Suomen suurin matkablogiyhteisö
Vinkit Matkailijalle

Mitä tehdä, jos passi katoaa ulkomailla?

11/10/2015

Suomen passi on maailman arvostetuimpien matkustusasiakirjojen joukossa, sillä se takaa viisumivapaan matkustamisen 174 valtioon. Sama koskee myös Ruotsin, Iso-Britannian, Saksan sekä Yhdysvaltojen passeja.

Reissussa sattuu ja tapahtuu eikä passin katoaminen ole mikään harvinaisuus. Joskus passin vain kertakaikkiaan onnistuu matkan tiimellyksessä hukkaamaan tai sitten se lähtee rikollisten matkaan.

Matkalle lähtiessä on suositeltavaa olla mukana passin lisäksi toinenkin henkilöllisyystodistus, esim. poliisin myöntämä henkilökortti, sekä valokopio passista.

Entä miten toimia, jos passi katoaa ulkomailla?

 1. Ota välittömästi yhteys paikalliseen poliisiin ja tee ilmoitus katoamisesta
 2. Pyydä ilmoituksesta kopio itsellesi, samoin mahdollisesta tutkintapöytäkirjasta mikäli passi on varastettu. Tarvitset näitä kopioita hakiessasi uutta passia sekä mahdollista vakuutuskorvausta uuden passin hankintakuluista. Huomioithan, että Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella.
 3. Hae uutta passia henkilökohtaisesti minkä tahansa Suomen edustuston passinmyöntöpisteestä. Passinmyöntöpisteitä ovat suurlähetystöt, pääkonsulinvirastot ja konsulaatit. Et voi jättää passihakemusta kunniakonsulaatteihin, kunniapääkonsulaatteihin tai erityisedustustoihin. Löydät Suomen edustustot maailmalla Ulkoasiainministeriön sivuilta (klik)
 4. Jos Suomen kansalaisena tarvitset passin sellaisessa maassa, jossa ei ole Suomen edustustoa, voit hätätapauksessa kääntyä toisen EU-maan edustuston puoleen, josta voit saada erityisen hätämatkustusasiakirjan kotimatkaa varten (Emergency Travel Document).
 5. Tarvitset passin hakemista varten 1 passikuvan, joka voi olla joko värillinen tai mustavalkoinen ja enintään 6 kuukautta vanha. Tarkemmat passikuvaohjeet löytyvät Poliisin verkkosivulta.
 6. Uutta passia hakiessasi kopio varastetusta passista on suositeltava ja Sinun pitää voida todistaa henkilöllisyytesi esim. poliisin myöntämällä henkilökortilla, pidä siis matkalla mukana passin lisäksi toinenkin henkilöllisyytodistus.
 7. Passin myöntävä viranomainen tarkistaa 18-30 vuotiaiden miesten maanpuolustusvelvollisuuden hoitamisen tilanteen. Jos hakija ei ole suorittanut ase- tai siviilipalvelusta, passi myönnetään enintään sen vuoden loppuun, jolloin hakija täyttää 28 vuotta.
 8. Huomioithan, että passihakemus voidaan laittaa vireille vain, jos tietosi väestötietojärjestelmässä ovat ajantasalla. Suomen kansalainen voi kerran vuodessa tarkistaa maksutta tietonsa, jonka voi tehdä helposti Väestörekisterikeskuksen verkkosivulla omien tietojen tarkastuspalvelussa. Mikäli huomaat tiedoissasi puutteita tai korjattavaa, ota yhteys lähimpään Maistraattiin.
 9. Passi maksetaan hakemusta jätettäessä ja mikäli kohdemaassa voidaan toimittaa passi Sinulle postitse, peritään samalla mahdollinen postikulu.
 10. Ulkomailla myönnettävät passityypit ovat tavallinen passi / an ordinary passport (140 €) sekä pikapassi / fast-track passport  (160 €). Tavallisen passin toimitusaika on viikosta useampaan viikkoon kohteesta riippuen ja pikapassin saa 2-3 päivää tavallista passia nopeammin. Harvinaisempia Express-passeja  (Express passport) myönnetään Suomea lähinnä olevissa edustustoissa, kuten Tukholmassa ja Tallinnassa ja noutopisteet ovat vain Suomessa Pasilan Poliisitalolla ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
 11. Poikkeustapauksessa voidaan Suomen kansalaiselle myöntää väliaikainen passi / temporary passport (175 €) tai yhtä matkaa varten  myönnettävä käsin kirjoitettava hätäpassi / emergency passport  (160 €).
 12. Merenkulkijain kansallisesta henkilöllisyystodistuksesta, väliaikaisesta muukalaispassista ja Laissez-Passer -matkustusasiakirjasta sekä Euroopan unionin kansalaiselle kotimatkaa varten annettavasta tilapäisestä matkustusasiakirjasta (Emergency Travel Document) edustusto perii 140 euroa.

