Suomen suurin matkablogiyhteisö
Arabiemiraatit

Kymmenen kysymystä Arabiemiraateista

16/10/2017

Arabiemiraattien suosio suomalaisten matkaajien keskuudessa sen kun jatkuu ja blogissa se näkyy päivittäisenä vilkkaana liikenteenä niin matkaa suunnittelevien hakuina kuin paikanpäältä Arabiemiraateista, jossa Abu Dhabi on kirinyt tänä vuonna hyvää vauhtia uudeksi suosikiksi Dubain rinnalle.

Olen saanut Teiltä lukijoilta myös paljon viestejä ja kysymyksiä asioista, jotka ovat mietityttäneet ennen matkaa ja onpa jokusen kerran ollut ihan ’tilanne päällä’ kohteessakin. Lisäksi on ollut ihana saada Teiltä kuvaterveisiä & videoita lomalta ja kuulla matkanne sujumisesta – lämmin kiitos jokaiselle!

Nyt kun uusi Arabiemiraattien sesonki on jälleen lähtenyt käyntiin, ajattelin koota tähän kymmenen kysytyintä kysymystä Arabiemiraateista hyödyksi matkaa suunnitteleville ja mielelläni vastaan jatkossakin kysymyksiin!

1. Minkälaiset vaatteet pakata mukaan, pitääkö olkapäät ja polvet olla peitettyinä?

Arabiemiraattien helteessä luonnonmateriaaliset väljät vaatteet ovat mukavimmat ja Dubaissa & Abu Dhabissa siisti kaupunkipukeutuminen (Business casual) käy moneen tilanteeseen, myös illalliselle. Mikään ei kuitenkaan estä pakkaamasta iltapukua ja tummaa pukua mukaan, jos siltä tuntuu, mutta välttämättömyys tämä ei ole. Tammi-helmikuussa illan lämpötila voi olla 15-20°C jolloin kevyt neule tai vastaava on hyvä olla mukana.

Lyhyet shortsit, hihattomat yläosat ja uima-asut kuuluvat vain rannalle ja naisten auringonotto yläosattomissa on varma tie poliisin juttusille. Ranta- ja allasalueen ulkopuolella on suositeltavaa kunnioittaa paikallista kulttuuria ja käyttää olkapäät sekä polvet peittävää vaatetusta, niin naisten kuin miesten. Vartalonmyötäiset ja avaralla kaula-aukolla varustetut vaatteet kannattaa jättää kotiin. Itse olen kokenut maksimekon helpoksi vaatteeksi, joka muuntuu bolerolla, jakulla tai suurella (silkki)huivilla moneen tilanteeseen ja samainen huivi käy myös pään ja niskan peittämiseen moskeijaan mentäessä.

Kansainvälinen Dubai on emiraateista vapaamielisin, jossa näkee myös niukempaa pukeutumista, mutta suositten silti Dubaihinkin maan kulttuuria kunnoittavaa asiallista pukeutumista.

2. Miten pukeutua moskeijaan?

Moskeijaan mentäessä naisilla pitää olla hiukset ja niska huivilla peitettynä, hameen ulottua nilkkoihin, paidan hihojen peittää ranteet ja kaula-aukon olla niukka. Abu Dhabin Sheikh Zayed moskeijaan mentäessä voi lainata maksutta abayan.

Miesten tulee pukeutua vähintään polvet ja olkapäät peittävään vaatetukseen, puseron hihan pituus mielellään yli kyynärpään.

3. Saako vaimon / miehen kanssa kävellä julkisesti käsi kädessä?

Arabiemiraattien lain mukaan julkiset hellyydenosoitukset on kielletty ja tästä muistuttavat kieltokyltit kaupungilla. Vanhoillisimmassa Sharjahissa kielto on ehdoton, mutta Dubaissa avioparin käsikkäin kävelyyn ei niin hanakasti puututa, jos käytös on muuten asiallista. Muut julkimuhinoinnit takaavat varman matkan siveyspoliisin juttusille ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet / liitot eivät ole hyväksyttyjä.

4. Voimmeko majoittua hotelliin avoparina / eri sukunimellä?

Tämä oli asia, joka mietitytti meitäkin ensimmäistä kertaa Arabiemiraatteihin lähdettäessä, sillä olemme naimisissa, mutta kumpikin on säilyttänyt oman sukunimensä. Ratkaisin asian niin, että olen ottanut matkalle mukaan kopion vihkitodistuksesta ja printin Väestötietojärjestelmän (VTJ) omien tietojen tarkastuksesta, josta ilmenee siviilisääty. Käytännössä näille papereille ei ole kuitenkaan ollut tarvetta yhdessäkään hotellissa, jossa olemme Arabiemiraateissa majoittuneet (3 hotellia Dubaissa ja 1 Ras al Khaimahissa) eikä eri sukunimistämme ole esitetty kysymyksiä muutoinkaan.

