Suomen suurin matkablogiyhteisö
Perhematkat Ruotsi

Mitä muuta Pepin lisäksi? – Kneippbyn, Gotlanti

01/08/2015

Oli aika jatkaa Kneippbyn Sommarlandin kiertelyä nähtyämme televisiosarjasta tutun Huvikumpu-talon ja mainion Peppi-näytelmän, joista kerroin edellisessä postauksessa (tästä klik).

Saavuttuamme alueelle arvelin, että tämä on tunnissa parissa koluttu, mutta saimme lopulta aikaa menemään neljä tuntia pelkästään Sommarlandissa, Vattenlandiin ehdimme vain kurkistaa ennen kuin oli aika palata laivaan.

Aktiviteetit Sommarlandissa

Sommarlandissa on Pepin ja Huvikummun lisäksi useita eri ikäisille soveltuvia aktiviteetteja ja laitteisiin pääsee sisäänpääsylipun hinnalla. Lisämaksullisia olivat lähinnä pelit ja arvonnat ja aktiviteetteja on kaikenkaikkiaan 35.

Pepin kotitalo Huvikumpu, Villa Villekulla. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pepin kotitalo Huvikumpu, Villa Villekulla. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Huvikummun viereisessä aitauksessa oli gotlanninlampaita, jotka tulivat mielellään kutsuttaessa siliteltäviksi.

Gotlanninlampaita Sommarlandissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Gotlanninlampaita Sommarlandissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Toisella puolen Huvikumpua on pysäköitynä poliisien Kling & Klangin auto, jolla jahdattiin vuoroin Peppiä, vuoroin roistoja.

Tällä autolla poliisit Klong ja Klang jahtasivat vuoroin Peppiä, vuoroin roistoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Sommarlandissa myös lapset pääsevät ajamaan. Ensimmäisenä testattiin sähköautot, joilla kurvaillaan kaupunkimaisessa ympäristössä katuineen ja minitaloineen. Vauhti näillä autoilla ei ole kova, joten ne sopivat myös pienillekin lapsille. Ajoaikaa oli (muistaakseni) 3 minuuttia / kierros.

Ajoharjoittelua Beetlellä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Ajoharjoittelua Beetlellä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Seuraavana oli vuorossa törmäilyautot, jotka nousivat jälleen suosikiksi, kuten Powerparkin avajaisissakin. Näihinkään ei tarvitse erillistä laitelippua, joten ajokierroksia tulikin sitten reippaasti. Törmäilyautoradalla kuljettajan pituussuositus on 130 cm, jolloin jalat yltävät polkimille. Kiitokset törmäilyautoradan henkilökunnan ystävälliselle nuorelle miehelle, joka oli mukavasti avustamassa ja opastamassa lapsia!

Törmäilyautoilla mentiin monen monia ajokierroksia! Photo copyright Elämää ja Matkoja

Törmäilyautoilla mentiin monen monia ajokierroksia! Photo copyright Elämää ja Matkoja

Törmäilyautojen vieressä on pienemmillekin sopiva vuoristorata, jossa kurvaillaan vauhdikkaan toukan kyydissä, mutta ei kuitenkaan hurjissa korkeuksissa.

Vauhdikas toukka kurvailee vuoristoradalla. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vauhdikas toukka kurvailee vuoristoradalla. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Ajamisen iloa löytyy myös karting-radalta rannan tuntumassa.

Vauhdin hurmaa karting-radalla Kneippbyssä. Photo kneippbyn.se

Lisäksi vauhtia löytyy lentävän veneen kyydissä. Vene vinssataan ’kiskoilla’ radan yläosaan, vapautetaan ja sitten lennetään useita metrejä laskeutuen lopulta veteen. Painoraja tälle lennolle on 90 kg, jolloin vene ei laskeuduttaessa hörppää vettä.

Onnistunut laskeutuminen lentävällä veneellä suoritettu. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tukka hulmuten lentävällä veneellä, kuvaajakaan ei ehtinyt mukaan 🙂 . Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Toinen onnistunut laskeutuminen aikuiselta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vesille pääsee myös rauhallisemmissa merkeissä soutu- ja polkuveneillä sekä kanooteilla.

Kneippbyn

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kneippbyn

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kiipeilystä innostuneille löytyy oma ratansa, joka osoittautui osin haasteelliseksi. Tällä radalla lapselle kiinnitetään turvavaljaat putoamisen varalta.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Sommarlandissa pääsee myös huuhtomaan kultaa ja hiekasta voi löytyä Sommarlandin omia kultakolikoita.

Kullanhuuhdontaa Sommarlandissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kullanhuuhdontaa Sommarlandissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Lisäksi löytyy mm. minigolfia, pomppulinnoja, juna-ajelua, leikkikenttä, herra Tossavaisen lapsille sopiva vapaapudotus sekä tottakai karuselli.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Ruokailu

Ruokaravintoloita on useampia eri puolilla Kneippby-resortia. Sommarlandin alueella ovat Solsidan, Boston Diner sekä Cafe Borgen.

Näistä ravintola Solsidanin suuri terassi merinäköalalla oli houkuttelevin. Menusta löytyi mm. salatteja, rapuja, kalaa ja pihvejä. Lapsille on tarjolla oma buffe perinteisine lihapullineen ja pannukakkuineen sekä leikkipaikka. Vierailupäivänämme ravintola oli avoinna lounasaikaan, mihin emme valitettavasti ehtineet ja illaksi se avasi ovensa klo 17, joka oli meille vuorostaan liian myöhään – harmi, sillä tämä olisi ollut mieleinen vaihtoehto.

