Suomen suurin matkablogiyhteisö
Perhematkat Risteily Ruotsi Suomi

M/S Silja Symphony – Maisemia, makuja ja Muumeja

09/05/2016

Palataanpa pienen blogitauon jälkeen vielä hetkeksi Tukholman matkaamme, jonne risteilimme pääsiäisen aikaan Silja Symphonyn kyydissä.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Risteilyä varatessa ajattelin, että voimme aiempaan tapaan lähteä junalla matkaan aamulla yhdeksän tienoilla, mutta kappas vain – VR:n uusien ’parannettujen’ aikataulujen ansiosta juna vain viheltää vastakunnostetun rautatieasemamme ohi. Saapumisajaltaan ainut sopiva junavuoro olisi lähtenyt aamukuudelta, joka ei erityisemmin vapaapäivänä houkutellut. Ei kun plan B käyttöön ja lähdimme matkaan kohti Helsinkiä jo edellisenä iltana.

Majoituimme Solo Sokos Hotel Torniin, jossa hyvän huoneen lisäksi järjestyi myös myöhäinen uloskirjautuminen klo 15 saakka. Tämä oli aikaista aamulähtöä huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto ja sen ansiosta pääsimme lähtemään risteilylle hyvin levänneinä edellisillan pitkän junamatkan sekä työ- ja kouluviikon jälkeen. Eikä hassumpi ollut Tornin aamiainenkaan, jolla selvisimme pitkälle iltapäivään, eikä tarvittu kuin pieni välipalatankkaus ennen laivan buffan antimia. Majoituskokemuksestamme Tornissa voit lukea tästä.

Pääsiäisessä kun oltiin, oli laiva melkolailla täyteen buukattu, mutta lähtöselvitys Olympiaterminaalissa meni joutuisaan ja lapset saivat mukavana yllätyksenä pienet Muumi-kirjat matkalukemiseksi.

Laivaannousu oli sen sijaan tuskastuttavan hidas ja odottelu vaati pitkää pinnaa. Saimme onneksi napattua itsellemme istumapaikat ja odottelimme kaikessa rauhassa pahimman ruuhkan laantumista. Ei muuten olisi pahitteeksi olla enemmän istumapaikkoja terminaalissa ja olisikohan ideaa porrastaa laivaannousua muutoinkin kuin Commodore/Suite matkustajien osalta?

Nopeampi laivaannousu olisi toivottava etu Club One asiakkaille (ainakin Silver ja Gold tasoille) ja olen hieman kummeksunut sitä, ettei tätä mahdollisuutta ole tarjolla. Toiveikkaana odotan tällaista parannusta korttien etuihin.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

muumi-perhehytti

Silja Symphony ja sisaralus Serenade ovat vuosien saatossa tulleet meille tutuiksi useamman risteilyn myötä ja lasten kanssa olemme matkanneet Promenade-hytissä. Tällä kertaa meitä odotti vuoden 2016 alussa uudistettu Muumi-perhehytti, joka ihastutti ensinäkemältä niin pienet kuin isotkin risteilijät.

Silja Symphonylla on 10 uudistettua Muumi-perhehyttiä ja ne kaikki sijaitsevat kannella 11 ja Promenade hytit kansilla 8-11, molemmissa hyttiluokissa ikkuna on laivan kävelykadun puolella. Sisaralus Serenadella uudistetut Muumi-perhehytit on otettu käyttöön joulukuussa 2015.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Raikkaan sisustuksen lisäksi 14 m² kokoinen Muumi-perhehytti on tilavampi kuin 11 m² Promenade-hytti, ja muutaman neliön ero yllätti positiivisesti eikä hytti tuntunut ahtaalta nelihenkiselle perheelle.

Toisen alavuoteista pystyi halutessaan siirtämään, kuten Promenade hyteissäkin, ja Muumi-perhehytissä on lisäksi sohva, jota Promenade-luokasta ei löydy. Lattiapinta sekä tekstiilit, kuten verhot ja päiväpeitteet, olivat uudet ja seiniä koristi varsin yllätyksellisissäkin paikoissa kurkistelevat Muumi-hahmot. Kurkistahan vaikka pöydän alle tai vaatenaulakkoon ja sen ylä- ja alahyllylle. 🙂

Unten maille matkataan Muumipeikon, Niiskuneidin, Pikku Myyn ja Muumipapan seurassa, mutta jäin vielä kaipaamaan hyttiin mainoskuvissa mukana ollutta Muumi-valaisinta, joka voisi toimia myös yövalona pienille lapsille.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

WC/suihkutilaa ei oltu uudistettu ja se on alkuperäisessä kuosissa. Positiivista on kuitenkin se, että Silja Symphonyn hytistä löytyy riittävästi käsi- ja kylpypyyhkeitä sekä paperisia kasvopyyhkeitä, joka ei ole kaikilla risteilyillä itsestään selvyys.

Hytin varustuksena on tv sekä jääkaappi, jonka virvoitusjuomat kuuluvat hytin hintaan, mikä onkin mukava lisä. Hyttitervehdyksenä Club One asiakkaille voisi vielä olla Muumi-perhehytin mainoskuvien karkkia sisältävä Muumi-sihijuomapullo, joka toisi pientä extraa kanta-asiakkaille.

