Suomen suurin matkablogiyhteisö
Portugali Rantalomat

Jylhien rantakallioiden Albufeira, Algarve

27/09/2015

Madeiran matkasta kirjoitellessa ajatukset palasivat ensimmäiseen Portugalin matkaan vuosia sitten, jolloin olimme matkassa kahdestaan. Lähdimme syyskuun toisella viikolla Tjäreborgin valmismatkalle Portugalin eteläosaan Algarveen, jota myös Portugalin Kanariaksi kutsutaan.

Syyskuun puolivälissä oli enimmäkseen aurinkoista, mutta saimme osaksemme myös todella kovaa sadetta. Päivälämpötilat olivat parissakymmenessä asteessa ja ajoittain tuuli kylmästi, erityisesti iltaisin kaipasi lämmintä ylle eikä viilennystä tarvittu huoneistossa.

Albufeiran rannat ovat puhdasvetisiä sinisen lipun rantoja.

Albufeiran rannat ovat puhdasvetisiä sinisen lipun rantoja.

Algarve on tunnettu jylhistä rantakallioistaan, puhdasvetisistä blue flag-rannoistaan sekä golfkentistään. Kirkkaiden vesien ja tuulen vuoksi Algarve on suosittu myös surffareiden ja sukeltajien/snorklaajien keskuudessa, joita saapuu aina Australiasta saakka. Tällä n. 450 000 asukkaan alueella on useita suosittuja matkakohteita kuten reppureissaajienkin suosima Lagos, Euroopan kuvatuimpien rantojen Praia da Rocha, surffareiden Praia do Amado ja 40 000 asukkaan eloisa pikkukaupunki Albufeira, jonne me majoituimme.

Lennot suuntaavat alueen pääkaupunkiin 60 000 asukkaan Faroon ja sieltä matka-aika Albufeiraan on puolisen tuntia. Albufeiraan kulkee Faron lentokentältä bussi, mutta Albufeiran bussiaseman sijainnin vuoksi tarvitaan useimmiten vielä taksi hotelliin siirtymistä varten. Takseja on yleensä saatavilla bussiasemalla ja matkaa esim. vanhaan kaupunkiin on 1,6 km ja Ouraan 3,1 km.  Lyhyeltäkin kuulostavan matkan haastavuutta lisää suuret korkeuserot, tämä vinkinksi erityisesti matkalaukkujen tai rattaiden kanssa liikuttaessa.

Taksin hintoja ja yhteystiedot ennakkotilausta varten löydät tästä linkistä (klik) ja bussiaikatauluja mm. välille Faro-Algarve-Lagos Eva Transportesin sivuilta. Valmismatkalla pääsee kätevästi lentokenttäbussilla hotellille saakka.

Albufeiran vanha kaupunki tarjoaa tunnelmallisia kujia, ravintoloita ja pikkukauppoja.

Albufeiran vanha kaupunki tarjoaa tunnelmallisia kujia, ravintoloita ja pikkukauppoja.

Albufeira jakaantuu vanhaan kaupunkiin ja uudempiin Montechoron, Ouran ja Olhos del Aquastan alueisiin. Näistä kaupunginosista löytyy lukuisia hotelleja ja me majoituimme Ouraan perheomisteiseen pieneen hotelliin, joka sijaitsi lähellä rantaa.

Koko Algarven alue on mäkistä ja korkeuserot ovat paikoitellen hyvinkin suuret. Meidän hotellimme sijaitsi sellaisessa paikassa, että saimme kiivetä mäen ylös / alas minne tahansa menimme. Ouran keskustan The Strip pääkadulle nousu oli n. 50-60 asteen kulmassa, jolloin illalla sinne syömään mennessä sai kunnon jalkatreenin samalla kertaa.

Albufeira the strip

Ouran iltaelämän keskus on The Strip, jossa meno voi olla varsin vilkasta.

The Stripin varrella sijaitsee useita kauppoja, ravintoloita, baareja ja yökerhoja ja meno iltaisin on varsin vauhdikasta. Villeimmästä menosta vastasivat brittimatkaajat, jotka illan edetessä aloittivat perinteisen harrastuksensa alusvaatteisillaan tai ilkosillaan juoksemisen. Meno on kertoman mukaan nykyäänkin aivan ennallaan.

Rauhallisempaa menoa ja parempaa ruokaa löytyi paikallisten suosimista ravintoloista. Iltaisin auringon laskiessa ilmassa leijui puuhiilloksen ja grillattujen sardiinien tuoksu, joita kannattaa Algarven matkallaan maistaa vihreän viinin Vinho Verden kera.

Pikkupurtavaa ja pizzaa kaipaavan kannattaa suunnata tänä vuonna 25 vuotisjuhliaan viettävään Senhor Frog’s pizzeriaan, josta poimimme muutaman kerran mukaan todella hyvät noutopizzat tai täytetyt patongit.

Algarve savupiippu

Savupiiput voivat olla näinkin koristeellisia.

