Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kreikka Perhematkat Rantalomat

Samos – rantaa, lepolomaa ja kreikkalaisia herkkuja

19/05/2015

Useimmiten Kreikasta puhuttaessa tulee mieleen tunnetuimmat saaret kuten Rodos, Kos ja Kreeta. Kreikan saaristo tarjoaa näiden lisäksi monia luonnonkauniita ja rauhallisia lomakohteita, kuten vehreä Samos. Keväällä ja alkukesällä voi nähdä luonnossa villiorkideoita ja luonto onkin tuolloin kauneimmillaan. Loppukesään tultaessa aluskasvillisuus on jo kuivunut pois, mutta saarella on paljon puita ja sen ansiosta maisema pysyy vehreänä kuivimpaankin aikaan. Syyskuussa kukoistivat istutusten kukat kuten kiinanruusut, ruusut ja ihmeköynnökset.

 

DSCN1506

Kiinanruusu täydessä loistossaan Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Samos on kahdeksanneksi suurin Kreikan saarista ja se on myös kreikkalaisten lomailijoiden suosiossa. Asukkaita saarella on noin  42 000 ja pääkaupunki on Vathi, joka tunnetaan myös Sámoksen kaupunkina. Saari sijaitsee Egeanmerellä Rodoksen pohjoispuolella vain 1,3 kilometrin päässä Turkin rannikosta ja Samoksen lomalla voikin käydä päiväretkellä Turkissa Efesoksen rauniokaupungissa tai ostoksilla Kusadasissa.  Samoksen tunnetuimmat lomakohteet ovat Pythagorion, Kokkari, Votslakia sekä pääkaupunki Vathi.

 

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Psili Amos Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Matkasimme syyskuussa Finnmatkojen valmismatkalla Samokselle ja majoituimme Pythagorionissa sijaitsevaan Blue Village Doryssa Seaside Resort hotellin Village osaan, kerron hotellista enemmän omassa postauksessaan.

 

Blue Village Doryssa Seaside Resortin Village osa on rakennettu kreikkalaisessa pikkukylän tyyliin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Blue Village Doryssa Seaside Resortin Village-osa on rakennettu kreikkalaisen pikkukylän tyyliin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Lennot TUI Fly Nordicilla 

Menolento TUI Fly Nordicilla sujui aikataulussaan ja tuttuun tapaan kone oli siisti ja palvelu hyvää. Paluumatkalla jouduimme odottamaan pitkään koneeseen pääsyä, mutta lopulta lento ei kovin paljoa myöhässä saapunut Helsinkiin. Lentoaika on 3 tuntia ja 50 minuuttia, joten matka menee helposti kahden pienen lapsen kanssakin ja koneessa on sopivasti viihdykettä myös heille. Lisäksi saimme lapsille aina yhtä tervetullutta Bamse-luettavaa ja puuhaa. Tilaamme yleensä aina lennolle ateriat ja lasten kanssa matkatessa on hyvä, että heidän annoksensa tuodaan ensin ja vanhemmat voivat avustaa heidän ruokailunsa alkuun ja saavat sen jälkeen omat annokset. Näin ruokailu sujuu jouhevammin pienessä tilassa ja lämpimän aterian ansiosta matka menee ilman nälkäkiukkua hotelliin kotiutumiseen saakka. TUIn lennoilla myydään myös pienempää snacks-tyyppistä purtavaa ennakkoon tilattavien lentoaterioiden lisäksi.

Laskeutuminen Samoksen kentälle on vaativa (luin ennen matkalle lähtöä sen olevan yksi Euroopan vaarallisista kentistä!) sillä korkeutta otetaan alas vuorten välissä laaksojen yllä ja lämpimät ilmavirtaukset tuovat omat lisähaasteensa. Laskeutuminen oli melkoista pomppua ja leijailua, mutta lentäjät hoitivat hyvin tehtävänsä ja pääsimme turvallisesti maan kamaralle. Nousu kentältä vuorostaan tapahtuu kaartamalla heti meren ylle ja rannalla olikin kiva katsella koneiden nousua, jotka pyyhkäisevät yli n. 100 metrin korkeudessa. Lentoja ei vuorokaudessa ole kuitenkaan niin montaa , että lentomelu olisi meitä häirinnyt (se on toki makuasia) ja pikemminkin odotin seuraavaa konetta katseltavaksi.

 

TUIn lento nousussa Doryssa Baym yllä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

TUIn lento nousussa Doryssa Bayn yllä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Siirtyminen hotelliin ja lentokentälle

Finnmatkoilta voi ostaa lentokenttäkuljetukset bussilla lentokentän ja hotellin välille, mutta kentältä oli sen verran lyhyt matka Doryssa Seaside Resortiin, että päätimme mennä tämän matkan taksilla mennen tullen. Takseja oli kentällä terminaalin edessä odottamassa ja saimme melko nopeasti kyydin hotellille. Matka itsessään kesti vain kymmenisen minuuttia ja olimmekin hotellilla paljon ennen bussilla saapuvia. Paluumatkalle lähdettäessä pyysimme hotellin vastaanottoa tilaamaan taksin meille ja auto saapui sovittuna aikana paikalle. Näin lyhyen siirtymän hinta taksilla mentäessä oli noin puolet siitä mitä kuljetukset olisivat lentokenttäkuljetuksena maksaneet kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Saaren toiselle puolelle esim. Kokkariin mentäessä tilanne on varmastikin toinen.

