Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Pohjanmaan pääsiäisperinteitä

31/03/2018
Facebookpinterestinstagram

Jos liikut lankalauantaina Pohjanmaalla, saatat nähdä trullausreissullaan olevia pikkunoitia kolkuttelemassa ovia ja toivottamassa hyvää pääsiäistä makoisan karkkisaaliin toivossa.

Toisin kuin nykyään, entisaikaan trullien näkeminen ei tiennyt hyvää, koska heidän  uskottiin olevan tavoittelemassa naapurin sato- ja karjaonnea karkkisaaliin sijaan. Pahansuovilla trulleilla uskottiin olevan jopa kyky kulkea ovien läpi ja heidän karkottamisekseen ripustettiin navetan oveen puukkoja tai piirrettiin risti suojaamaan pahalta. Jos trulli kuitenkin pääsi sisään varotoimista huolimatta, napsivat he mukaansa kotieläimien karvaa tai nahanpaloja viedäkseen tilallisen onnen mennessään.

Pohjalainen trullausperinne juontaa juurensa Keski-Eurooppalaiseen pakanalliseen trulliuskoon, joka rantautui Pohjanmaalle Ruotsista. Trulli nimi tuleekin ruotsinkielen sanasta troll, joka tarkoittaa peikkoa ja noitaa. Sana trullaaminen on vuorostaan johdannainen ruotsinkielen sanasta trolla joka tarkoittaa noitumista ja taikomista. Palmusunnuntain virpominen ei kuulu Pohjanmaan pääsiäisperinteisiin.

Kaikkinainen työnteko oli pääsiäisenä kielletty, koska sen uskottiin lisäävän ristillä kärsivän Kristuksen piinaa. Kehrääminen oli kielletty, ja lapsetkin piiskattiin aikaisin aamulla. Lähde yle.fi Pääsiäinen oli Pohjanmaalla muinoin magian aikaa

Pitkäperjantain jälkeisen ajan katsottiin olevan erityisen altista pahoille hengille ja tästä sai alkunsa toinen Pohjanmaan lankalauantain perinne, kokkojen polttaminen, joiden sankan savun ja kipinäsateen uskottiin karkottavan trullit ja pahat henget. Näillä hetkillä sytytytetäänkin jälleen Pohjanmaan kokot, joiden ääreen kyläläiset ja kaupunkilaiset kokoontuvat, myös ne nykyajan pikkutrullit karkkisaalidensa kanssa.

Hyvää pääsiäisen jatkoa kaikille blogin lukijoille! Mitä Sinun pääsiäisperinteisiin kuuluu?

 

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Irma Suksi 03/04/2021 at 23:48

  Hei! Kiitos kirjoituksesta! Nillitän nyt noitamaisesti 😊: Tuollainen amerikkalaistyylinen noidan asu ei kyllä kuulu pohjalaiseen perinteeseen. Trullit ovat värikkäitä. Lisäksi kokko-sanaa on käytetty Pohjois-Pohjanmaalla, mutta Etelä-Pohjanmaalla tulet ovat kyllä pääsiääsvalakioota.
  Hienoa silti että tulia poltetaan edelleen.
  Hyvää pääsiäistä toivottaa Ilma

  • Reply Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog 04/04/2021 at 18:44

   Moi Irma ja kiitos kommentistasi!

   Meillä Rannikko-Pohjanmaalla kokot tunnetaan kokkoina, påskbrasa på svenska, ja paljasjalkaisena Pohjanmaan flikkana en ole näistä muuta nimitystä kuullut paikallisten käyttävän. 🙂 Toki Etelä-Pohojammaan pääsiääsvalakiat on tuttu. On muuten hauska piirre, että kaikki Pohjanmaan osat ovat erilaisia keskenään, myös perinteiden osalta. Tummia asuja on ollut (Rannikko-) Pohjanmaalla käytössä jo 70 – 80 luvulla oman lapsuuden trullireissuilla ja värikästä olivat ainoastaan essu ja / tai huivi. Noitahatut ovat sitten sitä tulevaisuuden perinnettä. 🙂 Kiva, että tietyt asiat pysyvät kuitenkin mukana vuoden kierrossa, meilläkin täällä eilen kokkoa poltettiin!

   Aurinkoista pääsiäisen jatkoa Sinulle!

 • Reply Outi 31/03/2018 at 21:24

  Me ei vietetä pääsiäistä, mutta tykkään tehdä pääsiäisjuttuja omalle äidilleni. Jos joku perinne pitää valita, niin se on yhden mignon munan syöminen 🙂
  Ihanaa pääsiäistä <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 31/03/2018 at 21:43

   Mignon-munat ovat ihan ehdoton pääsiäisen ykkösherkku, nam! ?

   Viime vuonna meillä oli iskeä Mignon-kriisi, kun ne loppuivat kaupoista ennen aikojaan ja niitä piti saada lahjaksi Italian vieraalle. Etsimme epätoivoisesti Mignoneita ympäri kaupunkia, tuloksetta, kunnes tuttu kauppias heittäytyi tehtävään täysillä mukaan ja karautti naapurikaupunkiin hakemaan kuorman Mignoneita pelastaen niin Italian tuliaiset kuin meidän pääsiäisen 🙂 ?

   Terveiset täältä kipinöivän kokon ääreltä ja mukavaa pääsiäisen jatkoa Sinullekin Outi!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.