Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ranska

Porto-Vecchio – Korsikan parhaita rantoja ja keskiaikaisia kujia

30/09/2017

Tuoko rantaloma Sinulle mieleen ruuhkaisen aurinkovarjojen peittämän rantakaitaleen, muovikrääsän valtaaman rantakadun, ravintolat sisäänheittäjineen, lakkaamattoman neovalojen välkeen ja 24/7 jatkuvan jee-bumba-bumba -jytkeen?

Unohda ne. Nyt rantalomaillaan ranskalaiseen tapaan – tervetuloa Porto-Vecchioon!

Porto-Vecchio (Portivechju) sijaitsee Korsikan eteläisessä osassa Corse-du-Sudin departementissa ja se on saaren kolmanneksi suurin kaupunki sekä Korsikan suosituin matkakohde. Mikään hengetön turisteja varten rakennettu temmellyskenttä Porto-Vecchio ei kuitenkaan ole vaan sen historia yltää aina vuoteen 1539, jolloin genovalaiset perustivat kaupungin. Kaupungin nimi Porto-Vecchio on italiaa ja tarkoittaa ”Vanhaa satamaa” ja nimen uskotaan juontavan juurensa jo aiemmin lähistöllä sijainneeseen roomalaiseen satamaan. Genovalaisille Porto-Vecchion satama mahdollisti mm. korsikalaisen korkin kuljettamisen Italian mantereelle.

Porto-Vecchion satamassa lepäävät niin pienet kuin suuremmatkin veneet ja huvjahdit.

Nykyajan Porto-Vecchiossa elämä keskittyy edelleen 450 aluksen pienvenesataman ympärille ja sen rantamaisemissa houkuttelevat kahviloiden ja ravintoloiden tuoksut. Kaupunkikuva itsessään on kuin missä tahansa Etelä-Ranskan rantakaupungissa, mutta pidähän silmät auki, sillä hulppeiden huvijahtien mukana rantautuu ajoittain julkisuudesta tuttuja kasvoja.

Sataman taustalla kohoavalla kukkulalla sijaitsee ihastuttava Porto-Vecchion vanhakaupunki

Porto-Vecchion sataman taustalla kohoaa vehreä kukkula, jossa sijaitsee genovalaisten 1539 rakentama linnoitus, jota kohtasi ensimmäinen tuho jo vuotta myöhemmin. Tämä ei jäänyt viimeiseksi tuhoksi sillä alueella mellastivat mm. barbaariset piraatit ja vuoteen 1598 mennessä Porto-Vecchion linnoitus oli tuhottu ja jälleenrakennettu jo kolmesti.  Porto-Vecchio siirtyi Ranskan hallintaan vuonna 1798 ja 1800-luvulla alkuperäisten muurien ympäröimään kaupunkiin rakennettiin niin aukioita kuin kirkko komeine torneineen.

Porte Génoise – ovi genovalaisten rakentamaan Porto-Vecchion vanhaan kaupunkiin

Porto-Vecchion viehättävä sydän löytyykin täältä genovalaisten rakentamien muurien sisäpuolelta, sen mukulakivikuljilta ja aukioilta, jonne tullaan viihtymään aamusta iltaan. Matkailun vaikutus näkyy vanhankaupungin runsaana ravintolatarjontana sekä matkamuistomyymälöinä, mutta hienostuneesti ilman muovista markkinameininkiä. Porto-Vecchion vanhaa kaupunkia luonnehditaan tyylikkääksi ja tämän voin todellakin allekirjoittaa – haute ville on aivan ihana!

Pienet putiikit tarjoavat kotiinviemisiksi koruja, vaatteita ja kenkiä sekä korsikalaisia viinejä, juustoja. leivonnaisia ja käsitöitä. Joukosta löytyy muutama yksittäinen varvastossuja ja pyyhkeitä myyvä kauppa, mutta kaukana ollaan perinteisten rantakohteiden muovimerestä.

Lukuisat viihtyisät ravintolat, kahvilat ja viinibaarit kutsuvat makumatkalle ja vanhakaupunki iltavalaistuksessaan on ihanan tunnelmallinen. Keskikesällä täältä löytyy yökyöpeleille aktiviteetteja vaikka aamuun saakka, mutta mikään Magaluf tämä ei ole. Onneksi.

Iäkkään Bel Ombran latvojen suojissa luodaan uutta historiaa joka päivä.