 

Pythagorion on rauhallinen ja viihtyisa lomakohde. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pythagorion on rauhallinen ja viihtyisa lomakohde. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pythagorion

Antiikin matemaatikon ja filosofin mukaan nimetyssä Pythagorionissa on vakituisia asukkaita n. 1 500 ja matkailukaudella väkiluku jopa kymmenkertaistuu. Rantakadun molemmin puolin on kaksi pientä rantaa ja kylän länsipuolelta alkaa lähes 7 kilometrin pituinen rantakaitale, jonka varrella on pieniä rantaosioita. Hotellimme sijaitsi noin kilometrin päässä Pythagorionin keskustasta omalla rannallaan Doryssa Bayssa.

Pythagorionin kylään Doryssa Seaside Resortista mentäessä otetaan suunta oikealle ja kylään vievällä tiellä on koko matkan jalkakäytävä, rattaiden kanssa liikuttaessa joutuu muutaman koukkauksen tien kautta tekemään. Paahtavassa kuumuudessa matka tuntui pitkältä , varsinkin perheen pienimmille. Taksilla kuitenkin karauttaa kylän keskustaan/keskustasta muutamassa minuutissa ja hinta on 5-10 euron väliltä. Keskustassa on hotellien lisäksi pikkuravintoloita, baareja ja kauppoja. Kaupoista löytyy niin kodintuotteita, vaatteita, matkamuistoja kuin paikallisia tuotteitakin (hunaja aivan huippuhyvää!) ja supermarketeista löytyy kaikki tarvittavat peruselintarvikkeet. Pidin siitä, että vaikka keskustassa on tyypillisiä turistikohteiden uimapatja-muovihärpäkekauppoja, ei niitä ollut kuitenkaan liikaa ja yleisime räikeä (vrt. esim. Mallorca Alcudia). Satama on tunnelmallinen ja siellä on mukava istua kahvilassa tai ravintolassa veneitä katsellen. Kaupoissa ja ravintoloissa/baareissa henkilökunta oli kreikkalaiseen tapaan aidosti sydämellistä ja erittäin lapsirakasta.

Pythagorionin kylän asuintalot nousevat satamasta kukkuloiden rinteille ja siellä kannattaa käydä kurkistamassa paikallista asutusta sekä maisemia rinteeltä merelle päin.

 

Doryssa Bayn ranta lentokentän suuntaan katsottuna. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Doryssa Seaside Resortin yksityisranta Doryssa Bayssa lentokentän suuntaan katsottuna. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Näkymä Doryssa Bayn rannalta Pythagorioniin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymä Doryssa Bayn rannalta Pythagorionin ja Turkin suuntaan. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Vuora-autolla Pythagorionista 

Etäisyydet saarella ovat lyhyet, mutta vuoristossa ja kukkuloilla matkaamiseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Vuokrasimme auton yhdeksi päiväksi ja se toimitettiin hotellille sekä noudettiin sieltä seuraavana päivänä. Vuokra-autoon oli saatavilla lastenistuin ja meilläkin tämä oli mukana sovitun mukaan. Auto oli Hyundai Accent ja hinta reilut 50 euroa vuorokaudelta. Auton ajomukavuus, no se on suhteellista ja kunkin odotusten mukaista, mutta sanotaan nyt niin, että kyllä sillä sen päivän ajoi. Auto oli jokusen ’pusun’ aiemmilta matkoiltaan saanut ja näistä on hyvä pyytää merkintä vuorapapereihin ennen matkaan lähtöä, jotta välttyy muiden hankkimien kolhujen maksulta.

Tiet ovat melko kapeita, mutta päätiet olivat enimmäkseen hyväkuntoisia. Saaren halki Pythagorionista pohjoisosaan ajettaessa on osa teistä pieniä hiekkateitä, liikennettä näillä teillä oli todella vähän. Matkan varrella näimme kumpuilevaa maastoa, appelsiiniviljelyksiä, oliivilehtoja ja lasten iloksi myös vuohia ja kanoja. Nähtävillä oli myös melko paljon autioituneita taloja ja tiloja.

Päivän aikana kävimme muun muassa Vathin kaupungissa. Parkkipaikkaa saimme hakea melko kauan ja lopulta löysimme vapaan paikan rannan tuntumassa olevalta pysäköintialueelta. Siellä oli melkoisen vahva kloaakin haju – ilmeisesti viemärivedet päästetään mereen sillä kohdin? Kaupunkikuva oli mielestäni hieman rähjäinen ja monet aikanaan kauniit rakennukset olivat kunnostusta vailla. Sámoksen kaupungissa on useita ravintoloita ja kauppoja, joten siellä on saaren parhaat ostosmahdollisuudet. Samos lomakohteena ei ole kuitenkaan shoppailijan paratiisi ja tuliaisiksi suosittelenkin erinomaista hunajaa, oliiviöljyä sekä yrttejä. Vathista löysimme myös kivoja käsintehtyjä koruja sekä nahkatuotteita kuten vöitä.