Mikäli passisi myöhemmin löytyy matkakohteessa, toimittaa paikallinen viranomainen sen Suomen suurlähetystölle, joka toimittaa sen edelleen passin myöntäneelle viranomaiselle tai passin haltijan asuinpaikkakunnan poliisille. Suomen viranomaisille kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettu passi ei ole enää voimassa eikä sitä voida ottaa uudelleen käyttöön.

 

EDIT 17.11.2015 Passin hakupalveluihin on tullut tervetullut uudistus ja passia voi hakea nykyään myös verkossa. Lue lisää uudistuksesta Poliisin nettisivuilta tästä linkistä (klik).

 

Lähde Formin.fi/matkustaminen

You Might Also Like

46 Comments

 • Reply Rva Kepponen 26/10/2015 at 20:31

  Minulta varastettiin lentokoneen vaihdon yhteydessä Istanbulin lentokentällä passi. Matkanteko tyssäsi siihen. Silloin selvisi sellainen mielenkiintoinen asia, että lentoyhtiöt saattavat päästää matkustajan Suomeen myös ilman passia, jos Suomen rajavartiolaitos kuittaa vastaanottavansa kansalaisen. Suomeen Suomen kansalainen pääsee aina ilman passia.
  Tätä tietoa pääsin hyödyntämään. Rajavartiolaitos kuittasi emaililla Turkish Ground Servicelle ottavansa minut vastaan ilman passia. Ihan nopeasti prosessi ei pyörinyt, noin 5 tuntia selvittelin asiaa ja uusi lentolippu piti vielä ostaa ja leimauttaa se. Homma oli kuitenkin todella paljon näppärämpi kuin Ulkoministeriön suosittelema matka bussilla Istanbulista Ankaraan. Että siltä varalta, jos jollain toisella tiet passin kanssa erovat lentokentän kansainvälisellä alueella, sieltä voi olla mahdollista päästä Suomeen myös passitta.

  • Reply Elämää ja Matkoja 26/10/2015 at 21:08

   Kiitos! Tämä oli hyvää informaatiota tilanteesta, jossa passi katoaa lentokentän kansainvälisellä puolella.
   Olinkin aiemmin kuullut tästä mahdollisuudesta, mutta en käytännön kokemuksista.
   Mikä onni, että asia järjestyi Rajavartiolaitoksen kautta ja pääsit lopulta jatkamaan matkaa ilman siirtymää Ankaraan!

 • Reply Heidi 18/10/2015 at 22:57

  Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Onneksi passi ei ole vielä tähän mennessä päässyt reissussa katoamaan, ja olenkin jo usean vuoden ajan kantanut mukana passin kopiota, mutta niin kuin Rami kommentissaan totesikin, sekin saattaa samassa hytäkässä hävitä, joten jatkossa kannattanee paperisen kopion lisäksi tallentaa nettiin yksi versio. Vaikka sekin epäilyttää, onko netissä turvallista säilyttää tällaista virallista asiakirjaa, koska verkko on niin haavoittuvainen. Siitä on tälläkin Espanjan reissulla kokemusta, sillä miehelleni tuli eilen ilmoitus, että hänen visa-korttia kohtaan on tietomurtoepäily ja se pitää sulkea. Eikä todellakaan missään epäilyttävässä paikassa ole korttia käytetty… Eli en ehkä sittenkään pane passin kopiota nettiin, ei ainakaan minnekään Dropboxin- tyyppiseen paikkaan!

