Suomen suurin matkablogiyhteisö
Terveys ja hyvinvointi

Tickplex Plus paljastaa matkakumppanin, jota et haluaisi tavata

21/03/2018

Testaus toteutettu yhteistyössä Lääkärikeskus Astris / Armin Labs /  Tickplex & Elämää ja Matkoja blogi

”Muistan sen kuin eilisen. Keväisen päivän, ulkoiluhetken kosteassa metsässä. Havupuun tuoksun, orastavan vehreyden. Seuraavan aamun flunssaisen olon, pienen mustan pisteen kyynärtaipeessa. Pyyhkäisen tuon roskan pois, se  nipistää kunnolla.

Kohtaan nousee pahkura, kuin kiukkuinen hyttysenpurema. Päivien kuluessa pahkuran ympärille leviää reilun viiden sentin punainen rinkula. Punoitusta kehystää tummempi reunus, se on kuin häränsilmä.

Kuluu viikko, pahkura katoaa, mutta punainen rengas pysyy. Yritän hoitaa sitä kortisonisalvalla ja sinkkipastalla, silti se vain jatkaa leviämistään. Pian kyynärvarteni sisäpintaa värittää yli 15 sentin rengasihottuma. En kuitenkaan mene lääkäriin, vaan jatkan sinnikkäästi läiskän kotihoitoa, tuloksetta.

Olisinpa tiennyt, että roska kyynärtaipeessa onkin nymfi, tuo punkeista petollisin.

Saan seurakseni jatkuvan päänsäryn, päivittäisen lämpöilyn. Minua särkee joka paikasta, tämä on jotain flunssaa sitkeämpää. Nivelet tulehtuvat ja turpoavat, milloin nilkasta milloin varpaasta. Selkärankani on kuin tulessa, saan bursiitteja päkiöihin ja lonkkiin. Pitkään jatkunut käsivarren punoitus on haalistunut, mutta vointi sen kuin huononee. Kunnes tulee lopullinen pysähdys, on mentävä lääkäriin. 

Tutkimuskierre alkaa ja borrelioositestit näyttävät vuoroin negatiivista, vuoroin positiivista. Oikean hoidon saanti viivästyy virhediagnoosien vuoksi ja borrelioosi ehtii edetä pitkälle. Mahdollisia liitännäisinfektioita ei tutkita lainkaan ja antibioottihoidot auttavat vain hetkellisesti. 

Tämä on yhden borrelioosiin sairastuneen ihmisen tarina ja näitä tapauksia on paljon kautta maailman.

’Punkkeja esiintyy yleisesti kaikkialla maailmassa ja ne viihtyvät sopivan lämpimillä ja kosteilla seuduilla. Punkkien määrä kasvaa voimakkaasti sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Tämän arvellaan johtuvan ilmaston leudontumisesta, joka suosii punkkeja ja niiden isäntäeläimiä’. (lähde rokote.fi)

Borrelioosin toteaminen on helpompaa silloin, kun punkki on havaittu iholla, puremaa seuraa rengasihottuma ja potilas hakeutuu pikaisesti lääkäriin, jolloin voidaan tehdä kliininen diagnoosi ja aloittaa asianmukainen hoito.

Ongelmallisemmaksi tilanne muuttuu, jos iholle ei tule rengasihottumaa tai vasta-aineita ei löydetä todetusta punkinpuremasta huolimatta, jolloin asianmukaista hoitoa ei välttämättä aloiteta  ja borreliabakteeri pääsee etenemään muualle elimistöön, kuten edellä olevassa potilastapauksessa.

Diagnosoimaton borrelioosi voi aiheuttaa Parkinsonin, MS-taudin tai Alzheimerin.

Mikä on Tickplex?

Nykyiset borrelia-testit ovat osoittautuneet epäluotettaviksi ja tämän vuoksi monia borrelioositapauksia on jäänyt hoitamatta. Lisäksi on ollut tiedossa pitkään, että borrelioosi ei ole ainut infektio, jota punkit kantavat, mutta liitännäisinfektioiden toteamiseksi ei ole ollut käytettävissä luotettavaa testausmenetelmää.