Kiertelimme päivän aikana usean pikkukylän kautta sekä itäosan luonnonsuojelualueella ja kävimme UNESCOn maailmanperintökohteessa Heraionissa, joka on Hera-jumalattarella pyhitetty temppeli. Päivän parasta antia oli vuoristomaisemien lisäksi Psili Amos ranta, jonne kannattaa suunnata vaikka koko päiväksi. Ranta-alueella on suihku+ pukukopit + wc-tilat, vuokrattavissa olevia aurinkotuoleja + varjoja sekä ravintoloita ja rannalla kiertää juomakaupustelija. Ranta on loivasti syvenevä ja hienohiekkainen ja tänne kannattaa suunnata pienten lasten kanssa. Psili Amosiin pääsee Pythagorionista myös laivalla.

Psili Amos on yksi Samoksen parhaita rantoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Psili Amos on yksi Samoksen parhaita rantoja. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Psili Amos ranta on loivasti syvenevä ja vesi lämmintä kuin linnunmaito. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Psili Amos ranta on loivasti syvenevä ja vesi lämmintä kuin linnunmaito. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Samokselta voi retkeillä myös Patmos-ilmestysaarelle sekä Turkkiin ja saarella voi tehdä myös luontovaelluksia kauniissa maisemissa. Meille parasta antia Samoksella olivat kuitenkin aurinkoiset päivät kauniilla rannoilla ja tavoistamme poiketen vietimme paljon aikaa hotellialueella levosta, hyvästä ruuasta sekä viihtyisästä ja hyvin hoidetusta ympäristöstä nauttien, unohtamatta lasten tähtihetkiä Bamse-kerhossa.

Kerron loppuviikosta lähemmin hotellistamme Doryssa Seaside Resortista.

Aurinkoista alkanutta viikkoa, luvassa on jo lämpenevää!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply matkat365 23/06/2018 at 14:35

  Mahtava postaus ja hienoja kuvia! Kannattaa myös käydä Rodoksella sijaitsevalla Hania nimisessä kaupungissa, se on hyvin kaunis paikka. Lisää matkavinkkejä löydät blogistamme, jos kiinnostuit: https://www.rantapallo.fi/matkat365/

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 23/06/2018 at 15:21

   Lämmin kiitos kommentistasi, kiva kuulla että tykkäisit! ☀️
   Kiitos myös Rodoksen vinkistä, käynpä lukemassa tästä minulle tuntemattomasta kaupungista.
   Omista Rodoksen reissuista on vierähtänyt jo pari vuosikymmentä (!) ja olisi kyllä kiva käydä katsomassa, miltä tällä mukavalla saarella nykyään näyttää. ?

   Hyvää juhannuksen jatkoa Sinulle! ?

 • Reply Jansku 03/03/2016 at 03:32

  Jos niinku rauhallista loma paikkaa hakee niin votsalakiasta löytyy..hotel alexandra rauhallinen huoneistohotelli,eikä liikenteestä mitään haittaa vaikka pääkadun varrella..rantaan n100m hotellilta..muutamia kauppoja lähellä..hyviä ruokapaikkoja..hotellilta voi vuokrata auton..jeepin vuokra oli 35€/vrk sis täysvakuutuksen..saarella rauhallinen liikenne.
  Toisen kerran lähtään samaan paikkaan syksyllä

  • Reply Elämää ja Matkoja 03/03/2016 at 09:26

   Kiitos vinkeistä, mukava kuulla kokemuksia eri puolille saarta majoittuneilta!

   Samoksen elämänmeno on leppoisaa pääkaupunkia myöten ja auto kannattaa tosiaan vuokrata. Mukava saari kaiken kaikkiaan!

   Oikein mukavaa Samoksen matkaa Teille!

 • Reply Maarit 20/05/2015 at 15:42

  Samoksella ei olekaan tullut käytyä, ranta näyttää houkuttelevalta!

  • Reply Elämää ja Matkoja 20/05/2015 at 17:37

   Hei Maarit ja kiitos viestistäsi! Tykkäsimme Samoksesta ja sinne voisi mennä toisenkin kerran. Doryssa Seaside resortin oma ranta on pientä kiveä ja se on rauhallinen paikka viettää aurinkoista päivää. Psili Amoksen ranta on todella hieno, korkeasesongin aikaan siellä on kuitenkin paljon matkaajia. Hienohiekkaisena ja loivasti syvenevänä se on hyvä paikka pientenkin lasten kanssa. Samokselta löytyy yli 200 rantaa, joten sieltä voi löytää myös ’oman’ rauhallisen poukaman päivän viettoon!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.