Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Kaupunkilomat

Palaja Sorrentoon, Torna a Surriento

27/05/2015

Palataan vielä Napolinlahdelle, tällä kertaa Sorrentoon, joka oli matkamme tukikohta. Aiemmin kerroinkin päivästämme Caprin-saarella sekä pysähdyttävästä ja ajatuksia herättävästä retkestä Pompein rauniokaupunkiin opaskoira Lucan seurassa.

Vanhan kaupungin kujilla oli mukava tunnelma ja siellä pääsee kurkistamaan sorrentolaiseen arkeen. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vanhan kaupungin kujilla on mukava tunnelma ja siellä pääsee kurkistamaan Sorrentolaiseen arkeen. Kuivatut chilit ovat osa etelä-italialaista ruokaa ja myös suosittu tuliainen. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Sorrento on tyypillinen eteläisen Italian pikkukaupunki, jossa on asukkaita vajaat 17000.  Se on perinteikäs lomakaupunki, josta on hyvät yhteydet sekä laivalla että junalla läheisiin nähtävyyksiin kuten Amalfin rannikolle, Caprille, Napoliin sekä Pompeiin. Parasta jylhille kallioille rakennetussa kaupungissa ovat näkymät Napolinlahdelle sekä vanhan kaupungin ja Piazza Tasson tunnelma. Erityisesti illalla oli mukava käydä iltakävelyllä (passeggiata) päivällisen jälkeen.

 

Näkymä hotelli Carlton Internationalin altaan puoleisen huoneen parvekkeelta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymä hotelli Carlton Internationalin altaan puoleisen huoneen parvekkeelta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Majoituimme viikon matkallamme Sorrenton keskustaan Piazza Tasso-aukion läheisyyteen hotelli Carlton Internationaliin. Viale Correalen varrella sijaitsevassa hotellissa on huoneita, joista aukeaa hienot näkymät Napolinlahdelle sekä huoneita altaan puolella. Meidän huoneemme sijaitsi altaan puolella, josta oli näkymät läheisille vuorille, joissa iltaisin tuikki rinteiden talojen valot.

 

Näkymä altaalle hotelli Carlton Internationalissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymä altaalle hotelli Carlton Internationalissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Uima-altaat ja aurinkotuolit sijaitsevat rauhallisessa ja hyvin hoidetussa puutarhassa, lapsille on oma altaansa. Puutarhassa on muun muassa appelsiinipuita ja sieltä löysi helposti rauhallisen paikan puiden katveessa. Merinäköalalliset huoneet ovat kadun puolella, jossa on jonkin verran ohikulkuliikennettä, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Perhematkaa ajatellen huoneita on saatavilla enimmillään 3 henkilölle/huone. Kalustukseltaan huoneet ovat kolmentähden hotellin luokkaa; sijainti, palvelu ja yleiset tilat nostavat luokituksen neljään, joka on myös hotellin virallinen luokitus.

Tällä kertaa ajattelimme päästä helpolla ruokailujen suhteen ja otimme puolihoidon hotelliin. Tämä osoittautuikin hyväksi valinnaksi, sillä ruoka oli hyvää. Buffe-aamiaisella oli sopivasti valinnanvaraa ja illallinen oli kolmen ruokalajin ateria pöytiin tarjoiltuna – ja ne jälkiruuat, kerrassaan mums! Seuraavan päivän illallisvaihtoehto valittiin joko edellisiltana tai viimeistään aamiaisella. Hotellissa oli hyvä palvelu ja illallisella oli erityisesti viikonloppuna juhlallinen tunnelma.

 

Sorrentossa on aito eteläisen Italian tunnelma. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Sorrentossa on aito eteläisen Italian tunnelma. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Vilkkaalle Piazza Tasso-aukiolle Carlton International hotellista on matkaa vain viitisenkymmentä metriä, rautatieasemalle kävelee viidessä minuutissa, vanhaan kaupunginosaan kävelee samaisessa viidessä minuutissa. Sorrenton pääsatamaan ja Marina Piccolan uimarannalle on matkaa noin 700 metriä ja alas johtaa kallionseinämän  erittäin jyrkät portaat. Rannalla on uimalaituirit aurinkotuoleineen ja varsinainen hiekkaranta on olematon. Satamasta lähtevät laivat Napoliin, Caprille ja Amalfin rannikolle.