Tämän vuoksi Jyväskylän Yliopiston tutkijatiimi ryhtyi kehittämään testausmenetelmää, joka tunnistaisi borreliabakteerin nykyistä menetelmää luotettavammin sekä mahdolliset punkkien levittämät liitännäisinfektiot.

”Tekesin rahoitus TICK-TAG -projektille on mahdollistanut uuden, lupaavan diagnostiikkakitin, TICKPLEXin kehittämisen. TICKPLEXin avulla pyrimme auttamaan lääkäreitä huomaamaan, että punkkien levittämät taudit eivät ole pelkästään borrelian aiheuttamia. TICKPLEX tulee nousemaan standardiksi diagnostiikassa vuoteen 2020 mennessä, Leona Gilbert TICKPLEX tiimistä sanoo.”  lähde Jyväskylän Yliopisto: Jyväskylän yliopiston TICKPLEX lupaavin startup kansainvälisessä kisassa

Valtion teknillinen tutkimuskeskus Tekes näki luotettavan testausmenetelmän tärkeyden ja lähti mukaan Jyväskylän Yliopiston tutkijaryhmän Tick-Tag -projektiin, jonka kehittämä Tickplex palkittiin lupaavimpana startup-tiiminä huhtikuussa 2016. Lisätietoja Jyväskylän Yliopisto / Te?ted / Tickplex-projekti (englanniksi)

”Borrelioosi eli Lymen tauti on maailmanlaajuinen ja monen tuntema ongelma. Vähemmän tunnettua on, että borrelioosin yhteydessä esiintyy useita muita vakavia infektioita. Tickplex – testi tunnistaa nämä kaikki yhdestä verinäytteestä nopeasti ja luotettavasti, jolloin potilas saa nopeammin juuri oikeanlaisen lääkityksen ja hoidon, kertoo voittajasta Springboard -hankkeen projektipäällikkö Tom Palenius.” lähde Turku Science Park uutinen 29.4.2016

Tickplex Basic (for Lyme) tutkii borrelia-bakteerin vasta-aineita ja laajempi Tickplex Plus (for Lyme & Coinfections)  selvittää myös mahdolliset liitännäisinfektiot:

IgG/IgM antibodies:

 • Borrelia
 • Bartonella
 • Babesia
 • Ehrlichia
 • Coxsackie
 • EBV
 • Parvovirus B19
 • Mycoplasma
 • Rickettsia

Tickplex-testin herkkyys on 95 % ja spesifisyys 98 %, eli Tickplex on huomattavasti tarkempi kuin nykyään yleisessä käytössä oleva borrelioositesti.

Tickplex otettiin potilaskäyttöön kesällä 2017 borrelioosiin perehtyneillä yksityisillä lääkäriklinikoilla ja testin on tarkoitus tulla myös julkisen terveydenhuollon käyttöön vuoteen 2020 mennessä. Tickplex on validoitu ja patenttihakemus on vireillä.

Miten Tickplex testi tehdään ja miten siihen pitää valmistautua?

Potilaan kannalta testaus on yksinkertaista eikä näytteenotto vaadi mitään esivalmisteluja, kuten paastoa tms.

Jos asut tai asioit pääkaupunkiseudulla, varaa näytteenottoaika Lääkärikeskus Astrikseen, jossa Sinulta otetaan verinäytteet. Lääkärikeskus Astris hoitaa näytteen toimituksen yhteistyölaboratorioon, analysoi testitulokset ja toimittaa vastaukset Sinulle.

Meillä on matkaa Helsinkiin useampi sata kilometriä, joten saimme postitse Tickplex Plus testipakkauksen, joka sisältää kaikki tarvittavat näytteenottovälineet. Varasimme ajan oman terveysaseman laboratorioon ja näytteenottoa edeltävänä päivänä tilasimme DHL-kuljetuksen testipakkauksen ohjeen mukaisesti.

