Suomen suurin matkablogiyhteisö
Hotellit & Huoneistot Yleistä

Mitä on luksus?

06/06/2016
Facebookpinterestinstagram

Ai, te meette siihen luksushotelliin? Siis mitä, mietin minä? Sehän on vaan ihan tavallinen hyvätasoinen hotelli eikä mikään luksuslinna. Mitenkäs se nyt luksukseksi mielletään?

Se saa minut ajattelemaan, mitä se luksus oikeastaan on? Miksi se koetaan niin eri tavalla?

Villa Cortine Palace, Garda, Italia Photo Pixabay

Villa Cortine Palace, Sirmione Italia, Photo Pixabay

Aalto-yliopiston Mediakeskus Lumen artikkelissa luksus määritellään mielestäni hyvin:

”Luksus sanana tarkoittaa ylellisyyttä. Ylellisyydestä tu­lee lähinnä mielleyhtymiä kalliiseen ja hemmottelevaan elämän­tyy­liin, johon kuuluvat punaiset Ferrarit, sham­pan­ja sekä isot asunnot, joissa on kolme vessaa sekä poreamme. Luksus voi olla myös rituaali jota ei pääse usein tekemään, esimerkiksi lomamatka lämpimään tai aamukahvi vapaapäivänä. Toiselle ylellisyys on kal­lein iPhone, kun taas toiselle uusi lapio pihatöihin.”

Niin…. se luksuksen määritelmä taitaa olla nykyään enimmäseen kiinni vastaajan kokemuspohjasta, elämäntilanteesta ja kyseisen henkilön sosiaalisen ympäristön arvomaailmasta.

Alunperin luksus tarkoitti ylellisyyttä, joka oli vain pienen rajatun joukon saavutettavissa. Ja loppujen lopuksi ylellisyyskin on suhteellinen käsite, joka koetaan yksilöllisesti.

Toiselle on luksusta nauttia elämästä ulkoporeammeessa kauniita maisemia shampanjan kera katsellen, toiselle luksusta on valmis aamiainen ja vapautus arjen siivouksesta ja pyykkäämisestä.

Elämän pieni luksus ei välttämättä suuria vaadi, eikä sen tarvitse aina olla kallista. Luksus on sitä jotain harvinaista toivottua extraa, mitä ei perusarjesta löydy. Oli se sitten toisen valmistama aamiainen tai poreamme terassilla – luksusta on se, mikä tekee olosi hyväksi ja saa Sinut tuntemaan itsesi erityiseksi. Thats it.

Sen kokemuksen voit saavuttaa vaikkapa valmismatkan resortissa tai omatoimimatkan ylellisessä huvilassa. Sen luksuksen määrität Sinä, ei kukaan muu.

Siksi vältän blogissa kutsumasta jotain kohdetta tai hotellia luksukseksi, koska se on yksilöllinen kokemus. Puhun sen sijaan mieluummin laadusta, mukavuudesta ja toimivuudesta, sillä ne ovat minulle tärkeitä mittareita niin lomalla kuin arjessa.

Villa Cortine Palace, Garda Italia Photo Pixabay

Villa Cortine Palace, Sirmione Italia, Photo Pixabay

Entä mikä meidän mielestä on luksusta? Neljän tähden hotelli ja premium-luokan auto edustavat meille perustoimivuutta. Viiden tähden hotellissa voi jo löytää jo ripauksen luksustakin, kuten kuvissa olevasta Villa Cortine Palacesta, joka on tulevaisuuden haavelistalla.

Mutta ne eivät ole itseisarvo, eikä loma kaadu väärän väriseen saippuaan. Kokemus vaatimattomammassa hotellissa opettaa jälleen arvostamaan sitä pientä extraa.

Sen luksuskokemuksen voi löytää myös asioista, joiden arvoa ei mitata rahassa. Kauniista maisemista, luonnonrauhasta. Toisen valmistamasta maistuvasta ateriasta. Kiireettömyydestä, yhdessäolosta, elämyksellisyydestä ja esteettisyydestä.

Se on Sinusta kiinni, mistä löydät oman luksuksesi. Luksus ei vaadi aina paksua lompakkoa.

Tehdään jokainen itsellemme se se ihan paras luksusloma. Oli se sitten rantakalliolle läheisten kanssa tai viiden tähden hotelliin. Sinne, missä on hyvä olla ja löydät jotain harvinaista ja toivottua pientä extraa elämääsi.

Mikä Sinulle on luksusta?

 

 

 

 

 

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Susanna 18/06/2016 at 00:44

  Hyvä aihe tämäkin. Minun mielestäni luksusta olisi esim. 5 tähden hotelli jossain hienossa kohteessa vaikkapa Karibialla tai Välimerellä. Lento ykkösluokassa. Mielestäni kaikki Välimeren risteilyt eivät ole luksusta, vaikka niin turhan usein oletetaan. Riippuu paljon laivayhtiöstä ja yleensä mitä kalliimpi risteily/hotelli sen enemmän tasoa on, tosin ei aina

  • Reply Elämää ja Matkoja 18/06/2016 at 12:00

   Kiitos Susanna! Se on ihan totta, että aina hinta ja korkea tähtiluokitus ei takaa huippulaatua. Se on niin paljon kohteen yleisestä tasosta kiinni, mitä niillä tähdillä saa.

   Selailin näitä Välimeren risteilyjä ahkeraan keväällä ja hintavaihtelu varustamoittain näytti olevan suuri. Varmastikin tämä korreloi myös laadun kanssa?

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua Sinulle! ?

