Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kaupunkilomat Portugali

Elämyksiä kaikille aisteille – Funchal, Madeira

10/09/2015

Madeira mielletään usein vain eläkeläisten lomapaikaksi, mutta tällä kelluvalla puutarhalla on tarjottavaa kaiken ikäisille; niin luonto-, vaellus- kuin kaupunkilomasta kiinnostuneille.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Portugaliin kuuluva Madeiran itsehallintoalue koostuu seitsemästä tuliperäisestä saaresta, joista Madeira ja Porto Santo ovat asutettuja. Saariryhmä sijaitsee Atlantin valtameressä 580 km Pohjois-Afrikan rannikosta länteen samoilla leveyspiireillä kuin Los Angeles ja Bermuda.

Madeiralla vallitsee lempeä ilmasto ja sen ansiosta luonto on vehreä koko vuoden. Keskilämpötila on alimmillaan joulukuussa +16 ’C ja ylimmillään +28 ’C  kesäpäivinä, jolloin itäinen tuuli tuo lämpöä Afrikasta. Madeiran ilmastoa lämmittää myös Golfvirran jatke Kanarianvirta.

Sadetta ripottelee tasaisesti läpi vuoden, eniten sadepäiviä on marras-maaliskuussa ja vähiten touko-syyskuussa. Usein sateet ovat kuuroluonteisia ja vaihtelua saaren eri osissa on paljon. Vuorilla ja saaren pohjoisosassa on viileämpää ja sateisempaa, eteläosassa sijaitsevaa pääkaupunki Funchalia suojaavat vuoret kylmiltä pohjoistuulilta ja pilviltä. Kukkaloisto on parhaimmillaan maaliskuusta kesäkuuhun, mutta ihailtavaa riittää silti koko vuoden.

Matkamme ajoittui marraskuuhun ja viikon aikana saimme osaksemme vain muutaman pikaisen sadekuuron. Lämpötila oli Funchalissa parinkymmenen asteen tuntumassa ja kauniit istutukset kukoistivat kuin meillä heinä-elokuun vaihteessa.

Marraskuussakin Madeiran puutarhat kukoistavat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Marraskuussakin Madeiran puistot kukoistavat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Madeiran lentokenttä on lentäjälle vaativa ja se vaatii erityiskoulutuksen. Kentälle laskeutumisen ja sieltä nousun tekee vaativaksi sen ahdas sijainti vuoren ja meren välissä sekä vaihtelevat ilmavirtaukset. Vielä 1980-luvulla kenttä oli hyvin lyhyt, jota ilmasta käsin saattoi luulla helikopterikentäksi. Kiitorataa pidennettiin 2000-luvun alkupuolella ja meren ylle rakennettu kiitoratakansi kaksinkertaisti pituuden. Silti laskeuduttaessa jarrutus on voimakas ja nousu tehdään kovalla kiihdytyksellä ja jyrkällä ylösvedolla.

Lentokenttäterminaali on hyvin siisti ja marraskuussa se oli kauniisti koristeltu jouluisiin tunnelmiin. Madeiralla joulua vietetään antaumuksella ja jo aikaisin syksyllä kauppojen ikkunoihin ilmestyvät ensimmäiset joulukoristeet.

Funchalin kaduilla tuoksuivat avotulella paahdetut kastanjat ja katujen koristelu jouluvaloilla oli alkanut. Kastanjafestivaaleja vietetään marraskuun alussa, jolloin pääsee maistamaan kastanjasta valmistettuja erikoisuuksia, likööriä sekä herkullista kakkua. Paahdettuja kastanjoita voi ostaa kadun varrella sijaitsevista myyntikärryistä ja näitä tuoksuvia herkkuja  suosittelen maistamaan vastapaahdettuina!

Lukuisat jouluvalot sytytetään joulukuun 8. päivä ja ne valaisevat kaupunkia tammikuun puoliväliin saakka. Uutta vuotta Madeiralla vietetään näyttävästi.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Myös Kauppahallissa pääsee makujen ja tuoksujen maailmaan lukuisten kukka- ja hedelmäkauppojen tarjonnan äärellä. Kauppahalli on kaksikerroksinen ja hintataso vaihtelee paljon; mitä kauempana pääsisäänkäynnistä liike sijaitsee, sitä edullisempi se yleensä on. Hedelmäkauppiaat tarjoavat auliisti maistiaisia, välillä jopa rasittavan päällekäyvästi. Hedelmiä kannattaa silti maistella, sillä ne ovat ihanan makeita ja mehukkaita saatuaan kypsyä rauhassa ja kaupoista löytyy erikoisuuksia, joita ei kotimaasta ole saatavilla. Kannattaa kuitenkin rauhassa kierrellä ja vertailla hintoja ennen ostopäätöstä.