Avoliittoa Arabiemiraateissa ei periaatteessa tunnusteta, mutta käytännössä en tiedä tapauksia, jossa avoparin majoittumien samaan huoneeseen olisi tuottanut ongelmia. Avoparina matkaan lähdettäessä kannattaa kurkistaa hotellien arvosteluista ja asiakaskokemuksista, esim. hotellivaraussivustoilla ja Trip Advisorissa, onko ollut tapauksia, jossa avoparin majoittumista samaan huoneeseen on rajoitettu.

5. Olemme 18-vuotiaita ja kuulimme, ettemme saa majoittua hotelliin, onko tämä totta?

Kyllä tämä pitää osin paikkansa, sillä hotellista riippuen alle 18- tai alle 21-vuotiaat eivät saa kirjaantua hotelliin ilman vanhempia/huoltajaa, joten tämä tieto kannattaa tarkistaa hotellin tiedoista. Jos olette kuitenkin varanneet hotellin, jossa tällainen rajoitus on, ottakaa mukaan matkaan englanninkielinen vapaamuotoinen lupa majoittumiseen vanhemmalta/vanhemmilta ja luvan liitteksi kopio luvan antaneen vanhemman passista. Tällä kirjaantumisen hotelliin pitäisi onnistua, mutta suosittelen silti varmistamaan asian hotellista ennen matkaan lähtöä.

6. Onko sillä merkitystä, että minulla ja lapsellani on eri sukunimi?

Jos Sinulla ja lapsellasi on eri sukunimet, tarvitsette passien lisäksi mukaan matkaan lapsen syntymätodistuksen sekä kotimaahan jäävän vanhemman kirjallisen suostumuksen lapsen matkustamiseen, jonka liitteenä kopio matkustusluvan antaneen vanhemman passista.

Tämä menettely ei koske yksistään Arabiemiraatteja vaan yhtälailla esim. Euroopan matkoilla tulisi olla samaiset asiakirjat, ettei lapsen matka tyssää rajalle. Tällä pyritään ennaltaehkäisemään lapsikaappauksia.

 7. Onko Dubai vain rikkaille?

Ei, kyllä Dubai sopii myös meille ihan tavallisille ihmisille, joiden lomakassa ei ole pohjaton. Hotelleja löytyy hintaskaalan laidasta laitaan samoin kuin ravintoloita. Julkiset rannat ovat maksuttomia ja nähtävää löytyy myös pikkurahalla (esim. Dubai Museum & Al Bastakiya) tai jopa ilmaiseksi kuten esimerkiksi upea Dubain suihkulähdeshow. Itse ostoskeskuksissa käyntikin on jo elämys, vaikkei shoppailu niin kiinnostaisikaan, hyvänä esimerkkinä tästä eksoottinen Ibn Battuta Mall. Outlet-myymälöissä voi tehdä hyviä löytöjä ja joulukuun lopulta tammikuun lopulle Dubain Shopping festivalit ovat shoppailijan taivas huikeine alennuksineen!

Matkabudjetista voi nipistää majoittumalla huoneistohotelliin ja kokkaamalla itse ainakin osan aterioista. Huoneistohotelleja löytyy todella edullisia ja ruoka marketissa on halpaa verrattuna Suomen hintatasoon. Nämä kun vielä yhdistää tarjouslentoihin, niin Dubain loma irtoaa varsin huokeasti!

8. Onko Dubain metrossa turvallista?

Dubain metro on siistein ja rauhallisin mitä olen nähnyt, samoin kuin kaupungin metroasemat, joissa ei ole tarvinnut tuntea oloaan turvattomaksi edes iltamyöhällä.

Maan lainsäädäntö pitää huolen siitä, että päihtyneitä ei asemilla notku ja metron sääntöjen ansiosta vaunut ovat siistejä. Metrossa ei nimittäin saa juoda eikä syödä, edes purukumia. ja jalkojen pitämisestä penkillä seuraa rapsut. Ja tämän säännön vaikutuksen huomaa, sillä metrot ja asemat ovat todella siistejä kotimaisiin verrattuna.

