Suomen suurin matkablogiyhteisö
Vinkit Matkailijalle

Mikä on matkustusilmoitus?

04/10/2015

Matkustusilmoituksella annat yhteystietosi Ulkoministeriölle, jotta paikallinen edustusto matkakohteessasi saa sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Valmismatkalle lähtiessäsi oleskelusi kohdemaassa on tiedossa matkanjäjestäjän kautta, jolle olet antanut matkaa varatessasi yhteystietosi matkan aikana, mutta voit halutessasi tehdä lisäksi matkustusilmoituksen

Omatoimimatkalle lähtiessä tai ulkomaille muutettaessa on erityisen suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus Ulkoministeriöön, etenkin jos matkaat riskialttiille alueelle.

Matkustusilmoituksella annat omat henkilötietosi, matkan aikana voimassa olevat yhteystietosi sekä matkaa koskevat tiedot. Matkustusilmoitus on helppo ja nopea tehdä verkossa tai tekstiviestillä.

EDIT 25.7.2016: Matkustusilmoituksen voit tehdä myös UM mobiilipalvelussa osoitteessa http://matkustus.um.fi/ josta löytyy lisäksi matkustustiedotteet sekä Ulkoministeriön ja edustustojen yhteystiedot.

Matkustusilmoitus verkossa tehdään osoitteessa matkustusilmoitus.fi, jossa voit antaa kaikkien samalla matkalla olevien tiedot yhdellä ilmoituksella.

Matkustusilmoitus_sivu1

kuva formin.fi

 

Matkustusilmoituksen tekstiviestillä teet seuraavasti:

1. Kirjoita matkapuhelimeen tekstiviesti:
MATKALLA lähtöpäivä–paluupäivä matkakohde lisätiedot.

Päivämäärien tulee olla muodossa pp.kk.vvvv. Jos vuosiluvun jättää pois, on oletusarvona kuluva vuosi.

Jos matkustat saman matkan aikana useampaan maahan, tee jokaisesta maasta eri matkustusilmoitus.

Esimerkki: MATKALLA 01.02.–09.03.2010 zimbabwe harare 3hlö yhteys zim diamonds group

Esimerkki-ilmoituksen mukaan 3 henkilöä on matkalla 01.02.–09.03.2010 Zimbabwessa, Hararessa, ja heihin saa yhteyden Zim Diamonds Groupin hotellista.

2.  Lähetä viesti numeroon 16358 (DNA, Elisa ja TeliaSonera)
tai +358 400 358 300 (ulkomaiset liittymät ja muut suomalaiset liittymät).
3. Saat paluuviestissä tiedon, että ilmoituksesi on vastaanotettu.

photo pixabay.com

photo pixabay.com

Matkustusilmoituksen tehtyäsi Ulkoministeriöllä on tiedossa oleskelusi matkakohteessa ja kriisitilanteessa Sinuun pyritään saamaan yhteys turvallisuustilanteen niin vaatiessa, esimerkiksi evakuointitilanteessa suuronnettomuuden, maanjäristyksen, tulivuorenpurkauksen tai tsunamin vuoksi.

Kriisitilanteissa Ulkoministeriön sivuille aktivoidaan www-lomake, jolla omainen voi tehdä ilmoituksen henkilöstä, johon ei ole saanut yhteyttä kriisin puhjettua. Matkustusilmoituksella voit jättää yhteystiedot kotimaassa olevalle omaiselle.

Matkalle lähtiessä ei milloinkaan toivo kriisitilannetta kohdalleen, mutta sen tapahtuessa Suomen Suurlähetystöt ja konsulaatit voivat avustaa Sinua annettuasi yhteystietosi ja matkareittisi matkustusilmoituksella.

Huomioithan myös, että tieto ulkomaille muutosta ei välity väestörekisteristä Suomen edustustoille.

Matkustusilmoituksen teko on vapaaehtoista, mutta suosittelen sen tekemistä aina omatoimimatkalle lähtiessä tai ulkomaille muutettaessa.

Mitä enemmän matkustusilmoituksia tehdään, sitä tehokkaammin ministeriö tavoittaa suomalaiset kriisitilanteissa.

photo pixabay.com

photo pixabay.com

Onko matkustusilmoitus Sinulle tuttu tai onko Sinulla kokemuksia sen tarpeellisuudesta ja toimivuudesta matkalla?

Turvallista matkaa!

Tiesitkö muuten, että Ulkoministeriö avasi tammikuussa Nettikonsuli –neuvontapalvelun Facebookiin?

