Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Kaupunkilomat

Verona – päivä Romeon ja Julian kaupungissa

02/07/2015
Facebookpinterestinstagram

Matkasimme Riva del Gardan lomallamme myös Veronaan, jonne Gardan pohjoisosasta pääsee parhaiten joko vuokra-autolla tai bussilla. Maanteitse matkaa Veronan keskustaan on 86 km ja matka-aika on reilun tunnin, Verona-Villafrancan Valeio Catullo lentokentälle Riva del Gardasta on 75 km. Bussit ajavat Gardajärven idänpuoleista rantatietä ns. oliivirivieralla ja bussien päätepysäkki Veronassa on rautatieasemalla. Junalla matkaan Riva del Garda-Verona saa varata 2-3 tuntia, jolloin matkataan ensin bussilla Roveretoon ja sieltä jatketaan junalla Veronaan.

Veronan päärautatieasema on nimeltään Porta Nuova ja sieltä kävelee historialliseen keskustaan n. 20 minuutissa tai vaihtoehtoisesti voi jatkaa matkaa aseman edestä lähtevällä kaupunkiliikenteen bussilla Piazza della Bra aukion tuntumaan. Aukiolla sijaitsee amfiteatteri Arena sekä turistitoimisto IAT, josta voi noutaa kartan nähtävyyksien kiertelyyn. Jos aiot käydä useassa pääsymaksullisessa kohteessa, kannattaa hankkia Verona Card joka maksaa 24 tunnin korttina 18 €.

Historiallisen keskustan autoliikenne on rajoitettua ja siellä on helppo liikkua jalkaisin. Päivän aikana ehtii mukavasti kiertämään nähtävyydet ja lounastamaan vaikkapa risottoa tai polentaa+salamia jossakin monista ravintoloista. Veronan alueella tuotetaan vialone nano riisiä, jota pidetään yhtenä parhaimmista risottoriiseistä.

Näkymät Veronaan näköalapaikalta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymät Veronaan näköalapaikalta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Verona sijaitsee Adigejoen varrella. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Verona sijaitsee Adigejoen varrella. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Verona on n. 260 000 asukkaan kaupunki Veneton alueella Adige-joen varrella. Verona on yksi Italian parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja ja se liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000. Historiallista keskustaa ympäröi lähes 10 kilometrin pituinen kehämuuri ja siellä on kerrostumia aina roomalaisajoista lähtien.

Muinaisroomalaiseen aikaan Verona tunnettiin siirtokunta Augustana ja vuonna 49 eaa se sai roomalaiskaupungin municipiumin aseman. Veronan suuruudenaika oli della Scala hallitsijasuvun aikana vuosina 1260-1387 ja vuonna 1405 vuorostaan Venetsia valloitti kaupungin. Vuonna 1814 kaupunki siirtyi Itävallan alaisuuteen ja v. 1866 Verona liitettiin Italiaan. Vanhassa kaupunginosassa on lukuisia Scalan perheen rakennuttamia rakennuksia ja monumentteja. Heidän mukaansa on myös nimetty Italian suosituimmaksi kutsuttu La Scala ooppera. Roomalaisajasta muistuttaa amfiteatterin lisäksi suorakulmainen asemakaava ja useiden rakennusten raidallinen ulkoasu, joka on saatu aikaan tiilen ja kiviaineksen vuorottelulla.

 

Veronan amfiteatteri Arena on roomalaisajoilta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Veronan amfiteatteri Arena on roomalaisajoilta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Verona tunnetaan erityisesti Romeon ja Julian kotikaupunkina, oopperajuhlistaan ja Arenasta sekä kaupunkia menestyksekkäästi hallinneesta Scala-suvusta. Seuraavassa vinkkejä nähtävyyksien kiertelyyn:

Amfiteatteri

Suurella Piazza della Bra aukiolla sijaitsee kaikille Veronan kävijöille tuttu roomalaisaikainen amfiteatteri Arena, joka on Italian kolmanneksi suurin Rooman Colosseumin ja Capuan amfiteatterien jälkeen ja sinne mahtuu 30 000 katsojaa. Nykyään Arena toimii konserttipaikkana ja tunnetuin tapahtuma on Veronan vuosittaiset oopperajuhlat, joita on järjestetty vuodesta 1913 lähtien. Lippuja oopperajuhlille voi ostaa tämän linkin kautta ja opperajuhlista sekä muista tapahtumista ja Arenasta löydät lisätietoja tästä linkistä

Yksityiskohta Piazza delle Erben historiallisesta rakennuksesta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Yksityiskohta Piazza delle Erben historiallisesta rakennuksesta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Piazza delle Erbe

Vanha vihannestori Piazza delle Erbe (erbe=vihannekset) on merkittävien historiallisten rakennusten ympäröimä ja sen keskellä sijaisee Fontana di Madonna Verona -suihkulähde vuodelta 1368. Roomalaisaikaan aukion paikalla sijaitsi forum pylväskäytävineen monumentaalisine rakennuksineen.

Piazza delle Erbe on nykyään turistielämän keskus ja siellä on edelleen päivittäin toritoimintaa. Aukiolla ja siltä lähtevillä kaduilla on runsaasti pikkuliikkeitä sekä ravintoloita. Jos haluat päästä väljemmille vesille Piazza delle Erben turistimassoista, suuntaa sen takana sijaitsevalle Piazza dei  Signorille.

