena Minorissa.

Basilica di Santa Trofimenaa on turha etsiä suurelta aukiolta vaan se sijaitsee pienellä sivukadulla parisenkymmentä metriä rantakadulta sisämaahan päin. Kirkon kaunista merelle avautuvaa julkisivua ei voi kuitenkaan olla huomaamatta, kun vain sattuu katsomaan oikeaan suuntaan sivukadun ohittaessaan.

Minorista tuli uskonnollisesti merkittävä vuoden 640 tietämillä, kun Reghinna Minori- joen suulle pyykkiä pesemään mennyt nainen löysi Pyhän Trofimenan jäänteet sisältäneen marmoriarkun. Naisen kerrotaan lyöneen pyykkejä vasten marmoria, jonka seurauksena hänen kätensä olivat jäykistyneet. Nainen ymmärrettävästi pelästyi tapahtunutta ja huusi apua. Paikalle saapui piispoja, jotka ryhtyivät tutkimaan arkkua. He löysisät arkusta säkeitä ja lauseita, jotka paljastivat tässä olevan Trofimenan, 12-13 vuotiaana surmatun sisilialaistytön jäänteet.

Sisilian Pattin kylästä kotoisin ollut Trofimena koki marttyyrikuoleman kerrottuaan halustaan kääntyä Kristinuskoon ja tulla kastetuksi. Perhe ei katsonut tätä hyvällä ja tyttö sai kokea isän vihan, kohtalokkain seurauksin. Trofimenan ruumis piilotettiin marmoriarkkuun ja heitettiin mereen, jonka virtauksien mukana se kulkeutui Sisiliasta Salernon lahdelle Minoriin, josta tämä myöhemmin löydettiin.

Trofimenan marmoriarkkua lähdettiin kuljettamaan Minorin rannalta kahden valkean vasikan voimin. Tultuaan nykyisen Basilica di Santa Trofimenan paikalle kieltäytyvät vasikat liikkumasta eteenpäin. Tämän tulkittiin olevan Jumalallinen merkki siitä, että jäänteet tulee säilyttää tällä paikalla, jossa sijaitsi tuohon aikaan Rooman ajan pyhäkkö.

Vuonna 987 Minori sain piispanistuimen aseman ja pyhäkön paikalle rakennettiin katedraali, joka purettiin 1700-luvulle tultaessa. Vuonna 1747 aloitettiin nykyisen Basilica di Santa Trofimenan rakennustyöt ja tämä valmistui 1800-luvun puolella, tarkkaa vuotta ei ole tiedossa. 1800-luvulla rakennettiin lisäksi viereinen kolmitasoinen kellotorni, joka edustaa uusklassismia, kuten kirkkorakennuskin, jossa on lisäksi nähtävissä barokkivaikutteita.

Vaikka Basilica di Santa Trofimenan  julkisivu antaa jo pienen lupauksen siitä, mitä sisällä voi olla odotettavissa, onnistuu tämä silti yllättämään. Astuessani sisään tähän kirkkoon, en tiennyt lainkaan mitä olisi vastassa ja näky sai henkäisemään ihastuksesta. Seinien ja katon stukkomaalaukset, marmoriverhotut pilasterit ja lattia, jalopuiset penkit ja kattokruunut, veistokset ja väritys – kokonaisuus on todella kaunis!

Myös Basilica di Santa Trofimenan koko yllättää, se on todella suuri ollakseen 2800 asukkaan kaupungin kirkko. Ristin muotoon rakennetussa kolmilaivaisessa kirkossa on pääalttari ja kaksi sivualttaria. Pääalttarin läheisyydestä johtaa vielä kahdet kierreportaat alas kryptaan.

 

Tunnelmallinen krypta on kooltaan 13,6 metriä x 8,5 metriä. Täällä lepäävät Pyhän Trofimenan jäänteet alabasteriuurnassa pääalttarin alapuolella.

Pyhälle Trofimenalle omistettu kaunis kirkko on vierailun arvoinen eikä tätä kannata Minorissa käydessään ohittaa. Sisäänpääsy on maksuton ja kirkon ovet ovat avoinna yleisölle aamupäivisin noin klo 13 saakka ja jälleen illalla klo 17 alkaen, ajat hieman vaihtelevat tapahtumien mukaan. Oheisessa linkissä tietoa ajankohtaisista tapahtumista. Vierailuun voit varata noin 30-60 minuuttia ja messun aikaan vähintään tunnin.

Basilica di Santa Trofimea, Piazza Ettore e Gaetano Cantilena, 84010 Minori SA, Italy

P.S. Oletko New Yorkin matkalla nähnyt Trofimenalle omistetun kirkon? Tämä on Minorista Yhdysvaltoihin muuttaneiden rakennuttama kirkko ja siellä sijaitsee Trofimea-patsaasta kopio, jota käytetään Pyhimyksen muistopäivän kulkueessa niin New Yorkissa kuin Minorissa.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Outi 23/08/2018 at 22:24

  Upea paikka ja miten traaginen tarina sen takana onkaan.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

 • Reply Jossus Travelpics 23/08/2018 at 20:12

  Kirkkojen arkkitehtuuri on alkanut kiinnostaa minua, onneksi Euroopa on täynnä kauniita kirkkoja. Löysin tosi hienon katedraalin Maltan pääkaupungista, ja Kreikassakin tuli näyhtyä monta hienoa kirkkoa.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.