Viiniä Valpolicellassa – Tenuta Pule

Viini on ollut tärkeä osa italialalaista kulttuuria kautta aikojen ja muinaiset kreikkalaiset kutsuivat Italiaa nimellä Oenotria, viinin maa. Viinin uskotaan tulleen Italiaan foinikialaisten ja kreikkalaisten siirtokuntien mukana tai roomalaisen perimätiedon mukaan Rooman valtakunnan kuninkaan Numa Pompiliuksen mukana n. 600 eaa. Rooman valtakunnan aikaan viinillä oli tärkeä asema monen monituisissa juhlissa ja keskiverto roomalainen joi n. 150 litraa viiniä vuodessa.

Nykyään Italia kisaa Ranskan kanssa suurimman viinintuottajamaan tittelistä. Vuonna 2014 Ranska kiri vuorollaan ykkösijalle, sillä kaksi vuotta tuottajatilastoa johtanut Italia kärsi sääolojen vuoksi huonosta sadosta. Ranska tuotti viime vuonna 46,2 miljoonaa hehtolitraa ja Italia 44,4 miljoonaa hehtolitraa menetettyään 15 % tuotannostaan. Italiassa viljellään viiniä joka puolella maata ja jokaisella näistä 20 hallinnollisesta alueesta on omat ilmasto- ja maaperäolosuhteensa tuomassa erityispiirteensä alueiden viineihin.

Viinit jaetaan neljään eri laatuluokkaan: vino da tavola ja IGT (Indicazione Geografica Tipica) ovat pöytäviinejä ja DOC (Denominazione di Origine Controllata) ja DOCG  (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) ovat alueellisten laatuviinien suojattuja alkuperämerkintöjä. DOC-viinialueita on yli 300 ja parhaaseen DOCG laatuluokitukseen kuuluu 35 viinialuetta. DOC viinin tuotantomäärityksissä määritellään viljelyalueet, rypälelajikkeet ominaisuuksineen sekä vähimmäiskypsytysaika ja lisäksi DOC jakaantuu vielä yläluokituksiin kuten esim. classico. DOCG luokituksessa tuotantovaatimukset ovat vielä DOC luokkaakin tarkemmat ja tuotantomääriä rajoitetaan sekä laatua valvotaan laboratoriotestein. Luokitukset otettiin käyttöön vuonna 1963 ja ne uudistettiin vuonna 1992.

Viini on oleellinen osa italialaista ateriaa ja siellä tuotetaan hyviä viinejä niin arkiselle kuin juhlavalle ateriallekin.  Edullisista pöytäviineistä löytyy usein erittäin hyviä viinejä, joten ravintolassa aterioidessa ei aina tarvitse ostaa sitä kalleinta saadakseen hyvää viiniä – ainakaan Italiassa.

Italian matkaan on helppo yhdistää käynti jossakin lukuisista viinitiloista ja osa näistä tarjoaa myös agriturismo-majoitusta, majoitustarjontaa löydät tästä linkistä. Kävimme tutustumassa Valpolicellan alueen viineihin ja tuotantoon paluumatkallamme Veronasta Riva del Gardaan.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tenuta Pule  Photo copyright Elämää ja Matkoja

Valpolicellan alue sijaitsee luoteeseen Veronasta Veneton alueella, joka on viinin tuotantomaariltään Italian kolmanneksi suurin. Joidenkin historoitsijoiden mukaan Valpolicella alueen nimi tulee latinankielen sanoista val poli cellae joka tarkoittaa useiden (viini)kellareiden laaksoa. Valpolicella tunnetaan erityisesti punaviineistään ja monet niistä sekoitetaan kolmesta lajikkeesta: Molinarasta, Corvinasta ja Rondinellasta. Runsasarominen Amarone punaviini on alueen ylpeys ja se on saavuttanut suosion ympäri maailmaa viiniharrastajien keskuudessa.