1800-luvulla rakennettu Place de la République on suosittu kokoontumispaikka jonka menoa on vuodesta 1901 saakka seurannut Bel Ombra puu. Puun luokse on sovittu monet treffit, se on kuullut monet tarinat ja siitä on tullut osa Porto-Vecchiolaisten historiaa. Kaupungille lahjoitettu Bel Ombra (Phytolacca dioca) on Etelä-Amerikkalaista alkuperää, eikä tätä kasva tiettävästi missään muualla kuin Etelä-Amerikan Pampasilla. Paitsi tämä yksilö Porto-Vecchion Place de la Républiquella.

Place de la Républiquen laidalla kohotaa Saint Jean-Baptiste kirkon kellotorni.

Eglise de Saint Jean Baptiste

Place de la Républiquen laidalla kohoaa vuonna 1868 valmistuneen Saint-Jean-Baptiste kirkon kellotorni. Tämä graniitista rakennettu kirkko on sisätiloiltaan todella kaunis ja sen seiniä koristavat 1950-luvulla entisöidyt freskot sekä maalaukset, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta. Vastapäätä kirkkoa sijaitsee pieni Pyhän Ristin Santa Croci / Sainte Croix kappeli, joka valmistui vuonna 1656 ja toimi kaupungintalona 1700-luvulla.

Pieni Santa Crocin kappeli valmistui vuonna 1656

Eglise de Saint Jean Baptiste

Kauniissa Saint Jean Baptiste kirkossa järjestetään myös konsertteja ja vihkikirkoksi tämä on aivan täydellinen. Perjantaina iltapäivällä meillä on onnea, kun satumme paikalle häävalmistelujen ollessa käynnissä ja hetken kuluttua saapuu jännittynyt sulhanen hääseurueineen.

Jäämme muiden matkaajien ja paikallisten kanssa seuraamaan häävieraiden iloisia kohtaamisia, jossa poskisuukkoja ja kuulumisia vaihdetaan tiuhaan tahtiin. Ilmassa on odottava tunnelma ja hieman ennen viittä iloisen puheensorinan keskeyttää entisöidyn Citroënin tyyttäys – morsian saapuu paikalle ja seremonia alkakoon!  

l’amour est dans l’air <3 

Ihastusta oli ilmassa muutenkin, sillä Porto-Vecchion haute ville hurmasi meidät täysin. Vanhan kaupungin tunnelma, pienet kadut ja murattien peittämät talot ovat vaan niin suloinen kokonaisuus, etten lainkaan ihmettele, miksi Porto-Vecchio on niin suosittu ranskalaisten ja italialaisten keskuudessa!

 

 

Mutta ei Porto-Vecchion hurmaavuus vanhaan kaupunkiin lopu sillä lähiympäristö on silkkaa luontohelmeä: vehreät kukkulat, taustalla kohoavat vuorenhuiput ja kaiken kruununa Korsikan parhaat rannat ja poukamat, joita on kymmenen kilometrin säteellä vaikka viikon jokaiselle päivälle!

Muutaman kilometrin päässä Porto-Vecchion keskustasta, kukkulan toisella puolen sijaitsee La Plage de Palombaggia, joka äänestettiin vuonna 2016 Ranskan parhaaksi. Eikä mikään ihme, sillä vaaleahiekkainen mäntyjen reunustama ranta turkoosin meren äärellä on nyt vaan niin magnifique! 

Heinä-elokuussa Palombaggian rannan kerrotaan täyttyvän italialaisista ja ranskalaisista matkaajista, mutta syyskuun alussa rannalla löytyi hyvin omaa tilaa vaikka väkeä paikalla olikin. Ihmismäärä näkyi lähinnä pysäköintilaa etsiessä ja jätimme auton suosiolla ylös tien varteen jonon jatkoksi. Alas rannalle johtava kapea tie toimii maksullisena pysäköintialueena ja se oli aivan täyteen pysäköity. Tälle kaitaleelle on suositeltavaa tulla vain pienellä näppärästi kääntyvällä autolla.

Rantoja ei ole näkyvästi kyltitetty ja varmimmin perille löytää navigaattorin avulla. Meillä oli käytössä maksuton matkapuhelinsovellus Offline maps, joka tuntee mm. La Plage di Palombaggian.

