Pittoreski Bonifacio Korsika

Pitkä matkapäivä on kääntymässä iltaan, näen edessäni Korsikan tuulen ja veden uurtamat vaaleat kalkkikivikalliot. Meri on kovertanut kallionkielekkeen alaosan ja siellä jyrkänteen reunalla kohoavat talot ovat kuin tyhjän päällä.

Tuulisen merimatkan keinutus rauhoittuu, lautta lipuu kalkkikivikallioiden reunustamaan lahdelmaan, jonka pohjukassa lepäävät purjeveneet ja huvijahdit. Lauttasatamassa odottavat seuraavat matkaajat pääsyään Bonifacionsalmen laineille, ajamme Fiatin ulos lautalta. Pyörähdämme Quai Comparettin kautta, jossa ravintoloiden houkuttelevat tuoksut kutsuvat illalliselle, mutta pitkä päivä on vaatinut veronsa ja päätämme jatkaa matkaa kohti päivän määränpäätä. Kurvaamme jyrkkää tiensyheröä ylös 1500-luvulla rakennettujen muurien sivuitse ja sieltä edelleen Porto-Vecchioon.

Pari päivää myöhemmin palaamme tähän toscanalaisten perustamaan kaupunkiin ja ajamme ylös vanhaan Bonifacioon. Jyrkässä rinteessä kapuaa voipuneen näköisiä matkaajia, autoa pyöritellessä saa olla tarkkana alati kapenevalla tiellä. Korkeuksissa tiet muuttuvat yksisuuntaisiksi ja hyvä niin, sillä ei raitille toista autoa mahtuisikaan kohtaamaan. Sivuamme linnoituksen uudemman portin, Porte de Francen, jonka ranskalaiset rakensivat 1854 ja sen liepeillä on nähtävissä genovalaisten aikasta vanhaa Bonifaciota.

Pysäköintipaikan etsiminen osoittautuu työlääksi, mutta onneksi alueet on melko hyvin kyltitetty ja valo-opasteet kertovat, millä pysäköintialueella olisi luvassa vapaa ruutu. P4 ja P5 näyttävät vapaata, mutta ensimmäiseen ehtii joku muu ensin joten jatkamme jyrkänteen reunan myötäisesti perimmäiselle parkkialueelle. Valotaulu lupailee vapaata, joten ajamme portista sisään ja hetken kiertelyn jälkeen löydämme sieltä ihan perältä pienen hiekkatien reunalta Fiatin mentävän kolon.

VINKKI: Jos saavut Bonifacioon ilman omaa autoa eikä kapuaminen korkeuksiin helteessä houkuttele, voit taittaa matkan ylös vanhaan kaupunkiin (la Citadel) minijunan (Petit Train) kyydissä, joka lähtee satamassa sijaitsevan matkailutoimiston ( l’Office de Tourisme) edustalta.

La Citadelin pysäköintialueet ovat maksullisia, joihin tullessa otetaan pysäköintilappu automaatista ja pysäköintimaksu maksetaan lähtiessä käytetyn ajan mukaan, maksuvälineeksi käy käteinen tai debit/credit maksukortti.

Olemme Bonifacion niemen kärjessä Boscon alueella, noin 70 metrin korkeudella merenpinnasta ja näkymät merelle ja kalkkikivikallioille ovat kauniit. Pilviverhon raoista pilkistelevä aurinko lämmittää ja lämpötila on jo kolmessakymmenessä, vaikka kello näyttää vasta puolta päivää. Tuuli on huomattavasti rauhallisempi kuin paria päivää aiemmin ylittäessämme Bonifacionsalmen, mutta nyt sitä pientä tuulenvirettä kaipaisi viilentämään.

Huomaamme että syrjäinen pysäköintipaikka ei ollutkaan ihan huono juttu, sillä olemme aivan Cimetière Marinin (vapaasti käännettynä meren hautausmaa) liepeillä, jossa perheenjäsenten matka ajasta ikuisuuteen jatkuu yhteisessä viimeisessä leposijassa. Hautausmaa tunnetaan myös nimellä Cimetière marin de Saint-François tai Campu Santu ja tätä sanotaan yhdeksi Välimeren kauneimmista hautausmaista.

Cimetière Marin de Bonifacio

Ja kaunis tämä todellakin on. Holvien valokuvat ja muistoesineet kertovat perheiden tarinaa, tuoreet kukkaset kaipauksesta. Cimetière Marin ’kadunnimineen’ on kuin oma hiljainen kaupunginosansa, jossa ihmisten persoona on yhä läsnä. Tänne meren ylle, on ihmisen hyvä päättää maallinen matkansa.