Näkymät satamasta ylös Sorrenton kaupunkiin. Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Näkymät satamasta ylös Sorrenton kaupunkiin. Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Lähdössä Napoliin, jonne hydrofoil veneellä matkaa puolessa tunnissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Napoliin matkaa hydrofoil- veneellä puolessa tunnissa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Kaupungissa itsessään ei ole erityisemmin nähtävyyksiä, mutta se on hyvä tukikohta matkalle. Vanhassa kaupunginosassa oli mukava käydä kurkistamassa paikalliseen arkeen ja Corso Italia on vuorostaan vilkas alue. Ostosmahdollisuuksia Sorrentossa on jonkin verran, mutta parhaat mahdollisuudet shoppailuun on Napolissa.

Suuntasimme Napoliin vesiteitse ja matka kesti noin puoli tuntia. Napolin satama on suuri ja ruma. Sieltä on kohtuullinen kävelymatka keskustaan ostoskaduille ja matkan varrella ohitetaan muutama kaunis rakennuskin. Tälle matkalle en ottanut kameraa mukaan kaupungin pikkukonnien vuoksi. Taskuvarkaudet, näpistykset ja ryöstöt ovat jokapäiväisiä. Napolin liikenteessä liikennevalot ovat ehdotus, noudata jos noudatat. Liikenne on kaoottista, torvet raikaavat, kaupungin tunnelma on melkeinpä ahdistava. Napoli on yksi harvoja kaupunkeja Italiassa, joista en kerta kaikkiaan pidä. Siellä on silti hyvät shoppailumahdollisuudet, sillä merkkiliikkeitä löytyy ja Rinacente tavaratalossa on hyvät valikoimat. Tärkein syy matkata Napoliin on kuitenkin pizza, se aito oikea pizza. Kävimme pizzalla perinteikkäässä pizzeria Brandissa, jossa jopa perustavallinen margherita-pizza on taivaallista. Margherita suunniteltiin Brandissa alunperin Savoyn kuningatar Margheritan vierailua varten vuonna 1889 ja se haluttiin tehdä Italian lipun väreihin: punaisena tomaattikastike, valkoisena mozzarella ja vihreänä basilica. Yksinkertaista ja hyvistä raaka-aineista tehtynä taivaallisen hyvää. Pizzeria Brandi sijaitsee pahamaineisten espanjalaisten kortteleiden reunamilla, jonne menoa ei suositella. Brandista on lyhyt matka Corso Umberton ostoskadulle, joten lounas siellä on helppo yhdistää ostosmatkaan. Pizza onkin ehkä ainut asia, minkä takia Napoliin joskun palaisin. Tai no, ehkäpä myös monet Napolin museot ja nähtävyydet, joille ei tällä ostosmatkalla ennen kotiin paluuta aikaa jäänyt.

Napolinlahden alue on tehnyt vaikutuksen monen moniin matkaajiin sekä säveltäjä Ernesto de Curtisiin (1875-1937). Hänen sävellyksensä on yksi maailman tunnetuimmista lemmenlauluista, Torna a Surriento, joka ylistää Napolinlahtea ja Sorrenton kaupunkia.

Sorrentosta jäi hyvät lomamuistot ja erityisesti kauniille Caprin saarelle haluaisin vielä joskus palata. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa Amalfin rannikolle suuntaavalla matkalla?

Palaja Sorrentohon, Torna a Surriento:

…Yöt niin tummat meren mailla, ethän unhoittanut niitä! Surust’ tietoa ei ollut, toinen toistaan rakastimme. Kukkain tuoksut huumaavimmat, luutun näppäilyt niin vienot, entä hyväilyt ja valat, kaiken unhoittanut lienet?

Ei, mä tiedän, kaikki palaa, jälleen alkaa uusi lumo. Jälleen sydän sykähtääpi jälkeen eron ajan karman.

