Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kaupunkilomat Kiertomatkat Sveitsi

Tunnelmallinen ja tyylikäs Sveitsin helmi Lugano

05/08/2016

Viikonloppu on aluillaan, pakkaamme passit ja massit ja lähdemme Parco San Marco Lifestyle Beach Resortista naapurimaahan Sveitsiin visiitille.

Cima di Porlezzassa sijaitsevasta resortista on matkaa Luganoon vain 12 km SS340 maantietä pitkin, eikä tälle pätkälle tarvitse ostaa 38,50 euron hintaista Sveitsin tiemaksutarraa.

Sveitsin moottoriteille ei kuitenkaan kannata ilman tätä lähteä, sillä seurauksena voi olla tarran hintaan nähden kymmenkertaiset rapsut ja tarran hinta siihen päälle. Lisätietoa tiemaksusta Autoliiton sivulta tästä.

Lagi di Lugano Photo © Elämää ja Matkoja

Lago di Lugano Photo © Elämää ja Matkoja

Rajanylitys Italiasta Sveitsin puolelle tapahtuu melkeinpä huomaamatta. Rajavartijat ovat paikallaan, mutta menomatkalla ketään ei kuitenkaan pysäytetä. Passit on kuitenkin syytä olla mukana.

Tällä tienpätkällä on eniten liikennettä klo 16-18 ja alkava viikonloppu tekee vielä lisänsä, sillä jonoja riittää. Taitaa olla meidän lisäksi muutama muukin menossa shoppailemaan Luganon heinäkuisiin alennusmyynteihin.

Matka menee kuitenkin suht joutuisaan, muutamia kohtaloaan uhmaavia moottoripyöräilijöitä lukuunottamatta.

Saavumme helteiseen Luganoon mittarin näyttäessä reilua kolmeakymmentä astetta. Parkkipaikan löytäminen onkin sitten oma juttunsa, eikä kadun varsilta läheltä vanhaa kaupunginosaa tahdo vapaata ruutua löytyä. Parkkihallitkin ovat melkolailla täynnä, mutta muutaman ringin pyörittelyn (ja epätoivoisen murahduksen) jäkeen löydämme vapaan ruudun vajaan kilometrin päässä vanhasta kaupungista.

Kilautamme parkkimaksun masiinaan, johon maksu näppäillään parkkiruudun numerolla eikä parkkilappua tulosteta. Vilkaise siis ruudun numero, ennen kuin lähdet P-automaatille.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Noin 56 000 asukkaan Lugano on Ticinon kantonin suurin kaupunki ja kaduilla kuulee puhuttavan enimmäkseen italiaa. Kaupunkikuvassa on sekä uudempia että vanhempia rakennuksia. Näistä uudemmat eivät erityisempiä ihastuksen henkäyksiä herätä, mutta vanhemmat arvorakennukset ja pikkukujat sitten senkin edestä.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Nimikkojärvensä rannalla sijaitseva Lugano lähiympäristöineen tarjoaa lukuisia mielenkiintosia museoita ja taidegallerioita. Herkkusuille vinkiksi suklaamuseo, Museo del Cioccolato Alprose, jossa maailmankuulua sveitsiläistä suklaata pääsee myös maistelemaan. Museo sijaitsee n. 10 kilometrin päässä Caslanossa ja se on helppo yhdistää Luganon visiittiin. Lisää museoista Luganon matkailun sivuilta tästä.

Tämän perjantain agenda on kuitenkin shopping, ja siihen Lugano tarjoaa mahdollisuuksia enemmän kuin hyvin. Reissumme ajankohta ei ole yhtään hassumpi, sillä kesän alennusmyynnit ovat meneillään.

Houkutuksia löytyy herkkupuodeista luksusmerkkeihin ja kaikkea siitä väliltä, myös tuttuja ketjuliikkeitä. Asiakaspalvelu liikkeissä on juuri sitä mitä pitääkin: huomaavaista ja ystävällistä, auttavaista muttei liian tunkeilevaa.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Vain massin kestävyys on rajana – tai sitten aukioloajat, sillä perjantaina liikkeet sulkevat klo 19.

Minulle kävi siis työtapaturma, koska olimme lähteneet liikkeelle liian myöhään, ja shoppailuaika loppui kesken. Tosin siippa ja lapset eivät tainneet olla tästä kovin pahoillaan.

Jos taas massi loppuu kesken, voi hakea läheisestä laarista täydennystä – edellyttäen, että finanssiasiat on kunnossa.

Massiin saa täytettä laarista. Photo © Elämää ja Matkoja

Massiin saa täytettä laarista. Photo © Elämää ja Matkoja

Massuun saa vuorostaan täytettä baarista. Tai oikeamminkin lukuisista houkuttelevista kahviloista ja ravintoloista, mutta perheen kestettyä shoppailukierrokseni, pitää tehdä myönnytys: rantakadun Burger King.