Upeat rannat löytää parhaiten navigaattorin avulla sillä tieltä näitä ei huomaa niin helposti. Tässä olemme Plage di Tamaricciun kohdalla, jonne laskeudutaan pientä polkua pitkin.

Palombaggian rannalle on vapaa pääsy ja halutessaan voi vuokrata aurinkotuolit pienistä rantaravintoloista, joita on kolme tällä puolitoista kilometriä pitkällä rannalla. Näissä omana pikku erikoisuutena on se, että et voi vuokrata yksistään tuoleja, vaan vasta sen jälkeen kun olet käynyt ravintolassa lasillisella tai aterioimassa . Kaikilla kolmessa ravintolassa tuolivuokra on samat 15 euroa per tuoli ja pyyhe 5 euroa. Hyvin oli tilaa. 🙂

Kauniin Palombaggian jatkona ovat Plage Tamaricciu ja Plage Acciaju ja kauimmaisena etelässä sijaitsee Plage Santa Giulia omassa suojaisassa poukamassaan. Santa Giulian tuntumassa on kaksi maksutonta pysäköintialuetta.

Näistä kauniista rannoista suosittelen erityisesti Santa Giulia ja Palombaggia rantoja, joissa on huomioitu myös liikuntaesteiset. Oma auto on suositeltava, mutta Palombaggian rannalle pääsee vilkkaimman sesongin aikana myös bussikuljetuksella Porto-Vecchiosta.

Lisätietoa Porto-Vecchion rannoista löytyy en.plages.tv sivulta tästä.

Porto-Vecchio lähiympäristöineen hurmasi meidät täysin eikä tämä ole massaturismin pilaama, vaikka suosittu onkin mm. ranskalaisten ja italialaisten keskuudessa. Porto-Vecchiossa on kaikki mitä hyvään lomaan tarvitaan ja tätä voin lämpimästi suositella niin liikunnalliseen luontomatkailuun kuin leppoisaan rantalomaan!

Porto Vecchio hè maravillosa! 

PORTO-VECCHIO PÄHKINÄNKUORESSA

 • Asukasluku on 12 900, joka kasvaa kesäsesongin aikaan 50 000 asukkaaseen
 • Porto-Vecchion kantoni jakaantuu neljään kuntaan: Porto-Vecchio, Lecci, Conca ja  Sari-Solenzara.
 • Lähin lentokenttä Figari sijaitsee 20 kilometrin ja noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Lentoja mm. Pariisin, Marseillen ja Nizzan kautta.
 • Etäisyys Korsikan pääkaupunkiin Ajaccioon 143 kilometriä, jonne lentoja mm. Pariisin ja Nizzan kautta
 • Bonifacion lauttasatamasta Porto-Vecchioon 26 kilometriä, jonka ajaa noin 30-45 minuutissa, ruuhkatilanteesta riippuen.
 • Porto-Vecchiosta useita lauttayhteyksiä mm. Ranskan ja Italian mantereelle sekä Sardiniaan

Seuraavassa blogikirjoituksessa kurkistetaan Porto-Vecchion huoneistoomme, jonka vuokrasimme Interhomen kautta. Klikkaahan mukaan matkaan myös Facebookissa (tästä) jolloin saat uusimmat kirjoitukset luettavaksi ensimmäisten joukossa!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakastan 09/10/2017 at 07:50

  Sunnuntaistriimin kommentti vähän myöhässä. 🙂 Mutta kiitos, tämä oli hyvin informatiivinen postaus – kohde on pyörinyt aina silloin tällöin mielessä. Hyvä tietää, että tämäkin kohde kannattaa suosiolla jättää syyskuulle, kun keskieurooppalaiset ovat palanneet lomiltansa.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 09/10/2017 at 10:41

   Kiitos Meri! Korsika oli pyörinyt ajatuksissa pitkään ja olen todella tyytyväinen siihen, että reissu tuli viimein toteutettua. Porto-Vecchiota voin lämpimästi suositella!

   Kiitos kommentistasi ja hyvää alkanutta viikkoa! ?

