Suomen suurin matkablogiyhteisö
Vinkit Matkailijalle

Viisi vinkkiä matkakassan kartuttamiseen

30/11/2016

Miten Teillä on varaa matkustaa? Siinä kysymys, johon useimmat meistä matkakuumeen puraisemista saamme vastata, niin myös minäkin useamman kerran vuosien saatossa.

Mutta ei se matkakassan kerryttäminen mitään rakettitiedettä ole, vaan suunnitelmallisuutta, priorisointia ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki lähtee siitä, että asetat itsellesi tavoitteen: sen haaveiden matkan, jonka haluat toteuttaa. Siinä on jo motivaatiota kerrakseen lähteä tavoittelemaan unelmaa.

Oli se sitten kotimaan kylpyläloma tai aurinkoinen kaukomatka, aloita kartoittamalla kustannukset. Selvitä paljonko rahaa tämän haaveen toteuttamiseen tarvit ja laske sen mukaan realistinen säästöaika kuukausittaisten tulojesi mukaan. Säännöllisten tulojen lisäksi matkakassaa kerryttää yllättävän paljon myös arjen valinnoilla, näillä vinkeillä olet jo ison harppauksen lähempänä unelmien matkaa.

Auringonlasku Arabiemiraatit Ras al Khaimah Photo © Elämää ja Matkoja

1. Erillinen matkakassa

Avaa matkaa varten oma tili, jonne siirrät joka kuukasi tavoitesumman, jonka olet laskenut realistisesti käytettävissä olevien tulojen mukaan. Valitse sellainen tili, josta et helposti pääse nostoa tekemään ennen aikojaan.

Jos olet lähdössä valmismatkalle, katso myös onko matkanjärjestäjällä tähän sopivaa vaihtoehtoa. Esimerkiksi Aurinkomatkojen lomasäästö on todella kätevä tapa kerryttää matkakassaa, jos lähtöön on yli 6 kuukautta. Sen lisäksi, että rahat ovat visusti säästössä, saat vielä 5 % säästöpalkkion, joka on varsin hyvä etu, kun vertaa pankkien tämän hetkisiin säästöjen korkoihin. Olemme itsekin käyttäneet lomasäästöä ja tämä Svea-rahoituksen palvelu osoittautui hyvin toimivaksi vaihtoehdoksi. Matkaa maksettaessa oli kiva kuitata kolminumeroinen palkkio säästölle ja suosittelen lämpimästi tätä vaihtoehtoa, jos sellainen on matkanjärjestäjällä käytettävissä. Tästä pääset lukemaan lisää Aurinkomatkojen lomasäästöstä.

Matkan maksu luottokortilla on suositeltavaa mahdollisia ongelmatilanteita ja takaisinmaksua ajatellen, ja lisäksi joissain korteissa (esim. Master Card Gold) saa lisäetuna matkavakuutuksen. Luottokottia käyttäessäsi kerrytä kuitenkin mieluummin ennakkoon matkakassa, jolla sitten kuittaat luottokorttilaskun. Sen sijaan haitarilla (osamaksu / pikavipit) maksamista en suosittele – ajattele, että niillä ylimääräisillä tilihoito- ja korkokuluilla kerrytät jo seuraavaa matkaa!

2. pihistä arjen menoissa

Hyödynnä tarjouksia kaikessa, aina ruuasta arjen vaate- ja kodinhankintoihin. Seuraa hintatasoa, ole hintatietoinen jotta tiedät, mikä tarjous on ihan oikeasti hyvä. Ei ne aleprosentit vaan se todellinen säästö

Ole suunnitelmallinen ruokaostoksilla, jätä heräteostot hyllyyn. Vanha totuus pätee tässä, että nälkäisenä ei kannata mennä kauppaan. Minimoi hävikkiruoka suunnittelemalla viikon ruokalista, valmista ruuat alusta asti einesten sijaan, pakasta ylimääräiset lounasannoksiksi. Tuloksena paitsi terveellisempi ja maistuvampi ruoka, kiva kuukausittainen bonus matkakassaan. Katso muuten montako paketillista kahvia ostat kaupasta esim. kapselikeittimien tai kahvilan annosten hinnalla.