Joo, ei siis tullut kulttuuria eikä kulinaaria tälle perjantaille, mutta jokaiselle jotain. Toisella kertaa sitten.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Perjantain purilaisten (ja mamman salaatin) jälkeen pyörähdämme vielä pienen lenkin rantakadulla, jossa turistikierroksia ajava minijuna odottelee kyytiläisiä. Aukiolla soi musiikki ja kaupungin tyylikäs nuoriso aloittelee illanviettoa.

Seuraamme kaupungin menoa, kunnes siippa muistaa, että maksettu parkkiaika meni jo. Itseasiassa reilu tunti sitten.

Ei kun tossua toisen eteen ja autoa kohti.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Lämmintä riittää edelleen, iltakahdeksalta mittari näyttää kolmeakymmentä. Musta automme on kuin sauna, onneksi on ilmastointi. Vielä viimeinen kierros Luganon kaduilla ja sitten Italian kotia kohti. Tälläkään kertaa meitä ei pysäytetä rajalla, muutama muu poimitaan edestä tarkastukseen.

Tuumaamme autossa yhteen ääneen – olipas viihtyisä kaupunki! Siellä voisi muuten asua, mitäs jos….

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Lisätietoja kaupungista Luganon matkailusivuilta tästä.

Liityhän mukaan matkaan myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa, niin saat uudet jutut luettavaksesi heti tuoreeltaan!

 

 

 

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Sanna I Siveltimellä 17/08/2016 at 18:17

  Kyllä on upeat maisemat tuolla suunnalla ja ihan idyllisen oloinen kaupunki. Tykkään itse kovasti road trippailla autolla, paitsi se ainainen parkkipaikan metsästys ja siitä maksaminen on semi negatiivista 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 17/08/2016 at 22:11

   No tosiaan, tuo parkkipaikan metsästys vaatii kyllä välillä pitkää pinnaa! 🙂
   Lugano oli onneksi sen vaivan väärtti, todella kiva kaupunki! ?

   Kiitos Sanna kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 13/08/2016 at 10:54

  ”Rajanylitys Italiasta Sveitsin puolelle tapahtuu melkeinpä huomaamatta. Rajavartijat ovat paikallaan, mutta menomatkalla ketään ei kuitenkaan pysäytetä. Passit on kuitenkin syytä olla mukana.”

  Pohjois-Italiassa lomaillessamme ajettiin Sveitsin puolelle ja silloin rajalla pysäytettiin ja pyydettiin näyttämään passit. Mutta ei siinä sen enempää muodollisuuksia sitten ollut. Tosin tästä on nyt aikaa jo noin 8-9 vuotta.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 13/08/2016 at 11:37

   Moottoritiellä tsekattiin rajalla tarkemmin, mutta tällä pienellä SS340 maantiellä ei niinkään, mikä vähän ihmetytti viime vuosien tapahtumien takia. Italiaan saapuvat katsottiin tarkemmin, mutta pysäyteltiin vain muutamia.

   Kiitos Anne kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 12/08/2016 at 10:25

  Tuo Sveitsin vinjetti on kyllä törkeän hintainen. Meidän piti viime reissulla osataa vastaava myös Itävaltaan, joka tosin oli van murto-osan hintainen.

  Me ei olla Luganossa yövytty koskaan, mutta kaupunki on tuttu kyllä. Muutamaan otteeseen ollaan siellä oltu. Italian puolelta löytyy edullisempaa majoitusta, joista aukeaa kivat näkymät Luganojärvelle.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 13/08/2016 at 13:10

   Tiemaksuista ja vinjeteistä tulee kyllä yllättävän suuri kulu, varsinkin useamman valtion autoreissulla.

   En tullut katsoneeksi Luganon majoitushintoja, kun iskin silmäni Italian puolella Cima di Porlezzassa sijaitsevaan Parco San Marcoon, josta oli upeat näkymät Luganojärvelle. ?

   Luganoon täytyy kyllä palata ajan kanssa!

   Kiitos Anna kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

 • Reply Emma / Mutkia Matkassa 11/08/2016 at 11:47

  Hyviä vinkkejä tuonne autolla suuntaaville! Ja oikein mukavalta näytti itse kaupunkikin!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 11/08/2016 at 12:11

   Kiitos Emma! Lugano on kyllä sen verran mukava kaupunki, että siellä kannattaa ilman muuta lähteä käymään pohjoisen Italian järviltä tai tehdä ihan oma matkansa kaupunkiin, jonne pääsee myös lentäen omalle kentälleen!

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa! ?

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 09/08/2016 at 23:33

  Onpas kaunista! En ole tainnut koskaan vielä nähdäkään Sveitsistä mitään, joka ei olisi saanut idyllisyydellään huokailemaan <3

  Tuo, ettei saa tikettiä olisi kyllä itseni kaltaisen hattarapään kohdalla ihan katastrofi – en minä koskaan muista mihin se auto on parkkeeratt – en pahimmillani edes sitä, että miltä se auto näyttää… :-/

  • Reply Elämää ja Matkoja 10/08/2016 at 09:47

   Sveitsissä upeaa maisemaa kyllä riittää, täyttä postikorttiainesta koko maa! ?