Nähtävää Albufeirassa on oikeastaan vain vanha kaupunki ja kaupungissa kulkiessa kannattaa suunnata katseet talojen katoille, joissa on koristeellisia maurilaisvaikutteisia savupiippuja. Jos rantapäivien lisäksi kaipaa enemmän nähtävää voi suunnata vaikkapa katsomaan Taviran koristeellisia taloja, siltoja ja roomalaisaikaisia raunioita.

Tavira on tunnettu koristeellisista taloistaan.

Tavira on tunnettu koristeellisista taloistaan.

Taviran kaupunki tunnetaan myös omasta Romeo ja Julia tarinastaan, jonka mukaan rakastunut pari tapaili perheiden tahdon vastaisesti. Eräänä yönä tämä maurilainen prinsessa ja kristitty ritari yllätettiin kaupunkia halkovan joen ylittävältä sillalta. Tappelun tuoksinassa prinsessa putosi joen toiselle puolelle ja ritari toiselle puolelle traagisin seurauksin. Molemmat hukkuivat ja joen puolet nimettiin heidän mukaansa Sequaksi ja Gilãoksi.

Algarvessa sijaitsee myös Euroopan lounaisin kohta Sagres, jonka Cabo de Säo Vincente kalliojyrkänteitä pidettiin maailman reunana aikana jolloin vielä uskottiin maapallon olevan litteä.

Praça do Comércio, Lissabon

Praça do Comércio, Lissabon

Kaipasimme matkallamme enemmän nähtävää ja suuntasimme yhtenä päivänä bussilla opastetulle retkelle Lissaboniin. Välimatka on n. 260 km ja matka-aika kolmisen tuntia. Omatoimisen Lissabonin retken suunnitteluun aikatauluja tästä linkistä.

Tie kulkee sisämaassa ja matkalla ei ole oikeastaan yhtään mitään nähtävää, syksyllä näkymät olivat vain kuivunutta maastoa ja ainakin tuolloin tien varressa oli uskomaton määrä tyhjiä muovisia vesipulloja. Junalla matkan voi taittaa Farosta.

Ponte 25 de Abril

Lissabonin Ponte 25 de Abril -silta muistuttaa Golden Gate siltaa San Franciscossa.

Saavuimme Lissaboniin Ponte 25 de Abril sillan kautta, joka muistuttaa ulkonäöltään San Franciscon Golden Gatea. Tältä sillalta näimme myös yli 100 metriä korkean Cristo Rei Kristus-monumentin. Vuonna 1934 Lissabonin arkkipiispa oli saanut inspiraation tähän monumenttiin  Rio de Janeiron Kristus vapahtajapatsaasta ja Lissabonin oma versio tästä vihittiin käyttöön vuonna 1959. Patsaalle pääsee matkaamalla lautalla Almedaan ja jatkamalla sieltä joko bussilla tai taksilla; kovakuntoisimmat voivat nousta kukkulalle myös jalkaisin.

Rossio on Lissabonin liikenteen solmukohta.

Rossio on Lissabonin liikenteen solmukohta.

Jäimme bussista Rossio-aukiolla eli Praca Dom Pedro IV_sssä ja ehdimme päivän aikana kiertämään Lissabonissa tunnetuimmat nähtävyydet Baixan, Bairro Alton, Alfaman ja Belémin kaupungiosissa mukaan lukien UNESCOn maailmanperintökohteen Torre de Belémin ympäristöineen, jossa sijaitsee myös Portugalin merille lähteneiden tutkimusmatkaajien muistomerkki.

Paluumatkalle kohti Albufeiraa suuntasimme Tajo-joen ylittävän Vasco da Gaman sillan kautta, joka on Euroopan pisin 17 185 metrillään ja on myös yksi maailman pisimpiä siltoja.

Päivä Lissabonissa jäi kuitenkin vain pikaiseksi pintaraapaisuksi ja sinne kannattaa varata useampi päivä aikaa. Tuoreita Lissabonin kokemuksia voit lukea Keltaisessa Keittiössä -blogista.

Ouran leveällä rannalla löytyy tilaa.

Ouran leveällä rannalla löytyy tilaa.

Vastapainoksi Lissabonin retkelle ja Albufeiran ympäristössä kiertelylle vietimme myös useamman leppoisan rantapäivän mm. Ouran leveällä rannalla, jonne kavuttiin kapeita jyrkän kallioseinämän rappusia pitkin. Rannan alkuosassa oli vuokrattavissa aurinkotuoleja ja kauemmas jatkettaessa löytyi vapaata rauhallista rantatilaa. Aamupäivällä ranta oli leveä ja vesi alhaalla, iltaa kohti mennessä vuorovesi nousi lähes kallioihin kiinni.

Atlantin raikas meri-ilma teki täälläkin tehtävänsä ja satuimme eräänä päivänä nukahtamaan iltapäivällä rannalle pariksi tunniksi. Herätessämme vesi hipoi varpaita ja saimme paluumatkalla kahlata, jotta pääsimme ylös vieville rappusille. Tästä viisastuneina kello pirisi seuraavina rantapäivinä hyvissä ajoin.