9. Onko lääkkeiden kanssa niin tarkkaa, kuin sanotaan?

Yksikertainen vastaus: Kyllä on. Maan lainsäädäntö on tämän suhteen ehdoton, joten suosittelen tutustumaan lääkkeiden maahantuontirajoituksiin ja ohjeisiin ennen matkaa ja hoitamaan tarvittavat asiakirjat kuntoon. Tässä aiempi blogikirjoitus lääkkeiden maahantuonnista Arabiemiirikuntiin, joka perustuu Arabiemiraattien lääkkeiden maahantuontia valvovan viranomaisen antamiin ohjeisiin.

Se, ettei koskaan ennenkään ole reseptejä kyselty, ei takaa sitä etteikö tulisi linnareissu, kun tarkastusarpa kohdalle osuu ja laukussa on maahantuontiluvan vaativia tai täysin kiellettyjä lääkkeitä, jotka rinnastetaan huumausaineisiin, joista rangaistukset ovat tuntuvat.

10. Mille alueelle majoittua Dubaissa?

Dubailla ei ole yhtä ainoaa keskustaa ja kaupunki levittäytyy 40 kilometrin matkalle, jonka päästä päähän ajo vie tunnin puolitoista liikenteestä riippuen. Nähtävyydet ja ostoskeskukset ovat hyvin eri puolilla kaupunkia, joten majapaikkaa valitessa on hyvä miettiä, mitä haluaa matkalla tehdä ja valita ideaali sijainti sen mukaan. Lähimmän metroaseman sijainti kannattaa katsoa hotellia valittaessa ja suosittelen kurkistamaan myös tuoreimmat hotelliarvostelut, joista selviää, onko hotellin lähistöllä meneillään ajankohtaisia rakennustöitä.

Näin karkeasti ottaen vanhemmat kaupunginosat Deira ja Bur Dubai tarjoavat edullisinta majoitusta, josta löytyy hyvätasoisiakin vaihtoehtoja, mutta alue itsessään on ilmeeltään melko rouhea verrattuna kaupungin toiseen laitaan Jumeirah Beach Residenceen (JBR) ja The Walkiin, jossa murahtelevat urheiluautot ja hiekkarannan tuntumassa kulkee viihtyisä kävelykatu. JBR jatkuu tunnelmalliseen Dubai Marinaan, josta löytyy niin hotelleja kuin huokeampia huoneistohotelleja ja rannalle kävelee 5-15 minuutissa. Palmusaari tarjoaa vuorostaan hulppeimmat hotellit omine rantoineen ja Downtownissa olet lähellä Burj Khalifaa, Dubai Mall ostoskeskusta ja upeaa suihkulähdeshowta.

Valinnanvaraa siis riittää jokaiselle kukkarolle ja jokaiseen makuun, vaatimattomasta aina 7 tähden luksukseen!

Lisää vinkkejä Arabiemiraatteihin löydät aiemmista blogikirjoituksista TÄSTÄ, jossa laaja kattaus käytännön asiaa, kokemuksia hotelleista sekä vinkkejä nähtävyyksiin ja perhelomailijoille!

Suosittelen lämpimästi Arabiemiraatteja lomakohteeksi, jossa jokainen Emiraatti on omanlaisensa ja tarjoavat niin idän eksotiikkaa kuin kansainvälistä tunnelmaa. Minne niistä Sinä haluaisit seuraavaksi matkustaa tai heräsikö uusia kysymyksiä?

Tämän kirjoituksen kuvat ovat sykähdyttävän upeasta Sheikh Zayed Grand Mosquesta Abu Dhabissa, jonka pysäyttävä kauneus täytyy kokea itse, ainakin kerran elämässä!

 

P.S. Löydä unelmiesi majoitus Booking.comista tämän linkin kautta

 

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Tanja 28/11/2018 at 08:44

  Kiitos! Paljon sain hyvää ja tarpeellista tietoa ja neuvoa. Kannattaa kysyä Mialta jos jokin arveluttaa. Esim.maahan vietävien lääkkeiden lista aika pitkä, mitkä heillä ns seurattavia lääkkeitä. Matkatoimistojen sivuilta ei tähän asiaan löytynyt mitään tietoa oikeedtaan, eli jos arveluttaa ni kannattaa varmistaa. Huippupisteet tälle blogin pitäjälle, nyt voi lähteä turvallisin mielin matkaan.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 28/11/2018 at 09:03

   Hei Tanja ja lämmin kiitos palautteestasi! Kiva kuulla, että blogikirjoituksesta oli apua ja oli mukava saada olla apunanne vielä viestien kautta.
   Nämä lääkeaineiden maahantuontiasiat on tosiaan hyvä tarkistaa, niin voi lähteä hyvillä mielin matkaan.