Kolibrikukasta on iloa pitkään. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kolibrikukasta on iloa pitkään. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kukat ovat vakiotuliainen Madeiralta ja niitä voi ostaa joko kauppahallista tai kaupungin monista kukkakaupoista. Useimmat liikkeet toimittavat kukat hotellille sovittuna päivänä huolellisesti pakattuina lentomatkaa varten. Suosittelen kotiintuomisiksi ainakin kolibrikukkaa, joka säilyy pitkään leikkokukkana ja lisäksi niitä voi ostaa taimina, jotka olemme saaneet hyvin menestymään huonekasvina. Toinen kestävä leikkokukka on suurikukkainen Protea, jonka voi myös kuivata.

Kuningasprotea on näyttävä tuliainen Madeiralta. kuva Wikipedia.fi

Kuningasprotea on näyttävä tuliainen Madeiralta. kuva Wikipedia.fi

Kauppahallin alakerrassa on tarjolla lisää elämyksiä kalatiskien äärellä, joiden antimet ovat runsaimmillaan aamupäivällä. Tiskeiltä löytyy mitä hurjemman näköisiä kaloja, kuten saaren erikoisuutta espadaa eli mustahuotrakalaa. Espada on syvänmeren kala, joka elelee 200-1700 metrin syvyydessä ja sitä kalastetaan Madeiran lisäksi vain Filippiinien rannikolla. Tällä terävähampaisella miekkamaisella kalalla on suuret silmät ja mittaa parhaimmillaan 110 cm. Espadan liha on vaaleaa ja usein se tarjoillaan yksinkertaisesti vain grillattuna ja suolattuna.

Espadaa Madeiran kauppahallissa. kuva wikipedia.fi

Espadaa Madeiran kauppahallissa. kuva wikipedia.fi

Herkullisimmillaan espada on paahdetun banaanin kanssa (Espada com banana tai Scabbard Fish a Madeira) ja pelkästään sen ruokalajin takia voisin matkustaa Madeiralle uudelleen! Maistoimme espadaa myös katkarapujen kanssa, mikä ei ollut hassumpaa sekään. Madeiralla kala on muutoinkin herkullista, esimerkiksi miekkakala ja  tonnikala ovat erinomaisia. Punaisen lihan ystävät herkuttelevat espetada-vartailla, meillä tämä jakoi mielipiteet: mieheni tykkäsi, minä en.

Eikä Madeiraa ilman Madeira-viiniä, jota on saatavilla eri laatuisina aina kuivasta makeaan. Makeuteen vaikuttavat rypälelaatu ja se, miten pitkään viini on käynyt. Käyminen keskeytetään lisäämällä viiniin brandya ja viini on sitä makeampaa mitä aikaisemmin käyminen on keskeytetty. Parhaita viinejä on kypsytetty tammitynnyreissä vuosia, jopa vuosikymmeniä, ja se näkyy myös hinnassa.

Kaupoissa pääsee maistelemaan eri laatuja ja myyjät auttavat mielellään löytämään mieleisen makeus- ja kypsyysasteen. Syntymävuotemme Madeira oli sen verran hintavaa, että satsasimme sen sijaan hyvälaatuiseen 10 vuotiaaseen puolikuivaan ja kuivaan Madeira-viiniin. Makeusasteet tunnetaan seuraavilla nimillä: makea=malvasia/malvazia/malmsey, puolimakea=boal/bual, puolikuiva=verdelho ja kuiva =sercial.

Palkittu 10 vuotias Madeira Barbeito Verdelho on hyvä tuliainen. photo http://www.madeira-shopping.com/

Palkittu 10 vuotias Madeira Barbeito Verdelho photo http://www.madeira-shopping.com/

Kaiken herkuttelun vastapainoksi Madeiralla on hyvä tilaisuus lähteä sulattelemaan kaloreita levadavaellukselle kastelukanavia pitkin ja Unescon maailmaperintökohdetta Laurisilva laakeripuumetsää ihastelemaan. Tältä Unescon videolta pääset kurkistamaan maailmanperintökohteeseen.