Puhdasvetiset rannat, jylhät rantakalliot ja iltaisin ilmassa leijuva hiilloksen ja grillattujen sardiinien tuoksu jäivät mukaviksi matkamuistoiksi. Kotiintuomisina oli kauniissa sinisävyisessä pullossa olevaa Vinho Verdeä ja keraaminen maurilaistyylinen seinälyhty.

Perheen kanssa suuntaisin kuitenkin rauhallisempaan ympäristöön kuin The stripin lähistölle, joka sopii paremmin bilelomailijalle.

Albufeirasta löytyy myös rauhallisempia alueita ja Algarvessa on tarjolla useita kohteita, joten jokainen voi löytää itselleen sopivan paikan auringossa. Algarve sopii parhaiten rantalomailijoille, golffaajille, sukeltajille ja surffaajille. Kulttuurimatkailijalle tarjontaa ei ole ylettömästi.

Rauhallinen ja siisti Vilamoura loivasti syvenevine rantoineen on hyvä vaihtoehto pienten kanssa matkatessa samoin kuin  Portimaon kupeessa sijaitseva Praia da Rocha Euroopan kuvatuimpine rantoineen.

Mikä on Sinun suosikkikohteesti Algarvessa?

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 03/10/2015 at 23:26

  Itse olin pari vuotta sitten Portugalissa siten, että otimme lennot Lissaboniin, josta lähdimme vuokra-autolla suoraan kentältä viikoksi Albufeiraan. Vuokrasimme kaveriperheen kanssa huvilan 4 km Albufeirasta ja teimme päiväretkiä ympäri Algarvea. Todella kivaa seutua, viihdyin siellä todella hyvin! Takaisin mennessä Lissaboniin olimme siellä pari päivää ennen lentoa kotimaahan. Varsin toimiva yhdistelmä, missä sai kahdenlaista Portugalia samalle reissulle. Tuttuja paikkoja siis oli kuvissa paljon ja toi mukavat muistot mieleen 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 04/10/2015 at 13:09

   Kiitos Rami! Reissunne kuulostaa hyvältä yhdistelmältä, jossa ehti näkemään paljon.
   Meillä Lissabonin visiitti oli aivan liian pikainen, pitänee vielä korjata tilanne tekemällä oma matka sille seudulle. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 02/10/2015 at 20:41

  Lissabonia ja hiukan rannikkoa, Cascais, Estoril, Sintra, kiersimme äskettäin. Kivaa seutua ja ihan mukava maa!

  • Reply Elämää ja Matkoja 02/10/2015 at 20:51

   Sintra on meillä edelleen to do -kohteiden listalla, näitä Unesco kohteita kun tulee enemmän tai vähemmän tietoisesti keräiltyä. Todella nättiä seutua!

 • Reply Arja / Haavematkoja 01/10/2015 at 22:40

  Olin muutama vuosi sitten Portugalissa Cantanheden pikku kylässä festivaaleilla reilun viikon, ja maa oli kyllä tosi, tosi ihastuttava. Algarve on ollut mielessä siitä asti, ja kyllähän se olisi näidenkin kuvien ja tarinoiden perusteella käymisen arvoinen paikka 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 02/10/2015 at 14:51

   Kiitos Arja! Cantandede oli minulle aivan uusi tuttavuus, piti oikein googlettaa missä tämä sijaitsee.
   Kuvien perusteella näytti viihtyisältä pikkukaupungilta, hienoa että pääsit viettämään siellä viikon festivaalien merkeissä! Algarven alueen pikkukaupungit ja rannat kalliojyrkänteineen ovat myös käymisen arvoisia, vaikka siellä turismi on enemmän näkyvissä.

 • Reply Annika | Travelloverblogi 29/09/2015 at 11:17

  Portugali on minullakin Lissabonia lukuun ottamatta koluamatta. Kiinnostaisi kovin, mutta näytän aina vain päätyvän Italiaan, jos Etelä-Eurooppaan lähden.

  • Reply Elämää ja Matkoja 29/09/2015 at 11:41

   Meilläkin on ollut samaa, että yleensä olemme päätyneet joko Ranskaan tai Italiaan. Tämän reissun teimme vaihtelun vuoksi katkaistaksemme pitkän Italia-putken. 🙂

   Algarven rannikko kalliojyrkänteineen oli ihan kiva nähdä ja se sopii erityisesti ranta- tai golflomailijalle.

 • Reply AnnKat 28/09/2015 at 09:27

  En ole käynyt Portugalissa muualla kuin Lissabonissa (ja Madeiralla). Pari kaveria kävi kesällä Lagosissa ja nyt paikka kiinnostaa myös itseäni. 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 28/09/2015 at 10:19

   Algarvessa on hienot rannat ja aurinkoista säätä riittää läpi vuoden.
   Kannattaa katsoa alueen lomakohteita oman mielenkiinnon mukaan ja sen mukaan kaipaako rauhallisempaa vai menevämpää lomaa. Lagos on Algarven vanhin kaupunki ja se on kehittynyt matkakohteeksi n. viimeisen 15 vuoden aikana; myös sieltä löytyy hienoja rantoja. Lagos oli aikanaan se paikkakunta mistä ensimmäiset seikkailunhaluiset merimiehet lähtivät tutkimusmatkoilleen.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.