Antiquarium Villa Romana Minori – kuvamatka Rooman ajan huvilaan

Jo kaksituhatta vuotta sitten, keisari Tiberiuksen hallitessa Rooman valtakuntaa, houkutteli Amalfin rannikon kauneus ja rauhallisuus Rooman ylimystöä loman viettoon. Aristokraatit ryhtyivät rakennuttamaan Amalfin rannikolle huviloita, mm. Positanoon, Vietri sul Mareen, Li Gallin -saarelle ja Minoriin, jonne rakennetustaVilla Romanasta kerrotaan Amalfin rannikon matkailun alkaneen.

Villa Romanassa oli useita huoneita, juhlavampi ruokasali, kylpylä ja allas puutarhassa sekä ajalle tyypillisiä mosaiikkeja, jotka kunnostettiin viimeksi 1990-luvun puolivälissä. Villa Romanassa oli sen rakentamisen aikakaudella vielä harvinaisia holvikattoja, joita on säilynyt tähän päivään saakka ja lisäksi yksi portaikoista on vielä olemassa.

Liki 2000 vuoden ikäinen Villa Romana on säilynyt ikäänäsä nähden yllättävän hyvin hautauduttuaan vuosisatojen saatossa sateiden tuomien tulvamassojen alle, jotka suojasivat sen rakenteita, freskoja ja mosaiikkeja.

Villa Romana löydettiin sattumalta vuonna 1932, kun lähiympäristön taloja kunnostettiin ja maan alle hautautunutta huvilaa peittäneet maamassat romahtivat. Tätä ennen oli tiedossa, että Minorin alueella olisi Rooman ajan kylpylä, Terme Romane, josta löytyy L.Stabianin tekemät kirjaukset vuosien 1873-1874 arkeologisten tutkimusten asiakirjoissa.

Villa Romanaa alettiin kaivamaan esiin vuonna 1934 ja kaivaukset jatkuivat aina 1950-luvulle. Vuonna 1954 tulvamassat peittivät jälleen osan Villa Romanaa alleen joka jälkeen se kaivettiin uudelleen esiin. Lisäksi 1950-luvulla rakennettiin ylemmän kerroksen Antiquarium, joka toimii museo- ja näyttelytilana.

Näyttelytilassa on kaivauksissa löytynyttä esineistöä, mutta valtaosa on kuitenkin muualta Amalfin rannikolta vuosisatojen aikana löytynyttä tai takavarikoitua esineistöä, joista vanhimmat ovat 4. vuosisadalta. Nähtävillä on mm. viiniruukkuja, käyttöastioita, Afrikkalaista keramiikkaa, koriste-esineitä, työkaluja, kalastuksessa käytettyjä välineitä sekä Rooman ajan kolikoita 90 – 392 D.C.

Villa Romana sijaitsee keskeisellä paikalla Minorin kaupungissa nykyajan talojen ympäröimänä ja sisäänkäynnin maamerkkinä toimii parhaiten viereinen Santa Lucia hotelli. Paikalle on myös kyltitystä, jota voi olla tosin vaikea havaita.

Yläosan Antiquariumin museo-/näyttelytiloihin pääsee katutasosta, mutta alaosassa sijaitseviin Villa Romanan vanhoihin osiin mennään portaita, joka on hyvä huomioida, jos on liikuntarajoitteita. Ylätasanteelta pääsee kuitenkin näkemään vanhat holvikaaret ja sisäpihan altaan, vaikkei portaita pääsisi laskeutumaan.

Historiasta vähänkään kiinnostuneen kannattaa käydä kierroksella tässä liki kaksituhatta vuotta vanhassa Villa Romanassa, johon sisäänpääsy on maksuton ja kierros vie 30 -45 minuuttia. Heinäkuun puolivälissä paikalla oli lisäksemme alle 10 muuta vierailijaa, joten ruuhkienkaan vuoksi tätä ei kannata karttaa.

L’Antiquarium Villa Romana on avoinna päivittäin (lukuunottamatta 1. toukokuuta, 25. joulukuuta ja 1. tammikuuta)  klo 9 alkaen ja sulkee ovensa tunti ennen auringonlaskua (heinäkuussa klo 19).

Via Capo di Piazza, 28 – 84121 Minori (SA)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Outi keskiviikko, elokuu 1, 2018 at 18:42

  Kiitos historiallisesta kuvamatkasta. Tykkään kuvapostauksista kun olen työpäivän jälkeen väsähtänyt 🙂
  Mukavaa elokuun ensimmäistä päivää sinulle <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog keskiviikko, elokuu 1, 2018 at 18:47

   Kiitos Outi, kiva kuulla, että tykkäsit kuvamatkasta Antiquarium Villa Romanaan!

   Helteisen työpäivän jälkeen hetken lepo ja kevyempi luettava/katsottava onkin enemmän kuin paikallaan. 🙂

   Kaunista alkanutta elokuuta Sinulle! ?

  Leave a Reply