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tenuta Pulen viinikellarissa kypsyvät viinit suurissa tammitynnyreissä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tutustuimme viinin valmistukseen Tenuta Pule viinitilalla, joka sijaitsee San Pietro in Carianossa. Sinne on matkaa Veronasta 21 km ja Riva del Gardasta 72 km. Pullén perheen 1600-luvulla rakennuttama, sittemmin Antonio Galtarossan restauroima, tilan päärakennus sijaitsee kauniissa maisemissa viiniviljelysten keskellä vuoret taustanaan. Galtarossan perustaman viinitilan koko on 130 ha, josta 85 ha on viininviljelystä ja loput kirsikka- ja oliivitarhaa. Tenuta Pule on ensimmäinen italialainen viinitila, jonka viinitarha sai ISO 14001 sertifikaatin ja lisäksi myös viinikellari on sertifioitu. Sertifikaattia valvoo sveitsilainen SQS ja se takaa toiminnan ympäristöystävällisyyden. Tilalla minimoidaan syntyvä jätemäärä, kierrätetään mahdollisimman paljon sekä käytetään aurinkoenergiaa.

Viinin valmistus aloitetaan murskaamalla puhdistetut rypäleet. Ennen murskaus tapahtui jalkavoimin polkemalla rypäleitä suuressa puisessa astiassa, nykyään se tapahtuu suurissa terässäiliöissä. Jo murskaus käynnistää käymisprosessin, mutta usein lisätään vielä viinihiivoja. Punaviiniä valmistettaessa mehuun jätetään mukaan väriä antavat kuoret sekä tanniinia tuovat siemenet.  Näiden annetaan olla mukana mehussa joitakin päiviä halutun lopputuloksen mukaan, tanniini parantaa myös viinin säilyvyyttä. Valkoviiniä valmistettaessa kuoret ja siemenet poistetaan murskauksen jälkeen, roséviiniä valmistettaessa niiden annetaan olla mehussa muutaman tunnin jolloin viini saa hennon vaaleanpunaisen värinsä. Kuohuviiniä valmistetaan lisäämällä mietoon viiniin sokeria ja hiivaa, jolla saadaan aikaan viinin käydessä hiilidioksidin muodostamat kuplat tiiviissä säiliössä, tämän jälkeen kuohuviinin annetaan käydä vielä toisen kerran joko pullossa (Méthode Champenoise) tai säiliössä (Charmant) menetelmästä riippuen. Amarone viini on yksi italian vanhimpia viinityyppejä ja sen valmistukseen valitaan sadon parhaat rypäleet. Vivahteikkaat ja mehevät aromit saadaan aikaan kuivaamalla rypäleitä ennen murskausta ja käymisprosessia. Kuivaus nostaa sokeripitoisuutta, joka käydessä muuttuu alkoholiksi ja tuloksena on voimakas viini. Amarone punaviini viini on parhaimmillaan riistaruokien kanssa sekä voimakasaromisten kypsien juustojen seurassa nautiskeluviininä.

Vuoden 1973 Tenuta Pule Amaronea on  tällä hetkellä saatavilla vain Aasiasta.

Vuoden 1973 Tenuta Pule Amaronea on tällä hetkellä saatavilla enää muutamista liikkeistä Aasiassa ja se on yksi hintavimmista alueen Amaroneista, hinta silti ’vain’ n. 100 €. Vuoden 2009 tuotantoa myydään esim. Saksassa n. 25 € hintaan.

Tuotantotilojen kierroksen jälkeen saimme maistella tilan tuotteita juustojen kera. Valitsimme kotiin viemisiksi mieleiset viinit, jotka pakattiin kauniiseen kartonkipakkaukseen. Omaksi suosikikseni nousi aromikas ja täyteläinen amarone, jota ei valitettavasti löydy Suomessa Alkon valikoimasta.

Viinien maistelua ja valintaa tuotantokierroksen päätteeksi. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Viinien maistelua ja valintaa tuotantokierroksen päätteeksi. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Amarone olisikin hyvä syy palata tälle viinitilalle ja majoituskin löytyisi ihastuttavasta vuonna 2012 uudistetusta agriturismo Il Rusticalesta tämän viinitilan maisemissa, olisikohan aika palata jälleen Valpolicellan viinien ääreen?

Ihastuttavan rustiikki huone Agriturismo Il Rusticalessa. Photo Agriturismo.it

Ihastuttavan rustiikki huone Agriturismo Il Rusticalessa. Photo Agriturismo.it

Agriturismo Il Rusticale. Photo Agriturismo.it

Agriturismo Il Rusticale. Photo Agriturismo.it

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply