Suomen suurin matkablogiyhteisö
Perhematkat Vinkit Matkailijalle

Voiko pienten lasten kanssa matkustaa?

30/05/2015
Facebookpinterestinstagram

Perheessämme on kaksi lasta, 7- ja  4-vuotiaat, ja he ovat molemmat päässeet ensimmäiselle aurinkolomalleen yksivuotiaina. Olimme puolisoni kanssa matkustaneet yhdessä jo 15 vuoden ajan ennen lapsia ja meille oli itsestään selvää, että tulemme matkaamaan myös heidän kanssaan.

Kokeneellekin matkaajalle ensimmäiset matkat lasten kanssa voivat tuoda yllätyksiä mukanaan, niin kävi myös meille huolellisesta ennakkosuunnittelusta huolimatta. Ja onpa jokerikortti kadonneen matkalaukun muodossakin tuonut mutkia matkaan, sillä siinä laukussa meni mm. lapsen tärkeitä tarvikkeita ja loma aloitettiin pakollisella ’shoppailulla’.

Lapsen kanssa ensi kertaa matkaan lähtevän kannattaa pohtia mitä lomaltaan odottaa ja ajatella asiat lapsen näkökulmasta. Kun lapsi viihtyy, viihtyy koko perhe.

 

Tyttäremme ensimmäisellä aurinkolomallaan Blue Village Playa Felizissä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tyttäremme ensimmäisellä aurinkolomallaan Blue Village Playa Felizissä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tässä vinkkejä ja pohdinnan aiheita omien kokemustemme pohjalta:

Minkä ikäisen kanssa ensi kertaa maailmalle?

Silmissä siintää palmurannat ja kaukokohde houkuttelee…. mutta kovin eksoottinen bakteerikanta ei ole se viisain valinta vauvan kanssa. Vauvan immuunipuolustus on lähes olematon ja ensimmäisen elinvuoden aikana vastustuskyky kehittyy vasta perustasolle. Hyvä käsihygienia on syytä muistaa ja maitohappokuurin aloitus jo ennen matkaa sekä ylläpito matkan aikana säästää monelta pöpöharmilta.

Lisäksi lapsen lämmönsäätelyjärjestelmä on kehittynyt vasta kolmen vuoden ikään tultaessa, mitä pienempi lapsi sitä alttiimpi hän on kuumuudelle ja lämpöhalvaukselle. Kannattaa harkita matkakohde ja matkan ajankohta myös tämä huomioiden ja muistaa aina riittävä nesteytys säännölisin väliajoin.

Matkakohde

Pohdi mitä odotat matkalta – lepoa, rantaa, aurinkoa, aktiviteetteja, nähtävyyksiä, retkiä, shoppailua?

Me aloitimme lasten kanssa suosiolla helpoista tavallisista turistikohteista Välimerellä ja Gran Canarialla. Aivan pienen kanssa en lähtisi ensi kertaa kovin eksoottiseen kohteeseen (vastustuskyky) ja ajoittaisin matkan kuumimman kauden ulkopuolelle (lämmönsäätelykyky). Lyhyehkö lento esim. Välimerelle menee joutuisaan lapsellakin ja siitä on hyvä jatkaa sitten kauemmas.

Matkakohde kannattaa katsoa lapsen kanssa liikkumisen kannalta; onko kohteessa suuria korkeuseroja ja onko jalkakäytäviä rattaiden kanssa liikkumista ajatellen. Minkälainen ranta kohteessa on; onko se hiekka- vai kiviranta, onko aallonmurtajaa, onko ranta loivasti syvenevä? Löytyykö kohteesta leikkipaikkoja tai lapsille suunnattuja aktiviteetteja tai nähtävyyksiä?

Taaperon kanssa matkatessa parasta loman antia ovat olleet päivät turkoosin meren rannalla hiekkakakkuja rakennellen ja kiireetön yhdessäolo. Nähtävyyksien aktiivinen kiertely meneekin sitten mukavammin taaperoiän ohittaneen kanssa ja meillä on onnistuneita kokemuksia suurkaupungeistakin lasten kanssa. Tärkeintä on se, että jokaiselle perheenjäsenelle on jotain mieleistä ja kaikki viihtyvät. Esimerkiksi matkamme Disneylandiin & Pariisiin oli todella onnistunut ja lapsetkin viihtyivät Pariisissa.