   Oli muuten mullakin pieni epäilys, että löydetäänkö auto siltä pikkukadulta vielä ? nappasin siinä lähtiessä sitten kadun nimestä ja nakymästä kännykällä kuvan, niin onpa jotain koordinaattia tallella, jolla kysellä reittiä. No loppujen lopuksi se oli ihan helpoo löytää muutaman maamerkin avulla, eikä ollut helle ihan kokonaan päätä sulattanut. 🙂 Paitsi livahtihan tuo kysymys, onks toi se meidän auto…

   Kiitos Erja kommentistasi ja aurinkoista loppuviikkoa! ?

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija 09/08/2016 at 09:00

  Kauniin näköinen kaupunki! Mulla jäi Lugano välista maaliskuisella Sveitsin reissulla, mutta jos seuraavalla matkalla pääsisi tutkimaan tuota osaa Sveitsistä 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 09/08/2016 at 11:23

   Kiitos Tanja! Käy ihmeessä seuraavalla reissulla Luganossa, tykkäsimme!
   Meidän pitäisi vuorostaan lähtea Sinun Sveitsin matkasi maisemiin, kiinnostuin niistä postauksiesi myötä!

   Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 08/08/2016 at 11:47

  Automatkailun ihanuus – pitää löytää parkkipaikka. Aikoinaan Bretagnen pieniä kyliä kierrellessämme jonkun jätimme lopulta vaan autonäkymien varaan kun ei sitä paikkaa tuntunut millään löytyvän.
  EU-raja näyttää tuolla kohdin olevan helposti ylitettävissä 😉

  • Reply Elämää ja Matkoja 08/08/2016 at 12:13

   Parkkipaikkaa etsiessä tuli väistämättä mieleen, että mitäs jos oltaisiin kuitenkin tultu julkisilla 🙂 Mutta kun omalla autolla lähtö, varsinkin lasten kanssa, on niin paljon helpompaa ja saa mennä omien aikataulujen mukaan.
   Kuulostaa muuten tutulta tuo, että meinaa paikan näkeminen jäädä autonäkymiin parkkipaikkaa etsiessä. Onneksi Luganossa kävi lopulta tuuri ruudun suhteen.

   Rajan ylitystä Sveitsiin ei tosiaan paljoa huomannut, oli vain kohta maantiessä, jossa piti hieman hidastella. Takaisin Italian puolelle tullessa katsottiin sitten enemmän tulijoita ja pysäyteltiin muutamia. Meidän pirssi oli niin peri-Italialainen italialaisissa kilvissä että matka jatkui sen kummemmitta. 😀

   Kiitos Pirkko kommentistasi ja aurinkoista alkanutta viikkoa!

  • Reply salaine 11/08/2016 at 20:05

   Meillä jäi Comojärvellä moni paikka puuttuvien parkkipaikkojen vuoksi näkemättä.

   • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 11/08/2016 at 20:08

    Se on kyllä se ikuinen riesa tuo parkkipaikan haku. Onneksi meillä kuskilla on parempi kärsivällisyys niiden etsinnässä kuin minulla 😀 Mutta aina se harmittaa, jos joku paikka jää sen takia näkemättä!

 • Reply salaine 07/08/2016 at 15:25

  Hieno kuvaus Luganosta. Ilmeisesti parkkeerasimme auton hieman eri suunnalle, kun me helteessä jaksoimme vaan kiertää rantareittiä ja toinen puoli kaupungista jäi väliin. Ja olisinpa tiennyt tuon suklaamuseon aiemmin. Sinne olisi ehdottomasti pitänyt päästä. No oli tuo Monte Bren kukkula hieno paikka, missä sitten vietimme iltapäivää. Komeet maisemat. Jälkeenpäin vois siis huomata jotain sellaista, joka harmittaa…

  • Reply Elämää ja Matkoja 07/08/2016 at 18:56

   Kiitos! Meillä jäi vuorostaan Monte Bren upeat näkymät väliin, rantareitti oli myös hieno!

   Mutta aina hyvä, että jää jotain odottamaan – onpahan hyvä syy palata!

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita!

 • Reply Anna / 270 degrees 06/08/2016 at 08:17

  Kaunista! Sveitsi on kohde, joka on alkanut vuosien mittaan kiinnostaa entistä enemmän, mutta vielä en ole sinne asti päässyt.

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/08/2016 at 10:04

   Sveitsi on maa, jota täytyy kyllä päästä näkemään lisää, maisemat ovat enemmän kuin kohdillaan! ? Luganossa olisi viihtynyt pidempäänkin!

   Kiitos Anna kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.