  • Reply Elämää ja Matkoja 19/10/2015 at 08:43

   Kiitos Heidi!
   Olipa ikävä tuo miehesi Visa-kortti tapaus, näitä korttitietojen kaappauksia sattuu vaikka pyrkiikin olemaan tarkkana siinä missä korttia käyttää. Verkko-ostoksia tehdessä pitäisi olla aina suojatussa yhteydessä, paras on ns. kertakäyttöinen luottokorttinumero.
   Verkkoon passikopiota tallentaessa pitää olla tarkkana siinä mitä palvelua käyttää, salaamattomat sähköpostit ovat melko helppo murtokohde. Itselläni on matkassa kulkevan valokopion lisäksi Suomessa oleva luotettava yhteyshenkilö, joka voi tarvittaessa toimittaa samaisen kopion sähköisesti tai faxilla.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 18/10/2015 at 07:45

  Komppaan Annikaa ja Pirkkoa. Suomi passi ei todellakaan takaa mitään ”viisumivapautta” . Joka narikasta saa olla hankkimassa lippua ja lappua passiin, jotta maahan pääsee, Egypti, Indonesia, Kambodža, Filippiinit, Intia jne. Ja turha sanoa, että kyse on maahantulomaksusta, kun lärpäkkeessä luke Visa.

  Mitä tulee tähän ohjeeseen: ”Uutta passia hakiessasi kopio varastetusta passista on suositeltava ja Sinun pitää voida todistaa henkilöllisyytesi esim. poliisin myöntämällä henkilökortilla, pidä siis matkalla mukana passin lisäksi toinenkin henkilöllisyytodistus”. …

  Mikähän mahtaisi olla se ”toinen” henkilöllisyyden todistamiseen riittävä asiakirja näiden mainittujen lisäksi? Sellaista on minun ainakin hankala keksiä… Ajokortti, kuvallinen kela-kortti, aseenkantolupa jne. eivät ole virallisia henkilötodistuksia Suomessakaan.

  Ongelma tässä ohjeessa on se, että passi löytyy noin neljältä miljoonalta suomalaiselta, mutta tämä kallis (55 euroa) maksava henkilökortti vain noin puolelta miljoonalta.

  • Reply Elämää ja Matkoja 18/10/2015 at 12:29

   174 maata maailman 195 itsenäisestä valtiosta ei ole hassumpi määrä viisumivapaalle matkustamiselle. Kuten varmasti hyvin tiedätkin, viisumivaatimuksiin vaikuttaa mm. maassa oleskelun pituus ja joissain tapauksissa myös se saavutko suoraan lentäen vai maitse/meritse naapurivaltion kautta.

   Passikopiolla pääsee jo alkuun henkilöllisyyden todentamisessa passin katoamistilanteessa, lisäksi virallinen ohjeistus edellyttää henkilöllisyystodistusta.
   Poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti on todella kätevä. Se käy passin sijaan matkustusasiakirjana 28 maahan, mukaan ei ole laskettu Pohjoismaita, joiden välillä on vapaa liikkuvuus. Kuvalliseen henkilökorttiin voi lisätä sairasvakuutustiedot, jolloin se käy myös Kela-korttina ja lisäksi kortin siru mahdollistaa sähköisen asioinnin.
   Kiitos Anna kommentistasi.

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 18/10/2015 at 00:11

  Hyvä infopaketti, passiasiat on tylsiä jos menee säätämiseksi. Meillä oli siskon passin kanssa pieniä hankaluuksia kun olimme menossa Perusta Ecuadoriin, siskon passista nimittäin irtosi se tietosivu kokonaan. Asia ratkaistiin lopulta korruptiolla ja pikaliimalla. 😀

  • Reply Elämää ja Matkoja 18/10/2015 at 12:34

   Kiitos Sari! Konstit on monet 😉 onneksi pääsitte jatkamaan matkaa!
   Jossain vaiheessa oli enemmänkin ongelmia näiden tietosivujen irtoilun takia, viimeisin passi vaikuttaa hyvältä.

 • Reply Sanna I Siveltimellä 17/10/2015 at 23:13

  Hyvä postaus, mutta toivottavasti ei osu omalle kohdalle *koputta puuta* 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 17/10/2015 at 13:06

  Täytyy todellakin pitää huolta passista, sillä varsinkin joissain kohteissa tuo prosessi on aivan älytön. Mun singaporelaiselta kaverilta varastettiin passi Ateenassa ja hän joutui jäämään sinne ainakin viikoksi odottelemaan uutta passia. Ei tiennyt, koska pääsee lentämään pois, kun alkuperäinen lento oli jo mennyt. Hirveästi lisäkustannuksia ja säätöä. Kopiot tietysti hyvä olla mukana tai skannauksena/valokuvana kännykässä/pilvipalvelussa.

