Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Kiertomatkat

Päivä Caprin saarella

09/05/2015

Saavuimme Caprille lautalla Sorrentosta ja merimatka kesti noin 45 minuuttia, joka meni joutuisaan auringosta ja meren tuoksusta nauttien.

Lähestyessämme saarta, oli ensimmäinen ajatus, että tämäkö se paljon puhuttu upea Capri nyt sitten on? Saarihan näyttää mereltä katsottuna samalta kuin muutkin Välimeren jylhät saaret.

Capri mereltä nähtynä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Capri mereltä nähtynä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Rantauduimme satamaan, jonne  kulkee useamman liikennöitsijän lauttoja ja pikavuoroja Napolista, Sorrentosta, naapurisaari Ischiasta sekä Amalfin rannikon kaupungeista. Satama on myös suosittu pienveneiden pysähdyspaikka.

Caprin satamassa on paljon pienveneitä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Caprin satamassa on paljon pienveneitä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Image011_11

Caprin satamaan liikennöidään mm. Napolista ja Sorrentosta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Matkamme jatkui satamasta ylös Caprin kaupunkiin minikokoisella bussilla, joka on noin puolikas tavallisesta bussista. Syy bussien pienuuteen selvisi matkalla ylös: iso bussi ei mitenkään pääsisi kurveissa kääntymään.

Caprin pikkuiset bussit kuljettavat Marina Grandesta Caprin ja Anacaprin kaupunkeihin.

Caprin pikkuiset bussit kuljettavat Marina Grandesta Caprin ja Anacaprin kaupunkeihin. kuva flickr.com

Caprin tiet ovat syheröiset eikä näihin iso bussi taitu. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Caprin tiet ovat syheröiset eikä näihin iso bussi taitu. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Varsin mutkikkaan bussimatkan jälkeen saavuimme ylös Caprin kaupunkiin ja aloimme ymmärtämään miksi Capria kutsutaan Napolinlahden kaunottareksi. Näkymät merelle ovat upeat ja itse kaupunki on viehättävä.

Päiväsaikaan saarella käy paljon matkaajia mantereelta ja naapurisaari Ischialta ja silloin Caprin kaupungin kaduilla on ajoittain jopa ruuhkaa. Sen sijaan autoliikennettä ei ole paljoa, sillä saarelle pääsee vain rajoitettu määrä autoja, ja sen ansiosta tunnelma on kiireetön suurestakin ihmismäärästä huolimatta. Päivävieraiden lähdettyä ilta kuuden jälkeen saari hiljenee ja on mitä idyllisin lomapaikka.

Näkymät Caprin kaupungista merelle ovat upeat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näissä maisemissa silmä lepää. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymät Caprin kaupungista merelle ovat upeat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymät Caprin kaupungista merelle ovat upeat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Caprilta ei löydy neonvaloja vilkkumassa eikä uimapatjakauppoja toinen toisen perään. Caprin kaupunki on tyylikäs ja Via Camerelle kadun varrella on lukuisia merkkiliikkeitä kuten Gucci, Dolce & Gabbana, Versace jne. Kuinkahan monessa alle 7000 asukkaan kaupugissa löytyy sama määrä maailman merkkejä myyviä liikkeitä? Caprilla myydään myös saarella valmistettuja tuotteita kuten limoncello-sitruunaliköötiä, hajuvesiä ja upeita sandaaleja, kuten mm. Canforan valmistamia.

Saarella käy vuosittain 400 000 matkailijaa ja Capri on tullut tunnetuksi myös rikkaiden ja kuuluisien lomapaikkana. Caprilla ovat aikanaan lomailleet mm. Aristoteles Onassis, Brigitte Bardot ja Sophia Loren ja onpa siellä nykyäänkin useammalla julkimolla oma huvila, enkä lainkaan ihmettele miksi. Saari on kertakaikkisen kaunis.

Via Camarelle kadun varrella löytyy lukuisia maailman merkkejä myyviä liikkeitä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Via Camarelle kadun varrella löytyy lukuisia maailman merkkejä myyviä liikkeitä.
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Aikamme Caprin kaupungissa kierreltyämme jatkoimme matkaa bussilla kohti saaren toista kaupunkia, Anacapria. Bussimatka satamasta Caprin kaupungin La Piazzettan tuntumaan oli lasten leikkiä seuraavaan etappiin verrattuna. Edessä oli TODELLA mutkainen nousu ja tie kulki jyrkänteen reunalla, josta oli suora pudotus mereen. Ei siis mitään herkkua kaltaiselleni Pohjanmaan syndroomasta (=korkeanpaikankammo) kärsivälle. 🙂 Olin nimittäin saanut bussista seisomapaikan jyrkänteen puolelta ja näin aitiopaikalta monenko sentin päässä jyrkänteen reunasta olimme. Matka ei kuitenkaan onneksi kestänyt kuin noin 10-15 minuuttia.

