Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Kiertomatkat

Pompei – Päivä jolloin kaikki pysähtyi.

14/05/2015

On elokuun 24. päivä vuonna 79 roomalaisessa Pompein kaupungissa. Päivä on Vulcanalian, Tulen Jumalan juhlapäivä. Kaupunki on vielä toipumassa parin kuukauden takaisesta maanjäristyksestä, joka ei kuitenkaan tuhonnut samoin kuin vuoden 62 järistys. Tuhoisan vuoden 62 järistyksen jälkeen kaupunkia oli rakennettu ahkerasti uudelleen ja elettiin monien muutosten ja uudistusten jälkeistä aikaa.

Pompejin puutarha, sellaisena kuin ennen tuhoakin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pompein puutarha, sellaisena kuin ennen tuhoa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kauppakaupungin kaduilla kulkevat huolettomat Pompeilaiset, leipä tuoksuu leipomossa ja kauppiaat myyvät hedelmiään. Kylpylässä vietetään rentouttavaa hetkeä ja teatterissa viihdytään näytelmän parissa. Kunnes yhtäkkiä tapahtuu räjähdys. Taivas peittyy tuhkaan ja hohkakiveen. Aurinko katoaa näkyvistä. Hehkuva laava syöksyy tulivuoren rinnettä alas. Vesuvius on näyttänyt voimansa.

Maa järisi, ilmassa leijui tuhkaa ja laavakiveä - pian kaikki pysähtyi. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Maa järisi, ilmassa leijui tuhkaa ja laavakiveä – pian kaikki pysähtyi. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kukaan ei ollut osannut varautua tähän päivään. Uskottiin, että maanjäristykset olivat maan alle haudattujen jättiläisten aiheuttamia. Kuluu vain hetki ja läheinen Herculaneum on jo peittynyt mudan ja laavan alle. Pompeissa eletään vielä epätietoisina, osa ottaa omaisuuttaan mukaan ja pakenee. Toiset jäävät odottamaan ja suojaamaan omistamaansa ryöstäjiltä, jotkut paenneet palaavat vielä kaupunkiin. Kuluu vuorokausi, tuhkaa ja laavakiveä sataa taivaalta. Kunnes tapahtuu lopullinen tuho, pyroklastinen tuhkapilvi toisensa perään vyöryy vauhdilla kaupunkiin maan järistessä. Pompei hautautuu tuhkaan ja laavaan. Kaikki pysähtyy, kaikki hiljenee.

Pompejin kadut hiljenivät vuonna 79. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pompein kadut hiljenivät vuonna 79. Nyt katuja kansoittavat vain matkaajat ja kulkukoirat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

 

On syyskuinen aamupäivä lähes 2000 vuotta myöhemmin. Havahdun ajatuksistani pillin vihellykseen. Olemme junassa matkalla Sorrentosta Pompeiin, ikkunasta näkyy Vesuvius. Saavumme reilun puolen tunnin matkan jälkeen Pompein asemalle, käymme kahvikupposella ja ostamme opaskirjan päivän kierrosta varten. Jatkamme odottavaisin mielin matkaa kohti hiljaista kaupunkia, käveltävää juna-asemalta on vain kivenheitto lähimmälle Porta Marina -sisäänkäynnille.

Opaskoiramme Luca.Photo copyright Elämää ja Matkoja

Opaskoiramme Luca. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Alueella on rauhallista, meitä matkaajia on aamupäivällä vasta kourallinen. Kulkukoiria kulkee siellä täällä, yksi näistä tunnistaa meissä koiraihmisen ja lyöttäytyy seuraamme koko päiväksi. Ristimme opaskoiramme Lucaksi.

Luca johdattaa meidät tuhkasta ja laavasta löydettyjen esineiden ja vainajista tehtyjen kipsivalosten luo.