Omalla kohdalla tämä vaellus jäi jalkaongelmien vuoksi väliin ja suuntasimme kevyemmille reiteille katselemaan vanhaa kaupunkia ja puistoja.

Jardim Botânico da Madeira

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vanhan kaupungin kujilla aika kului joutuisaan katsellen rakennusten yksityiskohtia ja katutaidetta, erityisesti kannattaa suunnata Rua de Santa Maria-kadulle katsomaan värikkäitä ovia, joilla on jokaisella oma tarinansa.

Kaupungin yläpuolella sijaitsee kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico da Madeira, jonne matkasimme köysiradalla. Jos köysiratakyyti hirvittää voi matkan taittaa myös kaupunkibussilla tai taksilla.

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeira on perustettu vuonna 1960 ja siellä on 2500 kasvilajia sekä pieni lintupuisto riikinkukkoineen. Puistoa kierrellessä vierähtää helposti muutama tunti ja sieltä aukeaa upeat näkymät merelle ja kaupunkiin. Hyvinhoidetussa puistossa on niin muotopuutarhaa kuin kaktuspuistojakin ja sen eksoottisia kasveja kannattaa Funchalin matkalla käydä tutkimassa.

Kasvitieteellisestä puutarhasta voi jatkaa matkaa sympaattiseen Monten pikkukylään, jossa pääsee laskettelemaan reellä jyrkkiä katuja, mutta jätimme tämä kyydin väliin suolaisen hinnan vuoksi ja jatkoimme matkaa taksilla kohti keskustaa.

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeira. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeiran puistossa käyskentelee riikinkukkoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Jardim Botânico da Madeiran puistossa käyskentelee riikinkukkoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Reilun 110 000 asukkaan Funchalissa on kauppahallin lisäksi useampia ostoskeskuksia ja pikkuliikkeitä. Kotiinviemisiksi löytyy madeira-viinin, kukkien ja herkkujen lisäksi laadukkaita käsitöitä kuten villatuotteita, käsintehtyjä messinkiesineitä ja taidokkaasti kirjailtuja kodintekstiilejä sekä lastenvaatteita. Ostoskeskuksista tein mm. kenkä- ja laukkulöytöjä.

Vastapainoksi retkeilylle ja shoppailulle on tarjolla merivesiuimaloita tai laavarantoja, joissa voi pulahtaa Atlantin viileisiin aaltoihin. Hiekkarantoja Madeiralta ei löydy ja niitä kaipaavan kannattaa suunnata 40 km:n laivamatkan päässä sijaitsevalle Porto Santon saarelle. Useimmissa hotelleissa on uima-altaat ja mekin vietimme leppoisia hetkiä altaan äärellä palmujen ja banaanipuiden katveessa.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Funchalin lomalta palasimme virkistyneinä; matkamuistoissa uusia makuja, kukkien tuoksua, meren kohinaa, vehreiden maisemien silmäniloa, auringonlämpöä ja päiväunia banaanipuun katveessa.

Mutta missä se banaanipuu sijaitsi, jonka alla nukuimme parhaat päiväunet ikinä? Siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa (klik) ja tästä (klik) voit lukea retkivinkin Madeiran sydämeen.

Tykkäämällä Facebook sivusta sekä seuraamalla blogit.fi ja blogipolku.fi sivuilla, pysyt jatkossakin mukana matkassa!

 

 

 

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply Jenna / Journey Diary 20/09/2015 at 12:05

  Enpä ole ikinä käynyt Madeiralla, kiinnostaisi kyllä! Kaunista luontoa. Juuri sopiva kohde, jonne ottaa äkkilähtö lämpimään.

  • Reply Elämää ja Matkoja 20/09/2015 at 14:22

   Madeiran luonto on todella kaunis, Funchal mukava kaupunki ja pisteenä i:n päälle vielä paikalliset herkut!
   Sinne kannattaa kyllä suunnata ja lentoaikakin on sopivan pituinen viikon matkaa ajatellen. Ei kun sopivia lähtöjä tutkimaan! 🙂

 • Reply WWW.OTTOIZAKAYA.COM / OTTO 20/09/2015 at 09:52

  Onpa kivan näköistä! Tuolla on kunnon aurinkolomailun tunnelmaa parhaimillaan. En ole vielä toistaiseksi käynyt, mutta jos maisemat on nuo niin en pistäisi yhtään pahitteeksi käydä pistäytymässä! 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 20/09/2015 at 14:18

