Suomen suurin matkablogiyhteisö
Perhematkat Vinkit Matkailijalle

Geokätköily pistää perheen liikkeelle

24/02/2018
Facebookpinterestinstagram

Kerroin viime viikolla tammikuisesta tarjousristeilystämme Tukholmaan ja kun kerran Sulo Vilen teemalla oltiin matkassa, sopi reissuun myös aktiviteetit halvalla!

Osansa tosin myös sillä, että Tukholma ja sen perinteiset nähtävyydet ja tekemiset ovat tulleet meille jo niin tutuiksi, että reissuun kaivattiin jotain uutta tekemistä. Eikä sitä uutta tekemistä tarvinnut kauaa miettiä, sillä syksyllä alkanut harrastuksemme pistää liikkeelle sekä arjessa että matkoilla.

Tässä samalla on nyt myös loistava tilaisuus vastata Lähtöselvitetty -blogista saamaani haasteeseen, jossa meitä pyydettiin kertomaan, kuinka saamme lapset liikkumaan matkoilla? Lämmin kiitos Lähtöselvitetty -blogin Katjalle haasteesta!

Koska luen mielelläni muiden onnistuneista (ja myös niistä vähemmän onnistuneista) liikuntakokemuksista, haastan mukaan Lähinnä KauempanaElämää ja Matkoja, matkablogi – travel blog ja Täynnä tie on tarinoita -blogit. Kertokaa meille muillekin, kuinka te olette saaneet eri ikäiset lapsenne matkoilla liikkeelle!”

Nykyajan aarteenetsintä Geokätköily on nimittäin todella koukuttava harrastus, joka saa koko perheen liikkeelle ja katsomaan kätkökarttaa sillä silmällä myös reissuun lähdettäessä. Eikä kätköt muuten ihan hetkessä lopu, sillä niitä on maailmalla yli 3 miljoonaa!

Peruskätkö maastossa kuva: Pixabay

Geokätköilyn aloitus

Innostuksemme geokätköilyyn syttyi lokakuussa 2017, kun 10-vuotias poikamme oli jutellut kätköilystä tätä harrastavan luokkakaverin kanssa. Syyslomalla oli sitten hyvää aikaa lähteä kokeilemaan kätköilyä eikä mitään varusteisiin liittyvää kynnystä aloitukselle ollut, kun harrastus vaatii vain gps-laitteen tai älypuhelimen, johon ladata Geocaching -sovellus. Toki myös pelkän kartan kanssa pärjää peruskätköjä etsiessä, mutta tunnustaudun sen verran mukavuudenhaluiseksi, että laitteen kanssa mennään. Lisäksi tarvitaan vain tavalliset ulkoiluvaatteet, (lyijy)kynä, taskulamppu sekä annos seikkailumieltä.

Alussa on hyvä miettiä halutaanko kätköily tehdä tiiminä vai jokainen omissa nimissään ja avata sen mukaan maksuttomat tunnukset loggauksia eli kätköjen kuittauksia varten. Tunnus ei ole laitekohtainen, joten tiiminä kätköillessä jokainen voi käyttää Geocaching -sovellusta omalla älypuhelimellaan yhteisellä tunnuksella kirjaantuneena.

Kätköilytunnukset pääset avaamaan www.geocaching.com sivulta tästä jossa on myös linkit sekä Google Play -kauppaan että App Storeen Geocaching sovelluksen lataamista varten. Suomenkielisellä geokätköt.fi -sivulla on kattava tietopaketti geokätköilystä, jonka avulla pääset hyvin käyntiin uuden harrastuksen kanssa.

Ja varoituksen sana: tämä harrastus vie sitten mennessään, joten lopeta lukeminen tähän, jos et halua koukuttua liikuttavaan ulkoiluharrastukseen!

