Suomen suurin matkablogiyhteisö
Blogihaasteet Suomi

Lähimatkailun helmet: Juhannusterveiset Rosenlundilta!

25/06/2017

Maailmalla katsomme uusia maisemia matkailijan silmin ja löydämme niitä pieniä helmiä, jotka saavat henkäisemään ihastuksesta.

Entä mitäs jos katsoisimme vaihteeksi myös omaa arkiympäristöä samalla tavoin, matkailijan silmin? 

Vietämme tämän kesän Suomessa ja kesäkuussa olemme lähimatkailleet tutuissa maisemissa, tällä kertaa vain sillä erotuksella, että olemme lähteneet matkaan ilman arkilaseja ja katsoneet maisemia, kuin näkisimme ne ensimmäistä kertaa.

Ja totta tosiaan se on kannattanut, sillä läheltäkin löytyy paljon kaunista nähtävää, niin merellistä maisemaa kuin historiallista maalaisympäristöä, kun vain pysähtyy katsomaan. Aina ei tarvitse lähteä tuttua merta edemmäs kalaan!

Haluankin tänä kesänä kutsua Teidät Suomi 100 juhlavuoden hengessä pienille kuvamatkoille kotimaamme kauniisiin maisemiin ja esitellä kotiseutuni helmiä, jonne toivon Teidänkin tienne vievän sopivan tilaisuuden tullen  – Tervetuloa Pohjanmaan maisemiin!

Tämä Rosenlundin pappilan ja Aspegrenin puutarhan maalaismaisema löytyy Pietarsaaresta, vain puolisen kilometriä torilta, ja tänne kaupungin asukkaat tulevat ympäri vuoden erilaisiin tapahtumiin. Joulunaikaan pidetään tunnelmalliset myyjäiset ja pääsiäisenä karkoitetaan pahat henget polttamalla kokko Pohjalaiseen tapaan.

Heinäkuussa Jaakon Päivien aikaan Aspegrenillä, kuten koko kaupungissa, on tapahtumia koko viikon (lisätietoa tästä) ja elokuun iltojen hämärtyessä puutarhaa valaisevat lyhdyt Kaupan ja Kulttuurin yönä. Puutarhakausi päättyy syyskuussa vietettävään sadonkorjuujuhlaan.

Juhannusviikon keskiviikkona Rosenlundissa juhlitaan keskikesää pystyttämällä talkoovoimin koristeltu juhannussalko ja tästä tapahtumasta vastaavat Pedersören Kotiseutuyhdistys (hembygdssällskap) Norra Österbottens Trädgårdssällskap (puutarhayhdistys) sekä Aspegrenin puutarhayhdistys, tunnelmia juhannussalon pystytyksestä tästä.

Kivimuurien ympäröimän puutarhan perusti rovasti Gabriel Aspegren (1708-1789) Rosenlundin pappilan yhteyteen. Se on yksi Suomen vanhimpia pappilapuutarhoja ja Pohjoismaisessa mittakaavassakin ainutlaatuisen hienona säilynyt ympäristö.

Rosenlund oli tunnettu puutarhaviljelyksistään jo 1700-luvulla ja Gabriel Aspegren kannattikin innokkaasti maan- ja puutarhaviljelyn aatteita. Hän toi ensimmäisenä seudulle perunan ja omenan, mikä näkyykin Aspegrenin puutarhassa lukuisina omenapuina.

Pappilarakennuksen vieressä sijaitsee idyllinen ruusutarha sekä raamatullinen yrttitarha, pappilassa kun ollaan, ja siellä viljellään mm. viikunaa sekä kotipuutarhoista tuttuja yrttejä kuten tilliä ja minttua. Kuvia elokuisesta Rosenlundista ja Aspegrenin puutarhasta voit katsoa blogin alkutaipaleen postauksesta tästä.

Aspegrenin puutarhaan on vapaa sisäänpääsy klo 6-22 ja ryhmät voivat tilata opastetun kierroksen. Rosenlundin entisöidyssä pappilassa tarjoillaan lounas arkisin klo 11-14 ja samalla voi käydä taidenäyttelyssä 1.6.-31.8.2017 tai ihan vain kahvikupposella viihtyisässä pihapiirissä. Lisätietoja tästä.

Samalla on mainio tilaisuus tutustua historiaan 1700-luvun kivinavetassa sijaitsevassa Pedersören kotiseutumuseossa, käydä katsomassa lampaita ja kaneja tai kokeilla vaikkapa vanhoja pihaleikkejä, kuten puujaloilla kävelyä ja salkotennistä.

Tervetuloa Pohjanmaalle ja Pietarsaaren historialliseen puutarhahelmeen – Rosenlundissa viihtyy koko perhe!

 

Rosenlund ja Aspegrenin puutarha, Puutarhakatu 6, 68600 Pietarsaari, ohessa linkki Google Maps karttaan

BLOGIHAASTE

Heitän nyt haasteen Sinulle: Katso tuttua arkiympäristöä matkailijan silmin ja kerro tämän kirjoituksen kommenteissa, mitkä ovat Sinun kotiseutusi helmet, jotka haluaisit meille esitellä Suomi 100 juhlavuoden hengessä!

Saat myös vapaasti jakaa Lähimatkailun helmet -blogihaasteen eteenpäin, kun mainitset haasteen aloittajan Elämää ja Matkoja matkablogin, mielellään linkittämällä www.elamaajamatkoja.fi Liitän mielelläni myös linkin Sinun Lähimatkailun helmet -kirjoitukseesi tähän kirjoitukseen matkavinkeiksi.

Tartu haasteeseen ja löydetään yhdessä kotimaan matkailun helmet satavuotiaasta Suomesta!

#lähimatkailunhelmet #elamaajamatkoja #minunpohjanmaani #suomi100

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Outi 26/06/2017 at 21:54

  Voi miten kaunista siellä on. Itse en olekaan siellä suunnalla juuri liikuskellut, aina on tullut Itä-Suomeen mentyä, kun äitini on sieltä kotoisin.
  Espoosta esittelisin ehdottomasti Espoon vanhan kirkon, Gumbölen kauniit rakennukset, Matinkylän rannan ja uudistetun kahvilan. Oman kotini lähellä on ihana samoilla luonnossa, täällä on kävelyteitä/hiekkateitä, joita pitkin pääsee vaikka ja minne.
  Ihana haaste kyllä!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 26/06/2017 at 22:58

   Ihania vinkkejä, kiitos Outi! ?
   Nämä täytyy kyllä laittaa muistiin ja käydä katsomassa, kun liikutaan seuraavan kerran ajan kanssa pääkaupunkiseudulla. ?

   Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle! ?

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas 26/06/2017 at 16:40

  Kiva haaste. Haaste otetaan vastaan. Jossain vaiheessa kesää kirjoittelen Suomesta!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 26/06/2017 at 17:09

   Hienoa! ? Ajattelin, että Suomessa on paljon vain lähiseudun asukkaiden tiedossa olevia helmiä, jotka varmasti kiinnostaisivat myös matkailijoita ja odottavat löytymistään.

   Todella kiva, että tartut haasteeseen ja pääsemme kuvamatkalle uusiin maisemiin myös Sinun postauksesi mukana!Jaan mielelläni linkin kirjoitukseesi myös täällä blogissa! ?

   Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle! ☀️

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.