Hotelli

Tutki hotellia lapsen kanssa oleilun kannalta. Onko esteetön liikkuminen huomioitu? Onko huoneessa parveke tai terassi? Onko lapselle leikkipaikkaa ja lastenallasta? Onko lastenallas katettu? Onko hotelliin saatavilla puolihoito tai all inclusive? Miten pitkä on lähimpään supermarketiin ja apteekkiin? Esim. Italiassa lasten ruuat myydään apteekissa eikä supermarketissa.

Hotellin kanssa meillä on sattunut virhevalintoja: esteettömyyttä ei ollut eräässä hotellissa huomioitu ja kannoimme paahtavassa kuumuudessa lasta rattaissa + painavia ruoka- ja vesitäydennyksiä pitkin jyrkkiä ja pitkiä portaita huoneistoon – rampeista ei ollut tietoakaan. Kerran sen vielä tekee, mutta ei päivittäin. En suosittele!

Parvekkeiden turvallisuuskaan ei ole aina Pohjoismaisella tasolla vaan kaiteet voivat olla liki irti, liian matalia tai kaiteen ja seinän välissä voi olla lapsen mentävä rako, kuten hotellissamme Sisiliassa. Huone ensimmäisessä kerroksessa tai yksikerroksisessa rakennuksessa säästää tältä harmilta ja huolelta.

Valmimatkojen parhaat hotellikokemukset lasten kanssa matkatessa meillä on Finnmatkojen rannoilla sijaitsevista Blue Villageista, joissa löytyy lapsille leikkipaikat, lastenaltaat, lastenkerhoja ja ohjelmaa. Lisäksi hotellialueet ovat olleet toimivia, siistejä ja rattaiden kanssa liikuttaessa esteettömyys on huomioitu. Huoneistoihin/huoneisiin on ollut saatavilla syöttötuoli, pinnasänky ja joissakin myös porrasjakkara wc-tiloihin.

Blue Villageissa olemme ottaneet joko puolihoidon tai all inclusiven, joka on helpottanut ruokailua. Lapsille löytyy näistä omat matalemmat buffe-pöydät, joista he saavat itse otetuksi ruokaa. Meillä molemmat lapset ovat kuitenkin useimmiten ottaneet ruuat aikuisten buffesta ja illan on kruunannut suklaasuihkulähteessä dipatut hedelmät, mansikat ja vaahtokarkit tai jäätelöannokset! Blue Villageissa lomailu on ollut vaivatonta ja niitä voin suositella ensi kertaa pienten kanssa matkaaville.

Lentomatka

Lennolla on hyvä olla mukana useammat helposti puettavat vaihtovaatteet, puuhaa ja leluja (ei kuitenkaan pieniä osia, joita on hankala etsiä lattialta sinne pudottuaan), vaippaikäiselle paljon vaippoja+puhdistuspyyhkeitä sekä pieniä muovipusseja käytettyjä vaippoja varten. Jos lapsi ei vielä syö lentoaterioita, voi mukaan ottaa lämmitettävän purkkiruuan (lentoemäntää voi pyytää lämmittämään) sekä useampi esim. pillivelli tai sose helppoon ruokailuun (muista kertakäyttölusikka sosetta varten!). Lentokoneeseen saa viedä alle kolme vuotiaan matkan aikana tarvittavat ruuat ja nesteet muista nesterajoituksista poiketen.

Mitä mukaan matkalle?