Palazzo della Ragione. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Scala della Ragione. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Piazza dei Signori ja  Corte mercato Vecchio

Piazza dei Signori aukiota ympäröivät palatsit ja näitä vartioi Dante-patsas vuodelta 1865.  Aukion eteläpäädyssä sijaitsee kaupungintalo eli Palazzo della ragione, jonka rakentaminen aloitettiin 1193. Aukiolla sijaitsee myös Plazzo del Capitano, jonka sisätiloihin voi tutustua valokuvanäyttelyssä käydessä.

Viereisellä Mercato Vecchiolla sijaitsee Scala della Ragione portaikko 1400-luvulta. Kerrotaan, että portaikko tunnetaan myös nimellä järjenportaat ja nimityksen arvellaan saaneen alkunsa portaikkoa kulkeneiden oppineisuudesta. Torre dei Lambertiin voi kiivetä katsomaan kaupunkikuvaa ylhäältä käsin.

Arche Scaligere. Arche Scaligere

Arche Scaligere. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Arche Scaligere

Santa Maria Anticha kirkon edessä sijaitsevat goottilaistyyliset Scala-suvun ruhtinaiden hautamuistomerkit 1300-luvulta. Koristeluissa on käytetty porraskuvioita suvun nimen mukaan (scala=portaikko).

Arce Scaligerea suojaavat rautaportit. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Arche Scaligerea suojaavat rautaportit. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Julian parveke. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Julian parveke. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Casa Capuletti

Piazza delle Erbeltä suunnataan Via Cappellolle kohti jokirantaa ja tämän kadun varrella sijaitsee Romeon ja Julian tarinasta tutuksi tullut Capulettin perheen talo osoitteessa Via Cappello 23. Talo on 1200-luvulta ja sisäpihalle johtavan porttikongin seinät ovat täynnä matkaajien kirjoituksia sekä piirroksia.

Moni on jättänyt viestinsä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Moni on jättänyt viestinsä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Sisäpihalla on Shakespearen tragediasta kuuluisa parveke, jonne Romeon kerrotaan kiivenneen rakkauden voimalla tapaamaan Juliaa. Julian taloon voi käydä tutustumassa pientä pääsymaksua vastaan.

Kerrotaan, että sisäpihalla sijaitsevan Julian patsaan koskettaminen (rinnan kohdalta) tuo onnea rakkauteen ja kyseisen kohdan kiillosta ja värierosta päätellen moni on onnensa halunnut varmistaa.

Julian patsas. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Julian patsas. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Romeon Talo

Romeon kotitalo 1300-luvulta sijaitsee rauhallisella kadulla osoitteessa Via Arche Scaligere 4. Talon naapurissa toimii ravintola, mutta muutoin rakennukseen ja Romeon kotiin ei pääse tutustumaan.

Romeon talon naapurissa toimii ravintola. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Romeon talon naapurissa toimii ravintola. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Tomba di Giulietta, Julian hauta

650 metrin kävelymatkan päässä Piazza Bralta sijaitsee San Francesco al Corso kirkko osoitteessa Via del Pontiere. Kirkko toimii nykyään museona ja siellä sijaitsee Julian hauta. Tarina kertoo, että Romeo ja Julia vihittiin salaa tässä kirkossa.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Veronassa on useita kirkkoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Useita kirkkoja

Veronassa on San Francesco al Corson lisäksi useita eri tyylisiä kirkkoja: San Lorenzo osittain jo 1000-luvulta, merkittävä romaanilaiskirkko San Zeno 1100-1300 luvuilta, romaanilais/goottilaisajan Duomo 1100-1400 luvuilta,  dominikaanikirkko Santa Anastasia 1200-luvulta ja fransiskaanikirkko San Fermo Maggiore 1200-1300 luvuilta. Esimerkiksi Santa Anastasia sijaitsee lähellä Piazza delle Erbeä ja se on helppo yhdistää kaupunkikierrokseen.

Veronassa on useita kirkkoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Monen katolisen pysähdyspaikka polvistuen. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Taidetta

Castelvecchio-linnakkeelta avautuvat kauniit näkymät ja se on taiteenystävälle ’must-kohde’. Linnake on 1350-luvulta ja se ehti ajautua huonoon kuntoon. 1950-luvulla Carlo Scarpa aloitti entisöinnit ja suunnitteli näyttelytilat. Nykyään siellä sijaitsee Veronan tärkein taidemuseo, jossa on tasokasta taidetta, freskoja sekä jalokiviä ja keskiaikaisia esineitä. Museoon voit tutustua tästä linkistä.

Ostoksia

Veronasta löytyy tasokkaita pikkuliikkeitä ja erityisesti Via  Mazzinilla on huippumerkit edustettuna. Edullisempia, mutta varsin houkuttelevia liikkeitä on runsaasti eri puolilla vanhaa keskustaa ja on liki mahdotonta lähteä kaupungista ilman uutta italialaista laukkua tai kenkäparia!

Verona on sopiva kohde niin shoppailijalle, historiasta ja taiteesta kiinnostuneelle, oopperanystävälle kuin romantiikannälkäiselle – unohtamatta italian keittiön herkkuja!

 

 

Lisätietoa Veronasta tästä linkistä.

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. 04/02/2016 at 13:23

  Scala-suvun hautamuistomerkki oli minusta todella kaunis. Kiitos kattavasti Veronan kiertokävelystä. 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 04/02/2016 at 15:03

   Kiitos Huli! Verona oli kyllä kiva kaupunki kierrettäväksi ja kävellen kompaktissa keskustassa pääsee näkemään mukavasti kaupungin historiaa.
   Scala-suvun vaikutus ovat niin vahvasti kaupungissa nähtävillä ja kävelykierroksella voi vaikka fiilistellä Romeon ja Julian tarinaa. 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.