  • Reply Elämää ja Matkoja 17/10/2015 at 20:36

   Kiitos Lotta!
   Ai että, siinä onkin kustannuksia kerrakseen, jos lentoliput ovat muutoskelvottomat ja joutuu ostamaan kokonaan uuden paluulipun.
   Kopio jossain muodossa on hyvä olla saatavilla kaiken varalta. Itse luotan vanhanaikaiseen kopioon, koska silloin ei ole verkkoyhteyden varassa ja mahdolliset netin tietosuojaongelmat ovat poissuljettuja.

 • Reply Jenna / Journey Diary 16/10/2015 at 18:51

  Hyvä tietopaketti! Toivottavasti ei tarvitse kuitenkaan hyötyä näistä ikinä, ainakin vielä on passi pysynyt tallessa 🙂

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 16/10/2015 at 17:59

  Meidän viimeisimmällä reissulla kävi niin ikävästi, että matkaseurueeseen kuuluneelta työkaverilta varastettiin laukku, jossa oli mm.passi. Ja tämä tapahtui ennenkuin olimme päässeet edes hotelliin, kukaan tuskin passi laukussaan reissussa kulkeekaan jos sen voi jättää esim.tallelokeroon.
  En tarkasti nyt tiedä millä asiakirjalla hän sitten takaisin kotiin matkusti, mutta hyvin kuitenkin hoitui asia suurlähetystössä.

  • Reply Elämää ja Matkoja 16/10/2015 at 21:39

   No voihan! Laukkuvarkaus teettää niin paljon ylimääräistä, jos passin lisäksi menee kortit yms.
   Hyvä, että matkustusasiakirja järjestyi mallikkaasti suurlähetystössä ja kaveri pääsi kotimatkalle!
   Kiitos Virpi kommentistasi!

 • Reply laura / to travel is to live 16/10/2015 at 11:12

  Kiitos tästä, todella hyödylliset ohjeet! Vielä ei onneksi ole passi päässyt hukkumaan, koitan pitää hyvää huolta jatkossakin. Pidän yleensä valokopiota mukana varmuuden vuoksi ja passikuviakin jos sattuu olemaan, niistä on ollut hyötyä viisumeita hakiessa!

  • Reply Elämää ja Matkoja 16/10/2015 at 11:42

   Kiitos Laura! Kiva kuulla, että ohjeet olivat hyödylliset.
   Toivottavasti tältä ylimääräiseltä mutkalta matkassa vältytään jatkossakin,
   kopio ja kuva on silti fiksua pitää mukana.
   Hyvä pointti tämä kuvien mukana olo viisumeitakin ajatellen, kiitos vinkistä!

 • Reply Liza in London 15/10/2015 at 20:28

  Taas kiva ja infipitoinen postaus, kiitos! Mulla on kaksi passia kiitos kaksoiskansalaisuuden ja ainakin kerran olen paassyt matkustamaan Viron passilla vaikka varaukset ja muut oli tehty Suomen versiolla – en tieda onko tama kovinkin yleista?

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/10/2015 at 23:43

   Kiitos Liza, kiva kuulla että postaus oli hyödyllinen!

   Kaksoiskansalaisuuden omaavan pitäisi periaatteessa käyttää samaa passia koko matkan ajan, mutta olen kuullut sellaistakin, että molempia passeja olisi käytetty samalla matkalla riippuen siitä mihin maahan ollaan menossa. Kannattaa selvittää ennen matkaan lähtöä kohdemaan vaatimukset tässäkin asiassa.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 15/10/2015 at 15:53

  huh. onneksi ei ole koskaan päässyt käymään. Sama täällä – s-postiin on skannattu kopio, ihan kaiken varalta… *kop kop*

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/10/2015 at 16:37

   Samma här, toivottavasti ei tule käyttöä kopioille… kop, kop… 🙂
   Kiitos Erja kommentistasi!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 14/10/2015 at 22:21

  Viisumia tarvitaan (tai on ainakin viimeisen parin vuoden mittaan tarvittu) esimerkiksi Jordaniaan tai Kuwaitiin tai Laosiin (ellei sitten ollut Kambodza tai molemmat), siis nämä saa rajalla, rahalla. Ja toki kovin moneen maahan suomalaisetkin edelleen tarvitsevat viisumin, viime aikojen kohteistamme vaikka Iraniin ja Kazakstaniin, mutta nämä tietysti muuttuvat jatkuvasti.