   Kiitos Otto! Madeiran maisemissa lomailee mielellään, ei muuta kuin visiitille vaan sopivan tilaisuuden tullen! 🙂

 • Reply Liza in London 20/09/2015 at 04:28

  Tamahan osui sopivasti – varattiin juuri poikaystavani kanssa matka Funchaliin! Olen haaveillut paasevani takaisin Madeiralle siitä saakka kun kavin saarella alakouluikaisena: herkulliset hedelmat, jannittavat levadat ja kauniit maisemat hurmasivat pikku-Lizan – toivottavasti tykkaan paikasta yhta paljon myos taalla kertaa! 🙂 Kiitos kivasta postauksesta, piti lukea saman tien myos Nunnien laaksosta.

  • Reply Elämää ja Matkoja 20/09/2015 at 14:17

   Kiitos Liza, sattuipa sopivasti tämä postaus Teidän tulevaa matkaa ajatellen! 🙂
   Madeira jäi meillekin matkamuistoihin todella mukavana paikkana, toivottavasti tykkäät saaresta vähintään yhtä paljon kuin lapsuudessa!
   Mukavaa matkan odotusta Teille!

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 19/09/2015 at 09:37

  Madeira in minulle ihan tuntematon kohde, mutta olen kuullut paljon lupaavaa juuri luontoloma (ja ruokamatka!) kohteena. Jardim Botânico da Madeira näyttää kauniilta <3

  • Reply Elämää ja Matkoja 19/09/2015 at 15:46

   Kiitos Erja! Madeira on kaunis saari, jota suosittelen lämpimästi, jos luontoloma herkkujen kera kiinnostaa!

 • Reply Kohteena maailma 19/09/2015 at 00:51

  Madeira on ollut pitkään mielenkiinnon kohteena juuri monipuoisuutensa vuoksi eli aion mennä sinne ennen eläkeikää 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 19/09/2015 at 15:48

   Kiitos Rami! Kannattaa ilman muuta käydä katsastamassa tämä saari! Ja jos ei ennen eläkeikää, niin viimeistään silloin pidemmän kaavan mukaan! 🙂

 • Reply Heidi 18/09/2015 at 14:51

  Madeira on ollut silloin tällöin mielessä – ja hyvä vaan, jos siellä on enemmän eläkeläisiä kuin bilettäjiä ?. Pitkä vkonloppu keväällä vaeltamaan näihin kauniisiin maisemiin voisi olla ihana, jos vaan löytyisi sopivat, edulliset lennot.

  • Reply Elämää ja Matkoja 18/09/2015 at 16:01

   Ankara biletys, neonvalot ja musiikin jytke ei tässä kohteessä yöunia häiritse – hyvä niin! 🙂
   Lomalennolla pääsee nopeiten ja useimmiten edullisimmin Madeiran maisemiin ja keväällä luonto on parhaimmillaan!
   Suosittelen lämpimästi matkaa Madeiralle, toivottavasti löydät sopivat lennot ja pääsette keväiselle vaellukselle!

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla 17/09/2015 at 16:34

  Olipas tässä paljon tietoa ja vinkkejä Madeiralle! Kohde on kiinnostanut minua jo pitkään, lähinnä luonnon ja vaellusmahdollisuuksien takia. Nyt toit kuvaan vielä juoman ja ruuan, ja kiinnostukseni kohosi entisestään. Enköhän sinne vielä jossain vaiheessa päädy. Niin ja vanhempaan väkeen suuntaunut profiili ei ollenkaan haittaa, onpahan sitten yleensä rauhallisempaa 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 17/09/2015 at 18:49

   Kiitos Mirje, kiva jos löysit lisää kipinää Madeiran matkan pohdintoihin!
   Se on oikea hyvän olon & filliksen matkakohde, jossa on monta hyvää asiaa samassa paketissa; niin ruuan, luonnon kuin aktiviteettien osalta. Funchalissa on sopivasti kaupunkielämää ja halutessaan pääsee vilkkaampaan menoon mukaan.
   Suosittelen lämpimästi Madeiraa ja Funchalia!