Poretablettiputkilosta tehtyä peruskätköä loggaamassa

Geokätkötyypit

 • Peruskätkö: Yksinkertaisin kätkötyyppi, jossa kätkörasia sijaitsee annetuissa koordinaateissa
 • Multikätkö: Ennen varsinaisen kätkön löytämistä vaaditaan kahden tai useamman välipisteen käyntiä, joissa on vihje oikeiden koordinaattien löytämiseksi.
 • Mysteeri aka Mysse: Sisältää tehtävän, jonka ratkaisemalla saat koordinaatit
 • Tapahtuma: Tilaisuus tutustua muihin kätköilijöihin
 • EarthCache: Kätkörasian sijaan vihje johdattaa geologisen ilmiön luo, jossa vastataan esim. geotiedekysymykseen kätkön ratkaisemiseksi.
 • Geolodju: Tehtäväkuvauksessa on vihjeitä, joiden avulla ratkaiset koordinaatit
 • Virtuaalikätkö: Kätkörasian sijaan  suoritat annetun tehtävän, esim. vastaat kysymykseen, otat valokuvan tai osoitat käyntisi suorittamalla tietyn tehtävän.
 • Webcam: Kätkölöydön kirjaamiseksi Sinun tulee ottaa itsestäsi kuva julkisella webkameralla
 • Wherigo: Tämän kätkötyypin ratkaisuun tarvitaan joko Wherigoa tukeva GPS-laite tai Wherigo-ohjelma älypuhelimeen

Kätkön löytääksesi toimit annettujen ohjeiden ja vihjeiden mukaan. Löydettyäsi kätkön kirjaat käyntisi sekä kätkörasiassa olevaan lokikirjaan että Geocaching-sovellukseen, jossa voit kertoa kätköilyreissustasi ja oliko kätkön löytäminen helppoa vai vaikeaa, mutta älä paljasta tekstissä mistä kätkön löysit.

Kirjauksen jälkeen kätkörasia laitetaan takaisin samaan paikkaan samalla tavalla kätkettynä. Ja pssst…. varo paljastumasta jästeille eli sivullisille!

Kätkötyypeistä kaikille avoimia ovat Peruskätköt tiettyyn vaikeustasoon saakka sekä Tapahtumat ja kaikki edellä mainitut kätkötyypit avautuvat Premium-jäsenille. Nimestään huolimatta Premium-jäsenyys ei ole kallis ostos, vain 39 € vuodessa. Tätäkin silmällä pitäen on hyvä miettiä avaatteko tunnuksen kaikille perheenjäsenille erikseen vai tiimille yhteisen, koska Premium-jäsenyys on tunnuskohtainen.

Peruskätköjä itsessään on jo niin valtava määrä, että pelkästään niiden kanssa etsittävää riittää, mutta jos kätköily imaisee mennessään ja kaipaat lisäksi haastavampia kätkötyyppejä, on Premium-jäsenyys hyvä investointi.

 

Reissaajat ja vaihtoesineet

Lisää mielenkiintoa kätköilyyn tuovat reissaajat (Travel bug), jotka matkaavat kätköstä toiseen geokätköilijöiden mukana. Ne voivat olla geokolikoita, avaimenperiä, pinssejä, metallilaattoja tai vaikkapa t-paitoja. Reissaajalla voi olla oma tehtävä, esimerkiksi matkata ensin kaikissa Pohjoismaissa ja sen jälkeen jatkaa matkaa kauemmas maailmalle.

Reissaaja toimii niin, että sen maailmalle lähettävä henkilö kirjaa reissaajan yksilöllisen koodin järjestelmään ja vie sen ensimmäiseen kätköön aloittamaan matkansa. Reissaajan mukaan poimiva vie sen uuteen kätköön ja kirjaa siirron asianmukaisesti järjestelmään, josta reissaajan matkaan lähettänyt pääsee seuraamaan matkan etenemistä.