   Oikein ihanaa matkan odotusta ja tulevaa matkaa Teille!

 • Reply Vinkkejä ja linkkejä Dubaihin matkustavalle - Maa Quzuu -matkablogi 26/09/2018 at 11:25

  […] Lue lisää vaatetuksesta ja muitakin hyviä vinkkejä Dubaihin Elämää ja Matkoja -blogista: Kymmenen kysymystä Arabiemiraateista. […]

 • Reply Maryam 21/11/2017 at 21:12

  Hei,
  Muslimimaissa noudatetaan yleisesti tapaa, että nimeä ei muuteta naimisiin mennessä, eli kaikilla on oman isänsä nimi ja on hyvin tavallista siis, että perheessä isällä, äidillä ja lapsilla on kaikilla eri ”sukunimi”. Poikkeuksiakin tietysti on. Joten se tuskin ketään kummeksuttaa, että vaimolla ja miehellä on eri sukunimi, päin vastoin sama sukunimisyys voi kummeksuttaa joitakin ? Dubai on todella monipuolinen ja laaja, aika loppuu aina kesken siellä käydessä, kokemista ja tekemistä ja näkemistä on niin valtavasti.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 21/11/2017 at 21:32

   Totta, erisukunimisyys ei ole sinänsä poikkeavaa, mutta tämä asia on mietityttänyt monia matkaajia, erityisesti kun ovat kuulleet tapauksista, joissa eri nimi on johtanut lisäkysymyksiin. Omalla kohdalla kysymyksiä tästä ei ole tullut suuntaan eikä toiseen. 🙂

   Dubai ja Arabiemiraatit ovat todella kokemisen arvoiset ja niin kuin totesit, aika loppuu aina kesken!

   Lämmin kiitos kommentistasi ja mukavia tulevia matkoja!

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 29/10/2017 at 08:21

  Kiitos tästä. Hyviä käytännön vinkkejä ja uuttakin tietoa minulle paljon 🙂 Dubai on ollut ajoittain mietinnässä Finskin pisteiden käyttökohteena, mutta mitään ei ole varattuna.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 01/11/2017 at 08:41

   Kiitos Heidi, kiva kuulla, että tästä löytyi myös uusia käytännön vinkkejä! ? Dubain lennot ei olisi lainkaan hassumpi tapa käyttää kertyneitä Finskin pisteitä ??

   Mukavia tulevia reissuja Sinulle! ☀️

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 24/10/2017 at 23:00

  Hyvä juttu käytännön asioista maassa, jossa on asioita, joita tehdään hieman eri tavoin kuin me. Ja nuo lääkkeet. Suurimassa osassa niitä ei vaivauduta katsoa mutta ei tarvita kuin yksi kerta niin se on siinä. Ihan varmasti maa on alkanut kiinnostaa, kun esim Egypti, missä käytiin paljon, ei oikein vedä tällä hetkellä ja tuo on kuitenkin lähellä. Itse en ole vielä syttynyt paitsi näiden sinun kirjoittamien juttujen jälkeen olen ajatellut, että annetaan sentään maalle mahdollisuus.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 27/10/2017 at 11:50

   Kiitos Sari ja kiva kuulla, että olen saanut nostatettua orastavaa matkaintoa Arabiemiraatteihin! Maa on todella kokemisen arvoinen ja tarjoaa paljon muutakin kuin jättimäiset ostarit.

   Lääkkeiden kanssa ei siellä tosiaan kannata ’urheilla’ sillä luvattoman tuonnin seuraamukset ovat ikävät. Jonkin verran ylimääräistä vaivaa paperien hankkiminen teettää, mutta kun sen on hoitanut kuntoon, voi lähteä hyvillä mielin matkaan. Emiraatit ovat todellakin sen vaivan väärtti ja erinomainen vaihtoehto Egyptille!

   Hyvää viikonloppua Sinulle!

 • Reply Mimmu 24/10/2017 at 15:25

  Mä uskon että moni sinne päin matkaa suunnitteleva saa näistä kyllä loistavat vinkit ja vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
  Todella kattava paketti ja upeat kuvat!! 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 27/10/2017 at 11:43

   Lämmin kiitos Mimmu! ? Näitä asioita on niin moni kysynyt, että ajattelin pistää kysytyimmät aiheet nippuun uuden sesongin pyörähdettyä käyntiin.

