Suomen suurin matkablogiyhteisö
Tietoa blogista Yleistä

20 kysymystä bloggaajalle

27/02/2018

Bongasin 40+ blogikollegoiden Tuula’s Lifen, Marjon matkassa ja Minäkö Keski-ikäinen sekä Keyword: Love blogien sivuilta kivan juttuaiheen, johon ajattelin itsekin tarttua ja kertoa vaihteeksi blogin taustoja matkajuttujen lomassa.

Edellisen kerran kirjoitin samantyyppisen jutun blogin alkutaipaleella, kun bloggaamista oli takana 7 kuukautta, ja nyt kun kuluneiden vuosien aikana Teitä lukijoita on liittynyt matkaan sen verran mukavasti, on ehkäpä paikallaan kertoa Minkälainen bloggaaja olen?

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Blogia aloittaessa en tiennyt blogimaailmasta yhtään mitään enkä ollut lukenut blogeja muuta kuin satunnaisesti hakiessani tietoa ja kokemuksia matkakohteista. Matkailu oli sen sijaan enemmän kuin tuttua, niin työn kuin vapaa-ajan puolesta, ja krooninen matkakuume oli kuljettanut maailmalle jo yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Matkakuumeisena netissä ja blogeissa surffatessa kypsyi vähitellen ajatus, josko minäkin jakaisin matkakokemuksia muiden matkaajien hyödyksi, lähipiirissä kun olin toiminut jo vuosia vinkkipankkina ja auttanut monia matkojen varaamisessa. Kipinä matkatarinoiden kirjoittamiseen oli syttynyt jo aiemmin ja edellisen kesän TUIn matkakirjoituskilpailun voitto antoi lopullisen sykäyksen sille, että rohkenin lähteä kokeilemaan siipiäni blogimaailmassa.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Tammikuun 2015 paukkupakkasten aikaan avasin blogin osoitteeseen elamaajamatkoja.blogspot.com, mutta en kokenut Bloggeria omakseni ja siirryin kolme kuukautta myöhemmin Suomen suurimpaan matkablogiyhteisöön Rantapalloon.

Syntymäpäiviä blogissa juhlitaankin Rantapallossa aloittamisen aikaan 15.4. ja pian on vuorossa 3-vuotissynttärit!

3. Kuvaile blogiasi: Mikä on pääasiallinen aihe yms.?

Matkailu on blogin kantava teema ja kohderyhmää ovat pariskunnat ja perheet, jotka arvostavat hyvää laatua järkihintaan. Laadukkaan matkan ei tarvitse aina olla kallis ja joskus sitä ihan parasta luksusta ovat kauniit maisemat, yhteinen aika ja katko tavalliseen arkeen.

Kirjoitan matkavinkkejä erityisesti ensimmäistä kertaa kohteeseen matkustaville ja matkakertomusten ajatuksena on kuljettaa  virtuaalimatkalle uusiin maisemiin, unohtamatta lähimatkailun helmiä. Haluan rohkaista matkustamaan myös omatoimisesti ja kertomaan, että kommelluksistakin selviää.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Blogin alkutaipaleella postasin 2-3 kertaa viikossa ja kirjoituksissa oli mukana matkojen lisäksi pukeutumisen ja kosmetiikan löytöjä sekä tuotevinkkejä omien positiivisten kokemusten pohjalta. Rantapalloon siirryttyäni kirjoitusten pääpaino on ollut matkailussa ja postaustahti vakiintunut 4 kirjoitukseen kuukaudessa.

5. Kumman valitset kuvan vai tekstin?

99 % postauksista menee teksti edellä, mutta joskus on myös kuvien vuoro kertoa tarinaansa.

6. Mistä saat inspiraation postauksiisi?

Matkablogissa tulevat ja tehdyt matkat ovat luonnollisestikin blogin punainen lanka, mutta välillä idea syntyy ajankohtaisista tapahtumista tai arjen pyörteistä. Yksi luonnoksissa oleva postausidea syttyi siivotessani komeroita ja tämäkin liittyy matkailuun… tästä lisää myöhemmin!

