Suomi

Lähimatkailun helmet: Koulupuisto – Pietarsaaren vehreä olohuone

18/07/2017

Pietarsaaren keskustassa sijaitseva Koulupuisto on kaupungin ohittamaton vierailukohde ja sen liki tuhannen kasvilajin väri-ilottelu jatkuu varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Talven lumisessa maisemassa korostuvat vanhojen puiden jylhät siluetit ja muotoon leikatut havupuut. Tämä 1,35 hehtaarin kokoinen kaupunkilaisten vehreä olohuone on kaunis kaikkina vuodenaikoina ja se on suosittu kokoontumispaikka sekä monien tapahtuminen keskipiste.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koulupuutarhan suunnitteli puutarha-arkkitehti Bengt Schalin ja se rakennettiin vuosina 1916-1932. Koulupuisto perustettiin Schaumanin suvun vuonna 1915 lahjoittamilla varoilla kasvitieteestä ja puutarhanhoidosta kiinnostuneiden Elise ja Victor L. Schaumanin muistoksi. Puutarhasta annetun ohjeen mukaan sen tuli ”edistää kaupungin kouluissa annettavaa kasvititieteen opetusta sekä herättää ja kehittää paikkakunnan väestön aisteja kasvimaailman kauneudelle, ihmeille ja hyödyille.”  

Koulupuisto rakennettiin Bertel Jungin suunnitteleman vuonna 1904 valmistuneen kauniin Jugendrakennuksen edustalle, jossa on toiminut valmistumisestaan saakka ruotsinkielinen lukio, Jakobstads gymnasium, ja syksystä 2013 lähtien myös Pietarsaaren lukio. Kaksikielisessä kaupungissa tämä tarjoaa käytännön kielikylpyä parhaimmillaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koulupuiston Yläpuisto edustaa klassista puistoarkkitehtuuria tarkoin rajattuine kävelyteineen sekä muotoonleikattuine havupuineen ja pensaineen. Yläpuistossa istutukset on jaettu kasviheimoittain ja keskellä oleva aukio on kuin osa Versaillesin puutarhaa. Sypressien ja muotoon leikattujen havupuiden reunustama nurmialue on suosittu piknik-paikka.

Teemoittain jaetusta Yläpuistosta johtavat ruusujen reunustamat kävelytiet kohti vapaamuotoisempaa Alapuistoa, jota hallitsevat vanhat suuret puut. Victor Schaumanin puistikkoa reunustaa tunnelmallinen lehmuskuja. Hyvinhoidetussa puistossa saa nauttia kukkaloistosta aina kevään ensimmäisistä krookuksista syksyn myöhäisiin liljoihin. Nyt heinäkuun puolivälissä ovat perennat ja puistoruusut täydessä kukassa ja seuraavana vuorossa ovat jaloruusut.

Vanhojen puiden rytmittämän Alapuiston nurmialueita reunustavat kivikkoistutukset ja lukuisat pensaiden kehystämät penkit tarjoavat suojaisan paikan, jossa nauttia ympäröivästä kauneudesta ja kalliota pitkin solisevan vuoripuroin soinnusta. Puiston sorapäällysteisillä kävelyteillä on mukava tehdä pidempikin kierros ja lukuisat luiskat pitävät huolen siitä, että myös esim. rattaiden kanssa liikkuminen on sujuvaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alapuiston kalalampi karppeineen ja suihkulähteineen on ollut suosittu kokoonatumispaikka jo vuosikymmenien ajan ja täällä nautimme kesän herkkujäätelöt, jotka käymme ostamassa puiston laidalla sijaitsevasta jääteökioskista. Jäätelökioski avaa luukkunsa aina vapuksi ja on avoinna syksyyn saakka, aukioloajat hieman vaihtelevat sesongin mukaan. Suihkulähdeaukion kalliossa on myös lapsia kiehtova luola, joka on saanut monen pienen mielikuvituksen laukkaamaan ja lisäksi Koulupuiston itälaidalla on leikkipaikka perheen pienimmille.

Heinäkuussa vietettävien Jaakonpäivien ja elokuisen Kaupan- ja kulttuurinyön eli Spotlight tapahtuman aikaan puistossa on paljon tapahtumia, kuten konsertteja tai poniratsastusta ja saatatpa nähdä täällä myös kaneja agilityharjoituksissa.

Tervetuloa viettämään kesäistä päivää puutarhakaupunki Pietarsaaren vehreään olohuoneeseen Koulupuistoon, jossa käyn itsekin liki päivittäin kävelyllä pienen koirani kanssa. Käyhän samalla tutustumassa Koulupuiston takana sijaisevaan idylliseen puukaupungiosa Skataan!

xo – Mia –

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Susanna 20/07/2017 at 21:56

  Hyvät kuvat ja hieno puisto. Mikä kamera sinulla on?
  harkitsen uuden ostoa kun edellinen hajosi

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 20/07/2017 at 22:16

   Kiitos Susanna, Koulupuisto on kyllä kiva paikka käydä kävelyllä tai piknikillä. ? Kamerana minulla on parin vuoden ikäinen Olympus PEN E-PL6, joka on näppärän kokoinen mukaan otettavaksi ja olen ollut siihen tyytyväinen. PEN-kameroista on tullut jo E-PL8 versio, joten seiskan voisi saada ihan sopuhintaan. Kannattaa katsoa näitä mm. Rajalan, Verkkokauppa.com:in ja Olympuksen omasta verkkokaupasta. ?

   Aurinkoista loppuviikkoa Sinulle! ☀️

 • Reply Outi 19/07/2017 at 20:33

  Upean näköinen puisto. Jotenkin tulee joku Englantilainen puisto tästä tunnelmasta mieleen.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 19/07/2017 at 20:49

   Totta, varsinkin yläpuisto tuo mieleen englantilaisen puiston! Koulupuistossa kävin jo aivan pienenä vanhempieni kanssa ja nyt sitten vuorostaan omien lasten kanssa. Karppilampi on aina samanlainen vetonaula, sukupolvelta toiselle!

   Mukavaa viikkoa Sinullekin Outi!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.