Suomen suurin matkablogiyhteisö
Arabiemiraatit Kaupunkilomat

Aikamatka menneeseen – Dubai Museum ja Al Bastakiya

25/02/2017

Nykypäivän Dubai on kansainvälinen ja futuristinen pilvenpiirtäjien kaupunki, jossa kunnianhimoiset ideat eivät jää vain haaveeksi ja kaupungista löytyy niin maailman korkeinta, suurinta ja mahdottomasta mahdolliseksi toteutettua.

Kaupungin kasvu helmenkalastajain kylästä nykyiselleen on tapahtunut huimaa vauhtia ja kasvu jatkuu yhä kaupungin valmistautuessa vuoden 2020 maailmannäyttelyyn.

Dubain lahti ja nykyisen Bur Dubain Bastakiyan alue vuonna 1822.Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Creek ja nykyisen Bur Dubain alue vuonna 1822. Photo © Elämää ja Matkoja

Vastoin yleistä luuloa, on Dubailla pitkä historia, joka ulottuu tiettävästi ainakin vuoteen 3000 ennen ajanlaskumme alkua, joidenkin lähteiden mukaan jopa 8000 eaa, ja kaupungissa tehdään tälläkin hetkellä arkeologisia kaivauksia.

Dubain lahden (Creek eli Khor Dubai) seutu dhow-veneineen, Deira soukeineen ja Bur Dubain Al Bastakiyan alue edustavat vanhempaa Dubaita, ja niiden kujilla ja mausteisissa tuoksuissa pääset tutustumaan vuosien 1850-1970 Dubain tunnelmaan.

Al Bastakiya Photo Pixabay

Al Bastakiya Photo Pixabay

Iranilaisten kauppiaiden 1800-luvun lopulla rakennuttama Al Bastakiya oli lähellä joutua purettavaksi uudisrakennusten alta, mutta kiitos arkkitehti Rayner Otterin aktiivisuuden ja Britannian Prinssi Charlesin tuen, kortteli entisöitiin vuonna 2005 purkamisen sijaan.

Heidän ansiostaan pääsemme nyt näkemään Bastakiyan pienillä kujilla aitoja Dubain vanhanajan taloja tuulitorneineen (Barajeel), jotka yhdistyvät nykyaikaan taidenäyttelyineen, kahviloineen ja museoineen. Iltavalaistuilla Al Bastakiyan kujilla on itämaista taikaa ja arabialaistyyliset ikkunoiden ja tuulitornien koristeet pääsevät oikeuksiinsa. Kontrasti on huima verrattuna Downtownin pilvenpiirtäjänäkymään!

Al Bastakiyassa sijaitseva Sheikh Mohammed bin Rashid Center for Cultural Understanding tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua Dubain kulttuuriin vaikkapa opastetulla kävelykierroksella Al Bastakiyassa tai yhteisellä lounaalla, jossa kerrotaan paikallisesta kulttuurista, ja voit vapaasti esittää myös omia kysymyksiä aiheeseen liittyen, lisätietoja tästä.

Näiden lisäksi todella käymisen arvoinen Dubai Museum kertoo kaupungin kasvutarinan helmenkalastajain kylästä moderniksi kaupungiksi sekä tutustuttaa 1800-luvun Dubaihin. Museo on paitsi mielenkiintoinen, myös edullinen aikamatka menneeseen, jonka lippuhinta yli 6-vuotiailta on vain 3 AED (n. 0,85 €) ja alle 6-vuotiailta 1 AED (n. 0,28 €).

Lisätietoa museon aukioloajoista yms. tästä ja sitä ympäröivästä historiallisesta alueesta tästä.

Dubai Museo Photo Elämää ja Matkoja

Dubai Museum sijaitsee Bur Dubain kaupunginosassa Al Bastakiyan kupeessa kaupungin tiettävästi vanhimmassa rakennuksessa, Al Fahaidi linnoituksessa, joka valmistui vuonna 1787 Dubain puolustukseksi sekä hallitsijan tiloiksi.

Myöhempinä vuosina se toimi niin tykistön säilytyspaikkana kuin vankilana ja museoksi se avattiin Arabiemiirikuntien yhdistymisvuonna 1971. Dubai Museum pitää sisällään niin Afrikan ja Aasian maiden kauppakumppaneiden kanssa vaihdettua kuin paikallisesta kulttuurista ja elämäntavasta kertovaa esineistöä sekä arkeologisissa kaivauksissa löydettyjä muinaisjäännöksiä jopa ajalta 3000 ennen ajanlaskumme alkua.

Dubai Museum 5 Photo © Elämää ja Matkoja

Kierros museossa alkaa linnoituksen sisäpihalta, jossa on mm. tykistöä ja helmenkalastajien veneitä. Perjantaisena iltapäivänä paikalla oli paljon väkeä, niin matkailijoita kuin lähialueiden asukkaita.