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Olen niitä ihmisiä, joille aamu ei ole elämän parasta aikaa ja päivän käyntiin saaminen vaatii vähintään padallisen kahvia, joten aamupäivällä harvemmin syntyy tekstiä blogiin. Arjen realiteetit pitävät myös huolen siitä, että kirjoittamiselle löytyy parhaiten aikaa vasta iltaisin ja joskus jopa yön tunteina.

8. Kuinka usein teet jotan blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms?

Yhden blogikirjoituksen valmistumiseen menee useita tunteja, ja postauksen tekemisen jaan yleensä useammalle päivälle sen mukaan, miten löytyy aikaa ja energiaa kirjoittaa. Uuden postausidean kirjaan luonnoksiin heti tuoreeltaan ja reissussa kamera kulkee mukana päivittäin. Myös arjessa kuvaan aina, kun tulee eteen jotain kaunista ikuistettavaa, kuten tämän postauksen kuvat kotikulmilta. Kommentteihin ja viesteihin vastaan myös päivittäin.

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Nykyään luen blogeja päivittäin ja matkajutut kiinnostavat eniten, mutta luen myös muiden aihealueiden blogeja aina kun kirjoituksen aihe koskettaa, tuo hymyn huulille tai persoona tekstien taustalla on kiinnostava.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Aihe on tottakai tärkein syy klikata blogiin ja hyvä luettavuus, niin kielellisesti kuin ulkoasultaan, saa jäämään sivulle juttujen pariin. Blogin ja sen kuvien ei tarvitse olla täydellisiä, mutta teknisesti sivujen ja navigaation täytyy toimia kunnolla.

Kirjoituksissa negatiivinen ilkeys ja lukijoiden suoranainen halveksunta nostattaa niskavillat pystyyn, samoin kuin liian heppoisesti kootut ’tieto’postaukset, jotka jättävät tunteen: tässäkö kaikki? Parhaat kirjoitukset saavat vuorostaan tuntemaan kuin olisit itse ollut matkalla tai mukana päivän tapahtumissa ja blogissa käynti jättää hyvän fiiliksen ja halun palata uudelleen lukemaan.

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Mahdollisuus ilmaista itseään luovasti, jatkuva oppiminen ja kehittyminen niin kirjoittamisessa, kuvaamisessa kuin blogimaailman saloissa. Blogatessa tutustuu myös mahtaviin persooniin blogien takana ja parhaimmillaan bloggareiden ryhmissä tuetaan toinen toistaan ja jaetaan tietotaitoa.

12. Entä kolme huonointa?

Bloggaaminen on aikaa vievää puuhaa ja ajoittain tasapainoilu arjen ja kirjoittamisen välillä on haastavaa.

Bloggaamalla altistaa itsensä myös ilkeille (anonyymien) kommenteille, jolta olen onneksi enimmäkseen säästynyt, mutta sen sijaan olen saanut osakseni jokusen yli-innokkaan seuraajan mm. tilailemaan nimissäni uutiskirjeitä yöaikaan. Näiden tekijöiden jäljillä kuitenkin ollaan ja tästä assistenttityöstä lupaan jatkossa palkaksi näkyvyyttä ja henkilökohtaisen yhteydenoton virkavallalta.

Me bloggaajat saamme myös ajoittain arveluttavia yhteistyöehdotuksia, joiden kohdalla ei tiedä itkeäkö vai nauraako? Jokainen fiksu bloggaaja pysyy kuitenkin erossa näistä.

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa eli vastaatko mielelläsi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Palautetta, kommentteja ja viestejä on aivan ihana saada ja vastaan mielelläni kaikille!

