Suomen suurin matkablogiyhteisö
Italia Rantalomat

Kauniiden rantojen Sardinia

22/04/2015

Sardiniaa ei suotta kutsuta Välimeren Karibiaksi. Olen matkatessa nähnyt lukuisia rantoja turkoosien aaltojen syleilyssä, mutta Välimeren ehdottomasti kauneimmat rannat löytyvät Sardiniasta.

Monia Välimeren kohteita mainostetaan valkohiekkaisilla rannoilla, mutta kun on nähnyt Sardinian liidunvalkeat rannat, on sana valkohiekkainen saanut uuden merkityksen.

Liidunvalkea hiekka tekee meren turkoosin vielä turkoosimmaksi ja vesi on kristallinkirkasta. Veden sinisen sävyt vaihtelevat syvänsinisestä turkoosiin ja vihreään.

Olo on kuin Karibialla ja kuitenkin vain vajaan 4 tunnin lennon päässä.

Stintinon rantaa sanotaan Euroopan kauneimmaksi - eikä suotta Photo copyright Elämää ja Matkoja

Stintinon rantaa sanotaan Euroopan kauneimmaksi – eikä suotta
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Stintinon rannan turkoosi kristallinkirkas vesi ja liidunvalkea hiekka lumoavat. Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tunnetuin Sardinian paratiisirannoista on Stintinon ranta ja se sijaitsee saaren luoteisosassa Sassarin maakunnassa. Ranta tunnetaan myös nimellä La Pelosa ja onpa siellä kuvattu James Bond 007 Rakastettuni elokuvaakin. 

Muistan edelleen sen hetken, kun saavuimme autolla rannan tuntumaan ja näimme sen ensi kertaa – Che bella! Jo toukokuussa vesi oli ihanan lämmintä ja silloin rannalla oli vielä mukavasti tilaa, vaikkei suinkaan autiota. Elokuussa eteläisen Euroopan loma-aikaan kannattaa olla varhain liikkeellä varmistamassa oma paikkansa auringossa. Stintinon rannalla on mukava olla myös pienten lasten kanssa, koska ranta on pitkälle matalapohjainen. Jokaiselle Sardinian matkaajalle suosittelen vähintään päiväretkeä tälle rannalle.

Toinen näkemisen arvoinen ranta on Is Arutas ja se sijaitsee noin puolivälissa saarta länsirannikolla Oristanossa. Rannan hiekka on kuin riisiä ja hiekanjyvästen väri vaihtelee puhtaan valkoisesta hieman vaaleanpunervaan tai vihertävään. Rannalla kävely käy kuntoilusta, koska hiekka on varsin upottavaa. Ranta oli melko nopeasti syvenevä, joten ihan pienten kanssa se ei ole ihanteellisin uimapaikka. Silti tämä ainutlaatuinen ranta kannattaa ehdottomasti nähdä. On muuten hyvä muistaa, että kotiinviemisiksi rannalta ei saa ottaa hiekkaa, vaan siitä seuraa melkoiset sakot. Myös tupakantumpit ja muu roska on syytä viedä pois lähtiessään, sakon uhalla. Parinkymmenenen minuutin päässä Oristanosta sijaitsee myös San Giovanni di Sinis ranta, jossa ei ole yhtä paljon matkaajia kuin Is Arutas rannalla.

Saaren koilisosassa sijaitsee Costa Smeralda, Smaragdirannikko, jonka keskus on Porto Cervo. Smaragdirannikon alueella on lukuisia pieniä kauniita rantoja ja tällä alueella Jet set viihtyy. Porto Cervossa pääset näkemään lukuisia purjeveneitä, myös Suomessa Pohjanmaalla valmistettuja upeita Nautor Swan veneitä. Purjehduksesta kiinnostuneille vinkiksi, että Porto Cervossa järjestetään  2.6.-6.6.2015 / 7.6.-11.6.2016 /  6.6.-10.6.2017 regatta. Lisätietoa oheisesta linkistä .