   Mukavaa viikonloppua Sinulle!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 24/10/2017 at 15:18

  Seniori-ikäiselle, joka ei välitä auringonotosta – ja joka on naimisissa ja on ottanut aikoinaan miehensä sukunimen monet kohdat olivat ”tarpeettomia”, eli voisiko tästä päätellä, että vanhemmilla ikäluokilla on jo helpompaa 🙂

  Tuo lääkkeet ja reseptit oli kuitenkin hyvä muistutus, kun äskettäin sain keuhkoveritulpan takia tuon Marevanin puoleksi vuodeksi, joten pitääkin pyytää sille apteekista virallinen reseptituloste kanta.fistä leimoineen kaikkineen.

  Meillä seuraava reissu suuntautuu tuohon naapuriin, eli Saudi-Arabiaan ja veikkaisin, että kaikkien näiden kohtien osalta siellä ollaan todella tarkkoja! Vaatetuksen osalta kuvio on yksinkertainen, abaya päällä mennään koko viikko ja kun ohjelmaan oli merkitty uintiretki Jeddassa, niin matkanjärjestäjä asiaa kysyttäessä arveli, että se on todennäköisesti tarkoitettu vaan miehille. Ainakaan en ajatellut ostaa täysin peittävää (päästä varpaisiin) uimapukua viikon matkalle, joten saa sitten uiminen jäädä tältä erää.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 27/10/2017 at 11:39

   No tosiaan, pukeutumisongelmia ei naisella Saudi-Arabiassa tule, kun yksi käy kaikkeen! Jään mielenkiinnolla odottamaan matkakokemuksianne Saudi-Arabiasta, josta niitä harvemmin saa lukea. Serkkuni asui siellä jonkin aikaa miehensä työn vuoksi, mutta matkailijan näkökulma maahan puuttuu. Olisi kiva kuulla myös, miten nämä käytännön asiat siellä sujuivat! Mukavaa matkan odotusta ja itse matkaa Teille!

 • Reply Anne / Matkahetket 23/10/2017 at 17:39

  Onpa tosi hyvä tietopaketti kulttuurieroista, jotka on otettava Arabiemiraateissa huomioon. Ja hienoja kuvia!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 23/10/2017 at 18:00

   Kiitos Anne! Nämä kulttuurierot ovat mietityttäneet monia, mutta näillä perustiedoilla ja tavallisilla hyvillä käytöstavoilla pärjää pitkälle.
   Arabiemiraatit on todella käymisen arvoinen maa ja näkemistä & kokemista riittää vaikka pidemmäksikin aikaa. Kuvien Sheikh Zayed moskeija sai kyllä henkäisemään ihastuksesta!

   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

 • Reply Sandra 23/10/2017 at 16:52

  Oli kyllä vastaukset juuri niihin kysymyksiin, joita itseänikin kiinnostaisi saada vastaus. Erityisesti tuo pukeutuminen ja miehen kanssa reissaaminen. Onneksi on nämä blogit niin saa vastauksia toisilta suomalaisilta matkaajilta

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 23/10/2017 at 17:52

   Kiitos! Kiva kuulla, että tästä löytyi vastauksia kysymyksiin! Näitä on kysytty minulta todella paljon ja ajattelin, että pistetäänpä eniten mietityttäneet asiat yhteen pakettiin muillekin hyödyksi.

   Mukavia tulevia matkoja Sinulle!

 • Reply Suunnaton 23/10/2017 at 10:21

  Olipa hyvä vinkkikokoelma! Arabiemiraatteihin on nykyään niin paljon lentoja tarjolla, että siellä voisi hyvinkin käydä viettämässä vaikka pidennetyn viikonlopun.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 23/10/2017 at 17:50

   Kiitos! Dubain lentoja on ollut myynnissä niin halvalla viimeaikoina, että houkutus paeta talvea Arabiemiraattien auringonalle on jo melkoinen!

   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

 • Reply Sofia 23/10/2017 at 01:47

  Kiitos tästä postauksesta, Dubain matka kolkuttelee jo melkein ovella 🙂 Ja tuo sheikki Zayedin moskeija pitää ehdottomasti nähdä!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 23/10/2017 at 09:02

   Ihana kuulla, että Sinulla on Arabiemiraattien matka jo ovella, sillä siellä on niin paljon nähtävää ja koettavaa. 🙂 Uskomattoman kaunis Sheikh Zayedin moskeija kannattaa ilman muuta käydä katsomassa!

   Mukavaa matkan odotusta ja tulevaa matkaa Sinulle!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.