Suomen suurin matkablogiyhteisö
Arabiemiraatit Kaupunkilomat Kiertomatkat Risteily

Sykähdyttävän kaunis Sheikh Zayed Grand Mosque – Abu Dhabi

22/01/2017

Sunnuntai, saavumme risteilyn ensimmäiseen kohdesatamaan Abu Dhabiin leppoisan merellä vietetyn yön jälkeen. Illan sailaway Dubaista nostatti tunteet pintaan aluksen lipuessa iltavalaistun kaupungin rantalinjaa pitkin, Andrea Bocellin & Sarah Brightmanin Time to say goobyen soidessa taustalla…kaunista, niin kaunista.

Mutta enpä vielä silloin osannut aavistaa, miten monta sykähdyttävää hetkeä tällä matkalla olisikaan vielä edessä.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 7 Photo © Elämää ja Matkoja

Nappaamme taksin Abu Dhabin satamaterminaalin edestä ja lähdemme matkaan kohti Sheikh Zayed Grand Mosqueta. Ajo etenee reippaasti moottoritietä pitkin, auto on kuin sauna. Ilmastointi ei ole päällä, koska meneillään on paikallinen talvi mittarin näyttäessä +26 ºC. Sukkulointi liikenteessä on vilkasta, emmekä häiritse ilmastoinnilla kuskin ajoon keskittymistä. Lisäksi välissämme on pleksilasi keskustelua vaikeuttamassa ja tällä kertaa myös kielimuuri.

Kuumassa autossa matka tuntuu pitkältä, vettä kuluu. Näen viimein tien oikealla puolella valkeana kohoavan rakennuksen kupoleineen, joka saa henkäisemään ihastuksesta. Kurvaamme pysäköintialueelle, nyt moottoritien hiekkamaisema vaihtuu vehreisiin istutuksiin ja suihkulähtiesiin. Kuittaamme velkamme pyörillä kulkevan saunan kuljettajalle ja lähdemme kohti sisäänkäyntiä.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 4 Photo © Elämää ja Matkoja

Sisäänkäynnin kyltti opastaa oikeaan pukeutumiseen: ei shortseja ja lyhythihaisia tai olkaimettomia paitoja, lisäksi naisten on peitettävä hiuksensa. Uskon pukeutuneeni oikein, sillä päälläni on nilkkapituinen hame ja väljä pusero, jonka hihat yltävät liki ranteisiin ja mukanani on huivi hiusten peittoa varten.

Käymme sisään vastaanottorakennukseen, perheen miesväki omasta ovestaan ja minä tyttäreni kanssa omastamme. Laukkuni läpivalaistaan ja sen jälkeen vielä avataan tutkimista varten. Kassi kunnossa ja meidät ohjataan pukeutumishuoneeseen. Nyt olin ajatellut vain kietaista huivin pään peitoksi, mutta pukeutumiseni ei olekaan kunnossa, sillä ranteeni näkyvät.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 5 Photo © Elämää ja Matkoja

Pukeutumishuoneen nainen mittailee minua katseellaan ja ojentaa abayan rekistä. Huoneeseen saapuu toinenkin länsimaalainen nainen ja saan kohtalotoverin sovittelemaan abayaa. Tämä mukava hollantilainen nainen oli myös aivan varma siitä, että asu olisi kunnossa, ja vain huivin lisäys olisi riittänyt. Ei ollut ei, vaikka yritys hyvä.

Peilailemme hupullisia mekkojamme ja lähdemme ulos hieman vaivaantuneina uudessa lookissamme. No, kokemus tämäkin ja maassa maan tavalla.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 6 Photo © Elämää ja Matkoja

Abayan tuoma epämukavuus unohtuu vesialtaiden ympäröimille pylväskäytäville saavuttaessa. Näky on tuttu lukuisista kuvista, mutta silti se tuntuu aivan erilaiselta omin silmin nähtynä.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 9 Photo © Elämää ja Matkoja

12 hehtaarin alalla sijaitseva moskeija rakennettiin vuosina 1996-2007 ja se on nimetty Yhdistyneiden arabiemiirikuntien perustajan ja ensimmäisen presidentin Zayid bin Sultan Al Nahyanin mukaan. Rakennuskustannukset olivat 545 miljoonaa dollaria.