Osta vaatteita tarjouskampanjoiden aikaan ja kalleimmat hankinnat, kuten polkupyörät, urheiluvälineet, ulkovaatteet ja kengät sesongin päättyessä sen alkamisen sijaan. Lasten kasvuvaran oppii nopeasti mitoittamaan seuraavaa kautta ajatellen ja hintasäästö laatutuotteissa voi olla jopa puolet normaalihinnasta. Mieti myös tarvitsetko jokaista vaatekappaletta, ja aiotko tosiaan käyttää alehuumassa koriin tarttunutta vaatetta. Jos siitä on pieninkään epäilys, jätä se kauppaan.

Tällä tekniikalla voi saada kasaan jo yhden perheenjäsenen aurinkoloman.

Auringonlasku Arabiemiraatit 3 Ras al Khaimah Photo © Elämää ja Matkoja

3. panosta laatuun

Lasten kasvaessa vaatteet ovat kulutustavaraa, mutta meidän aikuisten kannattaa panostaa ajattomaan laatuun. Osta vaatteita ja kenkiä, jotka kestävät paitsi käyttöä myös aikaa. Näin säästyy rahan lisäksi myös kaappitilaa, etkä kuormita luontoa halpatuotannon pikaisesti jätteeksi muuntuvalla tuotannolla.

Yksi loistava vaatesarja löytyy Noolanilta, jonka kaikki värit ovat yhdisteltävissä, ja laadukkaat pellava- ja villavaatteet ovat ajattomia ja asusteilla muunneltavissa. Vanhin Noolan-pellavatunikani on vuodelta 2008 ja on edelleen ajanmukainen ja erinomaisessa kunnossa. Suosittelen lämpimästi tätä kotikaupunkini palkitun vaatesuunnittelija ja yrittäjä Marja Rakin vaatemallistoa, jota myydään Suomen lisäksi kymmenessä maassa sekä verkkokaupassa. Lisätietoja tästä.

Panosta laatuun myös kodin hankinnoissa. Halpa sohva tai patja saattaa houkutella hankintavaiheessa, mutta ajan mittaan tulee kalliimmaksi kuin laatutuote, joka kestää oikealla kunnossapidolla hyvänä vuodesta toiseen. Kodinkoneissa paitsi laadulla, myös energiankulutuksella on suuri merkitys ja sen näkee selvänä erona sähkölaskussa.

Rakentaessamme jokunen vuosi sitten hankimme energiatehokkuudeltaan parasta luokkaa olevat pesukoneet, kylmälaitteet ja kuivausrummun, ja kun vielä lisäksi lämmitysmuotona on kalliolämpö, sähkölaskua lukiessa lähinnä naurattaa, jopa kylmimpään pakkasaikaan.

Laatuun kannattaa panostaa, mutta mieti sen sijaan tarvitseeko esim. elektroniikan sisältää kaikki mausteet, käytätkö ihan oikeasti kaikkia niitä toimintoja? Pärjäisitkö yksinkertaisemmilla ja huomattavasti edullisemmilla, mutta silti laadukkailla tuotteilla? Entä tarvitseeko televisiota vaihtaa muutaman vuoden välein yhä suurempaan?

 4. muuta käytetty tavara rahaksi

Myy pois se mitä et käytä. Kun ostat laadukkaat lasten vaatteet, ovat ne paitsi hyvät käytössä myös siitä kivat, että saat ne vielä myytyä, kun oma muksu on niistä ulos kasvanut. Myy pois lasten pieneksi jääneet urheiluvarusteet, ulkovaatteet, kengät ja käy läpi säännöllisesti oma vaatevarastosi ja myy pois se mitä et käytä.

Nettikirppikset, huuto.net, tori.fi ja findit.fi ovat helppo tapa myydä tavara uudelle käyttäjälle ja myynnillä kerrytät vaikkapa kotimaisen hotelliloman.

Arabiemiraatit auringonlasku Photo © Elämää ja Matkoja

5. KILPAILUTA (ISOMMAT) HANKINNAT

Kilpailuttamalla hankinnat voit säästää sievoisen summan, isommissa ostoissa jopa perhematkan verran. Käy määräajoin läpi sähkö- ja vakuutuskulut ja pyydä samansisältöinen tarjous useammalta toimijalta.