Mukanamme on kulkenut jo monta reissaajaa ja näistä pisimmän matkan taittaneella oli takanaan kilometrejä jo viisinumeroinen määrä lähdettyään Illinoisista Yhdysvalloista vuonna 2009.

Kätkörasia, jossa luontoa lähelle halajava reissaaja sekä vaihtoesineitä. Kuva: Pixabay

Kaikki kätköstä löytyvät esineet eivät kuitenkaan ole reissaajia vaan niistä voi löytyä myös vaihtoesineitä, esim. tarroja, pieniä leluja, kolikoita tms. jonka saat ottaa mukaasi jättämällä tilalle vähintään saman arvoisen vaihtoesineen. Näillä ei ole seurantakoodeja, kuten reissaajilla ja niiden tarkoitus on ilahduttaa muita kätköilijöitä.

Muutoinkin geokätköily on yhteisöllinen harrastus, jossa ei tarvitse epäröidä vinkin ja avun kysymistä kokeneemmilta kätköilijöiltä, joiden apu voi olla kullan arvoista esim. mysteerikätköjen juonesta kiinni pääsemisessä. Myös Geocachingtoolbox.com  on hyvä apu moneen pulmaan!

Kätkörasia voi olla näinkin hyvin maastoon sopiva.

Kätkön piilottaminen

Geokätköilyssä voi paitsi etsiä kätköjä myös tehdä omia ja tässä on vain mielikuvitus rajana. Saatavilla on valmiita eri kokoisia rasioita, mutta aivan hyvin voit tehdä kätkön vaikkapa pakasterasiasta, filmirullakotelosta tai halosta, kunhan kätkörasia on säänkestävä. Geokätköily kuuluu jokamiehen oikeuksiin, mutta maanomistajalta on hyvä olla lupa kätkön piilottamiseen eikä kätköä piilotettaessa saa vahingoittaa esim. puustoa.

Allaolevissa kuvissa on käyttämiämme valmiita kätkörasioita ja reissaajat, jotka odottavat maailmalle lähtöä sekä perheen poikien tekemä halkokätkö, josta sen loganneet ovat tykänneet. Halkokätkön tekemiseen tarvittiin vain vähän viitseliäisyyttä sekä halko pinosta, pitkä ruuvi, pätkä rautalankaa sekä tyhjä muovinen ruuvinteräkotelo lokikirjaa varten.

Geokätköt.fi sivulta löytyy hyvät ohjeet myös oman kätkön piilottamiseen.

Geokätköily on todella hauska koko perheen harrastus, joka on laittanut tiimimme kiipeämään liikennemerkkeihin vilkkaan valtatien varrella, kurottamaan huomaamatta puiston valopylväisiin, hiipimään marketin parkkipaikalla jästejä varoen sekä ryömimään sillan alla veteen tippumista uhmaten. Kätköjä ja mysteerejä ratkoessa on mennyt tunti jos toinen, eikä onnistumisia ole aina tullut ensimmäisellä kerralla, mutta voi sitä voiton riemua, kun pähkinä on saatu ratkaistua!

Geokätköily tarjoaa aimo annoksen liikuntaa ja raitista ilmaa, aivojumppaa ja hauskoja arvoituksia ratkaistavaksi sekä uutta tietoa niin kätköpaikkojen historiasta kuin geologiasta. Kätköilyn aloitettuasi huomaat katsovasi muttereita ja pultinpäitäkin sillä silmällä, ne kun eivät ole aina sitä miltä näyttää…

Vahva suositus tälle todella mukaansa tempaavalle harrastukselle, joka motivoi lähtemään liikkeelle luontoon pelikoneiden ja telkkarin ääreltä!

Geokätköily on oiva harrastus reissaajalle! Kuva: Pixabay

Oletko kokeillut geokätköilyä ja mikä on ollut haastavin löytämäsi kätkö tai hauskin sattumus kätköillessä? Meille harrastus on sen verran tuore, että mielellään kuulemme pro-vinkkejä kokeneemmilta, joten jätä kommentti ja kerro kätköilykokemuksesi & vinkkisi!