Verinäytteiden asianmukainen pakkaaminen oli helppoa Tickplex -testipakkauksessa mukana tulleilla materiaaleilla ja esitäytetty rahtikirja oli helppo täyttää selkeiden ohjeiden mukaan. DHL-kuljetus saapui noutamaan lähetyksen kotiosoitteesta sovittuna aikana ja näytteet olivat seuraavana aamuna perillä Armin Labsin laboratoriossa Saksassa. Testitulos valmistuu vuorokaudessa.

Testitulokset toimitettiin Armin Labsilta Lääkärikeskus Astrikseen, josta otettiin nopeasti yhteyttä jatkohoidon suunnittelua varten. Tickplex Plus testi oli nimittäin saanut kiinni vielä yhden ylimääräisen matkakumppanin, Babesian, joka on malariansukuinen alkueläin, jota yksikään  potilaalle aiemmin tehty testaus ei ollut voinut tunnistaa.

Borrelioosiin annetut antibioottikuurit eivät nujerra babesioosia, joka vaatii erilaisen lääkeyhdistelmän. Ilman Tickplex Plus testiä tämä punkin tuoma kutsumaton salamatkustaja ei olisi paljastunut, mutta nyt on mahdollista aloittaa oikeanlainen lääkitys infektiopoliklinikalla.

Tätä ennen babesioosi on tavattu Suomessa vain yhdeltä ihmiseltä, ruumiinavauksessa. Vuonna 2015 Ruotsissa löytyi babesiavasta-aineita neljän ihmisen verestä.

”Ruotsalaisissa punkeissa on todettu ensimmäistä kertaa harvinaista babesia-tartuntaa, Ruotsin radio (SR) kertoo. Suuri punkkitutkimus osoittaa, että se voi tarttua myös ihmiseen. Aiemmin babesioosia on pidetty vain kotieläinten ja karjan sairautena. /..

Babesia on parasiitti eli loiseläin, jota punkki levittää. Se on sukua malariaparasiitille. Sen aiheuttaman babesioosin oireita ovat ruokahaluttomuus, huonovointisuus, kuumeilu ja päänsärky.

Professori Forsbergin mukaan tauti voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, mutta dokumentoiduissa tapauksissa sairastuneiden vastustuskyky on ollut alhainen.

Ruotsin löydökset on tehty lähes kymmenen vuotta jatkuneessa tutkimuksessa, jossa on tarkasteltu tuhansia punkkeja. Punkkien puremat ihmiset ovat tuoneet hämähäkkieläimet tutkijoille ja jättäneet samalla verinäytteen terveyskeskuksiin eri puolilla Ruotsia.” Lähde Yle.fi

 

Mitä Tickplex maksaa?

Tickplex Basic 91,80€+tk, joka kattaa kolme laatua borreliaa spirokeetta ja round-body muodossa

Tickplex Plus 470,37€+tk, jossa on mukana Borrelia (spirokeetta + RB), Bartonella, Babesia, Ehrlichia, Coxsackie, EBV, Parvovirus, Mycoplasma, Rickettsia.

Myöhemmin julkaistaan vielä laajempi Tickplex.

Lääkärikeskus Astrikselta tilattaessa veloitukset tulevat tietenkin Suomesta, joka voi vaikuttaa vakuutuskäsittelyyn.

Tiedustelut testauksesta [email protected]

ABOUT TE?TED

We are innovating the way complex diseases are diagnosed. The company is an ISO 13485:2016 certified in-vitro diagnostic manufacturing company for tick-borne diseases. Our products TICKPLEX® PLUS, TICKPLEX® BASIC, and TICKPLEX®ANALYZE are CE and IVD certified products. We are committed to getting the patients tested so that the patients can be treated.

TICK-TAG tiimi: Leona Gilbert, Kunal Garg, Tapio Rantapirkola, Heidi Pirttinen, Rami Valonen, Stephen Croucher, Diayko Rahmani ja Cheng Zeng. Tick-Tag tiimi toimii nykyään yritysnimellä Te?ted

Testaus toteutettu yhteistyössä Lääkärikeskus Astris / Armin LabsTickplex & Elämää ja Matkoja blogi – Lämmin kiitos tästä mahdollisuudesta, joka toi todella hyödyllistä tietoa!