Kokonaisuutena kokemuksemme uudistetusta Muumi-perhehytistä oli kuitenkin kaikin puolin positiivinen ja suosittelen tätä hyttivaihtoehtoa niin isoille kuin pienille Muumien ystäville.

Photo © Elämää ja Matkoja

Näissä maisemissa silmä lepää. Photo © Elämää ja Matkoja

MAKUJA meriMAISEMIEN KERA

Olennaisena osana risteilyä on tietenkin herkuttelu laivan ravintoloissa ja Silja Symphonyllä valinnanvaraa riittää sen seitsemässä ravintolassa aina nopeasta ruokailusta À la carteen, risteilyjen klassikkoa buffetia unohtamatta.

Jos mielit tiettyihin ravintoloihin, kannattaa ateriat ostaa jo ennakkoon, sillä silloin hinta on edullisempi ja varmistat paikkasi aterioille.

Grande Buffet Photo © Elämää ja Matkoja

Grande Buffet Photo © Elämää ja Matkoja

Menomatkalle olimme varanneet illallisen Grande Buffetin ensimmäiseen kattaukseen klo 17, sillä tiesimme siinä vaiheessa päivää olevamme nälkäisiä kuin sudet, eikä Grande Buffet tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Sekä Silja Symphonylla että Serenadella se on todellinen luottotuote ja buffesta löytyy takuulla jokaiselle jotain, eikä sieltä tarvitse nälkäisenä ja kiukkuisena poistua.

Grande Buffetin illallisbuffetin hinnat ennakkoon ostettuna ovat (suluissa hinta laivalla ostettuna): aikuinen 38,50 € (42,50 €), nuori 12-17 v. 16 € (17 €), lapsi 6-11 v. 11 € (12 €) ja alle 6 vuotiaat veloituksetta maksavan aikuisen seurassa. Näihin hintoihin sisältyvät ruokajuomat (vesi, virvoitusjuomat, olut, viini).

Grande Buffetissa on tarjolla myös aamiainen, joka on melkolailla perustasoa sisältäen perinteiset leivät, tomaatit & kurkut, juustot, leikkeleet, myslit, munakokkelit sekä nakit ja pekonit mehun, teen ja kehvin kera. Hinnat ennakkoon ostettuna (suluissa laivalla ostettuna): aikuinen 11,50 € (13 €), nuori 12-17 v. 7 € (8 €), lapsi 6-11 v. 5 € (6 €) ja alle 6 vuotiaat veloituksetta maksavan aikuisen seurassa.

Saatavilla on myös ateriapaketti, joka sisältää 2 buffeillallista sekä 2 buffeaamiaista ja sen hinta C-, B-, Promenade-, A- ja Family- ja Muumi-perhehyteissä matkustaville on ennakkoon ostettuna (suluissa hinta laivalla ostettuna): aikuinen 94 € (111 €), nuori 12-17 v. 42,50 € (50,50 €), lapsi 6-11 v. 29 € (35 €) ja alle 6 vuotiaat veloituksetta maksavan aikuisen seurassa.

Ateriapaketin voi käyttää halutessaan myös niin, että käy esim. yhdellä buffeillallisella + buffeaamiaisella ja yhdellä erikoisaamiaisella Tavolatassa + illallisella esim. Tavolatassa, jolloin valitun menuaterian hinnasta vähennetään paketin käytettävissä oleva arvo ja maksetaan ylimenevä osuus kyseiseen ravintolaan. Tiedän, hieman sekavalta tämä systeemi kuulostaa ja sitä se oli käytännössäkin.

Se kannattaa muistaa, että buffen aamiaiselle ei tarvita paikkavarausta, mutta Tavolatan erikoisaamiaiselle on saatavilla vain rajoitettu paikkamäärä, joten kannattaa varata omansa ajoissa. Sama juttu myös illallisen kanssa.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Grande Buffetin aamiainen ajoi asiansa ja sillä saa kyllä päivänsä käyntiin, mutta Tavolatan erikoisaamiainen herättelee myös makuhermoja. Halutessaan voi aloittaa aamun juhlavasti kuohuviinilasillisella, joka tarjoillaan Tavolataan saavuttaessa. Laadukkaat raaka-aineet, kauniit annokset, hyvä palvelu ja rauhallinen ympäristö sekä pöytiin tarjoiltu kahvi ja tee ansaitsevat täyden kiitoksen. Suosittelen lämpimästi Tavolatan herkullista erikoisaamiaista, jonka hinta ennakkoon ostettuna on 18 € aikuiselta!