Sheikh Zayedin moskeijan mitatkin ovat vaikuttavat, 290 x 420 metriä, ja sinne mahtuu kokonaista 40 000 ihmistä perjantain ollessa tärkein vierailupäivä.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 3 Photo © Elämää ja Matkoja

Moskeijan katolla kohoaa 82 kupolia ja neljä minareettia yltävät 107 metrin korkeuteen. Sisäpihan kaunis kukkakuvioinen marmorimosaiikki on tiettävästi maailman suurin ja marmori hohtaa tahrattoman puhtaana. Sinne ei ole asiaa kävelemään, siitä pitävät huolen vartijat, jotka ohjaavat onneaan kokeilevat ripeästi takaisin pylväskäytäville.

Sykähdyttävän kaunis Sheikh Zayed Grand Mosque Photo © Elämää ja Matkoja

On aika katsoa, miltä sisällä näyttää. Riisumme kenkämme ja käymme sisään moskeijan ensimmäiseen huoneeseen.

Näky saa sanattomaksi – mikä määrä käsityötä ja mitkä yksityiskohdat!

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 11 Photo © Elämää ja Matkoja

Moskeijaa rakennettaessa valittiin luonnonmateriaaleja paitsi kauneuden, myös niiden kestävyyden vuoksi. Minne vain katsotkin, näet uskomattoman huolellista kädentaitajien työtä, kultaa, marmoria, puolijalokiviä, kristalleja. Seiniä koristavat keraamiset kohokuviot, kukkaköynnökset, lattiaa koristavat marmorimosaiikkien kukat.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 10 Photo © Elämää ja Matkoja

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 12 Photo © Elämää ja Matkoja

Kauniit lyijylasiset ovet avautuvat seuraavaan huoneeseen, käymme sisään pääsaliin, joka on yksi neljästä rukoushuoneesta.

Jalkojemme alla on maailman suurin käsintehty matto, jota kutoi toistatuhatta ihmistä kahden vuoden ajan, kokoa tällä matolla on huikeat 5627 m² ja painoa noin 35 tonnia. Tiheänukkaisen paksun maton pehmeys on omaa luokkaansa.

7000 ihmiselle mitoitettua pääsalia koristaa 96 pylvästä kupolin sisäkorkeuden noustessa 70 metriin. Täällä ihminen tuntee itsensä pieneksi.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 13 Photo © Elämää ja Matkoja

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 14 Photo © Elämää ja Matkoja

Moskeijan sisätiloja valaisevat seitsemän Swarovski -kristallista kattokruunua. Näistä suurin sijaitsee pääsalissa ja sen on kooltaan maailman kolmanneksi suurin 10 metrin halkaisijallaan ja 15 metrin korkeudellaan.

Minne tahansa katsonkin, näky sykähdyttää.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 15 Photo © Elämää ja Matkoja

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 16 Photo © Elämää ja Matkoja

Sheikh Zayedin moskeijan muihin rukoushuoneisiin ja kirjastoon emme pääse, mutta olen tavattoman kiitollinen siitä, että sain kokea kaiken tämän kauneuden.

Paljon olen vuosien saatossa nänhyt, mutta en todellakaan osannut varautua siihen tunteeseen minkä Sheikh Zayedin moskeija saa aikaan. Se täytyy kokea itse.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi UAE 17 Photo © Elämää ja Matkoja

Sheikh Zayedin moskeijaan voit tutustua omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Sisäänpääsy on maksuton, lisätietoa aukioloajoista ja opastetuista kierroksista tästä. Abayan lainaus moskeijasta on maksuton.

Taksimatkan hinta satamasta moskeijaan tila-autolla 80 AED / n. 22 € ja paluumatka tavallisella taksilla 45 AED / n. 12,50 €. Molemmissa suunnissa takseja oli hyvin saatavilla.

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply Desert Safaris In Dubai 11/10/2022 at 12:01

  In the United Arab Emirates, Desert Safari Dubai offers an exclusive selection of Desert Safari Deals and Tour Packages. It has a dune drive and many more things. Explore Dubai’s most scenic desert destinations with Desert Safari Dubai Deals. Take off on a camel ride through rugged terrain dotted with thorny cacti plants, cross tranquil oases at sunset time when deer graze lazily near palm trees, marvel at sunsets over vast dunes of sand; it’s all possible with Desert Safari Dubai Deals!
  desertnightsafaritours.com

 • Reply Desert Night Safari Tours 08/09/2022 at 13:28

  In the United Arab Emirates, Desert Safari Dubai offers an exclusive selection of Desert Safari Deals and Tour Packages. It has a dune drive and many more things. Explore Dubai’s most scenic desert destinations with Desert Safari Dubai Deals. Take off on a camel ride through rugged terrain dotted with thorny cacti plants, cross tranquil oases at sunset time when deer graze lazily near palm trees, marvel at sunsets over vast dunes of sand; it’s all possible with Desert Safari Dubai Deals!

