Suomen suurin matkablogiyhteisö

Merten kuningas valashai

Monilla australialaisilla bucket listalla on uiminen valashain kanssa. Ennen kuin menin Exmouthiin en ollut edes kuullut tällaisesta elämyksestä, enkä juurikaan tiennyt mitään koko kalalajista. Niille keillä on samanlainen aukko sivistyksessä niin kerrottakoon että valashai on maailman suurin kalalaji.  Maaliskuusta syyskuuhun valashait hakeutuvat ruokailemaan tietyille rannikko alueille, joista yksi siis Ningaloo koralliriutan lähiympäristö. Kun he ovat ruokailleet itsensä kylläiseksi, he vaeltavat Atlantin valtamerelle missä ne sulattelevat ruokaansa ja lisääntyvät. Valashaita on tutkittu vasta vähän aikaa, joten tietoa näistä kaloista on vasta hyvin vähän, mutta ne voivat kasvaa jopa 12 metrisiksi.

Minulla oli upea tilaisuus toimia vapaaehtoisena valashai aluksella, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden uida näiden merten hellien jättiläisten kanssa. Tietysti tartuin tilaisuuteen, joten viikon ajan olin miehistön mukana avustamassa heitä. Pääsin myöskin lähes päivittäin uimaan näiden uljaiden olentojen kanssa, mikä oli aina yhtä henkeäsalpaavaa, sekä snorklailla vapaasti paluu matkalla ulommalla riutalla.

Välillä valashaiden lisäksi pääsi näkemään myös muita upeita meren asukkeja. Tässä yksi niistä, eli manta ray.

Viikko oli yksi elämäni rankimmista mutta myös upeimmista viikoista. Ja tämän viikon kruunasi päivä spotteri lentokoneessa, eli pienkoneessa jolla etsittiin mistä valashaita löytyy ja lentäjä viestittää tiedon aluksen kapteenille. Jos kävi hyvä tuuri niin alus ehti valashain luokse, ennen kuin se sukelsi taas syvyyksiin. Aika usein ne eivät olleet moksiskaan aluksesta tai ihmisistä jotka tämän vierellä ui. Jos koskaan olet reissussa Indonesiassa, Australiassa, Meksikossa, Filippiineillä yms. valashai kauden aikana, suosittelen varaamaan päiväretken valashai alukselle, sillä tämä elämys tulee varmasti olemaan joka rahan arvoinen. 

Melko sanattomaksi veti tämä näky lentokoneen kyydissä.

Kuvat valashaista eivät ole minun ottamia, vaan ne on saatu Ocean Eco Adventuresin kautta!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply lottaminea perjantai, syyskuu 15, 2017 at 03:23

    Upeita kuvia!

    • Reply Tiia lauantai, syyskuu 16, 2017 at 23:40

      Kiitos Lotta, kuvissa välittyy toivottavasti hyvin, miten uskomaton kokemus tuo on ollut.

    Leave a Reply