Hikisin kämmenin ja vapisevin jaloin astuimme ulos bussista Piazza della Pacella. Anacapri on noin 6000 asukkaan rauhallinen kaupunki ja sieltä voi jatkaa matkaa saaren ehkäpä suosituimpaan nähtävyyteen Grotta Azzurraan, siniseen luolaan. Tällä kertaa emme kuitenkaan lähteneet sinne jonottamaan vaan suuntasimme kohti ruotsalaisen lääkäri Axel Munthen huvilaa nimeltä Villa san Michele.

Puisto Anacaprin keskustassa. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Puisto Anacaprin keskustassa.Photo copyright Elämää ja Matkoja

Axel Munthe (31.10.1857-11.2.1949) työskenteli lääkärinä muun muassa perustamallaan vastaanotolla Pariisissa sekä  Napolissa, jonne hän matkusti auttamaan koleraan sairastuneita vuonna 1884. Hän auttoi vastaanotollaan köyhiä ilmaiseksi ja lisäksi hän perusti Italiaan suojelualueita parantaakseen eläinten elinoloja.

Caprille hän saapui ensikertaa purjeveneellä Sorrentosta vuonna 1876 ja huomasi Anacaprissa talonpojan mökin, jonka vieressä sijaitsi hylätty kappeli ja hän sai ajatuksen huvilan rakentamisesta tälle paikalle. Kaksitoista vuotta myöhemmin Axel Munthe muutti Caprille Anacaprin keskustaan ja vuonna 1896 hän kävi tuumasta toimeen ja aloitti Villa san Michelen restauroinnin.

Ajauduttuaan rahapulaan hän avasi vastaanoton Roomaan vuonna 1890 ja asui tämän jälkeen vuoroin Roomassa vuoroin Caprilla. Munthe nimettiin Ruotsin hoviin psykologiksi v. 1892, jossa hän toimi osan ajasta kruununprinsessa Victorian henkilökohtaisena psykologina. Victoria sairasti myös keuhkoputkentulehdusta sekä mahdolliseseti tuberkuloosia ja Munthe suositteli hänelle Caprin ilmastoa talvisin.

Lääkärin suosituksesta kruununprinsessa ryhtyi viettämään talvet suotuisammassa ilmastossa ja asui tuolloin Villa san Michelessä. Axel Munthen ja kruununprinsessa Victorian ystävyydestä ja mahdollisesta suhteesta huhuttiin, mutta varmuutta tästä ei ole. Varmaa on kuitenkin se, että he asuivat saarella saman aikaisesti pitkään ja lopulta Villa san Michele lahjoitettiin Ruotsin valtiolle 1948.

Axel Munthe eli suurella sydämellä. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Axel Munthe eli suurella sydämellä.
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Villa san Michelessä aika on pysähtynyt. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Villa san Michelessä aika on pysähtynyt.
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Image025_25

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Image027_27

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Photo copyright Elämää ja Matkoja

Villa san Michele on oikea aarre ja siellä olisi mielellään viettänyt enemmänkin aikaa, sillä puutarhassa kiertely jäi aivan liian vähälle. Onneksi olimme kuitenkin valinneet tämän käyntikohteeksi ruuhkaisen Grotta Azzurran sijaan sillä näkymät Villa san Michelestä ovat unohtumattomat.

 

Tämän leijonan paikalla Villa san Michelessä haluaisin päiväni viettää.

Tämän leijonan paikalla Villa san Michelessä haluaisin päiväni viettää Napolinlahdelle katsellen.

Päivä oli kuitenkin kääntymässä iltaan ja oli aika lähteä takaisin Marina Grandeen ja sieltä lautalla kohti Sorrentoa. Vielä viimeinen silmäys Capriin auringon jo painuessa mailleen.

Capri oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen ja nyt ymmärsimme, miksi sitä kutsutaan Välimeren paratiisisaareksi. Capri vei sydämen, jos ei nyt ensi silmäyksellä, mutta kuitenkin ensimmäisenä päivänä.