Kokoontaittuvat kuomulliset matkarattaat ovat aivan ehdottomat matkalla. Niiden on hyvä olla ketterästi kääntyvää mallia, sillä useissa kohteissa jalkakäytävät ovat hyvin kapeita ja väenpaljoudessa pujottelu menee niillä näppärästi. Rattaissa lapsi voi ottaa unet silloin kuin siltä tuntuu ja rattaiden tavarakorissa kulkee mukavasti mukana tarvikkeet ja ostokset. Rattaat saa yleensä pitää lentokentällä lähtöportille saakka, josta henkilökunta siirtää ne ruumaan. Rattaat on hyvä suojata kuljetuksen ajaksi, tähän käy aivan tavallinen iso jätesäkki ja pätkä pakkausteippiä sulkemista varten. Joillakin kentillä on myytävänä suojapusseja tai saatavilla kelmua suojaukseen.

Tuttuja vaippamerkkejä on saatavilla useimmista turistikohteista. Niitä kannattaa kuitenkin varata lähtiessä mukaan ainakin muutaman päivän tarpeisiin ja muista pakata käsimatkatavaroihin myös reilu määrä vaippoja lentomatkaa varten. Ota mukaan myös paketti tai pari kertakäyttöisiä hoitoalustoja, niin vaipan vaihto on mukavampaa puhtaalla alustalla.

Myös lasten purkkiruokia ja hedelmäsoseita löytyy useimmista turistikohteista, joissakin nämä ovat myynnissä supermarketissa tai apteekissa, kuten Italiassa. Meillä on ollut mukana taaperoaikana puurojauhetta + matkavedenkeitin, jonkin verran lämmitettäviä purkkiruokia sekä iso satsi pillivellejä, jotka ovat olleet todella käteviä päiväretkellä ja lennoilla.

Monissa matkakohteissa löytyy aurinkovoiteita myös lapsille, erityisesti Italiassa on ollut todella hyviä voiteita. Lapsen iholle sopiva aurinkovoide sisältää fysikaalisen suojan kemiallisen suojan sijaan. On kuitenkin helpompaa aloittaa matka sillä, että sopiva voide on jo saavuttaessa mukana ja käytössä ettei käry käy jo ennen hotelliin saapumista. Kotimaassa hyviä aurinkotuotteita lapsille olemme ostaneet luonnonkosmetiikkasarja Bottega Verdeltä (italialainen sekin). Suojakertoimen tulee olla mielellään 50.

UV-suojattu uimapuku on monen rantapäivän pelastus aurinkovoiteen lisäksi, suosittelen! Tämän lisäksi vielä lierillinen hattu kasvoja ja niskaa varjostamaan.

Talkki, sitä on hyvä olla mukana koko perheen käyttöön. Vaippaikäiselle vaippoihin ja lisäksi koko perheelle tarvittaessa tupraus jalkoihin/sandaaleihin ja näin vältytään rakoilta ja hiertymiltä!

Maitohappobakteerit ja kuuri alkuun jo viimeistään kolme päivää ennen matkaa.

Käsidesi, kosteuspyyhkeitä ja pikkupaketteja paperinenäliinoja – ehdottomasti mukana matkassa ja käytössä ennen ruokailua.

Yhteystietoranneke lapsen käteen, johon kirjoitetaan veden kestävällä tussilla lapsen nimi sekä vanhempien puhelinnumerot kansainvälisessä muodossa. Näitä myydään mm. SPR:n verkkokaupassa. Ihan vain siltä varalta, että lapsi eksyy vanhemmistaan.

 

Mikäpä sen parempaa kuin aurinkoinen päivä vedessä touhuten! Photo copyright Elämää ja Matkoja

Mikäpä sen parempaa kuin aurinkoinen päivä vedessä touhuten! Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Suosittelen lämpimästi matkustamista lasten kanssa, sillä se avartaa myös heidän maailmankuvaansa ja antaa unohtumattomia yhteisiä kokemuksia. Hyvin valittu matkakohde ja hotelli sekä matkalla tarvittavien asioiden ennakointi on onnistuneen loman alku. Mukaan ripaus seikkailumieltä ja avoin asenne, niin maailma on Teidän!

Mitkä ovat Sinun vinkkejäsi lapsen kanssa matkatessa? Entä mikä on ollut paras lomakohde, missä olet lapsen kanssa matkannut?

 

 

Facebookpinterestinstagram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.