Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Aspegrenin puutarhan elokuista väriloistoa

27/08/2017

Kesän viimeisiä päiviä viedään ja luonnon värit ovat vähitellen vaihtumassa syksyn keltaisen ja punaisen sävyihin. Tämä kesä on säiden puolesta ollut kaikkea muuta kuin puutarhurin unelma, johon lisänsä toi hyisen kevään parilla viikolla viivästyttämä kasvukauden alku. Oman kotipihan kasvit eivät tuntuneet lähtevän kesän aikana kunnolla kasvuun ja nyt elokuussa on ollut jo syksyä ilmassa tavanomaista aikaisemmin.

Kotipihan ollessa jo kovin syksyinen lähdimme eilen illalla katsomaan Rosenlundille, josko siellä olisi vielä kesää jäljellä. Ja totta tosiaan, kivimuurien suojaamassa Aspegrenin puutarhassa oli vielä upea loppukesän kukkaloisto meneillään ja kymmenet omenapuut hedelmiä täynnä – kaunista!

Tälle kesälle tyypilliseen tapaan sää muuttui tunnin aikana aurinkoisesta kaatosateeseen ja tummien pilvien tuomasta harmaudesta lämpimän keltaiseen valoon, joka toi lisämausteensa värikylläisessä puutarhassa kiertelyyn.

Aspegrenin puutarhan juuret ulottuvat vuoteen 1755  jolloin Pietarsaaren ja Pedersören kirkkoherra, rovasti Gabriel Aspegren (∗1708 – †1789) sai luvan raivata Rosenlundin mäen viljelysalueeksi, jonne hän aloitti puutarhan rakentamisen vielä samana vuonna. Gabriel Aspegren kannatti innokkaasti maan- ja puutarhaviljelyn aatteita ja hän toi ensimmäisenä seudulle perunan ja omenan, mikä näkyykin Aspegrenin puutarhassa lukuisina omenapuina. Pappilan edustalle perustetusta 14 ruutuisesta puutarhasta tuli aikansa suurimpia ja sen kasvihuone oli maamme ensimmäisiä.

Puutarhan perustamisen aikainen pappilarakennus oli rakennettu kahdessa vaiheessa 1750- ja 1760-luvuilla, mutta se purettiin vuonna 1797. Gabriel Aspegrenin seuraaja Brunnius aloitti uuden pappilan rakennuttamisen vanhan kellarikerroksen päälle vuonna 1798 ja uusi pappilarakennus toimi Pedersören kirkkoherran asuinpaikkana aina 1990-luvulle saakka. Jokunen vuosi sitten entisöidyssä rakennuksessa toimii nykyään Ravintola Rosenlund.

Aspegrenin puutarha entisöitiin 2000-luvun alussa vuoden 1777 asemapiirroksen ja aksonometrisen kuvauksen mukaan ja puutarhaa ympäröivä kivimuuri, rinteen kiviterassit, käytäväverkosto sekä viljelysruudut ovat alkuperäiset. Puutarhan entisöinnin yhteydessä myös kahdeksankulmainen huvimaja ja kasvihuone eli ansari rakennettiin uudelleen vanhojen piirustusten mukaan. Entisöity puutarha vihittiin uudelleen käyttöön vuonna 2003.

1700-luvun lopulla valmistuneen Rosenlundin pappilan pihapiirissä sijaitsevat myös 1700-luvun renkituvat ja Gabriel Aspegrenin vuosina 1773-1776 rakennuttama kivinavetta, joka on lajissaan maamme vanhimpia. Kivinavetassa toimii nykyään Pedersören kotiseutumuseo.

Aspegrenin puutarha ja Rosenlundin pappila talousrakennuksineen muodostavat yhdessä historiallisesti arvokkaan kokonaisuuden ja pappilan puutarha on yksi Suomen merkittävimmistä 1700-luvun geometrisistä puutarhoista.

Rosenlundin viehättävä maalaisympäristö vie aikamatkalle menneeseen ja on myös mukava kokoperheen retkikohde lampaineen, kanoineen ja kaneineen. Pappilan pihapiirissä pääsee pelaamaan mm. salkotennistä ja kokeilemaan puujaloilla kävelyä upeassa puutarhassa kiertelyn lisäksi.

Vaihtelevasta säästä huolimatta lapset nauttivat vanhan ajan leikeistä ja Rosenlundin eläinten rapsuttelusta ja minä vuorostani puutarhan upeista väreistä ja tuoksusta. Vain taustalla kuuluvat liikenteen äänet muistuttivat siitä, että olemme vain noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Tämän kauniin puutarhan kukkaloisto ja Rosenlundin perinnemaisema on yleisölle avoinna maksutta päivittäin klo 06 – 22.

Lisätietoja Rosenlundin kotisivuilta tästä.

Kaunista elokuun loppua ja alkavaa syksyä Sinulle!

Rosenlundin tunnelmia juhannukselta 2017 (tästä)

Rosenlund ja Aspegrenin puutarha, Puutarhakatu 6, 68600 Pietarsaari, ohessa linkki Google Maps karttaan

Lähteet: Rosenlundin kotisivu sekä Museovirasto: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita 02/09/2017 at 13:29

  Aivan mielettömän upeita kuvia kukkaloistosta. Täällä kyllä täytyy lähteä käymään, luulempa että menee kyllä ensikesään. Tästä tulee hiukan mieleen täällä meillä Lapualla oleva Jokilaakson matkailupuutarha, joka on meidän kaupunkilaisten oma olohuone jokirannassa kukkaloistossaan.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 02/09/2017 at 19:45

   Kiitos Virpi! ? Teillä Jokilaakson puutarha on todella hieno kaupunkilaisten olohuone aivan priima paikalla! Täytyy kyllä tulla käymään siellä päin ensi kesänä ? ja tervetuloa myös tänne meille päin! ?

   Mukavaa viikonloppua Sinulle! ☀️

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 28/08/2017 at 21:54

  Olipa kaunis kukkaloisto! Harmi, että kesämme näyttää nyt jäädä lyhyeksi. Nämä vanhat puutarhat ikiperenna lajeineen ovat mukavia kulkea.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 28/08/2017 at 22:58

   Olin oikein yllättynyt, että kukkia oli tullut näin hienosti kylmästä kesästä huolimatta. Tämä kesä oli kyllä turhan lyhyt, toivottavasti syksystä tulee sitten säiden puolesta kaunis. ?

   Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle! ?

 • Reply Outi 27/08/2017 at 18:54

  Aivan ihana puutarha. Upeat kukat hiekkatien kummallakin puolella.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 27/08/2017 at 19:02

   Aspegrenin puutarha on kyllä niin nätti ja hyvin hoidettu, että siellä on aina kiva käydä kävelemässä. Mukavasti oli kukkaa tullut vaikka kesä oli mitä oli. ?

   Mukavaa elokuun loppua Sinulle! ?

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.