Cafe Borgen tarjoaa makeannälkään vohveleita ja jäätelöä sekä pikkupurtavaksi kahvia ja voileipiä.

Vaihtoehdoksi alueella jäi siis Boston Diner, jossa on tarjolla hampurilaisaterioita; ei meidän perheen tyttöjen suosikkeja, mutta jotain oli syötävä. Asiakkaita meitä oli luukulla vain muutamia, mutta aikaa aterian valmistukseen saatiin kiitettävästi kulumaan, tätä moittivat toisetkin suomalaisperheet. Hampurilaispihvit tulivat pakastimesta suoraan grilliin ja lopputuloksena vetinen, löysärakenteinen ja rasvainen pihvi. Muutoin ateria menetteli, nälkä kun oli. Hintaa kolmelle aterialle (juustohampurilainen+ranskikset+juoma) sekä yhdelle pienelle extrajuomalle tuli 225 SEK (24,27 €). Tässä ruokapaikassa moitin hitauden lisäksi myös ulkotiloissa olevan juoma-automaatti + ketsuppipöydän epäsiisteyttä ja sitä, että siinä hyppivät myös linnut. Kiirettä ei ollut niin, etteikö pöytää olisi ehtinyt pitää siistinä.

Sommarlandin ja Vattenlandin ’välimaastossa’ on lisäksi ravintola Piraten kök & bar, jossa on tacobuffe, salaatteja, pizzaa ja patonkeja. Vattenlandin alueella on Piratenkök, jonka grillissä paistuvat makkarat, hampurilaiset ja kebab.

Lisäksi Sommarlandin alueella oli pieniä kioskeja, joissa myytiin karkkia, hattaraa, limua ja popcorneja.

Ostokset

Sommarlandissa on myymälä, josta löytyy runsaasti Peppi-aiheisia leluja ja vaatteita. Esimerkiksi tyttöjen pitkähihainen Peppi t-paita maksoi 199 SEK (n. 21 €), poikien meriaiheinen pikee-paita 299 SEK (n. 31,60 €), korkkipyssyt 69 SEK (n. 7,30 €) ja iso Pikku-Ukko pehmohevonen 229 SEK (n. 24,20 €).

Peppi fanin toivekauppa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Peppi fanin toivekauppa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Käytännön tietoa Sommarlandista

Alue on kompaktin kokoinen ja sen jaksaa hyvin kiertää taaperoikäistenkin kanssa. Tekemistä löytyy koko perheelle ja päivän-pari saa varmastikin kulumaan joutuisaan. Sijainti meren äärellä on hyvä ja Visbyhyn on matkaa vain nelisen kilometriä.

Kneippbyn nettisivuilla varoitellaan mahdollisista jonoista, mutta ainakaan käyntipäivänämme maanantaina 20.7.2015 iltapäivällä/alkuillasta ei tarvinnut liiemmin jonottaa. Aluekartan saa saavuttaessa Sommarlandin lippuluukulta ja koko alueen kartan vastaanotosta, joka sijaitsee Vattenlandin ja Sommarlandin välissä.

Sommarlandissa on vuokrattavissa vetokärryjä perheen pienimpien tai kantamusten kuljetukseen.

WC-tiloja on useampia, ensimmäiset heti sisäänkäynnissä olevassa rakennuksessa. Tässä rakennuksessa on myös inva wc, jossa on lisäksi vauvan hoitopöytä.

Koirat ovat tervetulleita alueelle, mikä oli Suomen kielteiseen koirakulttuuriin tottuneelle positiivinen yllätys. Koirien tulee olla hihnaan kytkettynä.

Pysäköinti sijaitsee Sommarlandin sisäänkäynnin edustalla, josta lähtee myös Kneippbybussen Visbyhyn. Bussipysäkki on merkitty keltaisella kyltillä ja siitä löytyy aikataulutiedot.

Kneippby resortin aluekartan saa Sommarlandin ja Vattenlandin välissä sijaitsevasta vastaanotosta (reception)

Kneippby resortin aluekartan saa Sommarlandin ja Vattenlandin välissä sijaitsevasta vastaanotosta (reception)

Majoitus

Useamman päivän visiitille löytyy useaa eri tyyppistä majoitustarjontaa: hotelleja, mökkejä, bed&breakfast majoitusta sekä viiden tähden camping. Tästä linkistä pääset katsomaan tarjontaa sekä tekemään varauksen.

Menisinkö uudelleen?

Perinteinen kysymys kertoo rehellisen mielipiteen paikasta. Tässä(kin) tapauksessa vastaus on kyllä, sillä olisimme voineet viipyä alueella pidempäänkin. Sommarlandin ehdimme hyvin kiertelemään neljässä tunnissa, mutta Vattenlandille ei liiemmin jäänyt aikaa. Kauniilla säällä Vattenlandissa menisi useampikin tunti vedessä peuhaten.

Uskon, että tulemme vielä matkaamaan Gotlantiin ja kiertelemään saarella enemmän. Haluamme vielä nähdä saaren luontoa sekä kehutut rannat. Saaren pohjoisosan luonto on kalliomaisemia ja kivimuodostelmia (raukkeja) ja eteläosassa on vehmaampaa, Fårö saaren pohjoisosassa kiinnostaa erityisesti. Tähän tulevaan matkaan yhdistämme todennäköisesti myös Kneippbyn yhden yön pysähdyksen taktiikalla.

Nyt oli kuitenkin aika jättää hyvästit Kneippbylle ja Gotlannille ja suunnata Tallinkin Baltic Queenin kyytiin. Ajatuksia laivasta ja risteilystä seuraavassa postauksessa ensi viikolla!

Hyvää viikonloppua, Trevlig helg!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.