Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kevätreissu Balkanilla

Käväisin tuossa muutama viikko takaperin välimeren maisemissa Kroatiassa, Bosnia & Hertsegovinassa sekä Montenegrossa. Varsinkin tuo Montenegro on herättänyt paljon kysymyksiä ihmisissä. Muutamia kuvia tuli laitettua instagramiin mutta nyt luvassa lisää reissutunnelmia ja kuvia. Hieman on ollut hiljaista täällä blogin puolella, mutta niin hyvän fiiliksen reissu jätti jälkeensä että haluan näillä teksteillä myös innostaa ja rohkaista ihmisiä suuntaamaan lomalla balkanille. Sinne minäkin aion suunnata jossain vaiheessa takaisin seikkailemaan.

Istuin Oslon lentokentällä lähtöportin tuntumassa ja vastapäätä istui vanhempi herrasmies kädessään jugoslavian matkaopas jota hän keskittyneesti lueskeli. Hyvin mielenkiintoinen näkökulma lähteä katselemaan kuinka historia on muovannut aluetta. Minä keskityin matkallani kuitenkin nykypäivään ja upeisiin luonnonihmeisiin, joita alueella riittää.

Lensin Kroatian Dubrovnikiin, missä vietin vajaan päivän kierren ympäri vanhaa kaupunkia sekä sen lähiympäristöä. Ihan sama minne kulki, piti mennä rappusia, rappusia ja vielä yhdet rappuset. Onneksi kesä oli vasta aluillaan, joten ei haitannut vaikka rappuja noustessa tulikin lämmin, mutta vaikea kuvitella kesäkuumalla kulkevansa kaupungissa yhtä paljon. Turisteja pullollaan oleva kaupunki ei kuitenkaan houkutellut sen pidempään, vaan suuntasin bussilla kohti Bosniaa & Hertsegovinaa. Matkalla pääsi myöskin ihastelemaan Kroatian maaseutua, viljelysalueita sekä vuoristoja.

Mikäli joskus suuntaat Dubrovnikiin niin suosittelen ehdottomasti poistumaan sieltä vanhasta kaupungista ja kiertelemään myös lähiseuduilla. Tai vaikkapa naapurivaltioissa. Vaikka vanha kaupunki on kieltämättä kaunis niin nähtävää riittää. Kroatiassa on hyvin toimiva julkinen liikenne, ja se ajoittain on jopa aikataulussa. Reittejä ja aikatauluja voi hyvin tutkailla jo etukäteen kotisuomessa sillä ne ovat helposti löydettävissä netistä. Yksi suuri murheenkryyni on rajanylitykset, jotka toisinaan vie hyvin paljon aikaa. Pelkästään matkalla Dubrovnikista Mostariin oli kolme rajanylitustä, mutta onneksi niihin ei kulunut hirveämmin aikaa ja matka sujui muutenkin joutuisasti  kohti Unescon perintökohdetta.

Tämä karu mutta samalla kaunis kaupunki on täynnä historiaa. Osa sodan tuhoamista taloista oli jätetty koskemattomina ikään kuin muistuttamaan sodasta. Paljon on kuitenkin entisöity, kuten myöskin Stari Most -silta, mikä on varmasti Mostarin kuvatuin kohde. Sen alta virtaa kylmä Neretva-joki, jonne rohkeimmat voivat hypätä todistaakseen miehuuttaan. Koska virtaus on voimakas sitä kuitenkin suositellaan vain ammattilaisille.

Vaikka kaupunki vaikuttikin olevan eri uskontojen ja kulttuurien sulatusuuni, niin katukuvassa näkyi vahvasti turkkilaisen kulttuurin vaikutus. Vanhasta kaupungista löytyykin paljon käsityötuotteita, joita ostaa matkamuistoina kotiin, joista osa turkkilaishenkisiä, mutta osa myöskin paikallisia. Kupari on yksi B&H luonnonvaroista, jota myöskin paljon hyödynnetään käsityötuotteissa.

 Yksi kohteen must do jutuista on ehdottomasti Turkish House, jossa pääsi näkemään ja kuulemaan millaista oli elämä turkkilaisessa talossa. Eräs mieleenpainuvimmista tarinoista liittyi paikalliseen kahvi kulttuuriin, sillä aikanaan talossa kahvi oli iso osa arkea ja se keitettiin itse jauhetuista pavuista.  Sitä tarjoiltiin myöskin kaikille taloon tulleille vieraille. Jos kyseessä oli kutsumattomat vieraat tai muuten vain talon väki oli kiireinen, tarjoiltiin kahvi lähes kylmänä, jotta vieraat tiesivät että pian olisi syytä poistua. Mutta muuten se tarjoillaan jatkuvasti lämmitettävässä astiassa (kuvassa). Vielä nykypäivänäkin kahvi on suuressa roolissa paikallisten keskuudessa.

Hintataso ei Dubrovnikiin verrattuna ollut kummoinen, ja maksaa pystyy niin euroilla kuin kroatian kunilla paikallisen valuutan lisäksi. Hyvä tietysti pitää mielessä suuntaa antava kurssi, ettei tule huijatuksi. Itse maksaessa tuli mietittyä tosin niin päin että meniköhän se nyt varmasti ihan oikein kun esimerkiksi kahvista ja jäätelöstä tuli maksettua 1,5€. Kovasti myös varoiteltiin taskuvarkaista ja kerjäläisistä, mutta itse en onneksi kohdannut mitään ongelmia matkan aikana.

Paikallinen erikoisuus burek

Kravice vesiputouksilla. Veden pauhun kuuli jo kaukaa ja mitä lähemmäs vesiputouksia tuli niin sitä epätodellisemmalta koko näky alkoi tuntumaan. Taivaskin pudotteli vettä ihan kiitettävästi niin se muistutteli hyvällä tavalla siitä että näky oli luultavasti tosi.

Jäi harmittamaan ettei ollut aikaa kierrellä maassa enempää, sillä matkustusaika oli hyvin rajallinen ja reissun varsinainen kohde eli Montenegro jo odotteli. Ehkäpä ensi kerralla sitten. Myös Sarajevosta kuulin paljon hyvää muilta reissaajilta, eli jos harkitset suuntaavasti Bosnia & Hertsegovinaan niin varaa reilusti aikaa, sillä tämä maa saa sinut varmasti ihastumaan itseensä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply jossus perjantai, toukokuu 11, 2018 at 20:09

    Minäkin haluaisin takasin Balkanille. Kävin 4 vuotta sitten Kroatiassa, Bosniassa ja Montenegrossa.

    • Reply Tiia keskiviikko, toukokuu 23, 2018 at 03:37

      Sittenhän on hyvä aika lähteä käymään siellä uudelleen. Kulttuuri ja tunnelma, varsinkin Montenegrossa vie mennessään.

    Leave a Reply