Lääkärikeskus Astris on moniammatillinen hoitoyksikkö, joka on keskittynyt hyvin tuloksin etenkin
kroonisiin pitkään jatkuneisiin ongelmiin ja infektioihin. Astris toimii yhteistyössä useiden kansainvälisten
laboratorioiden kanssa ja tekee tutkimustyötä yliopiston kanssa infektioihin liittyen sekä kouluttaa
pääasiassa ammattilaisia.

Lääkärikeskus Astris ● Simonkatu 6 B 00100 Helsinki ● www.astris.fi[email protected]stris.fi

3 Comments

 • Reply Kunal Garg 20/11/2018 at 10:52

  A new research article titled ”Evaluating polymicrobial immune responses in patients suffering from tick-borne diseases” is now published in Nature Scientific Reports.

  Although multiple microbial infections in tick-borne disease patients may seem like a no-brainer, the existence of such patients has not been supported scientifically in the last two decades. A new research article titled ”Evaluating polymicrobial immune responses in patients suffering from tick-borne diseases” supports the existence of several microbial infections in patients suffering from tick-borne diseases such as Lyme disease.

  The study published in Nature Scientific Reports is highly relevant as it establishes the need to reform clinical practice and healthcare policies for diagnosing tick-borne diseases. Screening for various microbes would decrease the rate of misdiagnosis or undiagnosed cases, increase the health-related quality of life for the patients, and may ultimately drive clinical research to discover a treatment for tick-borne diseases that may include patients with Chronic Fatigue Syndrome and not just Lyme disease.

  The article describes results from the Tickplex clinical study.

  Link to the article >> https://www.nature.com/articles/s41598-018-34393-9

 • Reply Sari/Saaran lautasella 22/03/2018 at 12:10

  Hei Mia ja kiitos postauksesta. Se mitä kerrot on todella hienoa ja tärkeää, hienoa että tällaisia uusia testejä kehitellään. Kammottava viholainen tuo punkki totisesti on. Toivottavasti teillä asiat paranemaan päin <3.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 22/03/2018 at 13:38

   Lämmin kiitos Sari ja kiva kuulla, että pidit postausta tärkeänä! <3

   Borrelioosi on siitä ikävä seuralainen, etteivät alkuoireet ole välttämättä flunssaista oloa kummoisempia ja bakteeri ehtii edetä pitkällekin, ennen kuin pysäys tulee.
   Pidemmälle edettyään borrelioosi on todella ikävä ja se voi sairastuttaa paitsi lihakset ja nivelet myös sydämen tai keskushermoston. Siksi onkin tärkeää hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian punkinpureman jälkeen, jos sitä seuraa lämpöily ja flunssankaltaiset oireet, vaikkei rengasihottumaa tulisikaan. Eräiden lähteiden mukaan jopa puolelle potilaista ei muodostu rengasihottumaa. Ajoissa aloitettu riittävä antibioottihoito on todella tärkeä, ettei bakteeri pääse etenemään.

   Monimuotoisten oireiden takia borrelioosi on vaikeasti diagnostisoitava edettyään ns. kystiseen vaiheeseen, jossa bakteeri on biofilmin alla suojassa elimistön immuunipuolustukselta, eivätkä vasta-ainetestit siksi välttämättä reagoi. Myös tartunnan alkuvaiheessa vasta-ainetestit voivat näyttää negatiivista.

   Tickplex on todella tervetullut testausmenetelmä, jonka myötä toivon mahdollisimman monen potilaan saavan asianmukaista hoitoa niin borrelioosiin kuin liitännäisinfektioihin, joita ei ole kunnolla pystytty aiemmin tutkimaan. Mielenkiinnolla odotan tulevaa infektiolääkärin kantaa babesioosiin.

   Kiitos Sari kommentistasi ja hyvää alkavaa viikonloppua!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.