Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kaupunkilomat Kiertomatkat Ranska

Perheloma Pariisiin ja Disneylandiin osa 3: Pariisin nähtävyyksiä

28/04/2015

Ensimmäinen aamu Pariisissa, näen ikkunasta aamuauringon ja Eiffelin toivottavan hyvää huomenta. Ihana tapa herätä uuteen päivään, tähän voisi tottua. 


Aloitimme päivän hotellimme Mercure Paris Centre Tour Eiffelin bufféaamiaisella, jossa olikin mukavasti valinnanvaraa koko perheelle. Hotellin aamiaisravintola on valoisa ja lisäksi on oma viihtyisä puutarha, jossa aamiaisen voi 
nauttia. Samassa ravintolassa on tarjolla lounas sekä päivällinen ja lapsille on saatavilla oma menu. Hotellissa on lisäksi Bar Lounge ja aulassa myymälä, josta voi ostaa pientä syötävää ja lahjatavaroita. Lähistöllä on useita kahviloita ja ravintoloita sekä Monoprix-supermarket (Grenelle), josta voi käydä ostamassa vaikkapa picnic-eväät.

Mercure Paris Centre Tour Eiffel hotellin puutarhassa on mukava nauttia aamiainen photo mercure.com

Hotellin lähellä on sekä metro- että bussipysäkit. Pariisin metroverkko on kattava ja se onkin nopein keino liikkua pidemmät matkat. Liput on jaettu vyöhykkeiden mukaan, keskusta-alue on vyöhykkeillä 1-2. Pariisin metrokartan voi ladata tästä linkistä.

Paris Visite Pass on lippu, jolla voi matkustaa 1, 2, 3 tai 5 päivän ajan rajoittamattomasti bussilla, metrolla, raitiovaunulla sekä RER-junalla joko vyöhykkeillä 1-3 tai 1-5 lipputyypin mukaan. Disneyland on vyöhykkeellä 5.

Paris Passlib’ on nähtävyyspaketti, johon kuuluu sekä sisäänpääsyjä että kuljetuksia erikohteisiin ja se on saatavilla erisisältöisenä 2,3 tai 5 päiväksi, lisätietoja linkin kautta.

Paris Museum Pass on hyvä vaihtoehto, jos aikoo kierrellä paljon museoissa ja käydä nähtävyyksissä (esim. Notre Dame, Pantheon, Riemukaari) ja se on saatavilla 2, 4, tai 6 päiväksi. Tällä pääsee tutustumaan yli 50 nähtävyyteen ja skip-the-line-ticketillä välttyy lippujen jonottamiselta luukulla. 

Nähtävyyksien kiertelyyn helpoin vaihtoehto on Hop on Hop off kaksikerrosbussit. Eniten pysäkkejä ja parhaat reitit tarjoaa L’Open Tour, jolla on neljä eri värein merkittyä reittiä. Pysäkit sijaitsevat lähellä nähtävyyksiä sekä esim. Galeries Lafayette ja Printemps tavarataloja (vihreä ja keltainen linja). Lipun voi ostaa ennakkoon netistä tai suoraan kuljettajalta joko 1, 2 tai 3 päivälle ja tähän on mahdollista yhdistää myös jokilaivat. 4-11 vuotiaille on edullisempi lastenlippu ja tarjolla on myös muita paketteja kuten esim. iltakierros. Bussin avoimesta toisesta kerroksesta näkee mukavasti kaupunkia toisella tapaa kuin metrolla matkatessa ja se on myös lapsille mukava kokemus.

Saapumispäivänämme kiersimme 7. arrondissementin alueella, tästä kerroinkin edellisessä jaksossa. Seuraavat päivät ajelimme kaupunkia ristiin rastiin ja katsastimme tunnetuimmat nähtävyydet. Nähtävyyksien kiertelyn lisäksi jätimme aikaa oleiluun puistoissa ja Seinen-rannassa, joihin onkin hyvä tehdä vaikkapa lounas-picnic. Seinen varrella on myös useita kahviloita. Seuraavassa poimintoja tunnetuimmista nähtävyyksistä kierrokseltamme:

Notre Damen katedraali on varhaisgoottilaista tyyliä. Länsitornit sekä ruusuikkuna ovat 1200-luvulta. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Notre Damen katedraali on
varhaisgoottilaista tyyliä. Länsitornit sekä
ruusuikkuna ovat 1200-luvulta.
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Notre Damen katedraali sijaitsee Seine-joen Ile de la Cite -saarella, jonne Pariisi alunperin perustettiin kelttiläisen kalastajakylän paikalle. Niihin aikoihin muu nykyisen Pariisin alue oli vielä varsin soista maastoa. Notre Damen katedraali rakennettiin kahden vanhan kirkon raunioille. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1163 ja katedraali valmistui v. 1325 Kookkaat länsitornit rakennettiin vuosina 1210-1250. Kolme 13 metristä ruusuikkunaa lisättiin 1200-luvulla, yksi näistä sijaitsee länsitornien välissä. Notre Dame tunnetaan myös Victor Hugon kirjasta Pariisin Notre Dame ja sen pohjalta tehdyistä elokuvista. Lapsillekin tuttu Notre Damen kellonsoittaja animaatioelokuva pohjautuu tähän kirjaan. Sisätiloihin pääsyä saa varautua jonottamaan, sitä odotellessa kannattaa käydä tutkimassa ulkopuolen yksityiskohtia. Iltavalaistuksessa katedraali saa toisenlaisen ilmeen.

