Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruotsi

Visby – Ruusujen kaupunki

25/07/2015
Facebookpinterestinstagram

Terveiset ruusujen kaupungista Visbystä, jonne matkasimme Helsingistä TallinkSiljan Baltic Queenilla. Risteily lähti sunnuntaina Länsisatamasta klo 16 ja perille Gotlantiin saavuimme maanantaina klo 11. Maissaoloaikaa meillä oli 10 tuntia, jonka aikana tutustuimme Visbyn vanhaan kaupunkiin sekä n. 5 kilometrin päässä sijaitsevaan Peppi Pitkätossun kesämaahan Kneippbyhyn. Tänään pääsette tutustumaan Visbyn vanhaan keskustaan ja risteilystä sekä Kneippbystä kerron enemmän omissa postauksissaan.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Visby on vanha kaupunki, jossa tiedetään olleen asutusta jo 4000 vuotta sitten. 1100-1300 luvuilla Visby oli Hansaliiton keskus ja tärkeässä asemassa saksalaisille niin ristiretkien kuin kaupankäynnin vuoksi. 1300-1600 luvuilla kaupunki oli osa Tanskaa, jonka jälkeen tämä siirtyi Ruotsille. Nykyään Visbyssä on asukkaita n. 23 000 ja Gotlannissa n. 57 000. Kaupunki on vuodesta 1995 lähtien kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin. Turistit ovat suunnanneet Gotlantiin jo 1900-luvun alusta lähtien, enkä tätä lainkaan ihmettele, sillä Visbyn vanhakaupunki Innerstaden on varsin viehättävä mukulakivikatuineen, ruusuineen ja puistoineen.

Näkymät uudempaan kaupunginosaan matkalla kohti vanhaa kaupunginosaa, Innerstadenia. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymät uudempaan kaupunginosaan matkalla kohti vanhaa kaupunginosaa, Innerstadenia. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Säänhaltijat olivat onneksi vierailupäivänä puolellamme. Aamupäivällä oli satanut Visbyssä reippaastikin, mutta saapuessamme sade oli lakannut ja sää muuttui aurinkoiseksi. Lämpötila oli parinkymmenen asteen tienoilla, eli aivan sopiva kaupungilla kiertelyyn.

Vanhaan keskustaan Innerstadeniin suunnataan satamaterminaalista vasemmalle ja opasteista voi suunnan vielä varmistaa. Innerstadeniin on matkaa satamasta reilut 0,5 kilometriä ja kävelymatkan varrella on mukava katsella sataman lukuisia veneitä sekä jalkakäytävän metallilaattoja, joihin on kirjoitettu lausahduksia mainiolla paikallisella murteella, joka tunnetaan nimityksillä gutniska, gotländska tai gutamål.

P7200145

Jalkakäytävän metallilaattojen gutniska-murteella kirjoitettuja lausahduksia oli mukava lukea ja arvailla merkitystä. Monet sanat ja sanamuodot muistuttivat oman kotiseutumme ruotsinkielisiä murresanoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Satamassa oli lukuisia veneitä, niin pieniä ja keskikokoisia... Photo copyright Elämää ja Matkoja

Satamassa oli lukuisia veneitä, niin pieniä ja keskikokoisia…
Photo copyright Elämää ja Matkoja

...kuin miljoonajahtejakin. Tämä jahti on rekisteröity Caymansaarille ja matkallaa se on bongattu Visbyn lisäksi myös Kattegatissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

…kuin miljoonajahtejakin. Tämä 54 metrinen Forever One jahti on rekisteröity Caymansaarille ja viimeaikoina se on bongattu Visbyn lisäksi myös Kattegatissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Skeppsbron varrella on pienvenesataman lisäksi myös kahviloita ja ravintoloita, kuten esim. ravintola Florence erikoisessa rakennuksessa.

Ravintola Skeppsbronin varrella. Photo copyright Elämää ja Matkoja.

Ravintola Florence. Photo copyright Elämää ja Matkoja.

Saman kadun alkupäästä löytyy myös erilaisempi majoituspaikka Visby Fängelse vandrarhem yli 150 vuotiaassa rakennuksessa, joka on suurimman osan olemassaoloajastaan toiminut vankilana. Nykyisessä hostellissa on säilytetty vankilamaisia oloja, tästä linkistä pääset tutustumaan majoitustarjontaan.

Visby Fängelse vandrarhem sijaitsee lähellä satamaa ja vanhaa kaupunkia . Photo copyright Elämää ja Matkoja

Visby Fängelse vandrarhem sijaitsee lähellä satamaa ja vanhaa kaupunkia . Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Vanhaa kaupunginosaa ympäröi 3,6 km pitkä kehämuuri, joka on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä. Muuri on korkeimmillaan 11 metriä ja sitä on korotettu useaan otteeseen. Vanhan kaupunginosan Innerstadenin kierros on helppo aloittaa Almedalenin puistosta, joka on kaupungin puistoista tunnetuin. Puistossa sijaitsee Olof Palmen muistomerkki.