Jatkamme matkaa Cimetière Marinin hiljaisuudesta kohti keskiaikaisen muurin ympäröimän Haute Villen vilkkaita kujia ja katuja. Noin 3000 tuhannen asukkaan Bonifacio on yksi Korsikan vanhimmista kaupungeista ja saaren suosituin matkakohde, jonka matkaajista suurin osa tulee Ranskan mantereelta. Bonifacion matkailukausi jatkuu läpi vuoden ja vilkkaimmillaan sesonki on heinäkuun alusta syyskuun loppuun.

Kaupungintalo, Mairie de Bonifacio

Bonifacion alueella on ollut asutusta jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua ja vuonna 1972 arkeologit François de Lanfranchi ja Michel Claude Weiss löysivät Araguinan luolasta kaupungin sisäänkäynnin alta muinaiset naisen jäänteet, joiden tutkimuksissa todettiin olevan neoliittiselta aikakaudelta 6500 eaa. La Dame di Bonifacion luuranko on nykyään nähtävillä Alta Roccan museossa ja Bonifacion kaupungissa on tästä tallessa kipsivalos.

Bonifacion kaupungin historia ulottuu vuorostaan vuoteen 828, jolloin toscanalainen Boniface II perusti kaupungin suojaamaan Toscanaa läntisiltä hyökkäyksiltä. Boniface tuli Korsikalle palatessaan Afrikasta, jossa hän oli johtanut merijoukkoja taistelussa saraseeneja vastaan ja hän totesi Bonifacion olevan sijainniltaan erinomainen tärkeiden laivareittien valvontaan.

Bonfacion historia on vaiherikas, kuten koko Korsikan, ja valta on vaihtunut moneen ottesseen niin pisalaisten, ranskalaisten kuin genovalaisten välillä. Genovan valtakausi alkoi 1100-luvun lopulla ja 1500-luvulla he rakensivat kaupunkia nykyäänkin ympäröivän muurin, jonka suojaamaa Bonifaciota pidettiin voittamattomana. Bonifacion värikkääseen historiaan mahtuu myös niin turkkilaisten ja brittien kuin merirosvojen edesottamuksia ja onpa Bonofaciossa sotajoukkojaan johtanut myös Napoleon Bonaparte.

Bonifacion keskiaikainen haute ville on nykyäänkin asutettuna ja Rue du Palais de Garden taloihin vinssataan yhä tänä päivänä tavarakuormat ylös, ihan niin kuin vuosisatoja sitten. Suurista matkailijamääristä ja matkamuistomyymälöistä huolimatta Bonifacion vanhassa keskustassa on läsnä aito paikallinen elämä.

Rue du Palais de Garde

Bonifacio on yhdistelmä keskiaikaisia kujia, värikästä historiaa ja upeita näkymiä haute villen korkeuksista merelle ja jyrkänteille. Mieleenpainuvinta Bonifaciossa olivat kaunis Cimetière Marin ja ennen kaikkea hetki, jolloin näin ensikertaa Korsikan valkeat uurteiset kalkkikivikalliot ja jyrkänteellä painovoimaa uhmaavan kaupungin pittoreskin siluetin  – magnifique!

VIISI + YKSI VINKKIÄ BONIFACIOON

 1. Kulje Bonifacion keskiaikaisilla kujilla, kurkista pieniin kirkkoihin ja nauti upeista näkymistä merelle & kalkkikivikallioille
 2. Tutustu historiaan keskiaikaisen muurin Bastion de L’Etendard museossa (sisäänpääsy 2,50 €)
 3. Koe bonifaciolaisten kaunis viimeinen leposija Cimetière Marin 
 4. Kapua vuonna 1420 kallionseinämään rakennettujen Aragonin kuninkaan portaiden (Escalier du Roi d’Aragon) 187 askelmaa aina merelle saakka. Ja takaisin. (pääsylippu 2,50 €, Huomioi, että nousu on pystysuoraa seinämää pitkin ja vaatii jnkn verran fyysistä kuntoa. Ei suositeltava pienille lapsille tai tasapainovaikeuksista tai jalka-/lonkka-/selkäongelmista kärsiville)
 5. Näe meren ylle kurottuva Bonifacio vesiltä käsin. Veneretkiä on tarjolla tunnin pyörähdyksistä kaupungin edustalle & luoliin aina useamman tunnin retkiin mm. Lazezzi -saarille
 6. Hotelli Santateresa sijaitsee haute villen korkeuksissa omassa rauhassaan, kivenheiton päässä Cimetière Marinista ja lyhyen kävelymatkan päässä vilkkailta keskiaikaisilta kujilta. Kunnostetun hotellin huoneista on upeat näkymät merelle ja hinta on kohtuullinen, lisätietoja hotellin sivuilta tästä!