  Mutta muuten hyvät ohjeet tietysti, vaikka talteen laitettavaksi!

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/10/2015 at 11:34

   Kiitos Pirkko, toivottavasti näistä ohjeista on apua jollekulle tarpeen tullen.
   Teillä on kyllä karttunut hyvin kokemusta näistä viisumiasioista vuosien varrella ja Iranista aivan tuoreeltaan!

   Piti ihan mielenkiinnosta katsoa tämänhetkinen tilanne: Kambodzaan ja Kuwaitiin Suomen kansalainen saa maahan tullessaan enintään 30 päivän vierailulle viisumin, Laosiin voi hakea ennakkoon tai saada sen rajalta ja Jordaniaan pitää hakea ennakkoon. 16.7. 2015 alkaen Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kazakhstaniin alle 15 päivän matkalle, rajalla on hyvä olla mukana kuitenkin kutsu Kazakstanista (liikematkalla) ja hotellivaraus (turistimatkalla; yli 15 päivän matkalla viisumi vaaditaaan.
   Ajantasaiset tiedot on kuitenkin syytä tarkistaa ennen matkaa.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 14/10/2015 at 19:44

  Hetkinen, viime itsenäisyyspäivänä muistan lukeneeni ja hehkuttaneeni Suomen passia ja jotain 193 maata? Onko tuo muuttunut vai pettääkö muistini?

  Kerran jouduin ryöstetyksi, Buenos Airesissa, ja jouduin hommaamaan väliaikaisen passin matkan päältä. Kustannukset kyllä korvattiin, mutta eniten harmitti se että hukkaan meni aikaa kohteessa kaiken säädön takia. Niin, ja hypähdyksellä Uruguayhin tuli vähän hankaluuksia kun ei ollut saapumisleimaa Argentiinaan passissa. Siinä sitä sitten sölkättiin kontrollissa hyvän aikaa tapahtumakulkua. 😛

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/10/2015 at 11:10

   Vuoden 2015 tiedon mukaan Suomen passilla voi matkustaa viisumivapaasti 173 maahan, samoin vuonna 2014. Olisikohan muistamassasi luvussa joitain itsehallintoalueita itsenäisten valtioiden lisäksi?

   Huh, siinä on varmastikin ollut tekemistä Buenos Airesissa uuden passin hankinnan kanssa ja selitellessä seuraavaan maahan saavuttaessa! 🙂 Hyvä kuulla käytännönkokemus uuden passin hankinnan kulujen korvattavuudesta, vaikkei tapahtuma itsessään mikään mukava lisä matkaan ollut. Kiitos Gia kommentistasi ja tervetuloa takaisin kotimaahan!

 • Reply Jenna 14/10/2015 at 10:55

  Todella hyödyllinen postaus! Aina kannattaa olla kopio omasta passista mukana reissussa ja myös kuva itsestä. Tuota kuvaa tosin ei tule pidettyä matkassa mukana. Passi on hyvä pitää turvassa.

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/10/2015 at 11:50

   Kiitos Jenna! Kopio ja kuva on tosiaan hyvä olla matkassa mukana, niin uuden matkustusasiakirjan hankinta menee joutuisampaan.
   Meillä tapaa olla mukana kopioiden lisäksi viimeisimpien passikuvien extrakappaleet,
   vaikka ohjeen mukaan kuva saisi olla uutta passia haettaessa max 6 kuukautta vanha.
   Eipä nuo kuitenkaan mukana seuraavassa kuoressa paljoa paina ja ovat hyvä olla varalla 🙂

 • Reply Kohteena maailma 13/10/2015 at 17:44

  Itsellä oli taannoin pitkään kopiot passista matkassa mukana, mutta tulin siihen tulokseen, että se todennäköisesti katoaa samassa hässäkässä kuin koko passikin. Eli nykyaikaa on pitää kopio sellaisessa paikassa verkossa, että sen saa sitten tarvittaessa sieltä. Siinä vaiheessa kun passin kopiota tarvitaan, niin kyllä joku verkkoyhteys löytyy.