Pyydä tarjous kodinkonehankinnoista, tietyn merkkisistä huonekaluista, samansisältöisistä matkoista – oikeastaan kaikesta, mihin uppoaa isompi summa rahaa. Tällä tavoin tienaat itsellesi sievoisen tuntipalkan, jonka voi siirtää suoraan matkakassaan.

 

Niin kuin huomaat, säästäminen ei ole mitään salatiedettä vaan arjen valintoja, joilla voi vaikuttaa siihen miten paljon rahaa jää matkustamiseen tai isompiin hankintoihin. Oli sitten tavoitteesi iso tai pieni, se on mahdollista.

Pienistä puroista koostuu iso virta – miksi et aloittaisi jo tänään?

Hilton Ras al Khaimat Arabiemiraatit Photo © Elämää ja Matkoja

Tämän kirjoituksen kuvien auringonlaskun värit ovat luonnon omaa käsialaa, jotka eivät photoshoppauksen värikynää vaadi ja ne koettiin viime talvena Hilton Ras al Khaimahin rannalla ja allasalueella, jonne matka säästettiin Aurinkomatkojen lomasäästöllä.

Näitä hetkiä todellakin kaipaa täällä talven pimeydessä, ja onneksi niitä on tänä talvena jälleen luvassa!

Uusimmat postaukset tulevista hetkistä ja vinkeistä saat kätevästi luettavaksesi liittymällä blogin Facebook seuraajiin tai tilaamalla ne tuoreeltaan sähköpostiisi, molemmat vaihtoehdot löytyvät tämän sivun oikeasta laidasta – tervetuloa mukaan matkaan!

P.S. Hilton Ras al Khaimah Resortista voit lukea kokemuksiamme tästä ja kaikki Arabiemiraattien kirjoitukset löydät luettavaksesi tästä.

 

Kirjoituksessa suositellut Aurinkomatkojen Lomasäästö, Noolan, Hilton Ras al Khaimah sekä netin myyntikanavat perustuvat omiin positiivisiin kokemuksiin eivätkä suositukset sisällä sovittua mainontaa.

 

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mikko 22/06/2017 at 11:38

  Hei, loistavia vinkkejä matkakassan kartuttamiseen! 🙂 Varsinkin tuo isompien hankintojen kilpailuttaminen oli oikein oiva vinkki!

 • Reply Hegu 01/12/2016 at 22:17

  Kaupassa perhe käy tutkimuksen mukaan n. 300 kertaa vuodessa. Joka kerta ostettu 2 euron irtokarkkipussi tekee 600 euroa per vuosi. Siinä se lentolippu Aasiaan siten on. Tai ei.

 • Reply Nomadi 01/12/2016 at 08:50

  Minulla on ehkä vähän radikaalimpi lähestymistapa tähän matkailuelämäntapaan 😀 Pyrin välttämään noin ylipäänsäkin materian keräämistä, joten olen asunut aina valmiiksi kalustetuissa asunnoissa – kylläpä on elämä helppoa, kun ei tarvitse omistaa huonekaluja, astioita jne. Sitten on helppo lähteä aina taas kiertämään maailmaa ja säästyy ne sohvarahatkin matkakassaan 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 01/12/2016 at 09:54

   Tässä meillä on varmastikin iän tekemä ero katsoa asiaa. ?

   Jossain elämänvaiheessa tulee se aika, jolloin arvostaa toimivuutta ja mukavuutta niin matkalla kuin arjessa, jossa se matkakassa kerrytetään. Perheellisenä myös pysyvyydellä on enemmän merkitystä.

   Lisäksi panostus omaan asuntoon kerryttää pääomaa, toisin kuin vuokra-asuminen, jonka maksuista ei jää mitään itselle. Järkevällä asuntosijoittamisella voi tienata sievoisen summan, kun hankkiessa tiedostaa sijainnin ja laatutason merkityksen sekä ostaa & myy oikeaan aikaan.

   Pääasia kuitenkin, että on ja elää omien arvojen ja elämänodotusten mukaan – kukin omalla tavallaan.

   Kiitos Nomadi kommentistasi ja mukavia tulevia reissuja!

 • Reply Outi 01/12/2016 at 01:52

  Mä pidän matkakassaa aina muualla kuin kotona, niin en pääse koskemaan rahoihin ollenkaan 🙂
  Kivaa torstaita sinulle!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.