 • Reply CM 27/08/2022 at 17:58

  Todella, todella kaunis paikka!

  Ihanaa sunnuntaita Sinulle!

 • Reply sanahameed 25/08/2022 at 17:59

  Thank You very much! Sheikh Zayed Grand Mosque is stunning and we also liked Abu Dhab

 • Reply DesertEveningSafari 10/08/2022 at 16:10

  You did a superb job of describing how I felt about this amazing area! There are some truly fantastic photographs you have.

 • Reply a 19/02/2022 at 11:13

  Hi,

  you describe the beauty of Sheikh Zaid Mosque very well

 • Reply Javeed 12/02/2022 at 05:28

  Nothing is better early in the morning than a walk in the park. The phrase itself means something very calming and easy. Even if you are on a trip in the UAE, parks serve you the best opportunity in this regard. The Zabeel Park in Dubai is rich in greenery and with tracks for a calming walk. Moreover, if you are in Abu Dhabi, set your alarm for an early morning visit to the Umm Al Emarat Park which has tracks surrounded by tall trees. But these parks do not cover the whole of the cities at all. Dozens of parks have extraordinary views all waiting for you to pay a visit.

 • Reply Desert Safari 28/11/2020 at 08:44

  Thanks for sharing some of the most wonderful tips to follow while travelling because they would really help the people who are planning to travel to Dubai for the first time. Please keep sharing the helpful tips like this. Cheers!!!

 • Reply desert 19/08/2019 at 14:21

  Very interesting and informative post. Thanks

 • Reply Elizabeth 30/07/2019 at 10:08

  This is one of the best blog ever. keep it up AND THANKS FOR SHARING

 • Reply Abu Dhabi City Tour 20/07/2019 at 07:26

  Hi, This is Mr. Ali from Abu Dhabi City Tour Transport provider company.
  I was just surfing in google About Abu Dhabi tourist attractions article. and found this one. its really amazing. Great work

 • Reply Abu Dhabi City Tour 02/02/2019 at 12:31

  The mosque interior is really amazing , i have visited many time to Abu Dhabi most best places, and found Abu Dhabi city amazing ,
  Your blogs, details and picture deserve 5 stars rating ,
  Thanks
  From
  Abu Dhabi City Tour

 • Reply Desert safari Dubai cost per person 02/02/2019 at 12:28

  Its really amazing photo shots , the image quality with clean information about Abu Dhabi city generate more value to your blog
  Thanks for Sharing it
  From
  Dubai Desert Safari

 • Reply desert safari 27/10/2018 at 16:25

  Awesome, what kind of architecture they build. It’s really very nice, thanks for sharing these wonderful pictures in your blog

 • Reply Morning desert safari 22/10/2018 at 14:11

  Enjoy Dubai desert safari, Evening desert safari, morning desert safari our services include Morning Desert Safari, Sunrise Desert Safari, VIP Evening Desert, Special Evening Desert Safari. Best Desert Safari Packages in Dubai For Travelers and Locals.

 • Reply Safari Dubai 22/10/2018 at 11:18

  Wow, I love the blog, it’s really amazing, all the pictures are good. I visited UAE last winter with my family and we enjoyed a lot, especially the evening desert safari, Its the best and really great tour. and we also visited Abu Dhabi and enjoyed the Sheikh Zayed and it’s really beautiful. Thank you so much for sharing this amazing post.

 • Reply Abu Dhabi City Tour 04/08/2018 at 01:16

  Thank you for sharing the amazing and wonderful images of Abu Dhabi and the City tour. I hope you had enjoyed your trip.

  Cheers.

 • Reply Christie 21/07/2018 at 00:13

  I go to see day-to-day a few websites and information sites to read content,
  however this website gives quality based articles.

 • Reply saba 12/06/2018 at 11:12

  design of the mosque is awesome i have been there in 2014 i love abu dhabi and dubai for no reason 🙂

 • Reply evening desert safari price 27/04/2018 at 13:11

  very beautiful pictures you shared here, that’s very amazing views I ever seen

 • Reply Desert safari offer 05/03/2018 at 15:16

  great! awesome work of art, really amazing, beautiful

 • Reply Priya 05/03/2018 at 10:20

  A very informative blog. There are several other Mosque in UAE , I also written about Sheikh Zayed Grand Mosque here http://www.cheapdesertsafaridubai.com/sheikh-zayed-grand-mosque-in-abu-dhabi/

  Can you please add detail about Al Noor Mosquee?