  Itselle kävi kerran Moskovassa sillä tavalla, että passin takasivut oli varustettu parilla sähköpostiosoitteella… No onneksi passintarkastaja lopetti sivujen selaamisen puoleen väliin ja pääsin kivuttomasti maasta pois – sitten heti seuraavana aamuna kotona poliisiasemalle tilaamaan uutta passia 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/10/2015 at 19:17

   Olen vuorostani joutunut takkuamaan useamman kerran verkkoyhteyksien kanssa silloin, kun tietoja netin kautta olisi kipeästi kaivattu ja siksi pidän aina matkalla mukana takuuvarmat vanhanaikaiset valokopiot eri paikassa kuin passit.
   Onni, että passin sivujen selaus Moskovassa loppui ennen ylimääräisiä merkintöjä ja pääsit matkaan. 🙂
   Kiitos Rami kommentistasi!

 • Reply Venla 13/10/2015 at 13:02

  Enpä tiennyt tuota, miten arvostettu suomalainen passi on. Toivottavasti en ikinä kadota passia tai joudu ryöstetyksi, sen verran tollanen vastoinkäyminen vie reissuiloa ja aikaa ja tuo lisäkustannuksia.

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/10/2015 at 15:09

   Kiitos Venla! Suomen passi on tosiaan arvostettu ja siksi se on myös houkutteleva varkaille.
   Passin katoaminen ja uuden hankinta vie (lom)matkasta paljon aikaa, rahaa ja energiaa, joten saa toivoa ettei tähän prosessiin tarvi ryhtyä.

 • Reply Annika | Travellover 13/10/2015 at 01:08

  Minua häiritsee hehkutus viisumivapaudesta Suomen passilla. Mukaan ei lasketa vissiin lainkaan niitä maita, johin viisumi ostetaan rajalta. Rahastustahan se on eikä matkaajan taustan tarkistusta, mutta kyllä vain niitäkin viisumeiksi kutsutaan. 🙂 Kunhan tuli tällainenkin mieleen tuosta tekstisi alusta.

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/10/2015 at 11:19

   Kiitos Annika! Missä maissa olet törmännyt näihin rajalta ostettaviin viisumeihin?
   Juttua kirjoitettaessa Suomen kansalaisen lyhin viisumivapaa aika oli 14 pv esim. Lesothoon.
   En lainkaan epäile, etteikö rahastuksena myytäisi viisumin nimellä ’maahantulolupia’ tiettyihin maihin 🙂

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin 12/10/2015 at 23:57

  Onneksi ei ainakaan vielä ole näin kuumottavaa tilannetta käynyt. Maailmanympärysmatkan lopulla vaan passin tietosivu repsotti jo puoliksi irti ja melkein meinasin jäädä jumiin Miamin kentälle konetta vaihtaessa, mutta onneksi päästivät Eurooppaan jatkavaan koneeseen. Ekalle lennolle Perussa päästivät sillä ehdolla, että Miamissa lupasin kertoa sivun revenneen lennon aikana 😀

  Tulipa vain mieleen tällainen pieni kompa, mikä voisi itselleni sattua omalla reissulla. Lähden loppuviikosta Kuubaan, mutta tällä hetkellä asun Meksikossa. Kuubassa ei ole omaa lähetystöä, joten sieltä voisin ainoastaan saada väliaikaisen matkustusasiakirjan. Netissä kuitenkin lukee, että tämän asiakirjan saa vain kotimaahan paluuta varten, ei seuraavaan maahan matkustamista varten. Tarkoittaakohan tämä sitten sitä, että jos Kuubassa passi häviäisi, ainoa vaihtoehto olisi ostaa lento Suomeen, vaikka koti ja koulu on Meksikossa? Voisikohan tosiaan olla näin julmaa? 😀 En ehkä halua kokeilla. Mutta tää sun postaus oli hyvä muistutus siitä, että pitääkin käydä ottamassa kopiot passista reissuun mukaan, edellinen alkaa olla jo aika kulahtanut 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/10/2015 at 11:35

