Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia

Riva del Garda – maisemia, pikkukyliä ja laivamatkoja

28/06/2015

Riva del Garda on pieni leppoisa kaupunki, josta kannattaa ilman muuta lähteä ihailemaan upeita maisemia ja naapurikyliä myös vesitse. Riva del Gardasta voit lukea edellisestä kirjoituksesta (klik).

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Polkuveneellä vesille

Polkuveneellä voi lähteä katselemaan Riva del Gardan kaupunkikuvaa eri perspektiivistä ja tyynenä päivänä on mukava pysähtyä myös auringonottoon. Veneitä vuokrataan mm. vanhan kaupungin lähellä ja retki kannattaa ajoittaa aamupäivään ennen tuulen kääntymistä, jolloin surffarit säntäävät vesille.

 

Vesiteitse pääsee tutustumaan lähikyliin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vesiteitse pääsee tutustumaan lähikyliin ja maisemat laivamatkalla ovat kauniit. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kierros järvilaivalla

Läheisiin pikkukaupunkeihin pääsee mukavasti järvilaivalla, jotka lähtevät Riva del Gardan vanhan kaupunginosan satamasta. Sopiva päiväretki voi suunnata esim. Limoneen ja Malcesineen, jolloin jää aikaa myös kylissä kiertelyyn ja ateriointiin. Yleensä laivoissa on pieni baari, josta voi tilata vaikka kupposen espressoa tai ”korjatun kahvin” caffe correton, joka on esim. grappalla terästetty espresso.

Välillä Riva del Garda/Limone/Malcesine liikennöivään laivaan voi ottaa polkupyörän, auton, moottoripyörän tai mopon mukaan matkaan Malcesinessa tai Limonessa, Riva del Gardassa laivaan voi nousta vain matkustajat. Laivojen aikataulut ja hinnat kesäkaudelle löytyvät tästä linkistä. Gardajärven pohjois-eteläväliä liikennöivien laivojen vastaavat aikataulut tästä linkistä, jossa on myös mainittuna vuorot, joille otetaan mukaan polkupyöriä sekä moottoriajoneuvoja.

Limone sul Garda, photo copyright Elämää ja Matkoja

Limone sul Garda, photo copyright Elämää ja Matkoja

Sitruunapuistaan tunnettu n. 1200 asukkaan Limone sul Garda (limone = sitruuna) sijaitsee Brecsian maakunnassa jyrkän rinteen juurella ja laiva saapuu vanhaan kaupunginosaan Porto Vecchio –satamaan. Limonen pysähdyksellä voi kuljeskella kapeilla vanhan kaupungin kujilla, nauttia kupposen kahvia, lounastaa rantaravintolassa tai vierailla esim. 1600-luvuilta peräisin olevissa Chiesa di San Rocco –kappelissa tai San Benedetto -kirkossa.

Chiesa San Rocco Limone. Photo comune Limone sul Garda

Chiesa San Rocco Limone. Photo comune Limone sul Garda

Kirjailija J.W. Goethe lumoutui paikkakunnan sitruksista matkallaan syyskuussa 1786 ja Goethen runon Missä sitruunat kukkivat  uskotaan saaneen inspiraationsa juuri Limonesta. Tähän runoon pohjatuu laulu pienenä sirkusseurueen matkaan ryöstetystä Mignon-tytöstä, joka kaipaa kotimaahansa Italiaan, maahan jossa sitruunat kukkivat.

Kaupunki tunnetaan myös siitä, että siellä on enemmän satavuotiaita kuin muualla, eikä siellä esiinny sydänsairauksia. Eristyksissä olleen kunnan asukkailla on geenimuunnos, joka suojaa valtimoiden kovettumilta ja paikkakunnan verkkaisella elämänrytmillä kauniissa maisemissa on myös varmastikin osuutensa vähäiseen sydänsairauksien määrään.

Limonessa järjestetään opastettuja kävelyretkiä touko-lokakuussa ja niitä on eri vaativuustasoja aina keveästä kaupunkikävelystä vaativaan vuoristovaellukseen. Lisätietoja paikkakunnasta, nähtävyyksistä, vaelluksista, pyöräilyreiteistä ja tapahtumista Limonen kunnan sivuilta.

Malcesine sijaitsee Monte Baldon rinteillä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Malcesine sijaitsee Monte Baldon rinteillä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Limonesta matka jatkuu järven toiselle puolen Veronan maakuntaan Malcesineen, jossa on asukkaita n. 3500. Vanhassa kaupungissa sijaitseva La Scala -suvun linna Castello Scaligero hallitsee maisemaa ja tähän linnaan Goethe ihastui Malcesinen vierailullaan. Nykyään linnassa on pieni Goethe-näyttely sekä luonnonhistoriallinen museo ja linnassa järjestetään myös konsertteja.

Malcesinen mukulakivetyt pikkukujat nousevat jyrkästi satamasta rinteeseen ja näkymät järvelle ovat täälläkin upeat. Kaupungissa on pikkukauppoja ja me poikkesimme sattumalta pieneen rautakauppaan, josta mukaan lähti todella kauniit messinkiset talonumerot.

Monte Baldo-vuorelle voi nousta köysiradalla funivia, joka kulkee n. puolen tunnin välein klo 8-18. Väliasema sijaitsee 575 metrin korkeudessa ja vuoren korkein kohta on 1760 metrissä, josta avautuu näkymät sekä Gardajärvelle että vuoren toisella puolella sijaitsevaan Val d’Adigen laaksoon. Vuoren rinteet ovat myös patikoijien sekä maastopyöräilijöiden suosiossa ja vuorella voit nähdä myös mainioita alpakoita.

Malcesinessa on useita hyviä ravintoloita ja löytyypä tästä pikkukaupungista myös Michelin oppaassakin suositeltu Vecchia Malcesine, jossa tarjoillaan erinomaista ruokaa kauniiden järvinäkymien kera. Tämä ravintola on avoinna lounasaikaan klo 12-14 ja päivällisaikaan klo 19-22. Koirat ovat ravintolan pitäjille tärkeitä ja tähän ravintolaan ovat ihmisen parhaat ystävät tervetulleita. Viimeinen järvilaiva lähtee tätä ajatellen hieman liian aikaisin, klo 19 tienoilla, mutta taksilla voi 18 km:n paluumatkan Riva del Gardaan tehdä, jos haluat kokea tämän ravintolan tarjoaman unohtumattoman makuelämyksen lomallasi!

Tämä laivakierros on todella mukava ja se sopii koko perheen lomapäivän viettoon upeissa maisemissa, suosittelen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.