Näihin upeisiin maisemiin ei voi olla rakastumatta.

italy-862301_1920

Lisätietoa Caprista sivuilta Capri Tourism sekä Capri Insider guide.

Jos lähdet päiväretkelle Caprille, osta paluulippu jo lähtiessäsi, jotta varmistat paikkasi myös paluumatkalle.

Finnair lentää Napoliin, josta voit jatkaa matkaa saarelle lautalla. Valmismatkoja Caprille järjestää Aurinkomatkat.

Kuvia Villa san Michelen upeista puutarhoista ja ulkotiloista Pinterestissä.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anna / Muuttolintu 06/05/2016 at 01:23

  Kuulostaa ihanalta. Tosi monien oon kuullut kehuvan Capria, joten kun Italiaan joskus taas lähdetään, Amalfin rannikko ja Capri on ainakin listalla 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja 06/05/2016 at 10:47

   Capri on ihana, samoin Amalfin rannikko ? Niissä maisemissa silmä lepää – suosittelen lämpimästi!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 05/05/2016 at 18:06

  Olipas ihana löytää tämä postaus, sillä olen kesällä lähdössä Sorrentoon ja varmaankin Caprilla täytyy vierailla myös. Kannattaako Caprille varata kokonainen päivä? (täällä jo lasken miten saan päivät riittämään kaikkeen mitä haluan nähdä ja kokea!) 😀

  • Reply Elämää ja Matkoja 05/05/2016 at 18:38

   Aivan mahtavaa, olet hyvän paikan valinnut! Sorrento on aivan loistotukikohta alueella liikkumista ajatellen ja näkemistä Napolinlahdella riittää vaikka kuinka: Positano/Amalfi, Pompei, Herculaneum, Napoli, Capri…

   Caprin reissulle kannattaa varata aikaa koko päivä, niin ehtii ihan rauhassa kiertelemään ja fiilistelemäänkin. Anacaprilla ja Villa San Michelessä kannattaa ilman muuta käydä Caprin kaupungin lisäksi, sillä sieltä näkymät ovat aivan huippuluokkaa ja kaupunki on ihanan rauhallinen.

   Kannattaa muuten tarkistaa mistä laiturista Sorrenton lautta lähtee paluumatkalle… meillä kävi niin, että olimme ostaneet paluulipun kyseisen firman viimeiselle vuorolle ja oletettiin sen lähtevän samasta laiturista kuin minne saavuttiinkin. No, eipä se näin ollut vaan laiturissa oli aivan toisen firman laivoja ja samaan aikaan ohitsemme lipuu meidän lautta, joka oli lähtenyt aivan toiselta puolelta satama-allasta… Että se siitä olettamuksesta. 😀 Onneksi toisen firman väki oli niin ystävällistä, että ottivat meidät kyytiin samalla lipulla ilman lisämaksua. Olisi muuten ollut edessä pakollinen yöpyminen Caprilla – toisaalta ei se olisi ollut yhtään huono ajatus sekään! 😀

   • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 05/05/2016 at 19:16

    Kiitos vinkeistä!
    Heh, mä olen jo maalannut mielessäni ”kauhukuvia” että taatusti myöhästyn jostain viimeisestä lautasta, kun olen lukenut mm. Caprille menosta ja ”joudun” jäädä yöksi saarelle. 😀 No sehän olisi sitten seikkailu sinänsä!

    • Reply Elämää ja Matkoja 05/05/2016 at 21:41

     Siinä väsyneenä ja nälkäisenä ihan paineessa lauttaa etsiessä ajatuksissa oli vain hotellin puolihoidon antimet ja hätä siitä milläs sinne nyt päästään. 🙂 Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi oikeastaan pitänyt tarttua tilaisuuteen ja jäädä yöksi Caprille.

     Tuolla Sorrenton reissulla meillä sattui muutoinkin vähän yhtä ja toista jännitystä, joille on sitten jälkeen päin saanut nauraa. Mutta aina lopulta kaikki hyvin, loppu hyvin ja monta hienoa kokemusta rikkaampina!
     Napolinlahdella on niin paljon kauniita maisemia ja nähtävää, että paluu sinne on jatkuvasti ajatuksissa. Napolista en erityisemmin tykännyt, kaikesta muusta senkin edestä.
     Oikein mukavaa reissun suunnitelua Sinulle, uskon että tulet myös tykkäämään!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.