   Kiitos Laura! Huh, reissussa tosiaan sattuu ja tapahtuu, onneksi pääsit jatkamaan matkaa!
   Tilanne voisi olla hankala tuossa mainitsemassasi tilanteessa, jos passi katoaisi tai rikkoutuisi Kuubassa. Toivottavasti tätä ei tapahdu! Kopiot kannattaa kuitenkin olla mukana. 🙂
   Jos niin kuitenkin pääsisi käymään voisit aloittaa asian selvittelyn ottamalla yhteyttä Suomen Meksikossa sijaitsevaan suurlähetystöön puh. +52 55 5540 6036, fax. +52 55 5540 0114, sähköposti sanomat.MEX(at)formin.fi. Edustuston ollessa suljettuna voi hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen puh. +358 9 1605 5555, fax.+358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um(at)formin.fi

 • Reply Ansku BCN 12/10/2015 at 22:46

  Tosi hyödyllinen postaus! Vielä ei onneksi ole passini koskaan kadonnut – koputan puuta – , mutta melko rähjäiseen kuntoon varsinkin se 10 vuoden passi ehti aina mennä, etenkin kun aiemmin asuin Ranskan ja Sveitsin rajalla ja passi kulki mukana päivittäin.

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/10/2015 at 11:21

   Kiitos Ansku! Kymmenen vuoden passi oli kyllä lujilla ja varmasti tosi lujilla päivittäin mukana kuljetettavana.

 • Reply Veera Bianca 12/10/2015 at 18:18

  Tä on varmasti hyvä postaus monelle! Itseltäni kerran varastettiin passi Hongkongissa ja multa ei löytynyt mitään passikopion tapaistakaan tai edes muita henkkareita, lompakon mukana meni myös visat ja pankkikortit – vähän oli selvittämistä 😀

  • Reply Elämää ja Matkoja 12/10/2015 at 19:14

   Kiitos Veera!
   Hups, siinä oli enemmän kuin tarpeeksi selvittelemistä kortteineen ja passeineen!
   Ei tainnut tunti, pari riittää?

 • Reply Terhi / Muru Mou 12/10/2015 at 17:25

  Mulla on sähköpostissa kopio passista, mutta vielä en ole tehnyt sillä mitään. Toivottavasti ei koskaan käykään niin, että passi katoaisi matkalla!

  • Reply Elämää ja Matkoja 12/10/2015 at 17:50

   Kopio on aina hyvä olla jotain kautta saatavilla. Valokopio on siitä helppo, ettei ole verkkoyhteyden varassa. Minullakaan ei ole vielä 30 vuoden reissujen aikana ollut kopiolle käyttöä, toivottavasti ei tulekaan.:)
   Kiitos Terhi kommentistasi!

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä 12/10/2015 at 07:49

  Tämä oli hyvä muistutus, että passista kannattaa pitää hyvää huolta. Hirvittävän työläältä ja kalliilta tuntuu uuden passin hommaaminen ulkomailta käsin.

  • Reply Elämää ja Matkoja 12/10/2015 at 11:47

   Kiitos Arna! Totta, passista on syytä pitää hyvää huolta.
   Paljon aikaa ja rahaa menee (loma)matkalla, jos passi syystä tai toisesta katoaa,
   puhumattakaan mahdollisesta identiteettivarkaudesta ja sen tuomista lisämurheista.

 • Reply Stacy Siivonen 12/10/2015 at 05:55

  Hyvä postaus! Olen usein miettinyt, miten käy ja pidän ohjeitten mukaan kopiota mukanani tai netissä. Toistaiseksi on kuitenkin käynyt lähinnä niin, että passi on rähjääntynyt reissussa. Tarinan opetus on kuitenkin selvä: älä kadota passia! Jos tulee ryöstetyksi, niin silloinhan ei ole myöskään rahoja, mitä vaaditaan uuteen passiin, eikä aikaa lojua hotellissa viikkotolkulla sitä odottamassa.

  • Reply Elämää ja Matkoja 12/10/2015 at 11:44

   Kiitos Stacy! Kopio passista on aina hyvä olla mukana ja vaikka varalla puhelimessa tai netin kautta saatava kuva passista. Pahimmassa tapauksessa voi mennä tosiaan sekä passi että rahat. Sen vuoksi on hyvä jyvittää
   rahoja useampaan paikkaan koko omaisuuden kanssa liikuttaessa.
   Kuten totesit, passista on syytä pitää hyvää huolta matkalla!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.