Nautor tulee satsaamaan vuoden 2016 Porto Cervon regattaan, jolloin yritys viettää 50-vuotisjuhlaansa. Tavoitteena on laittaa Nautorin ensimmäinen purjevene Tarantella alkuperäiseen vuoden 1967 kuntoon ja että veneenrakentajat ovat mukana Porto Cervossa. Hieno hetki niin Nautorin henkilökunnalle kuin purjehduksen ystäville!

Myös muualla saarella löytyy paljon upeita rantoja ja erinomaisia paikkoja snorklaajille.

Me majoituimme Algheron kaupunkiin, jossa jo itsessään on hienot ja matalapohjaiset Lido ja Maria Pia rannat. Asuimme aivan Lido-rannan tuntumassa San Marco -hotellissa, jossa parasta oli sijainti. Huoneet ajoivat asiansa ja bufféaamupalalla löytyi sen verran tarjontaa, että päivän sai käyntiin. Päivällisellä kävimme kerran hotellin ravintolassa, mutta ruoka ei ollut mitään kulinaarista tykitystä.

Hotellin läheisyydestä löytyy useita ravintoloita, joissa voi tilata saaren herkkua hummeria. Ravintolassa saat valita suuresta akvaariosta haluamasi hummerin, joka sitten kiikutetaan keittiöön valmistettavaksi. Rakastamani hummerinliha ei tosin ollutkaan enää niin hyvää sen jälkeen, kun olin nähnyt syötäväksi valitun epätoivoiset pakoyritykset.

Kotiinviemisiksi kannattaa lähtöpäivänä hakea läheisen marketin lihatiskiltä ilmakuivattua kinkkua (prosciutto), jota he siivuttavat haluamasi määrän. Pyydä tyhjiöpakkaamaan kinkku (sottovuoto) niin kinkku säilyy hyvin kotiin saakka. 

Toukokuinen ilta Lido-rannalla Algherossa Photo copyright Elämää ja Matkoja

Toukokuinen ilta Lido-rannalla Algherossa
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Alghero on tyypillinen italialainen pikkukaupunki, jonka vanhankaupungin kujilla on mukava käydä kävelyllä ja ostoksilla pikkuliikkeissä. Lido-rannalta San Marco hotellista kävelymatka vanhaan kaupunkiin on kohtuullinen, mutta Maria Pia rannan hotelleista se voi tuntua jo liian pitkältä, varsinkin lasten kanssa. Algherossa liikennöi paikallisbussi, mutta kertaakaan emme sen kyydillä päässeet, koska kuskit olivat päättäneet ryhtyä lakkoon – ilman ennakkovaroitusta.

Vuokra-auto kannattaa ottaa, ainakin muutamaksi päiväksi, ja lähteä katsastamaan saarta. Maisemat ovat kauniit, erityisesti toukokuussa unikkojen kukkiessa. Mainittujen rantojen lisäksi saarelta löytyy useita viehättäviä pikkukaupunkeja ja kyliä.

Yhden päivän retki Alherosta voi suuntautua esim. reitille Capo Caccia – Stintino – Castelsardo – Sassari – Alghero. Smaragdirannikolle lähdettäessä kannattaa majoittua vaikkapa Porto Cervoon yhdeksi yöksi, jotta päivästä ei tule liian rankka ja silloin ehdit aistia Porto Cervon tunnelmaa ilta-aikaan. Algherosta etelään kohti Oristanoa suunnatessa suosittelen tutustumista viehättävään pikkukaupunki Bosaan.

Näkymää Capo Caccian niemeltä Photo copyright Elämää ja Matkoja

Näkymää Capo Caccian niemeltä
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Tiet ovat melko kapeita, mutta pääsääntöisesti hyväkuntoisia. Olimme matkassa kahdestaan ja autona meillä oli kaksipaikkainen Smart, joka oli aivan loistava valinta kapeille teille ja kaduille. Vinkiksi Sassariin menijöille, että ota mukaan navigaattori tai kunnon kartta kaupungista. Sieltä oli yllättävän haastavaa löytää poistumisväylä – totesimme, että kaikki tiet eivät enää viekään Roomaan vaan Sassariin!