Dubai Museum Photo © Elämää ja Matkoja

Sisäpihalle on myös rakennettu palmunlehvistä yksihuoneinen Al Khaimah sekä tuulitornilla viilentyvä kesäasunto Al Arish, josta siirryttiin talveksi lämpimämpään telttaan asumaan. Ja tosiaan, helteisenä päivänä tuntee hyvin Al Arishin tuulitornin viilentävän ilmavirran asumuksessa.

Molemmat rakennelmat on sisustettu ajalle tyypillisesti ja nähtävillä on myös käyttöesineitä astioista vaatteisiin sekä sen ajan keittotilat ja eräänlainen pieni lämminvesivaraaja omassa huoneessaan.

Dubai Museum 6 Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Museum 7 Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Museum 10 Photo © Elämää ja Matkoja

Sisäpihalta kierros jatkuu jykevien rautapiikeillä varustettujen ovien kautta linnoituksen käytäville, jossa on nähtävillä mm. ampuma-aseita, miekkoja, tikareita ja soittimia yms. esineistöä perinteisten museoiden tyyliin.

Dubai Museum 9 Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Museum 11 Photo © Elämää ja Matkoja Dubai Museum 12 Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Museum 13 Photo © Elämää ja Matkoja

Linnoituksen ja sisäpihan kierros menee reilussa puolessa tunnissa, jonka jälkeen ota suunta sisäpihan kulmauksessa olevalle ovelle, jossa vastassa on liitelevät linnut.

Dubai Museum 14 Photo © Elämää ja Matkoja

Nyt matka jatkuu linnoitukseen vuonna 1995 liitettyyn maanalaiseen laajennusosaan, joka pitää sisällään paljon mielenkiintoista kerrontaa kulttuurista, eläimistöstä ja Dubain kasvun vaiheista eri vuosikymmenillä.

Ja tämä osa vie mennessään, niin aikuiset kuin lapset, ja aikaa vierähtää kevyesti tunti-puolitoistakin. Varaa mukaan riittävästi vettä, sillä paikoitellen ruuhkaisissa kohdissa voi olla kuuma.

Dubai Museum 16 Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Museumissa kerrotaan vuosikymmenittäin Dubain kehityksestä. Kuvassa nykyinen hallitsija isänsä sylissä.  Photo © Elämää ja Matkoja

Dubai Museum 17 Photo © Elämää ja Matkoja

Pääset kurkistamaan niin entisajan kauppaan…

Dubai Museum 18 Photo © Elämää ja Matkoja

… kuin kouluun… ja moneen muuhun paikalliseen elämään ja kulttuuriin liittyvään!

Kierroksella on paljon informatiivisia tauluja historiasta ja paikallisesta kulttuurista, joita kiinnostavasti toteutetut installaatiot havainnollistavat . Niissä pääset näkemään mm.  ajalle tyypillistä arkielämää, beduiinileirin ja pukeutumista koruineen.

Muutamat näyttelykohteista ovat interaktiivisia, kuten aavikolta yöaikaan bongattavat eläimet, mutta valtaosassa oma havainnointi on etusijalla.

Dubai Museum 21 Photo © Elämää ja Matkoja

Kierroksen lopulla tullaan osioon, jossa ovat veneiden rakentajat ja helmenkalastajat työssään sekä helmisimpukoita ja ajan työvälineitä. Tästä nykyisen Dubain tarina alkoi.

Museon kiinnostavuudesta kertonee jotain se,  että muutaman tunnin kiertelyn jälkeen perheen pienimmät eivät olisi vielä malttaneet jatkaa matkaa.

Dubai Museum 19 Photo © Elämää ja Matkoja

Helmenkalastaja sukellustyössään. Photo © Elämää ja Matkoja

Vaikka museot eivät olisi tavallisesti ensimmäinen kohde matkallasi, suosittelen silti lämpimästi mielenkiintoista Dubai Museumia, joka kertoo havainnollisesti menneen ajan kulttuurista ja kaupungin huikeasta kehityksestä, jonka menestystarinaa katsoo tämän jälkeen aivan uusin silmin. Tätä helmeä ei kannata ohittaa!

Dubai Museum 20 Photo © Elämää ja Matkoja

Oheisessa Black Rabbit Agency Groupin videossa kaupungin muutos viimeisen parinkymmenen vuoden aikana aavikosta pilvenpiirtäjien kaupungiksi – todella hieno timelapse -video, joka kannattaa katsoa jo visuaalisuuden vuoksi!

Museokäyntiin yhdistää mainiosti myös kävelykierroksen 1800-luvulta peräisin olevan Al Bastakiyan kortteleissa, Tässä National Geographicin vinkki omatoimiselle kävelykierrokselle!

Lisää juttuja Dubaista ja risteilyn matkan varrelta tulossa vielä paljon, liittymällä mukaan Facebook -seuraajiin saat kirjoitukset luettavaksesi heti tuoreeltaan!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.