Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Kiertomatkat Perhematkat

Matkaterveiset pohjoisen Italian järviltä!

11/07/2016

Ciao a tutti ja espresson tuoksuiset lomaterveiset Milanosta sekä Euroopan kenties kauneimmista järvimaisemista Luganojärven ja Comojärven rannoilta!

Nyt on sielu hetkeksi ravittu kauneudella ja keho maailman parhailla herkuilla (vähän liikaakin 🙂 ) ja kulkeutuihan vyötärön lisäksi laukussakin paketti jos toinen pressokahvia ja cantuccineja & biscottineja kotiipaluuta lievittämään.

Kotiinpaluu kun ei tuntunut ihan hohdokkaalta, kun vastassa oli harmaus, sade ja kylmyys. Pikkuisen kuulkaas tuntui mamman luissa ja ytimissä, kun aurinkoisesta Italiasta lähtiessä lämpötila oli reilussa kolmessakymmenessä ja kotomaan kamaralle astuessa mittari näytti ruhtinaallista 13 astetta – onneksi kuitenkin plussan puolella. Niin, ja totta kai nälkäiset hyttyset hyökkäsivät kimppuun heti kotipihassa. Ei muuten ollut yhtään ikävä niitä halvatun verenimijöitä.

Italian reissu oli siis tälläkin kertaa kaikin puolin onnistunut ja ehdimme matkan aikana näkemään ja kokemaan paljon, niin kauneutta kuin kauhua vuoriston kärrypoluilla, mutta niistä lisää sitten tässä tulevien viikkojen aikana. Blogia Facebookissa ja Instagramissa seuranneet osaavatkin jo varmasti aavistella mistä juttua on tulossa!

Bella Bellagio! Photo © Elämää ja Matkoja

Bella Bellagio! Photo © Elämää ja Matkoja

Matkaa suunnitellessa tsekkasin vaihtoehdot Helsinkiin menoon sekä junalla että lentäen ja yllättäen kokonaisuuden hintaero näiden kahden välillä ei ollut kummoinen joten ei ollut vähääkään epäselvää, lentääkö tunnissa vai kitkutellako junalla 4 ½ tuntia. Hintaero on nimittäin kaventunut varsin kiitettävästi VR:n uudistetun hinnoittelun ansiosta, joka korotti perhematkaajien lippuhintaa roimasti, sanovat mainoksissa ihan mitä tykkäävät. Ja lisäksi tulee aina se pakollinen yöpyminen suuntaan tai toiseen. Kotimaanlento vuorostaan menee parhaimmillaan pikkulisällä jatkolennon kanssa samalla lipulla ostettaessa.

Lähdimme siis matkaan kotikentältä, josta lennähtää Norran kyydissä Helsinki-Vantaalle noin tunnissa. Maakuntakentältä lähtö on myös siinä mielessä helppo, kun laukkuja ei tarvitse raahata moneen kertaan ja lisäksi pikkukentällä välttyy pitkiltä turvatarkastusjonoilta. Mutta ei metallinpaljastimen jälkeisiltä taputteluilta tälläkään kertaa – kumpaankaan suuntaan.

Helsinki-Vantaalta pääsimme jatkamaan Finnairin siivin kohti Malpensaa vain 50 minuutin vaihdolla eli kokonaislentoaika oli samaa luokkaa kuin pelkkä junamatka Helsinkiin. Tai no, olihan Milanon koneessa jotain teknistä ongelmaa, joka hieman viivästytti lähtöä, mutta perillä olimme kuitenkin ihan ajallaan.

Milano Photo © Elämää ja Matkoja

Milanosta löytyy modernien rakennusten lisäksi onneksi myös näitä lisäksi ihania perinteisiä pikkukatuja koristeellisine taloineen. Photo © Elämää ja Matkoja

Malpensaan saavuimme alkuillasta ja sieltä matkasimme Milanoon, jossa yövyimme UNA Hotel Centuryssa vain parin korttelin päässä päärautatieasemalta, tästä hotellista kerron enemmän omassa postauksessaan.