Kaivauksissä löydettyjä ruukkuja sekä kipsivalos ruumiista. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kaivauksissä löydettyjä ruukkuja sekä kipsivalos ruumiista. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Vainajista jääneet kivettyneet tuhkaonkalot täytettiin kipsillä ja siten saatiin valoksia hautautuneista ruumiistä. Photo copuright Elämää ja Matkoja

Vainajista jääneet kivettyneet tuhkaonkalot täytettiin kipsillä ja siten saatiin valoksia hautautuneista ruumiista sellaisena kuin ne olivat tuhkan ja laavan alle jääneet. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kaivauksissa on löytynyt runsaasti pienesineistöä sekä eläimiä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pompeista löytyi yllättäen asioita, joita ei osannut odottaa löytävänsä parintuhannen vuoden takaisesta kaupungista: siellä oli oma vesilaitos, akvedukti, sekä puisten vesijohtojen muodostama vesijohtoverkosto, joka toimi painovoimaisesti. Viemäriverkostoa ei kuitenkaan ollut, vaan käytetty vesi nakattiin kadulle ja tämän vuoksi jalkakäytävien reunat ovat korkeat. Kadut ovat kivetyt ja niiden poikki johtaa suojatiet. Suojatien virkaa toimittavat katua korkeammat tasaiset kivet, jotka on aseteltu kuin nykyajan maalatut suojatien viivat ja niiden välit on mitoitettu kärrynpyörien akselivälin mukaan. Pompeissa oli runsaasti palveluita kuten kauppahalli, teattereita, tavernoita, baareja ja pikaruokaloita. Siellä oli pesuloita, kylpylöitä, julkisia vessoja. Ja bordelleja. Puhelimen virkaa toimittivat orjat, jotka toimivat juorulähetteinä; juoruilu kun oli osa arjen huvia.

Pompei oli edistyksellinen kaupunki, jossa oli oma vesilaitos ja vesijohtoverkosto. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pompei oli edistyksellinen kaupunki, jossa oli oma vesilaitos ja vesijohtoverkosto. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pikaruokala Pompein tyyliin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pikaruokala Pompein tyyliin. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pääaukio Forum oli Pompeijin arkielämän keskus ja se oli varattu jalankulkijoille. Forumia ympäröivät tärkeimmät kunnalliset, uskonnolliset ja kaupalliset rakennukset. Forum on pohjois-eteläsuunnassa 142 metriä pitkä ja leveyttä sillä on 38 metriä.

Imaginary reconstruction of the Forum/Pompei, under the vulcano

kirjasta Pompei, under the vulcano: Imaginary reconstruction of the Forum

 

Forum ja taustalla Vesuvius. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Forum ja taustalla Vesuvius. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Talojen mosaiikit, maalaukset, suihkulähteet ja puutarhat kertovat asukkaistaan ja heidän sosiaalisesta asemastaan. Kylpylöissä ja bordelleissa on seinillä maalauksia, ikäänkuin palvelukuvastona, joista sai valita mieleisensä palvelut. Talon seinille maalattujen fallossymbolien uskottiin suojelevan pahalta ja onnettomuuksilta.

Mosaiikki varoituksella vartioivasta koirasta 'Cave Canem' @Casa del Poeta Tragico. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Casa del Poeta Tragico, traagisen runoilijan talo, jonka lattiassa  tunnettu mosaiikki varoittamassa vartioivasta koirasta ’Cave Canem’ Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Casa della Fontana grande, suren suihkulähteen talo. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Casa della Fontana Grande, suuren suihkulähteen talo. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pompei - Päivä jolloin kaikki pysähtyi

Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

 

Pompei - Päivä jolloin kaikki pysähtyi

Casa della Fontana Piccola, pienen suihkulähteen talo. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pompeista löytyy useita maalauksia ja mosaiikkeja, jota tuovat punan poskille. Jotkut kuvista olivat kodeissa aivan tavallisina maalauksina, kuten roomalaisaikaan oli tapana. Osa kuvista toimi palvelukuvastona ja joidenkin tarkoitus oli suojella taloa ja sen asukkaita pahalta silmältä ja onnettomuuksilta.  Photo copyright Elämää ja Matkoja

Pompeista löytyy useita maalauksia ja mosaiikkeja, jota tuovat punan poskille. Jotkut kuvista olivat kodeissa aivan tavallisina maalauksina, kuten roomalaisaikaan oli tapana. Osa kuvista toimi palvelukuvastona ja joidenkin tarkoitus oli suojella taloa ja sen asukkaita pahalta silmältä ja onnettomuuksilta.
Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pompei - Päivä jolloin kaikki pysähtyi