Bonifacion matkailutoimiston yhteystiedot ja aukioloajat tästä.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anna K - Kaukaa haettua torstai, syyskuu 28, 2017 at 22:58

  Nuo ihanat kapeat kujat, vanhat kiviseinät, viiniköynnökset ja ikkunaluukut, kyllä Ranska on myös kaunis maa! Korsikalla oon käynyt päiväseltään Ajacciossa, tämä vaikutti upealta myös.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog perjantai, syyskuu 29, 2017 at 11:46

   Oh oui, Ranskassa on paljon kaunista nähtävää ja Korsika osoittautui omalla tavallaan viehättäväksi alueeksi, jolla on pitkä värikäs historia ja vaihteleva luonto! ?

   Kiitos Anna kommentistasi ja hyvää viikonloppua! ?

 • Reply Heidi / Maailman äärellä keskiviikko, syyskuu 27, 2017 at 21:39

  Korsikassa en ole koskaan käynyt. Mies on joskus ehdotellut sitä, mutta en ole oikein ollut innostunut. Jostain syystä, en ole koskaan edes ottanut selvää koko saaresta. Joten olipa onni päätyä tähän juttuusi, jonka kuvat kyllä näyttävät niin houkuttelevilta. Nyt haluankin ehdottomasti Korsikalle ja tässä oli myös tosi kivat vinkit Bonifacioon. Kiitos siis matkainspiraatiosta. Taas sain uuden kohteen haaveiltavaksi <3.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog keskiviikko, syyskuu 27, 2017 at 22:29

   Kiitos Heidi ja kiva kuulla, että tästä löytyi uusi kohde matkahaaveisiin! ? Korsika oli kytenyt omissa matkahaaveissa jo yli kymmenen vuotta ja tänä kesänä tuli fiilis, että nyt reissu toteutetaan. Hyvä, että tuli lähdettyä, sillä on Korsika niin monimuotoinen saari.

   Korsikan vuorimaisemia matkan varrella katsellessa ajattelinkin Sinua ja että tässä voisi olla teille kiinnostava vaellusmaisema, sillä reittejä löytyy monia aina rannikolta keskiosan vuorten korkeuksiin! ? Ehkäpä senkin aika tulee vielä?

   Kiitos Heidi kommentistasi ja mukavaa syksyistä viikonloppua! ?

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta maanantai, syyskuu 25, 2017 at 16:31

  Olen lukenut näitä Korsika-juttujasi kasvavalla kaiholla, sillä rakastuin viimekesäisellä Korsikan matkallamme saareen täysin. Menimme laivalla saaren pohjoispäähän Bastiaan, mutta seuraavan kerran ehdottomasti Bonifacion kautta! Korsikan eteläosaa pitää päästä myös kiertelemään.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog maanantai, syyskuu 25, 2017 at 18:20

   Kiitos Heli ja todella kiva kuulla, että Korsika teki teihinkin lähtemättömän vaikutuksen! On se vaan niin monimuotoinen saari, jossa nähtävää riittäsi pitkäksikin aikaa. <3 Luin eilen Korsikasta jutun, jossa todettiin hyvin kuvaavasti Korsikan olevan manner pienoiskoossa. Kiitos myös linkkivinkistä, käyn ilman muuta lukemassa teidän kokemukset Korsikan pohjoisosasta, joka olisi myös todella kiva nähdä!

 • Reply Outi maanantai, syyskuu 25, 2017 at 15:00

  Korsika on aivan ihana paikka, rannat ja nuo mukulakivikadut.
  Tätä postausta on vaikea lukea koneella, mutta se on täydellisen näköinen mobiilina. Koneella teksti katoaa tuon taivaan sineen ja kuvat ovat massiiviset, kun taas mobiilina tekstin tausta on valkoinen ja kuvat normaalikokoisia.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog maanantai, syyskuu 25, 2017 at 15:09

   Korsika oli kyllä mielenkiintoinen kokemus kaikinpuolin ja osoittautui hyvin monimuotoiseksi saareksi!

   Ja kiitos, kun kerroit luettavuuden ongelmista, tähän täytyy ilman muuta tarttua! Koneella luettaessa pitäisi olla myös samanlainen valkoinen tausta kuten mobiilissa, millä selaimella ja/tai laitteella luet, niin voisin lähteä selvittelemään ongelmaa? Kiitos Outi!

  Leave a Reply