Almedalenin puisto sijaitsee muurien ja rannan välissä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Almedalenin puisto sijaitsee muurien ja rannan välissä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Innerstadenin mukulakivikaduille on hyvä varautua mukavilla jalkineilla ja maksuttoman kartan suunnistamista varten voi pyytää satamaterminaalista. Pidimme vanhan kaupungin tunnelmallisista kaduista ja kujista, joiden varrella oli useaa eri tyylisuuntaa edustavia rakennuksia sekä kauniita puutarhoja ruusuineen ja ilmassa leijaili sahramipannukakun tuoksu.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Historiallisia rakennuksia on useita, kuten esimerkiksi Gamla apoteket (vanha apteekki) 1200-luvulta, joka on yksi Pohjolan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia rakennuksia. Rakennus toimi apteekkina n. 200 vuotta.

Gamla apoteket. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Gamla apoteket. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Toinen apteekki Apoteket Väduren on vuodelta 1896 ja se koostuu kahdesta rakennuksesta. Saman kadun varrella oli muutama oikein mukavan näköinen kahvila.

Apoteket Väduren. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Apoteket Väduren oikealla. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Apoteket Väduren. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Apoteket Väduren. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Burmeisterska husetin Strandgatanin ja Donnersgatanin kulmauksessa rakennutti saksalainen kauppias Hans Burmeister  1600-luvun puolivälissä. Talo on rakennettu vaakahirrestä ja käsitelty punamulta+tervaseoksella. Molemmissa kerroksissa on Johan Bartschin koristeellisia maalauksia ja yläkerroksen sali ja kamari ovat Ruotsin parhaiten säilyneitä barokkiajan porvarillisia tiloja. Talo oli Burmeisterin suvun omistuksessa vuoteen 1851, vuonna 1905 Visbyn kaupunki osti ja restauroi sen ja nykyään rakennuksen toinen kerros toimii museona kesäaikaan.

Burmesterska huset. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Burmeisterska huset. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Burmesterska huset. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Burmeisterska huset. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Burmesterska husetin vieressä sijaitsee Donnerska huset, jonka vanhimmat osat ovat 1100-luvulta ja sitä on uudelleenrakennettu vuosien saatossa. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja se oli keskiajalla hyvin tärkeä rakennus kaupungissa. Donnerska huset on toiminut mm. kauppiastalona ja postirakennuksena.

Donnerska huset. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Donnerska huset. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vanhassa keskustassa on myös useampia raunioita kuten S:t Drottens ruin, S:t Lars ruin ja S:t Hans ruin sekä kirkkoja kuten Tuomiokirkko S:ta Maria ja katolinen kirkko, joissa emme tällä kertaa poikenneet perheen pienimpien toiveesta.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Sokerina pohjalla vielä vehreä keidas Botaniska trädgården (kasvitieteellinen puutarha), jossa kannattaa ilman muuta tehdä kierros! Hyvinhoidettu 2,5 ha suuruinen puisto on 150-vuotias ja sitä suojaa kehämuuri meren kylmiltä tuulilta sekä suolavedeltä. Ilmasto on välimerellinen ja siellä kasvaa eksoottisempiakin lajikkeita. Puistossa on puroja, huvimaja ja tottakai ruusuja. Viihtyisässä puistossa järjestetään myös konsertteja ja sinne suuntaisi mielellään myös piknikille.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

P7200162

Näsduksträd eli nenäliinapuu, jonka kevään kukat muistuttavat suuria taiteltuja nenäliinoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

P7200163

Muratti on Gotlannin maakuntakasvi ja tämä vanha yksilö on kavunnut liki toistakymmentä metriä korkeaa kiviseinää peittämään. Tyviosa on kuin taideteos. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tällä kertaa meillä ei valitettavasti enää ollut aikaa piknikille, sillä seuraavaksi suuntasimme saaren yhden tunnetuimman henkilön Peppi Pitkätossun luo Huvikumpuun kesämaa Kneippbyhyn. Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

Vielä jäi kuitenkin tunne, että Gotlannista haluamme nähdä näiden lisäksi upeat rannat, raukit, rantakalliot ja lomaa tällä aurinkoisella saarella voisi viettää pidempäänkin. Ehkäpä seuraavalla kerralla Finnairin siivin tai yhdistelmänä Tukholman matkan kanssa, josta voi laivalla suunnata Gotlantiin. Toinen kerta tulee vielä varmasti!

Vinkki kaupunkikierrokselle lasten kanssa: Jos kävely kaupungin mukulakivillä tuntuu liian raskaalle perheen pienimpien kanssa, pääsette mukavasti näkemään vanhan kaupungin sini-keltaisen minjunan kyydissä. BlåGula-minitåget lähtee itäiseltä portilta (Östraport) ja opastettu kierros kestää n. 25 minuuttia, lähtöjä on useita kertoja päivittäin ajalla 1.6.-30.8. Kierroksella kuljetaan reittiä Södraport sataman kautta-Almedalen-Strandpromenaden ja paluu Norra murenin myötäisesti. Opastuksessa kerrotaan kaupungin menneisyydestä ja nykyisyydestä kaiken ikäisiä kiinnostavalla tavalla.

Tässä vielä otoksia kauniista puutarhoista ja lisätietoa Gotlannista löydät tästä linkistä!

Hyvää viikonloppua, toivottavasti saamme vielä Suomeenkin aurinkoisia kesäpäiviä…….

 

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

 

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.