Sardiniasta pääsee lautalla naapurisaari Korsikalle, jonne voi tehdä päivän-parin retken vuokra-auton kanssa. Tai miksei vaikkapa yhdistää viikon loma Sardinian matkan lisäksi. Itse menisin Korsikalle juuri Sardinian kautta, koska lennot Korsikalle ovat olleet aivan hirvittävän hintaisia, kun taas Sardinian kautta pääsee edullisesti tilauslennolla eikä lauttamatka ole pitkä. Lautalla Korsikalle pääsee myös Nizzasta, mutta silloin merellä tulee vietettyä pidempi aika. Suomesta valmismatkoja Sardiniaan järjestää Finnmatkat, jonka valikoimassa on hotelleja Algherossa, Porto Contessa ja Bosassa.

Unikkojen loistoa toukokuisessa Sardiniassa Photo copyright Elämää ja Matkoja

Unikkojen loistoa toukokuisessa Sardiniassa
Photo copyright Elämää ja Matkoja

Entä milloin on paras aika matkustaa? Toukokuussa voi hetkittäin tuntua viileältä tuulen puhaltaessa mereltä, mutta Suomen kesään tottuneelle ei lainkaan liian kylmältä. Paikallisilla tosin oli toppaliivi, kun me kuljimme shortseissa! Lomaviikkomme toukokuussa oli kuitenkin ensimmäistä päivää lukuunottamatta parinkymmenen asteen paremmalla puolella ja aurinko helli koko ajan. Toukokuussa unikot kukkivat ja näkymät ovat kuin postikortissa. Kesäkuusta eteenpäin lämpötilat muuttuvat helteisiksi ja lämmön noustessa ja elokuun lähestyessä nousevat myös hinnat niin hotelleissa kuin ravintoloissakin.

Sardiniassa pääset kokemaan todella upeita rantoja, näkemään kauniita maisemia sekä viehättäviä pikkukaupunkeja ja herkuttelemaan Italian keittiön antimilla. Sardinia sopii niin lapsiperheille kuin pariskunnillekin – suosittelen! Buon viaggio!

Lisää kuvia Pinterest sivulla Elämää ja Matkoja, Sardinia

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna / Muuttolintu 05/02/2016 at 00:37

  Aamen! Me oltiin Sardiniassa 2013 ja ihastuttiin ihan täysin. Kun olisikin ollut enemmän aikaa, olisi voinut piipahtaa Korsikassakin. Sardinian rannat on ehdottomasti parhaimpia mitä oon Euroopassa nähnyt. Voisin lähteä vaikka takaisin Sardiniaan, vaikka yleensä aina haluan uusiin paikkoihin. Me tehtiin road trip etelä- ja itärannikolla. Itärannikolla on myös ihan mielettömiä rantoja, erityisesti Oroseinlahdella.

  • Reply Elämää ja Matkoja 05/02/2016 at 12:56

   Totta, Sardiniassa rannat ovat toinen toistaan upeampia! Se on yksi harvoja paikkoja minne on jäänyt palava halu palata uudelleen ja nyt kun siihen tarjoutui tilaisuus halvan hinnan muodossa emme epäröineet hetkeäkään! Toivottavati ehdimme täällä kertaa enemmän myös itä- ja eteläpuolelle saarta, edelliskerta meni enemmän länsi- ja pohjoisosassa. Kiitos vinkistä Oroseinlahdelle!

 • Reply matu 22/04/2015 at 19:39

  Vautsi, enpä ole tullut ajatelleeksi että Sardiniastakin voi löytyä noin upeita rantoja! Täytyy pitää mielessä kun suunnittelee seuraavaa rantakohdetta eikä halua/ole varaa lähteä Euroopan ulkopuolelle!

  • Reply Elämää ja Matkoja 22/04/2015 at 22:27

   Totta, Sardiniaa ei tule ensimmäisenä ajatelleeksi, kun harkitsee rantalomaa Euroopassa. Sen rantojen sanotaan muistuttavan enemmän Karibiaa kuin perinteistä Välimerta ja sen sanonnan voin kyllä allekirjoittaa. Tykkäsimme saaresta todella paljon ja aiomme sinne vielä palata uudemman kerran. Suosittelen Sardiniaa lämpimästi!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.