 • Reply Johanna @ Out of Office 06/06/2016 at 18:38

  Luksusta on oma rauha ja kaunis luonto. Luksusta on paikka jossa voi saavuttaa mielenrauhan. Sitä ei välttämättä saa rahalla, eivätkä sitä varsinkaan takaa hotellin viisikään tähteä.

  Ehkä elämäni mieleenpainuvimman luksusmajoituksen koin Englannin Dartmoorissa. Olkikattoisessa suojellussa talossa, jossa oli metrin paksuiset seinät. Ikkunoista oli kaunis näköala vihreälle lammaslaitumelle, ja pihalla tepsuttelivat vapaat ja onnellisest kanat. Kaikkialla oli kaunista ja siistiä. Meillä oli käytössämme olohuone jonne tarjoiltiin tuoreita marjoja aamiaisella – muun herkullisen tarjonnan lisäksi. Nukuimme pylvässängyssä kuin pienet murmelit. Kyseessä ei ollut hotelli, vaan B&B! <3

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/06/2016 at 20:24

   Oi miten ihanan idyllinen majoituskokemus, varsinainen helmi! <3 Ja olet aivan oikeassa siinä, ettei ne viidet tähdet katolla vielä sitä luksusta takaa ja se todellinen luksus voi löytyä aivan toisenlaisesta majapaikasta, kuten Teillä B&B:sta.
   Meillä on muutamia huippukokemuksia kolmen tähden hotelleista ja vastaavasti viidellä tähdellä varustettu majapaikka on jättänyt lattean fiiliksen.
   Se on ne pienet asiat, jotka tekevät kokemuksesta luksuksen ja ylellisen – niin lomalla kuin arjessa.

   Kiitos Johanna kommentistasi ja hyvää alkanutta viikkoa!

 • Reply Outi 06/06/2016 at 18:10

  Mä olen ehkä enemmän sellainen arjenluxus tyyppi. Luxusta voi olla oma aika rauhassa kotona, valmis ruoka odottamassa työpäivän jälkeen tai valmiiksi levitetyt pyykit. Se on myös luxusta kun joskus pääsee valmiiseen pöytään syömään, eikä itse tarvitse eväänsäkään hetkauttaa.

  Aurinkoista viikkoa!

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/06/2016 at 20:18

   Totta joka sana! Kun joka päivä hoitaa ruuat, siivoukset ja pyykkäykset, niin on aivan luksusta saada hetken vapaata arjen askareista ja päästä valmiin aterian ääreen. Ja siihen vielä bonuksena hetki omaa aikaa lukea lehteä tai kirjaa – se se vasta harvinaista herkkua perheenäidille onkin. Ei siihen luksukseen mitään miljoonia tarvita, siellä ne mahdollisuudet on tavallisessa arjessakin. <3
   Sellaisen jälkeen jaksaa taas puurtaa arjessa eteenpäin.

   Kiitos Outi kommentistasi ja ihanan aurinkoista viikkoa Sinullekin!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta 06/06/2016 at 16:07

  Hyvää pohdintaa :). Koska ihmisillä on pakonomainen tarve määritellä kaikki asiat, jouduin keksimään ”uuden termin” aikoinaan blogini kuvaukseen, eli ”laatumatkailu”. Itsekin halusin välttää juuri tuota luksussanaa monistakin syistä, mutta toisaalta taas ”laatu” on ihan samalla tavalla ongelmallinen. Nykyään on pitänyt enemmän alkaa käyttämään luksus-sanaa, kun tuntuu, että monikaan ei ymmärrä, jos sanon ”laatumatkailu”.

  Luksustahan on tosiaan niin arjessa kuin myös elämän huippuhetkinä, joten on todella vaikeaa sanoa, mikä on luksusta itselleni. Se riippuu aina tilanteesta. Joskus voi tuntua luksukselta saada kylmä limpparitölkki saunan jälkeen, kun taas joissain tilanteissa se on valtava sviitti suurkaupungin kattojen yllä :).

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/06/2016 at 20:05

   Kiitos Jerry! Näinhän se on, että myös laatukokemus on niin yksilöstä kiinni. Toinen pitää hyvälaatuisena, ja toinen ei huolisi vaikka perään heitettäisiin. 🙂 Fyysisen tuotteen laatua vielä pystyy mittaamaan laatustandardein, mutta palvelutuotteen laatu onkin sitten jo paljon subjektiivisempi mitattava, standardoitunakin.

   Sinun blogiisi sopii hyvin luksus-sanan käyttö, kun kerrot esim. kokemuksistasi Kämpissä, joka sijoittuu ihan selkeästi Suomen hotellien luksuskategoriaan. Ja tosiaan, se luksuksen kokemus on niin tilanteesta kiinni. Välillä se ihan pieni juttu arjessa on ihan parasta luksusta ja välillä sitten se irtiotto ehdan luksuksen parissa.

   Kiitos Jerry kommentistasi ja mukavaa alkanutta viikkoa!

   • Reply Jerry / Pako Arjesta 08/06/2016 at 08:01

    Tuo on totta, fyysisissä tuotteissa se on ainakin jollain tasolla helpompaa määritellä. Ja tietysti jotkin asiat ovat luksustuotteita vaikka kuka väittäisi mitä, kuten järkyttävän kalliit brändilaukut yms.

    Kiitos, kiva tietää, että sana sopii blogiin :). Välillä kuitenkin blogissa on jotain ihan muutakin ja puhutaan vaikkapa halvoista ruokapaikoista, joten sen takia sanan kanssa pitää olla varovainen, mutta toisaalta aika harva blogi pysyy sataprosenttisesti aina genressään.

    Kiitos, sitä samaa sinulle!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.