Luxembourgin palatsissa kokoontuu Ranskan senaatti ja tätä ympäröi Luxembourgin puisto Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Jardin du Luxembourg on  suuri (25 ha) viihtyisä puisto Saint-Germain-des-présin ja Latinalaisten kortteileiden rajalla. Puisto rakennettiin italialaissyntyisen kuningatar Maria de Medicin aloitteesta vuonna 1612. Kerrotaan, että kuningatar poti koti-ikävää ja halusi siksi rakennuttaa Pariisiin italialaisen barokin tyylisen puiston. Puisto on viihtyisä koko perheen ’olohuone’ ja sinne ei ole sisäänpääsymaksua. Siellä on kauniita hyvinhoidettuja istutuksia ja lukuisia patsaita. Luxembourgin palatsin edessä sijaitsee suuri lampi, jossa voi uittaa vuokrattavia kauko-ohjattavia pienoisveneitä. Puistossa voi pelata vaikkapa shakkia tai tennistä, käydä konserteissa tai nukketeatterissa. Siellä on muutaman euron hintainen leikkipuisto lapsille monenlaisine aktiviteetteineen sekä poniratsastusta idyllisessä ympäristössä – näitä suosittelen lasten kanssa matkaaville. Tämä puisto on suosikkini Pariisissa, löydät puiston aukioloajat tästä linkistä.

Luxembourgin puisto on viihtyisä kokoperheen olohuone Photo copyrightt Elämää ja Matkoja

Luxembourgin puisto on viihtyisä
kokoperheen olohuone
Photo copyrightt Elämää ja Matkoja

Place de la Concorde sijaitsee toisen kauniin puiston, Tuileriesin, välittömässä läheisyydessä Seinen oikealla rannalla. Aukiolta alkaa Champs-Élysees bulevardi, jonka toisessa päässä on Riemukaari, Arc de Triomphe. Place de la Concorden keskellä on hieroglyfein koristeltu Luxorin obeliski, jota kannattaa käydä tutkimassa lähempää. Aukio tunnetaan myös mestauspaikkana, jonka giljotiinissa menettivät päänsä mm. Marie Antoinette sekä Ludvig XVI.

Luxorin obeliski Place de la Concorden aukiolla Photo copyright Elämää ja Matkoja

Luxorin obeliski
Place de la Concorden aukiolla
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Avenue des Champs-Élysées on yksi maailman tunnetuimmista kaduista. Tämän noin kahden kilometrin pituisen bulevardin varrella on elokuvateattereita, kahviloita sekä upeita liikkeitä, kuten esim. Louis Vuitton ja Guerlain, katso Guerlainin video tästä

Chaps-Élysées alkaa Place de la Concordelta Photo copyright Elämää ja Matkoja

Champs-Élysées alkaa Place de la Concordelta
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Guerlainin historiallinen myymälä sijaitsee Champs-Élyséellä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Guerlainin historiallinen myymälä sijaitsee
Champs-Élyséellä
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Louis Vuittonin laukkutaivaassa saa matkakassan tyhjennettyä hetkessä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Louis Vuittonin laukkutaivaassa saa
matkakassan tyhjennettyä hetkessä
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Champs-Élyséesin toisessa päässä Place Charles de Gaulle -aukiolla sijaitsee yksi Pariisin tunnetuimmista nähtävyyksistä Arc de Triomphe, Riemukaari. Napoléon Bonaparte aloitti sen rakennuttamisen vuonna 1806 ja se valmistui vuonna 1836, jolloin Napoléon Bonaparte oli jo syösty vallasta. Riemukaaren kohokuvat kuvastavat taisteluita ja siihen on kaiverrettu Napoléonin sodissa taistelleiden kenraalien nimet. Riemukaaren alla on ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta ja siellä palaa ikuinen tuli. Riemukaaren huipulta aukeaa upea näköala.

Riemukaari on yksi Pariisin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Riemukaari on yksi Pariisin tunnetuimmista nähtävyyksistä.
Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Riemukaari oli kunnostettavana kesällä 2014. Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Riemukaari oli kunnostettavana kesällä 2014.
Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Louvre on taiteenystävän ykköskohde, sillä sieltä löytyy 380 000 esinettä ja 35 000 teosta, kuten maailmankuulu Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalaus. Louvren rakennukset sekä aukio lasipyramideineen ovat jo itsessään näkemisen arvoiset. Vuosittaisia vierailijoita on noin 9 miljoonaa, joten jonottamiseen voi varautua. Käynti kannattaa suunnitella etukäteen.