Ja herkullinen oli myös Tavolatan illallinen! Lapsille on tarjolla kunnollinen buffe, jonka tarjonta ei rajoitu pelkkiin ranskiksiin & nakkeihin+lihapulliin (mistä äiti kiittää) ja lapset olivat kovin tyytyväisiä antimiin. Me aikuiset aloitimme aterian tomaatti-mozzarella-rucola salaatilla, joka oli ilo silmälle ja hiveli makuhermoja. Perheen lihansyöjä jatkoi häränfileellä, jota hän kehui täydelliseksi. Ja tosiaan, täytyi kyllä todeta samaa maistettuani palasen, vaikken yleensä pihveistä liiemmin välitä. Itse tilasin nieriää, joka oli varsin maistuvaa sekin! Aterian voisi vielä päättää ihanilla italialaisilla jälkiruokaherkuilla, mutta tässä vaiheessa oli kupu jo niin hyvin ravittu, että espresso riitti kruunaamaan aterian.

Täysi kymppi Tavolatan rennolle miljöölle, erinomaiselle ruualle ja hyvälle palvelulle – täydellisiä maisemia unohtamatta.

Photo © Elämää ja Matkoja

Täydellinen illallismaisema Tukholman saaristossa. Photo © Elämää ja Matkoja

silja land

Illallisen jälkeen matka jatkui kannella 5 sijaitsevaan Silja Landiin, joka on saanut varsin raikkaan ilmeen ja lisää tilaa uudistusten jälkeen.

Uudistettu Silja Land on suunniteltu lasten ja arkkitehdin yhteistyönä ja se tarjoaa puuhaa eri ikäisille mm. pallomeren, kiipeilyn, piirtämisen, legojen ja Play Station pelien parissa. Leikkien lomassa voi viettää herkkuhetken Spice Ice jäätelöbaarissa.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Pallomeri kiipeilytelineineen oli meillä sekä 5- että 8 vuotiaiden ahkerassa käytössä, kiipeilyseinässä olisi sen sijaan saanut olla lisää korkeutta, koska sen lapsi harppasi yhdellä-kahdella askeleella ylös asti.

Play Station alueella oli useampia pelejä ja rajoitettu peliaika 15 minuuttiin pelaajaa kohden. Käytännössä tätä ei kuitenkaan valvottu ja samat kaverit istuivat pelien ääressä koko ajan. Sen vuoksi suosituimpien pelien, kuten Minecraftin ääreen, eivät muut vuoroaan odottaneet päässeet – harmillista.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Pääsiäisen ja koulujen loma-aikoina on tarjolla lisäohjelmaa, kuten kasvomaalausta, laivasuunnistusta sekä erilaisia kilpailuja, joissa oli mukavia palkintoja mm. karkeista huiveihin.

Lisäksi kävimme Atlantis Palacessa treffaamassa Harri Hyljettä ja totta kai jytäämässä lasten omassa discossa.

vierailu komentosillalla

Yksi asia, mitä ei kannata jättää väliin, jos tekniikka ja laivan ohjaus vähäänkään kiinnostaa, on vierailu komentosillalla. Tukholman satamassa ollessa komentosillalle on mahdollisuus päästä kurkistamaan klo 15 ja tälle vierailulle ilmoittaudutaan ennakkoon laivan infoon. Vierailijoita otetaan rajoitettu määrä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Komentosillalle 33 metrin korkeuteen hipsitään hiirenhiljaa miehistön hyttikäytävän läpi ja ylimpään kerrokseen kavutaan jyrkät rappuset, tämä tiedoksi jos liikkuminen on hankalaa.

Komentosillalla risteilyisäntä kertoo laivan ohjaamisesta ja hänelle saa myös esittää kysymyksiä. Niin, ja erityisesti isoja poikia pyydettiin pitämään näpit irti nappuloista.

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Laivojen entisajoista muistona kaunis ruori. Photo © Elämää ja Matkoja

Ruori ajalta jolloin ’laivat olivat puuta ja miehet rautaa’. Photo © Elämää ja Matkoja

P3260697

Nykyjajan laivan ohjauksessa käytetään paljon tekniikkaa, mutta laituriin ajo tapahtuu vielä käsipelillä. Photo © Elämää ja Matkoja

P3260698

The Kapteenin tuoli. Photo © Elämää ja Matkoja

Komentosillalla vierailu on maksuton ja se kesti (muistaakseni) puolisen tuntia. Suosittelen tätä mielenkiintoista ja viihdyttävääkin tutustumiskäyntiä, kiitos risteilyisännälle komentosillan esittelystä!

Photo © Elämää ja Matkoja

Photo © Elämää ja Matkoja

Päivä Tukholmassa risteily Silja Symphonyllä sekä sisaralus Serenadella tarjoaa koko perheelle mukavan katkon arkeen herkuttelun, merimaisemien, ostosten ja viihteen parissa.

Se on myös helppo tapa matkata kiireettömästi Tukholmaan, jossa päivän aikana ehtii piipahtaa Gamla Stanissa ja Junibackenissa tai vaikkapa vaihteeksi Skeppsholmenissa, josta voit lukea tästä.

Ihan mukava katko arkeen siis, pidempää lomamatkaa odotellessa!

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Outi 09/05/2016 at 18:23

  Aivan ihana tuo Muumi hytti <3
  Aurinkoista viikkoa.

  • Reply Elämää ja Matkoja 09/05/2016 at 18:31

   Kiitos Outi! Muumit ja hytin uudet pinnat olivat aivan ihanat – tykkäsimme koko porukka! <3
   Aurinkoista viikkoa Sinullekin!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.