Päärautatieasema Stazione Centralen vieressä sijaitsee myös lentokenttäbussi Malpensa shuttlen pysäkki ja Malpensan terminaali T1:ssä pysäkki löytyy exit 3 ja exit 4 kohdalta. Malpensa Shuttle on helppo tapa matkata 50 minuutissa Malpensasta Milanoon ja liput voi ostaa ennakkoon netistä (klik).

Duomo Milano Photo © Elämää ja Matkoja

Duomo Milano Photo © Elämää ja Matkoja

Ensimmäisenä lomapäivänä vietimme rentoa päivää Milanossa ilman mitään nähtävyyksien kiertelyn suorituspainetta ja kesän ensimmäiset kunnon jäätelöt syötiin tietenkin Duomon aukiolla. Duomon ’takana’ on pari hyvää jätskibaaria ja aukion päässä Duomolta katsoen vasemmalle kurvaavalla kadun pätkällä on yksi hyvä paikka, josta tällä kertaa haimme herkut – ja arvatenkaan en painanut baarin nimeä mieleen.

Mutta se on helppo löytää, kun ohitat ensin suuren sikahintaisen jätsibaarin sisäänheittäjineen Duomon aukion vasemmalla laidalla, kurvaa katu vasempaan ja siitä noin sata metriä eteenpäin vasenta kadun laitaa. Ohitat yhden kahvilan ja heti sen jälkeen löytyy tämä herkkukeidas, josta saat superhyvät jäätelöt parilla eurolla eikä ne ehdi edes sulaa ennen kuin olet takaisin aukiolla niillä herkuttelemassa!

Galleria Vittorio Emanuele II Milano Photo © Elämää ja Matkoja

Galleria Vittorio Emanuele II Milano Photo © Elämää ja Matkoja

Milano meni siis ihan omaan tahtiin, mikä oli enemmän kuin tarpeen aivan huippukiireisten touko- ja kesäkuun jälkeen. Blogissa tulen vinkkaamaan mm. muutamasta jutusta lapsiperheille!

Helteisestä Milanosta jatkoimme matkaa kohti Luganojärveä ja siellä pienen pieneen Ciman kylään, joka on osa Porlezzaa. Matkan taitoimme vuokra-autolla Comojärven länsirantaa läpi pikkukylien kiireisen moottoritien sijaan. Tie on toki kapea, mutta maisemiltaan hitaamman etenemisen arvoinen! Auton vuokraamisesta, reitistä ja ajamisesta kerron myöhemmin lisää blogissa.

Ei ihminen voi olla kuin onnellinen saadessaan nukahtaa ja herätä tällaiseen näkymään! Tämä on mahdollista Parco San Marco Lifestyle Beach Resortissa, jossa huoneemme oli tyypiltään Classic one-bedroom suite with lakeview. Photo © Elämää ja Matkoja

Ei ihminen voi olla muuta kuin onnellinen saadessaan nukahtaa ja herätä tällaiseen näkymään! Tämä on mahdollista Parco San Marco Lifestyle Beach Resortissa, jossa huoneemme oli tyypiltään Classic one-bedroom suite with lakeview. Photo © Elämää ja Matkoja

Pienessä Ciman kylässä meitä odotti huone aivan ihanassa Parco San Marco lifestyle beach resortissa, joka on kuin tehty rentoon perhelomailuun tai kahden keskiseen arkipakoon aivan upeissa maisemissa!

Kerroinkin aiemmin, että hain sopivia majapaikkoja matkallemme usean viikon ajan muhkean hartiajumituksen kera ja tämä oli yksi, joka jäi ajatuksiin kytemään. Huomasin palaavani sivulle yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka alun alkaen emme olleet edes ajatelleet majoittua Luganojärvelle. Enkä voi muuta sanoa kuin että kannatti. Ja täsmälleen samaa mieltä olisin ilman tarjoutunutta yhteistyömahdollisuuttakin.

