Suomi

Fäbodan rantakallioilla liikutaan nyt myös esteettömästi!

20/10/2017

Blogia pidempään seuranneille on tullut jo tutuksi kotiseutuni hiekkainen helmi Fäboda, jonne tie vie aina tilaisuuden tullen nauttimaan meren tuoksusta ja ulkoilusta rantakallioilla. Tästä syksystä lähtien näistä kauniista kalliomaisemista ja merinäkymistä pääsee nauttimaan myös esteettömästi!

Aloite esteettömästä luontopolusta sai alkunsa kaksi vuotta sitten Pietarsaaren vammaisneuvoston ideoimana ja kaupunginhallitus näytti vihreää valoa tälle hienolle aloitteelle, joka mahdollistaa pian kaikkien ulkoilun kaupunkilaisten rakastamassa Fäbodassa. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tämä aloite on nyt edennyt toteutusvaiheseen ja parhaillaan on työn alla 200 metrinen kulkuväylä, jonka rakentamiseen Pietarsaaren UPM:n tehdas on lahjoittanut puutavaran – hienoa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puukantinen kulkuväylä alkaa Kahvituvalta ja kulkee kallioilla kohti merta ja sieltä takaisin kahvituvalle. Noin puoleen väliin kierrosta rakennetaan katettu taukopaikka, josta avautuvat kauniit näkymät merelle. Perjantaina 20.10. valmista kulkuväylää oli jo taukopaikalle saakka. Leveyttä väylällä on toista metriä ja reunoilla on kynnys, joka estää esim. pyörätuolin renkaan lipeämisen kannen ulkopuolelle ja korkeuserot taittuvat loivasti.

Tämän esteettömän luontopolun idean äiti on näkövammainen Laila Rantanen-Timonen, joka kertoo Pietarsaaren Sanomien 6.10.2017 artikkelissa, että ”Tällä reunatulla puukannella voi kävellä ilman saattajaa, kuulla luonnon äänen, nuuhkia meren tuoksua ja aistia tilan avaruutta.”  

Näin asioiden pitääkin olla, että jokaisella on mahdollisuus nauttia luonnosta rajoitteista huolimatta ja samalla tämä väylä mahdollistaa liikkumisen kauniissa maisemissa myös lastenvaunujen kanssa.

Nyt voi sanoa, että Fäboda on aivan jokaisen kaupunkilaisen merellinen helmi- hienoa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa vaiheessa Fäbodaan rakennetaan vielä 600 metriä pitkä esteetön väylä, joka alkaa kahvituvan pysäköintialueelta ja kulkee metsän hiekkadyyneillä kohti pohjoista nykyisen laatoitetun väylän myötäisesti. Reitille tulee lisäksi alueen luonnosta ja eläimistöstä kertovia info-pisteitä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pistekirjoituksella, jolloin luontoelämystä voi maustaa myös tietopaketilla.

Tällä hetkellä alueen luonnosta voi lukea pysäköintialueen info-taululta, jonka ympäristössä kannattaa muuten geokätköilijöidenkin virittää sovellus käyttöön ja jatkaa siitä sitten edelleen kohti Pikkuhiekkaa (Lillsand), josta saat kuitattua muutaman kätkön lisää!

Tervetuloa Pietarsaareen nauttimaan kauniista merellisestä luonnosta kaupungin ihan parhaassa paikassa Fäbodassa, nyt myös esteettömästi!

Fäbodan pian valmistuvalle esteettömälle luontopolulle löydät klikkaamalla Google Mapsiin osoitteen Pikkuhiekantie 263, 68620 Pietarsaari jolloin tulet kahvituvan viereiselle pysäköintialueelle. Kahvitupa Fäboda Cafe & Kitchen on avoinna kesäkaudella, jolloin käytettävissä on myös wc-tilat, jossa on huomioitu liikuntaesteiset. Lisätietoja aukioloajoista ja ravintolan herkuista Fäboda Cafe & Kitchenin sivuilta tästä.

Klikkaahan mukaan blogin matkaan myös Facebookissa (tästä), jossa saat uusimmat jutut luettavaksesti heti tuoreeltaan!

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Helena 06/12/2017 at 22:53

  Kyllä, aivan samaa mieltä! t Mahoton reissaaja Helena Arvio

  ps. käytän sähköpyörätuolia

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 06/12/2017 at 23:04

   Tämän kulkuväylän rakentaminen oli todella arvokas teko kaupungilta ja puutavaran lahjoittaneelta UPMltä, sillä näin hienosta luonnosta ja maisemasta pitää jokaisen päästä nauttimaan rajoitteista huolimatta. Talvikunnossapitoa Fäbodassa ei ole, mutta sulan kelin aikaan tämä väylä on vapaasti kaikkien käytettävissä.

   Kiitos Helena kommentistasi ja tervetuloa tutustumaan Fäbodaan, Pietarsaaren ihan parhaaseen paikkaan ?

 • Reply Johanna @ Out of Office 22/10/2017 at 23:10

  Tällaisista lukiessa tulee hyvä mieli! <3

  Luonto kuuluu kaikille, myös heille jotka tarvitsevat apuvälineitä sinne päästäkseen.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 22/10/2017 at 23:33

   Olen niin samaa mieltä kanssasi siitä, että etuoikeus nauttia luonnosta kuuluu kaikille ja arvostan todella paljon sitä, että tämä luontopolku päätettiin toteuttaa! ?

   Kaunista syysviikkoa Sinulle Johanna! ?

 • Reply Outi 21/10/2017 at 21:32

  Ihan huippua, että nyt kuka vaan pääsee esteettömästi nauttimaan noista upeista maisemista.
  Upeaa viikonloppua sinulle!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 21/10/2017 at 22:13

   Olen todella iloinen siitä, että näin hieno idea päätettiin toteuttaa ja rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa!?

   Fäboda on niin ihana paikka ja on todella hienoa, kun sen rantakalliot ovat nyt kaikkien saavutettavissa, oli rajoitteita tai ei ? ISO hatunnosto kaikille, jotka mahdollistavat tämän!

   Kaunista syysviikonloppua Sinulle Outi! ?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.