 • Reply Terhi / Muru Mou 15/09/2015 at 21:16

  Upeita kuvia! Madeira on kiinnostanut jo jonkin aikaa, eikä vähiten siksi että kaveri, joka asui siellä yhden talven kehui sitä niin kovin. Viime talvena meinattiinkin mennä sinne, mutta lämpötilat eivät olleet riittävän korkeat 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 16/09/2015 at 10:27

   Kiitos Terhi! Meilläkin lähtöä jarrutteli ajatukset jatkuvasta sateesta ja pilvisyydestä, jotka eivät kaltaistani aurinkoihmistä houkuttele. 🙂
   Marraskuinen viikko meni kuitenkin ihan kelpo lämpötiloissa Suomen suveen tottuneena, päivällä hieman reilut parisenkymmentä ja illalla n. 17 ’C eikä sadetta kuin jokunen pikainen kuuro. Itse asiassa olemme palelleet enemmän syyskuussa Algarvessa ja helmikuun alussa Bahia Felizissä!
   Saari on niin upea, että sinne kannattaa suunnata – vaikka sitten lämpöisemmän kauden aikaan! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 15/09/2015 at 13:19

  Madeira on kyllä monipuolinen, ehkä ainoa ryhmä, jolle se ei ole paras vaihtoehto on todelliset auringonpalvojat, jotka niistä hiekkarannoista pitävät.
  Me kävelimme hiukan levadojakin, vaikkemme niihin nyt ihan erityisesti hurahtaneet, ovat paikoitellen vähän kapeita – tavalliset suomalaiset lenkkipolut ovat mukavampia liikkua!
  Tuolla puutarhassa kävimme mekin ja vaikka kaapelivaunu sinne oli vähän ylihintainen ja turistinen, niin itse puutarha oli kiva!
  Tässä meidän (keväisiä) kokemuksiamme Madeiralta, jos joku vaikka haluaa verrata tai katsoa hiukan toisesta näkökulmasta samaa saarta.

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/09/2015 at 17:43

   Totta, auringonpalvojalle kohde ei ole se ihanteellisin, muutoin kaikenikäiseille löytyy monenlaista puuhaa.
   Vanhempani ovat käyneet useammalla levada-vaelluksella ja ovat pitäneet paljon kulkemistaan reiteistä ja niiden maisemista. Osa reiteistä on ollut kevyempiä ja osa hyvinkin vaativia.
   Kaapelihissin kanssa meillä oli onnea, tuolloin ei ollut ruuhkia ja se oli nopea tapa matkata ylös puutarhaan.
   Kiitos linkistä postaukseesi, käynpä lukemassa sen!

 • Reply Anna Koskela 15/09/2015 at 06:29

  Voi, ollaan pitkään etsitty valmista lomalentoa Oulusta/Helsingistä Madeiralle. ( Siis tietty halpaa äkkilähtöä, täydellä hintaa kyllä pääsee : ) Juuri viime viikolla äkkäsin sitten Hesasta halvan lähdön lokakuun alkuun, mutta kun olin varaamassa, kone ilmoitti, että sorry, meni jo…. Ärsyttävää.

  Tietenkin tuonne pääsisi reittilennollakin, mutta kun nuo äkkilähdöt on tällaisiin paikkoihin kaikista kustannustehokkaimpia. Kyllä mä vielä joku kerta sellaisen nappaan!

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/09/2015 at 09:42

   No voihan kökkö, nuo ’meni jo’ -tilanteet saa repimään hiuksia päästä!
   Meidänkin Madeiran matkapäätös tuli nopealla aikataululla, lähtöön oli vain vähän reilu kuukausi.

   Lomalennot ovat tosiaan hinnaltaan järkevin tapa matkata sinne ja matka-aikakin on nopeampi kuin reittilennolla.

   Ei kun uutta matoa koukkuun, toivottavasti se sopiva lento tälle upealle saarelle löytyy Teillekin!

 • Reply Mira 15/09/2015 at 03:10

  Kiva postaus!
  Madeiran reissulla suosittelen kyllä poistumaan myös Funchalin ulkopuolelle. Pikkukylissä voi nähdä paremmin Madeiran ”sielua”, vanhaa viljelykulttuuria ja ah, niin suloisia ja ystävällisiä (vanhoja) ihmisiä. Uskaltaudu liikkumaan jalkaisin!

  Ja ilta-/yöelämää kaipaaville menoa löytyy perjantaisin ja lauantaisin Rua de Santa Marian (ravintolakatu) varrelta.