Käyhän klikkaamassa itsesi mukaan Nettikonsulin matkaan Facebookissa tästä

Nettikonsuli muistuttaa ajankohtaisista matkustusturvallisuuteen liittyvistä asioista ja antaa matkustusturvallisuusvinkkejä ja -neuvoja. 

Voit esittää palvelun kautta kysymyksiä, jotka liittyvät matkustusturvallisuuteen tai Suomen ulkomailla olevien edustustojen ja ulkoministeriön konsulipalveluihin.

Nettikonsuli neuvoo, mitä Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva ulkomaalainen voi tehdä, jos hän on joutunut ulkomailla hätään sairauden, tapaturman, onnettomuuden, rikoksen kohteeksi joutumisen tai muun sellaisen syyn vuoksi.

Nettikonsuli vastaa kysymyksiin aina mahdollisimman pian. Vastauksissa nettikonsuli antaa yleistä tietoa konsulipalveluista ja kertoo, miten vastaavanlaisissa tapauksissa tavallisesti toimitaan.

Lähde Ulkoasiainministeriö / Matkustaminen ja maat

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Tiina 04/06/2017 at 13:21

  Mulla olisi kaksikin kysymystä; eli olen suomen kansalainen, mutta asunut 11 vuotta Kreikassa (en ole tästä tehnyt matkustusilmoitusta, mutta Suomessa on monissa paikkaa yhteystietoni täällä). Pitäisikö kuitenkin tehdä? Toinen kysymys; olen lähdössä Intiaan lomalle ja siitä olen ilmoituksen aijatellut tehdä; teenkö sen siis suomalaisena Suomeen vai Kreikkaan? Niin, minulla ei ole kreikan kansalaisuutta. Kiitos!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 04/06/2017 at 16:56

   Hei Tiina ja kiitos kysymyksestäsi!

   Olet varmastikin tehnyt aikanaan ulkomaille muuttaessasi ilmoituksen muutosta Maistraattiin / Väestörekisteriin? Väestötietojärjestelmässä yli kolmen vuoden yhtäjaksoinen ulkomailla asuminen katsotaan vakinaiseksi ja Sinut luetaan ns. poissaolevaan väestöön ja viimeiseksi kotipaikkakunnaksi Suomessa jää se kunta, josta muutto on tapahtunut. Tällä on merkitystä mm. kotipaikkakuntaan liittyvissä asioissa, kuten äänioikeus kunnallisvaaleissa. Ulkomailla asuessa on suositeltavaa pitää osoitetiedot ajantaisena Väestötietojärjestelmässä, jonne tiedot eivät päivity automaattisesti ulkomailta, ohessa lisätietoa Maistraatin sivuilta: http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/ohjeita_ulkosuomalaisille/Ohjeita-ulkosuomalaisille/

   Matkustusilmoitus on tarkoitettu myös ulkomailla pysyvästi asuville Suomen kansalaisille ja mielestäni ei olisi lainkaan pahitteeksi tehdä tämä, koska silloin Ulkoministeriö saa tarvittaessa yhteyden Sinuun uuteen kotipaikkaasi liittyvissä kriisi- tms. tilanteissa. Kun oleskelu ulkomailla on vakinaista, merkitään matkustusilmoituksella kohta ”Muutto, asun kohdemaassa toistaiseksi tai pysyvästi”.

   Itse olen tehnyt Matkustusilmoituksen kirjaantuneena, jolloin perustiedot saa näppärästi poimittua aiemmalta ilmoitukselta, ja vain matkan tiedot tarvitsee päivittää uudelleen. Sinun tilallasi tekisinkin nyt Matkustusilmoituksen ensiksi vakinaisen ulkomailla asumisen pohjalta ja kun lähdet Intiaan lomalle, teet aiempaa ilmoitusta muokaten Matkustusilmoituksen tästä lomamatkasta, jolloin oleskelusi Intiassa on UM:n tiedossa.

   Matkustusilmoituksen tekeminen on todella helppoa ja nopeaa ja suosittelen lämpimästi tämän tekemistä!
   Toivottavasti tästä oli apua ja mielelläni vastaan myös lisäkysymyksiin, aurinkoista sunnuntaita Sinulle!

 • Reply Ritva Hautala 18/07/2016 at 11:28

  Hei. Joku matkustusilmoitus on pakollinen, jos esim. mummi ei lapsen huoltaja, matkustaa lapsen kanssa.
  Pitääkö paikkaansa?

  • Reply Elämää ja Matkoja 18/07/2016 at 13:08

   Hei Ritva ja kiitos kysymyksestäsi!

