Suomen suurin matkablogiyhteisö
Blogihaasteet Suomi

Lähimatkailun helmet: Merenkurkun saaristo ja Raippaluodon silta

10/07/2017

Rantakalliot, joiden uurteet meri ja jää ovat vuosituhansien aikana muovanneet. Meren kohina ja havumetsien tuoksu, hiljaisuus ja täydellinen rauha. Tänne meren luo, vie tie kaikkina vuodenaikoina.

Tänne on hyvä palata matkoilta maailman ääriin, kotiin Merenkurkun rannikolle.

Merenkurkku (Kvarken) on Itämeren pohjoisimman lahden Pohjanlahden (Bottniska viken) kapein kohta, jolla on leveyttä 70-80 kilometriä ja se yhdistää Perämeren Selkämereen Vaasan ja Uumajan korkeudella. Pohjoisemmassa Pietarsaaren ja Kokkolan välisellä merialueella Merenkurkun saaristoalue muuntuu Perämeren avoimeksi rannikoksi.

http://www.merenkurkku.fi/kartta/

Heinäkuussa 2006 Merenkurkun saaristo liitettiin ensimmäisenä Suomen luontokohteena UNESCOn maailmaperintöluetteloon Ruotsin Korkea rannikon (Höga kusteninlaajennukseksi ja vuodesta 2008 lähtien nämä ovat olleet UNESCOn maailmanperintöluettelossa yhteisnimellä Höga Kusten / Merenkurkun saaristo. Merenkurkun saaristo ja Höga Kusten saivat  UNESCOn maailmaperintöarvon alueena, jossa nopea maankohoaminen ilmenee parhaiten koko maailmassa. Maailmanperintöalueeseen kuuluva Merenkurkun saaristo sijaitsee viiden kunnan alueella: Korsnäs, Maalahti (Malax), Mustasaari (Korsholm), Vaasa (Vasa) sekä Vöyri (Vörå).

Jääkauden aikana aluetta peitti enimmillään kolmen kilometrin paksuinen jääpeite, joka painoi maankuorta alaspäin jopa kilometrin verran, ja jäiden sulaessa maankuori alkoi jälleen palaamaan alkuperäiselle tasolleen. Alue vapautui jäistä noin 10 000 vuotta sitten, mutta monet Merenkurkun saariston ja rannikon alueet, kuten esimerkiksi Korsnäsin kunta, olivat veden peitossa vielä 2000 vuotta sitten. Nykyään maa kohoaa noin 8-8,5 mm vuodessa ja on laskettu, että seuraavan 2000 vuoden aikana maa kohoaa niin paljon, että Merenkurkkuun muodostuu maayhteys Suomen ja Ruotsin välille ja Perämeri muuttuu järveksi.

Maailmanperintöluetteloon liitetty Mererkurkun saaristo on pinta-alaltaan 1 944 km² ja yhdessä Höga Kustenin kanssa tämä kattaa 3 369 km². Merenkurkun saaristossa on maa-alaa 293 km² ja sen suurimmat saaret ovat Björkö ja Raippaluoto. Mustasaaren kunnassa sijaitsevan Raippaluodon saaren yhdistää mantereeseen Raippaluodon silta (Replot bron), joka on Suomen pisin vinoköysisilta 1 045 metrillään. Silta rakennettiin vuonna 1997 korvaamaan lauttayhteys, joka oli Suomen vilkkaimmin liikennöity.

Maankohoamisen vuoksi Merenkurkun saaristoluonto muuttuu jatkuvasti ja suuri osa alueesta on Natura 2000 suojelualuetta. Merenkurkun saariston ja rannikon kasvillisuus vaihtelee sen mukaan, miten pitkään kyseinen maa-ala on ollut meriveden yläpuolella ja kohoamisen vuoksi  merestä irtautuneet flada- ja kluuvijärvet ovat luonnolle tyypillisiä. Alueen linnusto on hyvin rikas ja mm. 1990-luvulla alueen merikotka-kanta elpyi. Rantalehtimetsissä viihtyy uhanalainen pikkutikka ja ympäristömyrkkyjen matalat pitoisuudet ovat luoneet hyvät edellytykset uhanalaisen selkälokin vankalle kannalle. Merenkurkun saaristo on vuosittain noin 300 000 – 400 0000 pohjoiseen tai luoteeseen Norjan ja Ruotsin tuntureille matkaavan linnun reitillä. Svedjehamnin näköalatorni on paras paikka lintujen bongailuun ja vilkkaana kevätpäivänä voi nähdä jopa 100 lintulajia.