Yli 70 % yleisöstä lukee blogia mobiililaitteella tai tabletilla ja useimmat ottavatkin kommenttien sijaan henkilökohtaisesti yhteyttä joko sähköpostilla tai Facebook-viestien kautta. On todella kiva olla Teille avuksi matkan suunnittelussa ja matkalta saadut terveiset lämmittävät aina!

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebook -sivut?

Blogilla on somekanavat Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Pinterestissä tunnuksella @elamaajamatkoja, linkit ohessa.

Näistä Facebook on täkein kanava, jossa jaan blogikirjoitukset tuoreeltaan samoin kuin Twitterissä. Instagramissa julkaisen vuorostaan otoksia arjesta ja matkan varrelta ja Pinterestiä käytän menneiden ja tulevien matkojen fiilistelyyn.  YouTubessa olen julkaissut muutaman videon matkoilta.

Liity ihmeessä mukaan myös blogin somekanavien seuraajiin oheisten linkkien kautta!

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluumin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Kun saan juttuidean, kirjoitan sille alkusanat luonnoksiin ja jätän tarvittaessa ajatuksen hautumaan. Osa jää luonnoksiin pidemmäksi aikaa odottelemaan sopivaa ajankohtaa ja osa lähtee tuotantoon melkein saman tien.

16. Bloggaatko avoimesti tai tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?

Aloitin blogin halusta jakaa matkavinkkejä ja kokemuksia, enkä katsonut siksi tarpeelliseksi tuoda vahvasti esiin henkilöä kirjoitusten taustalla. Tämä on mahdollistanut myös sen, että kokemukset esimerkiksi hotelleista ovat mahdollisimman aitoja, kun kasvot ja nimi eivät ole blogista tuttuja ja vaikuta sitä kautta palvelutilanteeseen tai muuhun kohteluun. Blogista en ole paljoa puhunut tuttavapiirissäkään ja nykyäänkin blogistani tietää vain parisenkymmenta tuttavaa ja sukulaista.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogin kautta?

Olen saanut blogin kautta tuotteita ja palveluja testattavaksi sekä arvoltaan merkittäviäkin etuja. On myös tarjouksia, joista olen kieltäytynyt, koska en olisi kyseistä tuotetta tai palvelua ostanut omalla rahallakaan. Olen kieltäytynyt jopa viikon matkasta lämpimään, koska en olisi voinut kirjoittaa rehellisesti innostuneita tekstejä kyseisestä kohteesta. Bloggaajana maksan tuloveroa myös kaikista yhteistyönä vastaanottamistani eduista, joten ilmaisia ne eivät ole.

Minulle on tärkeää se, että voin seistä kaikkien kirjoitusteni sanojen takana ja siksi yhteistyökumppaineiksi on valikoitunut vain sellaisia tuotteita, palveluita tai matkakohteita, joita voin aidosti suositella. Tästä blogista et löydä mainostajan sanelemia sanoja tai piilomainontaa.

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana?

Blogia perustaessa pyörittelin erilasia sanayhdistelmiä ja mottoni elämä on matka, matkustaminen on elämäni sekä H.C. Andersenin lausahdus To travel is to live  pyörivät alitajunnassa ja sieltä se tuli: Elämää ja Matkoja!

Viimeisen vuoden ajan olen kuitenkin nimikriiseillyt oikein tosissani ja nimen vaihto on ollut ajatuksissa yhä useammin. Silti en tiedä, onko tämä ihan fiksu ajatus, koska blogilla on vakiintunut yleisö ja tietty tunnettuus tällä nimellä. Mitä mieltä Sinä hyvä lukija olet nimestä ja mahdollisesta nimen vaihdosta?

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos, niin miten?

Mielestäni joka päivä pitää oppia jotain uutta ja kehittämisen varaa löytyy aina. Olen ihmisenä sellainen, että käynnissä on jatkuva kehitysprosessi ja uudistua pitää säännöllisesti. Pieniä muokkauksia teen blogiin aina kun tarvetta ilmenee ja seuraava muutos tulee olemaan ulkoasun tuoreutus, mahdollisesti kesän korvilla.