Parco San Marco Lifestyle beach resortista on siis luvassa ihan oma juttunsa ja tämä paikka jäi matkamuistoihin paratiisina, jossa ihminen ei voi olla kuin onnellinen! <3

Myös Luganon kaupungissa nautitaan kauniista järvimaisemista. Photo © Elämää ja Matkoja

Myös Luganon kaupungissa nautitaan kauniista järvimaisemista. Photo © Elämää ja Matkoja

Parco San Marco on resortina toimiva kokonaisuus ja sijaintinsa puolestakin se on hyvä, sillä järvimaisemien lisäksi sieltä ei ole kuin viitisentoista kilometriä Sveitsin puolelle Luganoon, jossa kannattaa käydä tilaisuuden tullen. Eläväinen kaupunki on nimikkojärvensä rannalla ja siellä on viehättävä vanha kaupunginosa tasokkaine liikkeineen, jossa saa halutessaan helposti matkakassan tyhjennettyä.

Cima itsessään on pieni kylä, josta löytyy jokunen baari, pikkukauppa ja ravintola, lähin market löytyy parin kilometrin päässä Porlezzasta. Parco San Marcon resortistahan löytyy useampi ravintola, myös Michelin oppaassa mainittu, joten sen puolesta ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

Cimasta Luganoon mennessä oli hyvä olla passit mukana, mutta meiltä niitä ei kysytty kumpaankaan suuntaan mennessä, muutama muu auto sen sijaan pysäytettiin. Tällä pätkällä ajaessa ei ollut tarpeen ostaa Sveitsin n. 35 euron hintaista tiemaksutarraa, mutta moottoriteille ei sen sijaan ole mitään asiaa ilman tätä, sillä rapsut on yli kymmenkertaiset tarran hintaan nähden. Mutta siis pienelle Luganon visiitille Cimasta tätä ei tarvittu, vinkin saimme hotellin henkilökunnalta.

Päivän päätteeksi proseccoa maisemien kera. Photo © Elämää ja Matkoja

Päivän päätteeksi proseccoa maisemien kera. Photo © Elämää ja Matkoja

Olo ja elo Luganojärvellä meni maisemista, hyvätasoisen resortin palveluista sekä herkullisesta ruuasta nauttien. Ja meni siinä jokunen proseccokin päivän päätteeksi.

Haikein mielin jatkoimme matkaa kohti uusia maisemia, jälleen kerran Comojärven rantaa myöten. Pysähdyimme matkalla mm. Tremezzossa sijaitsevassa Villa Carlotassa, joka suurine kasvitieteellisine puutarhoineen oli todellakin käymisen arvoinen. Tästäkin siis luvassa oma juttunsa blogiin.

Villa Carlotta sijaitsee Tremezzossa Comojärven maisemissa. Photo © Elämää ja Matkoja

Villa Carlotta sijaitsee Tremezzossa Comojärven maisemissa. Photo © Elämää ja Matkoja

Seuraava majapaikkamme sijaitsi Malgraten kylässä kivenheiton päässä Comojärven toiseksi suurimmasta kaupungista Leccosta. Tännekään emme olleet suunnitelleet majoittuvamme, mutta siipan bongaama huoneisto kutsui luokseen, emmekä voineet vastustaa. Eikä ollut lainkaan hassumpi valinta sekään, niin huoneisto kuin sijaintikaan.

Villa Maggie on hiljattain kunnostettu talo Malgraten vanhassa osassa ja huoneistomme Bianco e nero on suurin näistä viidestä, sen tulen myös esittelemään omassa postauksessaan.

Villa Maggie, Bianco e nero. Photo © Elämää ja Matkoja

Villa Maggie, Bianco e nero. Photo © Elämää ja Matkoja

Malgratesta käsin oli helppo kierrellä eteläistä ja itäistä Comojärveä, jossa Comojärven todelliset helmet Bellagio ja Varenna sijaitsevat. Niistäkin siis tulossa juttua blogiin!

Kaikki kiva kuitenkin päättyy aikanaan, niin myös tämä onnistunut loma Euroopan kauneimmiksi tituleeratuissa maisemissa Lugano- ja Comojärvellä.