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 06/10/2017 at 21:45

  Tosi kiva paikka! Oon käynyt Ranskassa vain Pariisissa ja oon miettinyt muutaman kerran että jos sinne lähtisin niin tartteisin melkein vinkkejä minne siellä suunnata 🙂 tämä voisi olla hyvää seutua vaikkapa minulle 🙂 ranta ainakin upea!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 06/10/2017 at 23:07

   Pariisi on aivan ihana ja se on kaupunki, jossa voisin vaikka asua! ? Sen mitä olen pariisilaisia jututtanut, heidän rantasuosikkinsa löytyvät Etelä-Ranskasta Perpignanin seudulta sekä Korsikalta, josta myös kuulemma perpignanilaiset tykkäävät.
   Perpignan on vielä itsellä testaamatta, mutta tykkään hurjan paljon Nizzan seudusta, jossa olemme lomailleet useamman kerran.

   Nizzan ja (Pohjois-)Korsikan voisi yhdistää vaikka yhdelle reissulle lentämällä Nizzaan ja sieltä sitten lautalla Korsikalle, jolloin samassa paketissa tulee hienostunut mutta aito Riviera ja rosoisempi luonnonläheinen Korsika. ?

   Kiitos Sandra kommentistasi ja hyvää viikonloppua! ☀️

 • Reply Mira 06/10/2017 at 11:12

  Oli kiva lukea Korsikan kulmasta, jossa en ole itse käynyt 🙂 Olen ollut pohjoispuolella, johon tykästyin kovasti. Yllättävän rauhallista sielläkin oli, heinäkuussa 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 06/10/2017 at 17:45

   Kiitos Mira! Taisinkin lukea juuri Korsikalta palattuamme teidän ajoituksesta Calvin reissulle, voi vietävä mikä sattuma! 😀 Hyvä, jos myös sitä kaivattua rauhallista tunnelmaa löytyi festareista huolimatta.

   Korsika teki kyllä hyvän ensivaikutelman näiden 6 päivän aikana ja myös pohjoisosan näkeminen houkuttaa! Korsika on siitä kiva, että näkemistä riittää pitkäksin aikaa ja vaikka saari on hyvin suosittu ranskalaisten ja italialaisten matkakohteena, massaturismi ei ole vielä sinne asti yltänyt, toivottavasti näin myös pysyykin.

   Kiitos Mira kommentistasi ja hyvää viikonloppua & tulevia reissuja!

 • Reply Outi 01/10/2017 at 19:09

  Aivan ihanan näköistä. Miten upeaa, että pääsitte näkemään myös häät. Niin kaunista on kaikki!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 01/10/2017 at 19:15

   Oli oikein onnenpotku, että satuttiin paikalle häiden alkaessa ja pääsimme näkemään nuoren parin onnea! Porto-Vecchion kaunis kirkko ja vanhakaupunki ovat aivat täydelliset tunnelmallisten häiden viettoon <3

   Ihanaa sunnuntaita Sinulle Outi!

 • Reply Johanna @Out of Office 01/10/2017 at 15:00

  Olipa houkuttelevan oloinen paikka! Just sellainen jossa viihtyisin. Riittävän pieni ja rauhallinen, ja kaunista luontoa tarjolla. Sisilia ja Sardinia ovat toivelistallani jo olleetkin, tämän jutun jälkeen sinne pääsee myös Korsika.

  Eipä ole muuten ikinä yksikään vanha kaupunki pettänyt – on ne vaan niin kauniita paikkoja <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 01/10/2017 at 15:13

   Emme yhtään tienneet mitä odottaa, kun ajoimme genovalaisten portista sisään vanhaan Porto-Vecchioon. Ja koko porukan reaktio tuli kuin yhdestä suusta – tämä on aivan i-ha-na! <3
   Uskon, että vaellus Korsikan keskiosan vuorilla olisi aivan Teidän juttu!

   Kiitos Johanna kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita!

 • Reply Susanna 30/09/2017 at 22:44

  Hieno ranta ja kohde näyttää käymisen arvoiselta. Samaa mieltä tuosta syyskuu on hyvä aika käydä Kreikassa ja myös Italiassa, turistipaljous on silloin hävinnyt

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 30/09/2017 at 23:25

   Totta, syyskuu on ihanteellista aikaa matkustaa Etelä-Euroopassa, niin säiden kuin matkailijamäärien puolesta. ? Lämpöä riittää, muttei liiaksi ja vielä on mukavan eläväistä muttei umpiruuhkaista. ?️

   Porto-Vecchiosta emme matkaa varatessa tienneet muuta kuin hienot rannat ja aivan ihana vanha kaupunki oli todella positiivinen yllätys! ?

   Kiitos Susanna kommentistasi ja mukavaa alkavaa lokakuuta Sinulle! ?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.