   Jos alaikäinen lapsi matkustaa isovanhemman kanssa ulkomaille (tai muun henkilön kanssa, joka ei ole lapsen huoltaja), tulee mukana olla lapsen matkustusasiakirjan (passi / Poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti) lisäksi huoltajan /huoltajien kirjallinen suostumus kyseiselle matkalle.
   Myös yksin lapsen kanssa matkustava huoltaja tarvitsee toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen ulkomaanmatkaa varten. Lisäksi on suositeltavaa olla mukana virkatodistus Maistraatista, joka todistaa sukulaisuussuhteen.

   Vaatimukset näiden asiakirjojen suhteen vaihtelee kohdemaittain eikä näistä ole yhtenäistä EU-alueen sopimusta.

   Oheisen linkin kautta voit tarkistaa kohdemaanne vaatimukset alaikäisen matkustusasiakirjoista:
   http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_fi.htm

   Matkustusilmoituksella voitte ilmoittaa oleskelunne kohteessa, jotta Ulkoasiainministeriön edustaja saa Teihin tarvittaessa yhteyden matkakohteen tilanteen niin vaatiessa. Valmismatkalla oleskelunne kohteessa on tiedossa matkanjärjestäjän kautta.
   Matkustusilmoitus ei korvaa huoltajalta / huoltajilta saatua em. kirjallista lupaa alaikäisen matkustamiselle muun kuin huoltajan / toisen huoltajan kanssa.

   Toivottavasti tästä oli apua Teille ja vastaan mielelläni myös lisäkysymyksiin!
   Aurikoista alkanutta viikkoa!

 • Reply Erja 15/07/2016 at 15:41

  En ole aiemmin tehnyt matkustusilmoitusta, mutta nyt pitää ryhdistäytyä. Tärkeys on nyt nähty niin monta kertaa… Kiitti muistutuksesta!

  • Reply Elämää ja Matkoja 17/07/2016 at 22:47

   Kiitos Erja, pahoittelut että vastaan vasta nyt!
   Matkustusilmoitus kannattaa tosiaan tehdä, varsinkin omatoimisesti matkatessa. Ilmoitus on myös siitä kätevä, että seuraavilla kerroilla voi hyödyntää aiemman matkustusilmoituksen tietoja, joka nopeuttaa entisestään ilmoituksen tekoa, vaikkei se paljoa aikaa muutenkaan vie.
   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä!
   Kiitos sinulle kommentista ja hyviä tulevia matkoja!

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 10/10/2015 at 15:41

  Olen tehnyt matkustusilmoituksen aina Lattareissa reissatessani (lähinnä äidin mielenrauhan vuoksi ;)), mutta koskaan ei ole tarvinnut jäädä selvittämään, että onko siitä mitään vastaavaa hyötyä. Hyvä niin. 😛

  • Reply Elämää ja Matkoja 10/10/2015 at 16:28

   Erittäin tarpeellinen ilmoitus, erityisesti äidin mielenrauhan vuoksi 😀
   Taidanpa omilta lapsiltani tämän aina vaatia, kun koittaa heidän omien maailmanvalloitusten aika.
   Hyvä, ettei matkustusilmoituksen toimivuutta ole tarvinnut matkojesi aikana testata!
   Kiitos Sari kommentistasi!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 10/10/2015 at 12:58

  Yritän aina muistaa tehdä matkustusilmoituksen, kun lähden matkalle. Varsinkin riskialttiilla alueilla erittäin tarpeellinen. Toki voihan sitä missä tahansa tapahtua vaikka minkälaisia luonnonmullistuksia. Kätevä tosiaan, että samalla voi ilmoittaa koko reissuporukan.

  • Reply Elämää ja Matkoja 10/10/2015 at 14:48

   Kiitos Lotta! Matkustusilmoitus on tosiaan hyvä tehdä kaiken varalta, vaikkei sitä milloinkaan haluaisi käytännössä joutua testaamaan. Ilmoituksen koko perheellekin tekee muutamassa minuutissa, hyvä että ilmoitus on tehty näin yksinkertaiseksi käyttää.

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisiin 09/10/2015 at 10:52

  Joka talvi muistan tuon matkustusilmoituksen olemassa olon ja joka kerta se on jäänyt tekemättä. Ihan varmasti hyödyllinen mutta jotenkin se vain unohtuu, enkä saa sitä aikaiseksi. Ehkä nyt laitan tuon tekstarin, kun juuri kävin lataamassa pre paidiin lisää ytyäkin!

  • Reply Elämää ja Matkoja 09/10/2015 at 11:02

   No sepä se, tällaiset tahtoo unohtua kaikkien muiden matkajärjestelyjen lomassa. Onneksi sen voi tehdä myös tekstarina, jos ei verkkoon pääse. 🙂 Kiitos Sari kommentistasi!