Venuksen talon sisäpihaa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pompei - Päivä jolloin kaikki pysähtyi

Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Syyskuinen päivä oli puolipilvinen, mutta silti runsas määrä vettä oli tarpeen kierroksen aikana samoin hyvät kengät kiveyksillä kävellessä. Opaskoiramme Luca oli seurannut kulkuamme ympäri Pompein. Kiitimme Lucaa seurasta palasella eväsleivän prosciuttoa. Hännänheilaus ja koiraystävä jatkoi matkaansa hiljaisilla kaduilla. Olimme tulleet kierroksemme päähän Anfiteatrolle.

Amfiteatteri on ajalta 80 eaa ja se on varhaisin tunnettu amfiteatteri. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Amfiteatteri on ajalta 80 eaa ja se on varhaisin tunnettu amfiteatteri. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vielä pysähdyttävä hetki vainajista tehtyjen kipsivalosten luo. Joukossa on lapsia ja naisia, yksi heistä raskaana. Olen saanut viettää päivän heidän kotikaupungissaan, nähnyt miten he ovat eläneet. Tunnelma näiden valosten luona on erilainen kuin kierroksemme alussa näkemiemme luona, tunne on nyt kuin haudalla käydessä. Mietin mitkä ovat olleet näiden ihmisten viimeiset ajatukset juuri ennen hautautumistaan tuhkaan ja laavaan? Paljonko he ehtivät tuntemaan ennen loppuaan? Aistin hädän ja pakokauhun. Pompein tuhossa menehtyi 2000-3000 ihmistä. Vesuvius Pompein taustalla henkii edelleen ja muistuttaa olemassaolostaan rikinkatkulla. Ihminen on pieni kun luonto näyttää voimansa.

Pompeii_Garden_of_the_Fugitives_02

Päivä jolloin kaikki pysähttyi. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Päivä jolloin kaikki pysähtyi. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Pompei liitettiin UNESCOn maailmanperintökohteisiin vuonna 1997. Arkeologiset tutkimukset aloitettiin 1748 ja kaivaukset jatkuvat yhä, mukana on ollut myös suomalaisia arkeologeja. Ilmansaasteet ja rankkasateet ovat uhkana löydöksille ja tuhoja on tapahtunut myös puutteellisen suojauksen vuoksi. Italiassa on useita Unescon suojelukohteita ja rahoitusta kaikkien ylläpitämiseen ei ole riittävästi. Vuosi 2013 oli synkkä Pompeille, sillä silloin rankkasateiden vuoksi murtui useita seiniä ja muureja. Lisäksi etenkin kaivauksien alkuvuosina marmoria ryöstettiin surutta ja freskoja siirrettiin Napolin kuninkaan kokoelmiin.

Kannattaako Pompei nähdä? Kyllä, ehdottomasti. Kaupungin palvelut ja infrastuktuuri olivat hämmästyttävän nykyaikaiset. Koristeelliset kylpylät, maalaukset ja mosaiikit ovat näkemisen arvoiset, samoin puutarhat. Käynnissä olevia kaivauksia oli mielenkiintoista seurata ja näimme tuoreeltaan uuden esinelöydön. Ihmisten kohtaloista lukiessa kaupungin tarina herää eloon ja katuja kulkiessa katse hakeutuu väistämättä Vesuviukseen.

Cirkumvesuviana-junat liikennöivät Sorrentosta ja Napolista Pompeiin (pysäkki Pompeii), matka-aika molemmista suunnista n. 30-40 minuuttia. Esim. yhdensuuntainen AC3 junalippu Sorrentosta Pompeiin maksaa 2,20 € ja AC4 junalippu Sorrentosta Herculaneumiin 2,70 € (pysäkki Ercolano Scavi). Pompein asemalta voi jatkaa matkaa bussilla Vesuviukselle. Junalippuja myydään lehtikioskeissa sekä tupakkakaupoissa ja se tulee leimata ennen junaan astumista.

Lisätietoja Pompein matkailusivuilta.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.