Lähiviikkoina luvassa siis paljon juttua matkamme varrelta; niin majapaikoista, autoilusta kuin käymisen arvoisista kaupungeista ja nähtävyyksistä!

Helpoiten saat uudet postaukset luettavaksesi klikkaamalla mukaan matkaan Facebookissa, jonne linkit tulevat tuoreeltaan!

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Susanna 18/07/2016 at 18:08

  Kävin keväällä Peschierassa ja Desenzano Del Gardassa, molempiin pääsi junalla Veronasta. Kävin myös Caprilla katamaraanilla Napolista nyt kesällä

  • Reply Elämää ja Matkoja 18/07/2016 at 18:42

   Meillä on toistaiseksi jäänyt Gardajärven eteläiset osat tutkimatta; Peschieraan ja Desenzanoon ei tosiaan ole pitkä Veronasta!
   Capri on ihana, sinne on vielä päästävä uudelleen! <3

 • Reply Susanna 14/07/2016 at 01:29

  Maisemat ja Villa Carlotta näyttää aika upealta!
  hyttyset on kyllä tosi inhottavia, mutta onneksi ne eivät levitä vakavia sairauksia Suomessa. Minulta on vieläkin Como (ja Amalfi..) näkemättä mutta Gardan ja Venetsian kiersin. Pitäisiköhän kiertää noitakin kohteita, vai valitsenko vaan jonkun yhden paikan mihin ”hetkeksi” jumiudun

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/07/2016 at 13:49

   Comojärvi ja Luganojärvi ovat kyllä aivan superupeat, samoin kuin Amalfin rannikko, jota myös suosittelen lämpimästi!
   Eivätkä ole hassumpia käymäsi Gardajärvi ja Venetsiakaan, joka on kyllä aivan uniikki kokemus! G

   Gardan pohjoisosassa on jylhempää vuoristoa kuin Comojärven länsiosassa ja käymällämme alueella Luganojärvellä, joissa on enemmän vehreää.
   Comojärven itäosassa on vuorostaan ripaus samantyyppistä maisemaa kuin Gardan pohjoisosassa. Gardajärven eteläosa on taas selkeästi alavampaa. Missä päin Gardajärveä kävit?

   Jos innostut lähtemään Como- ja Luganojärville, suosittelen viikon matkalle kahta-kolmea majapaikkaa, joista käsin sitten kierrellä lähiympäristöä niin jää paremmin aikaa kuhunkin kaupunkiin ja siirtymiin. Yhdestä majapaikasta käsin ei ehkä tule samoissa määrin kierreltyä tai ainakin päivistä tulee hyvin pitkät, vaikka etäisyydet eivät sinällään ole kovin pitkät. Amalfin rannikolla pystyy yhdestä majapaikasta kiertelemään hyvin aluetta tai sitten viikkoon voi yhdistää Amalfin & Postitanon upeine maisemineen ja vaikkapa Sorrenton, josta on vielä helpompi lähteä mm. Napoliin, Pompeiin sekä Caprille.

   Kirjoittelen tässä pikkuhiljaa lisää juttua Como- ja Luganojärviltä, toivottavasti sieltä löytyy vinkkejä näihin maisemiin!
   Sorrentosta, Pompeista ja Capristahan löytyykin jonkin verran juttua blogista.

   Kiitos Susanna kommentistasi ja aurinkoista loppuviikkoa Sinulle!

 • Reply Maarit 13/07/2016 at 13:03

  Kaunista! ? Ollaan suunnittelemassa reissua Italiaan, mistä tuo ensimmäinen kuva on?

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/07/2016 at 14:05

   Kiitos Maarit! Ensimmäinen kuva on Varennasta Comojärveltä, aivan ihana paikka! <3
   Näkymä on erään hotellin, Villa Cypressin puutarhasta, jonne pääsi tutustumaan pientä pääsymaksua vastaan.
   Tämän 3 tähden hotellin sijainti oli aivan huippu eikä ollut hassumpi puutarhakaan!
   Laitan tästä & Varennasta lisää juttua & kuvia blogiin lähiaikoina!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.