 • Reply Annika | Travelloverblogi 05/10/2015 at 22:13

  Olen monesti ollut maissa, joiden kohdalla Ulkoministeriön matkustustiedotteissa mainitaan, että olisi hyvä tehdä, mutta melkein aina se jää. Muistan kerran sen tehneeni, mutten muista, mihin olin matkalla. Pieni vaivahan se olisi ja ehdottomasti järkevää.

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/10/2015 at 10:06

   Sinulla on tosiaan matkattuna monenlaisia eksoottisiakin kohteita, onni ettei käytännön tarvetta matkustusilmoitukselle ole reissatessa tullut.
   Ilmoitus on nopea ja helppo tehdä, mutta se voi niin helposti jäädä muiden matkajärjestelyjen jalkoihin.
   Josko sitten seuraavia seikkailuja kohti suunnatessa tämäkin olisi to do -listalla? 🙂
   Kiitos Annika kommentistasi.

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 05/10/2015 at 21:21

  Minä olen tainnut tehdä matkustusilmoituksen vain kerran, ennen lähtöä kolmeksi kuukaudeksi Väli-Amerikkaan. Onneksi ”turhaan”, sillä yhteydenottoja ei tarvittu! Ainakin Euroopan ulkopuolelle matkustaessa olisi kyllä hyvä tehdä aina matkustusilmoitus, mutta tunnustan että en ole lyhyemmille, noin kuukauden matkoille sitä kyllä aina tehnyt.

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/10/2015 at 09:57

   Pitkälle Väli-Amerikan matkalle ilmoitus olikin hyvä tehdä ja tilanne oli optimaalinen, kun tälle ei käytännön tarvetta ollut.
   Ilmoitus olisi aina hyvä tehdä lyhyemmillekin omatoimimatkoille. Tunnustan, että itsekin olen alkanut skarppaamaan tämän kanssa vasta lasten myötä.
   Kiitos Johanna kommentistasi, kiva kuulla minne matkatessa matkustusilmoituksia on tehty.

 • Reply Maarit Johanna 04/10/2015 at 20:56

  Hyvä että blogeissakin muistutellaan tästä! Itse olen tehnyt ilmoituksen vain kerran, kun matkustimme Singaporen kautta Australiaan ja takaisin Hongkongista. En jaksa vaivautua, kun reissaan vain Euroopan sisällä, mutta jos kauemmas, niin ehdottomasti.

  • Reply Elämää ja Matkoja 04/10/2015 at 21:24

   Vähän samaa itselläkin, että Euroopassa matkatessa ilmoitusta ei tule aina tehtyä, kun ei suuntaa riskialttiille alueelle. Lasten myötä olen kuitenkin ryhtynyt tekemään matkustusilmoituksen omatoimimatkalle lähdettäessä, aiemmin kaksistaan reissatessa asiaa ei tullut niin ajateltua.

 • Reply Stacy 04/10/2015 at 16:58

  On tuttu ja teen säännöllisesti, mutta sen toimivuus on testattu vain kerran, tai pikemminkin sen toimimattomuus. Olin keskellä pensaspaloaluetta Yhdysvalloissa ja minulle tuli soitto Suomesta omaisilta, jotka olivat huolissaan. Minä kuitenkin yleensä suhtaudun relasti tällaisiin, kun ne eivät tajua, kuinka isot mittakaavat siellä oli, mutta nyt kuitenkin osui lähelle heidän kuvauksensa. Kun katsoin ikkunasta ulos, meni viisi paloautoa ohi ja läheinen vuori oli liekeissä. Mitään yhteydenottoa ei tullut lähetystöstä ikinä. Jotenkin tuntui, että Los Angelesin lähetystö toimi muutenkin tosi huonosti.

  • Reply Elämää ja Matkoja 04/10/2015 at 18:39

   Kiitos Stacy, hyvä kuulla kokemuksia matkustusilmoituksen toimivuudesta käytännössä!
   Läheisten huolen ymmärtää, kun uutisista kuulee tällaisista tapahtumista. Onni, ettet ollut aivan paloalueella.
   Meille sattui eräällä Kreikan matkalla maastopalo aivan matkakohteen läheisyyteen, katku oli melkoinen ja sammutusvettä lennätettiin tiuhaan tahtiin palopaikalle ja palo saatiin nopeasti hallintaan. Tuolloin olimme valmismatkalla ja Finnmatkat informoi hyvin tapahtuneesta tekstiviesteillä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.