Palaja, oi taas! Sua rukoillen mä pyydän: Palaja taikaisin Sorrentohon!…

Muinainen kaupunki kallioden syvyyksissä Sorrenton keskustassa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Muinainen kaupunki kallioden syvyyksissä Sorrenton keskustassa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Lisätietoja kaupungista Sorrenton matkailusivuilta. Lisää kuvia Caprista, Pompeista, Sorrentosta sekä Napolista myös Pinterestin taulussa.

Aurinkomatkat järjestää valmismatkoja Sorrentoon sekä yhdistelmämatkoja Rooma-Sorrento.

Hotelli Carlton International on varattavissa hotellin omien sivujen lisäksi useampien hotellivaraussivustojen (mm. booking.com, hotels.com, trivago, momondo).

Suoria lentoja Helsingistä Napoliin lentää Finnair. Rooman lentäen matka taittuu Napoliin junalla, nopeimman junan matka-aika 1 h 10 min ja edullisemman vuoron n. 2 h 25 min( lippujen hinnat välillä 12 eur-43 eur junavuorosta riippuen). Lisätietoja juna-aikatauluista ja hinnoista Trenitalian sivuilta.

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Heidi 06/09/2015 at 16:04

  Tätä oli hauska lukea, koska itse olin kesällä Sorrentossa pari viikkoa ja sieltä teimme teimme mekin reissuja Pompejiin , Caprille, Amalfin rannikolle ja Procidan saarelle. Ehkä paras päiväreissu oli juuri Procidan saarella, jota voin ehdottomasti suositella. Tässä linkki Procidan juttuuni: https://maailmanaarella.wordpress.com/2015/06/24/procida-italialainen-paratiisisaari-napolinlahdella/
  Minä kävin reissulla Napolissa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla en tykännyt yhtään, mutta toisella kerralla aloin jo nauttia Napolin ilmeikkäistä kaduista, ja tietysti molemmilla kerroilla käytiin pitsalla. Erityisesti Eat, pray, love -elokuvastakin tuttu Pizzeria da Michele oli ihan huippu kokemus. Täällä juttua siitä: https://maailmanaarella.wordpress.com/2015/06/20/maaranpaana-napolilainen-pizza-margherita/
  Napoli mainostaa itseään myös maailman parhaana espresson kaupunkina, ja toki sitäki tuli juutua aika paljon. Hyvää oli, pakko myöntää! Niin hyvää, etä koukuun jäin.
  Sorrentossa tykkäsin eniten rantalaitureiden tunnelmasta ja ihanasta kalastajasatamasta. Tässä jutussa niistä tunnelmia: https://maailmanaarella.wordpress.com/2015/06/14/eraana-paivana-sorrentossa/
  (Sori lukuisat linkit kommentissa, mutta innostuin nyt niin itsekin muistelemaan ihanaa kesäreissuani!) Monet ovat Sorrentoa parjanneet, mutta löytyi sieltä paljon kaunistakin ja se on tosi kätevä tukikohta tehdä reissuja ympäriinsä, koska Sorrenton satamasta lähti laivoja joka suuntaan. Minäkin menisin mielelläni udestaan Caprille, mutta myös Procidaan <3.

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/09/2015 at 19:12

   Kiitos Heidi! Taisinkin jo aikanaan käydä lukemassa kirjoituksesi Procidasta, joka näytti aivan upean tunnelmalliselta!
   Sorrento oli tosiaan hyvä tukikohta Napolinlahdella kiertelyyn ja Caprille tulemme vielä varmasti palaamaan, siihen matkaan olisikin hyvä yhdistää päivä Procidalla.
   Napolilainen pizza on kyllä herkullinen kokemus, varsinkin näissä vanhoissa perinteikkäissä pizzerioissa kuten da Michelessä ja Brandissa. Parhaat espresso-kokemukset meillä on vuorostaan Roomasta. 🙂
   Kiitos linkeistä postauksiisi, käyn ilman muuta lukemassa myös Sinun kokemuksesi Napolinlahdelta!
   Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.