  • Reply Elämää ja Matkoja 15/09/2015 at 09:49

   Kiitos Mira! Funchalin ulkopuolelle kannattaa ilman muuta suunnata, sieltä ne upeimmat maisemat ja aitous löytyvät!
   Meillä kiertely jäi tällä reissulla aivan liian vähälle ollessani jalkapuolena, seuraavaa matkaa kunnon kierroksineen olemme suunnitelleet jo jonkin aikaa.

   Kiitos myös ilta-/yöelämävinkistä, se on hyvä tieto menoa kaipaaville!
   Meidän iltaelämä oli lähinnä fiilistelyä ja herkuttelua – ikä kesyttää jopa entisen party animalin! 🙂

 • Reply Laura 14/09/2015 at 13:11

  Jotenkin sitä itsekin on mieltänyt Madeiran täysin pakettimatkailijan rantakohteeksi, vaikka sen luonnosta kyllä olen kuullutkin aiemmin, mutta jotenkin vain sivuttanut sen puolen täysin. Olipas siksi kiva lukea tällainen postaus, joka näyttää saaren monipuolisuutta hieman itselle uudesta kuvakulmasta, voisin jopa ajatella itsekin tuonne matkaavani. 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 17:26

   Mukava kuulla, että Madeira näyttäytyi uudessa valossa tämän postauksen myötä!
   Tekemistä siellä löytyy kaikenikäisille, auringonpalvojalle se ei tosin ole ihanteellisin kohde hiekkarantojen puuttumisen ja ajoittaisten sadekuurojen vuoksi. Maisemien, luonnon, aktiviteettien ja makujen perässä sinne kannattaa ilman muuta suunnata!

 • Reply Reason for a Season 14/09/2015 at 12:47

  Nättiä! Tämän paikan maine on kyllä vähän onnistuttu Suomessa pilaamaan sellaiseksi tylsäksi eläkeläiskohteeksi, mutta lähtisin kyllä mielelläni milloin vain noihin maisemiin =).

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 17:21

   Kanarian kaltaista menoa sieltä ei löydy, mutta Funchalin kaupunki on eloisa aito kaupunki.
   Luonto ja maisemat ovat saarella upeat ja ilman muuta kannattaa lähteä käymään, jos tykästyit niihin!

 • Reply AnnKat 14/09/2015 at 08:18

  Matkustin pari vuotta sitten kaverin kanssa Madeiralle ja aika nopeasti saatiin huomata, että parikymppisinä oltiin väistämättä nuorimmat lomailijat. Tämä sitten tietenkin heijastui kaikkeen myös sillä, ettei kaupungissa tapahtunut mitään keskiyön jälkeen. Tosin se ei meitä niinkään haitannut.
  Tuo Madeiran kukkaloisto ja luonto muutenkin on jotain aivan käsittämättömän kaunista. Niiden takia sinne voisin uudelleenkin matkata. 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 09:27

   Iltaelämää ei tosiaan samalla lailla löydy kuin useimmista turistikohteista, mikä ei meitäkään liiemmin haitannut.
   Madeira on kyllä tavattoman kaunis saari, jonne mielellään palaisi uudelleen!

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net 14/09/2015 at 01:12

  Madeiraa on monasti kehuttu kohteeksi, etkä sinäkään nyt varsinaisesti onnistu sitä kumoamaan. 🙂 Hyvä ruoka ja juoma, sekä kauniit maisemat kiinnostavat aina.

  Lisäksi Madeiran golfkenttiä on kehuttu näkymiltään huiman kauniiksi, ja huvittaisikin päästä niitä vähän kokeilemaan.

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 09:21

   Madeira täytti odotukset ja oikeastaan ylittikin ne!
   Golfkenttiä tosiaan kehutaan maisemiltaan upeiksi ja korkeuserojen vuoksi myös vaativiksi. Kenttiä on kaksi: 18 reikäiselle Palheiron kentälle on matkaa Funchalista 10 km ja 27 reikäiselle 800 metrin korkeudessa sijaitsevalle Santo da Serran kentälle 25 km. Santo da Serran kentällä pelataan European Tourin osakilpailuja ja erityisesti sen maisemia kehutaan ainutlaatuiseksi.
   Kaupunki- & golfloma siellä ei olisi hassumpi yhdistelmä!