Onko Sinulla ajatuksia tai ideoita siitä, mitä haluaisit blogiin lisättävän tai muutettavan?

20. Kolme vinkkiäsi aloittelevalle bloggaajalle?

Ajattele, kenelle kirjoitat? Kirjoita juttusi ja vinkkisi sen mukaan ja lue ne kohderyhmäsi silmin. Pyri hyvään luettavuuteen kaikin puolin.

Harkitse tarkkaan sitä, paljonko jaat julkisesti yksityisiä asioitasi ja minkälaista kieltä käytät. Nämä asiat eivät ole korjattavissa, kun vahinko on tapahtunut.

Ole silti oma aito itsesi! Tee Sinun näköistä blogia, jonka sanojen takana voit seistä vuosienkin jälkeen. Arvosta lukijoitasi olemalla rehellinen.

Ja ennen kaikkea: Tee blogia täydellä sydämellä!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Minkälainen bloggaaja olen? – MATKALLA LÄHELLE TAI KAUAS 23/04/2018 at 22:34

  […] Elämää ja matkoja bloggaajan  sivuilta juttuaiheen; minkälainen bloggaaja olen? Ajattelin tarttua tähän juuttuun […]

 • Reply Pirkko / Meriharakka 16/03/2018 at 18:33

  Tämä on kiva – nappaan ainakin idealistalleni, katsotaan sitten pääsenkö koskaan toteutukseen asti 🙂

 • Reply traveldreamer17 06/03/2018 at 15:13

  Oli kiva lukea blogisi taustoja, kun olen seuraillut taivaltasi ehkä reilun vuoden verran. Tykkään blogistasi, koska se tuntuu olevan aitoa kiinnostusta matkustamiseen eikä vain näyttämisen halua. Tuntuu, että nykyään matkablogeissa on aika paljon sitä näyttämistä ja kilpailuakin, että kuka matkustaa eniten ja kauimmas.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 06/03/2018 at 16:09

   Iso KIITOS, ihanaa kuulla, että pidät blogista! ?

   Tykkään kertoa matkakokemukset sellaisena kuin ne on, välillä reissut onnistuu paremmin ja välillä sitten tulee niitä vähemmän onnistuneita hetkiä, joille voi onneksi myöhemmin jo nauraakin.

   Olen myös huomannut tätä keskinäistä kisaamista, mutta mielestäni tärkeintä on tehdä asiat omalla tavallaan, niin kuin itsestä tuntuu oikealta.

   Lämmin kiitos kommentistasi ja upeita tulevia matkoja! ?

 • Reply Outi 27/02/2018 at 19:35

  Olipa kiva lukea blogisi alkutaipaleesta, kun siinä en ole vielä ollut matkassa mukana. Mielestäni blogisi nimi kuvaa hyvin tätä blogia, enkä siis sitä lähtisi vaihtamaan.
  Ihanaa tiistai-iltaa sinulle <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 27/02/2018 at 20:22

   Kiitos Outi! ? Minulla taisikin olla jo melkein vuosi blogitaivalta takana kun pääsin mukaan Nelkytplusblogilaisten ihaNaisten tiimiin ja tultiin tutuiksi sitä kautta! ? Äkkiä nämä vuodet menevät!

   Kiva kuulla, että blogin nimi on mielestäsi kuvaava, olen tätä asiaa niin paljon mielessä viime aikoina pyöritellyt.

   Ihanaa talvista tiistai-iltaa Sinullekin!

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 27/02/2018 at 18:22

  Tämähän on kiva postaus idea! 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 27/02/2018 at 18:30

   Tämä idea tuli vastaan todella sopivasti, kun luonnoksissani oli jo hetken odotellut saman tyyppinen kirjoituksen alku otsikolla 10 kysymystä bloggaajalle!

   Laita ihmeessä Sinäkin postaus samasta aiheesta, näitä on niin kiva lukea muiden juttujen lomassa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.