Kiitos kuvista 10-vuotiaalle kätköilijällemme, joita täydennetty Pixabayn otoksilla!

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku 03/03/2018 at 09:28

  Tosi hauskan kuuloinen harrastus. Olen tuolta Stacyn blogista kätköilystä jo lukenutkin juttuja ja monesti ajatellut, että olisi varmasti mukaansatempaava ja hauska harrastus! Ja aivan mainio tapa saada lapset ja koko perhe liikkumaan! Ja tulipa postausta lukiessa myös muistutus, että minäkin olen saanut Katjalta tämän haasteen, täytyy jossain vaiheessa kyhäillä juttua meidän perheen liikkumisesta. 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 03/03/2018 at 14:56

   Kätköily on kyllä mukaansatempaava harrastus, joka innostaa lähtemään liikkeelle eikä aloitukselle ole isoa kynnystä, kun kokeilu ei vaadi sen kummoisempia varustehankintoja.

   Hauskaa puuhaa kertakaikkiaan! 🙂

   Kiitos Virpi kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä 25/02/2018 at 20:46

  Kätköjä taitaa olla löydettynä useampi sata, mutta edellisestä kätköilyretkestä taitaa olla jo neljä vuotta. Joka kesä päätän aloittaa harrastuksen uudelleen, mutta ainakin toistaiseksi se on jäänyt suunnitelman asteelle. Pitäisi varmaan etsiä samasta puuhasta innostunut kaveri, jonka kanssa kätköjä kiertää. Harrastus on kuitenkin niin hauska, ettei siitä kokonaan haluaisi luopua: tulee mentyä paikkoihin, joista muuten ei olisi tietoakaan, saa käyttää päätään ja liikuttuakin tulee huomaamatta. Mukavia kätköilyjä ja monia löytöjä teille!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 25/02/2018 at 21:19

   Kätköily on kyllä siitä kiva harrastus, ettei tauko nollaa aiempaa ja Sinullakin on kerättynä jo mukava määrä kätköjä, josta on hyvä jatkaa.

   Kätköily on myös niin helppo yhdistää vaikka kauppareissuun, että löytöjä kertyy ilman erillisiä reissujakin ja niin kuin sanoit, tulee mentyä paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä.

   On se vaan hauska harrastus!

   Kiitos Pia kommentistasi ja toivottavasti löytyy kaveri, jonka kanssa aloittaa uudelleen kätköily!

 • Reply Stacy Siivonen 25/02/2018 at 13:37

  Minä olen kätköillyt viisi vuotta ainakin ja blogissani puhun aika paljon kätköreissuista. Haastaviakin kätköjä on tullut eteen aika paljon, ihan monella tavalla. Joissain paikoissa, kuten Sallassa ystävälliset paikalliset ovat näyttäneet kätkön paikan turakaiselle. Haastetta oli esimerkiksi siinä, kun sain Itämerihaasteen suoritettua, eli purnukka jokaisesta Itämeren rantavaltiosta. Kiersin vieläpä ne purkit hakemassa useimmiten aika lähellä rantaa.
  Toinen, missä oli haastetta oli rannikkokaupunkihaaste eli kaikki Suomen rannikkokaupungit. Seuraavaksi täyttynee 250 kunnan haaste eli kätkölöytö 250 Suomen kunnasta.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 25/02/2018 at 13:50

   Sinulla on aivan mahtava määrä kätköilykilometrejä, haasteita ja loggauksia takana!

   Monella kätköllä olenkin ajatellut, oletkohan käynyt täällä ja kertonut meidän junnuille matkoistasi ympäri Suomenmaan. Kenties vielä joskus törmätään kätköllä!

   Kiitos Stacy kommentistasi ja mukavia tulevia kätköilyreissuja!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.