 • Reply sarrrri 13/09/2015 at 22:55

  No ei ole kyllä koskaan tullut mieleen roudata kasveja maailmalta kotiin, mutta ehkä se johtuu siitä että olen tosi huono pitämään mitään hengissä… Ruoka ja viini ovat varmempia tuliaisia, ei vaadi mitään osaamista että saa syötyä ja juotua! ;D

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 09:09

   Itsekään en kovin usein kasveja matkoilta tuo (jos tuontisäädösten takia), mutta Madeiralta ei malttanut ilman niitä lähteä.
   Ruoka ja viini on aina varma tuliaisvalinta! 😀

 • Reply Annika | Travelloverblogi 13/09/2015 at 19:54

  Minullakin ollut pitkään Madeirasta käsitys nimeomaan eläkeläisparatiisina, jossa puutarhanhoitoa harrastavat rouvat voivat ihailla kukkien loistoa. 🙂 Mutta ulkoilumahdollisuudet ja kauppahallit herkkuinen eivät todella ole mitään mummoa. Sen verran tukevasti taidan olla jo keski-ikäinen (apua!), että mikä jottei Madeirallekin joskus. Niin paljon on maailmassa vielä nähtävää!

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 09:02

   Totta, se on yleensä ensimmäinen mielikuva, joka tulee saaresta mieleen! Matkaajien ikäskaala oli kuitenkin vauvasta vaariin, myös paljon meitä myöhäisnuoria (en suostu kutsumaan itseäni keski-ikäiseksi vielä pitkään aikaan, vaikka mittarissa 42!) 🙂
   Luonnon ja herkkujen takia kannattaa vielä joskus suunnata Madeiralle!

 • Reply Henna /suurin onni 13/09/2015 at 19:07

  Huh, hurjan näköinen kala! Madeiralla en ole koskaan käynyt, mutta vuosi vuodelta se kiinnostaa yhä enemmän, ei vähiten niiden ilmeisen hyvien vaellusreittien vuoksi. Muutenkin mukavanoloinen lomakohde tämän postauksen perusteella, puuhaa ja nähtävää taitaa riittää!

  • Reply Elämää ja Matkoja 14/09/2015 at 08:44

   Kalatiskien antimet sai yhdet jos toisetkin kauhistuksen väristykset menemään – hurjan näköisiä otuksia, mutta niiiin herkullisia!
   Vaelluksesta kiinnostuneille löytyy vaativuudeltaan monentasoisia reittejä ja maisemat reiteillä ovat upean vehreät!

 • Reply Ansku BCN 13/09/2015 at 17:38

  Upeita puutarhoja ja maisemia! Kyllä mä tännekin mielelläni menisin 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/09/2015 at 17:53

   Maisemat Madeiralla on kyllä upeat ja ilmasto miellyttävä läpi vuoden, tykkäsimme!

 • Reply Maarit Johanna 13/09/2015 at 16:59

  Kasvitieteelliset puutarhat ovat aina must-see kohteita reissuissa! Tykkään myös kaapelihisseistä vaikka niissä tulee aina huono olo.
  Mulla haluttaisi Madeiralle, eikä yhtään haittaa vaikka se olisi täynnä eläkeläisiä. Teneriffalla oltiin hotellimme nuorimmat ja olipahan ainakin rauhallista 😀

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/09/2015 at 17:48

   Funchalin kaapelihissi oli yllättävän vakaa ja näkymät sai unohtamaan korkeanpaikakammon – paitsi, jos vilkaisi alas rotkoon 🙂
   Madeiralle kannattaa ilman muuta suunnata, jos kasvit ja luonto kiinnostaa!
   Funchal on yliopistokaupunki, joten nuorempaakin väkeä löytyy, mutta iltaelämä on rauhallista verrattuna esim. Teneriffaan.
   Tykkäsimme todella paljon!

 • Reply Stacy Siivonen 13/09/2015 at 15:39

  Mielenkiintoinen postaus! Madeira on minulle tuttu muutamasta endeemisestä lintulajista. Saari onkin otollinen sekä Madeiran omien erikoisuuksien etsimiseen kuin merilintujen tuijotteluunkin.

  • Reply Elämää ja Matkoja 13/09/2015 at 16:22

   Kiitos Stacy! Madeira on aivan loistopaikka myös luontoloman viettoon ja saaren sijainnin & ekosysteemin ansiosta lintubongarille löytyy paljon uutta katseltavaa maalinnuista vesilintuihin!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.