Louvren aukiolla sijaitsevan Lasipyramidin, La Pyramide, rakennutti Ranskan entinen presidentti Francois Mitterrand Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Louvren aukiolla sijaitsevan Lasipyramidin, La Pyramide,
rakennutti Ranskan entinen presidentti Francois Mitterrand
Photo Copyright Elämää ja Matkoja

Louvren rakennusten kokonaispinta-ala on 160 000 m2 ja näistä näyttelytilaa on 58 470 m2 Photo copyright Elämää ja Matkoja

Louvren rakennusten kokonaispinta-ala on 160 000 m2 ja
näistä näyttelytilaa on 58 470 m2
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Sacré Coeurin basilika Montmartren kukkulalla on näkemisen arvoinen. Roomalais-bysanttilaista tyyliä olevan basilican rakentaminen aloitettiin 1875 ja se valmistui 1914. Sisäänpääsy on maksuton, mutta siellä voi osallistua opastetulle kierrokselle, jonka hintaan kuuluu sisäänpääsy kryptaan. Montmartren kukkulalle kiipeäminen on oma urakkansa, mutta näkymät Pariisiin ovat upeat. Osan matkaa voi kulkea köysiradalla. Köysiradan viereltä kulkevat monista kuvista tunnetut portaat alas Montmartren vanhaan kaupunginosaan. Montmartren nupukivikujat ovat viehättäviä ja se on ollut taiteilijoiden, kuten Pablo Picasso ja Claude Monet, suosiossa 1900-luvun alusta lähtien ja se tunnetaan boheemista ilmapiiristään. Montmartressa on yllättäen myös viinitarha, joka on ainoa Pariisissa!

Kapuaminen Sacre Coeur basilicalle palkitaan upeilla näkymillä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Kapuaminen Sacre Coeur basilicalle
palkitaan upeilla näkymillä
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Montmartresta löytyy monia viihtyisiä ravintoloita sekä Amélie-elokuvasta tuttu Café des Deux Moulins osoitteessa 15 Rue Lepic. Hinnat siellä olivat edulliset ja ruoka hyvää!

Salade Parisienne Cafe des Deux Moulinsissa oli herkullinen Photo copyright Elämää ja Matkoja

Salade Parisienne Cafe des Deux Moulinsissa oli herkullinen
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Cafe des 2 Moulins on Amélie elokuvasta tuttu Photo copyright Elämää ja Matkoja

Cafe des 2 Moulins on Amélie elokuvasta tuttu
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Café des Deux Moulins löytyy osoitteesta 15 Rue Lepic Montmartren kaupunginosassa Photo copyright Elämää ja Matkoja

Café des Deux Moulins on osoitteessa 15 Rue Lepic Montmartressa Photo copyright Elämää ja Matkoja

Montmartren alapuolella kulkevan Boulevard de Clichyn varrella sijaitsee Moulin Rouge kabaree-yökerho, josta on tehty kuusi elokuvaa, näistä tunnetuin lienee Baz Luhrmannin versio vuodelta 2001. Yökerho on rakennettu 1889 ja se sijaitsee Pigallen punaisten lyhtyjen alueella. Ilta-aikaan kannattaa välttää tällä alueella liikkumista päihtyneenä. Tiedänpä tapauksen, jossa eräs mies putsattiin liki viimeistä vaatepartta myöten, vain kengät jäivät.

Moulin Rouge sijaitsee Boulevard de Clichyn varrella. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Moulin Rouge sijaitsee Boulevard de Clichyn varrella. Photo copyright Elämää ja Matkoja

 

Edellämainitut nähtävyydet ovat kenties ne tunnetuimmat, mutta lisäksi on vielä lukuisia kohteita, joista riittää nähtävää ja koettavaa useammallekin matkalle. Lapsiperheille on Disneylandin lisäksi mm Parc Astrerix 35 kilometriä Pariisista sekä Parc Zoologique de Paris eläintarha. Pariisissa on paljon kauniita rakennuksia sekä hyvin hoidettuja puistoja ja kaupungilla oleiluun kannattaa varata aikaa nähtävyyksien katselun lisäksi. Oikea ranta tunnetaan liike-elämän keskuksena ja sieltä löytyy lukuisia shoppailijan taivaita merkkiliikkeineen ja tavarataloineen. Tavaratalo Galeries Lafayetten upea rakennus on jo itsessään nähtävyys. Vasen ranta tunnetaan kulttuurin ja älymystön keskuksena. Saint-Germain des Presin alueelta löytyy myös lukuisia hyviä liikkeitä ja Latinalaisista kortteleista viehättäviä ravintoloita. Pidän Pariisista sen kaupunkikuvan ja tunnelman vuoksi ja palaan sinne mielelläni yhä uudelleen ja uudelleen. Voin suositella lämpimästi tätä kaupunkia niin pariskunnille kuin perheillekin! Pariisissa voi todellakin sanoa ’La vie est belle!’ 

Kuvia Pariisiin fiilistelyyn Pinterestissä!

'Kotikulmilla' 7è arr

’Kotikulmilla’ 7è arr

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.