Merenkurkun saaristo ja rannikko ovat meille paikallisille tärkeä luontokohde ja tänne kauniiseen merimaisemaan kannattaa tulla kauempaakin.

Raippaluodon silta on alueen asukkaiden suosima kalastuspaikka, josta saa mukavasti mm. ahventa ja silakkaa ja sillan kupeessa on täyden palvelun kahvila & ravintola Berny’s, jossa voi käydä kahvilla tai nauttimassa a’la Carte aterian upeissa merimaisemissa tai vaikkapa saunomassa paljun kera. Berny’sillä on myös vuokrattavissa 50 matkustajan risteilyalus m/s Corina miehistöineen, niin lyhyille kuin pidemmille risteilyille maailmanperintöalueella, ja aluksella on mahdollisuus tarjoiluun A-oikeuksin. Lisätietoja aukioloajoista, risteilystä yms. Berny’sin omilta sivuilta tästä ja tästä löydät kaikki venekuljetuksia ja risteilyjä tarjoavat palveluntuottajat.

Maailmanperintöalueeseen voi tutustua myös omatoimisesti eri pituisilla vaelluksilla ja luontopoluilla (lisätietoja reiteistä tästä) sekä alueen historiasta kertovissa kotiseutumuseoissa (lisätietoja tästä). Kaikki tutustumiskohteet sekä lisätietoa Merenkurkun saariston ja Korkea Rannikon maailmanperintöalueesta heidän omilta sivuiltaan tästä.

Meriharakka -blogi kävi kesän majakkakierroksellaan tutustumassa myös Merenkurkun saaristoon sekä Valassaariin ja Storskärin ristikkomajakkaan, josta löytyy yllättävä yhteys Pariisin Eiffel-torniin! Osaatko arvata mikä tämä yhteys on? Vastaus löytyy Meriharakka-blogin kirjoituksesta tästä! (lisätty 26.7.2017)

Tervetuloa lomailemaan Pohjanmaalle näihin kauniin merellisiin maailmanperintömaisemiin – täällä on hyvä olla!

BLOGIHAASTE

Blogissa jatkuu juhannusviikolla aloitettu BLOGIHAASTE Lähimatkailun helmet, jossa haastan Sinut katsomaan tuttua arkiympäristöä matkailijan silmin ja löytämään oman kotiseutusi helmet Suomi 100 juhlavuoden hengessä.

Vinkkaa mielellään nämä helmet myös muidenkin iloksi kirjoituksen kommenteissa tai omassa blogissasi ja saat myös vapaasti jakaa Lähimatkailun helmet -blogihaasteen eteenpäin, kun mainitset haasteen aloittajan Elämää ja Matkoja matkablogin linkittämällä www.elamaajamatkoja.fi.

Tartu haasteeseen ja löydetään yhdessä kotimaan matkailun helmet satavuotiaasta Suomesta!

#lähimatkailunhelmet #elamaajamatkoja #minunpohjanmaani #suomi100

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Valassaarten majakka ja Merenkurkun saaristo Björköby Vaasa 26/07/2017 at 10:16

  […] Valassaarten luontopolusta on kirjoitettu myös ainakin Retkipaikassa ja Jalkaisin blogissa. Jälkimmäinen juttu on jo muutaman vuoden takaa, mutta ei tämäkään luonto eikä varsinkaan historia ihan niin nopeasti muutu. Raippaluodon siltaa – ja Merenkurkun maisemia sen ympärillä – ylisti äskettäin myös Elämää ja matkoja -blogin juttu Lähimatkailun helmistä. […]

 • Reply Outi 10/07/2017 at 22:57

  Voi miten upeita kuvia. Tuosta sillasta saisi upean mustavalkoisen kuvan vaikka ihan tauluksi asti.
  Aurinkoista viikkoa <3

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 10/07/2017 at 23:06

   Kiitos Outi! ? Raippaluodon silta on todella kuvauksellinen ja suosittu kuvattava paikallisten(kin) keskuudessa, ja siitä on otettu aivan mahtavia auringonlaskukuvia ja myrskysäällä vuorostaan näyttäviä musta-valkokuvia, joista saisi upeita tauluja.

   Tehkää ihmeessä lenkki Merenkurkun saaristoon tai vain Raippaluodon sillallekin, jos joskus liikutte Vaasassa päin, sillä ajomatka Raippaluotoon vie vain varttitunnin Vaasan keskustasta.

   Aurinkoisen kesäistä viikkoa Sinulle! ☀️

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.