  Regards
  Priya

 • Reply Asko Leppilampi 07/02/2018 at 09:18

  Kiitos vinkistä. Lähdemme huomenna Dubaihin ja aikomukseni on käydä Anu Dhabissa. Siispä tuonne. Hieno postaus!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 07/02/2018 at 09:28

   Kiitos Asko, kiva kuulla että tykkäsit postauksesta ja vinkistä! Sheikh Zayed Grand Mosque on todella kaunis ja ilman muuta visiitin arvoinen. Samoin Abu Dhabi oli kivan oloinen kaupunki ensituntumaltaan, sinne olisi meilläkin tarkoitus mennä vielä uudemman kerran ajan kanssa.

   Oikein mukavaa matkaa Dubaihin ja Abu Dhabiin, molemmissa on todella paljon nähtävää ja koettavaa!

 • Reply city sightseeing Dubai tour 02/02/2018 at 12:27

  All the pictures of your blog is very nice I take many ideas from your blog and I implement on my Dubai city tour blog thanks for posting

 • Reply William 02/01/2018 at 18:57

  Wow, I love the blog, it’s really amazing, all the pictures are good. I visited UAE last winter with my family and we enjoyed a lot, especially the evening desert safari, Its the best and really great tour. and we also visited Abu Dhabi and enjoyed the Sheikh Zayed and it’s really beautiful. Thank you so much for sharing this amazing post.

 • Reply Arabian Hawk 27/12/2017 at 09:10

  Hi,

  Your blog is too good and informative. Your pics collection also very powerful. Its help me to improve my website

  http://www.arabianhawk.com

 • Reply Nisar 12/12/2017 at 22:59

  last year in march i was there the beautiful mosque in the world

 • Reply tours 08/12/2017 at 22:37

  Thanks for sharing my this blog. if someone would like to book Abu Dhabi City Tour so it’s easy to book through my website.

  https://sunsetdesertsafari.com/abu-dhabi-city-tour/

 • Reply dubai desert safari 08/12/2017 at 22:30

  it”s Very Nice picture of Sheikh Zayed grand Mosque. Thanks for Sharing this post.

 • Reply Desert Safari Dubai 25/11/2017 at 09:10

  Hi,

  you describe the beauty of Sheikh Zaid Mosque very well. its help me to guide my guests who will book their Abu Dhabi City Tour through my website

  https://www.desertsafari4u.com/abu-dhabi.city.tour

 • Reply Michelle Dela Cerna 11/08/2017 at 13:30

  Hi, I am Michelle Dela Cerna currently based in Dubai, I am your avid reader of your blog since then and somehow you give me an interesting idea about Abu Dhabi.

  https://www.dubaieveningsafari.com/abu-dhabi-city-tour/

  I would like to commend you for a very good job in every blog that you’ve made. Thank you for inspiring us!

  Hope you will make more blog! ♥

 • Reply Laura/ My Passport Pages 23/01/2017 at 08:34

  Tämä oli kyllä upea paikka ja hyvin kuvailit sanoiksi omat tunteenikin! Aivan valtavan upeita kuvia kyllä olet saanut tuolta. Me vierailtiin tuolla viime vuonna huhtikuussa ja silloin väkeä oli aivan järjettömästi, mutta näyttää siltä että talvikaudella on hiljaisempaa ja varmasti silloin tuo kokemus on vieläkin upeampi, kun saa kierrellä rauhassa! 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 23/01/2017 at 09:57

   Lämmin kiitos Laura! ?
   Harva paikka vetää enää nykyään hiljaiseksi, mutta Sheikh Zayedin moskeija teki sen – on se niin uskomattoman kaunis paikka ?

   Nyt oli tosiaan hyvä ajankohta käydä siellä, kun pahempia ruuhkia ei ollut ja sai kulkea & kuvata kaikessa rauhassa. Joitain yksittäisiä retkiseurueita oli siellä täällä ryppäinä, mutta hyvin mukaan mahtui 🙂

   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle! ?

 • Reply Outi 22/01/2017 at 21:30

  Upeaa lasitaidetta, kauniita rakennuksia ja lämpöä. Ihanan näköinen paikka <3

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.