Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 vinkkiä Myanmariin

Lähdin matkalleni Myanmariin jännittyneenä, hieman jopa epäillen, mutta lähes kaikki huoleni osoittautuivat turhiksi.  Olin täynnä virtaa ja iloa siitä, että voin raportoida teille matkani varrelta.  No, aina kaikki ei suju toiveiden mukaan.  Lähes jokaisessa hotellissa on kyllä wi-fi, mutta sen toimiminen ja nopeus olivatkin sitten asioita erikseen.  Kun vihdoin pääsin kotiin, ryntäsin kotikoneelle vaan sepäs ei aukeakaan, ei sitten millään.  Maailma on ollut hieman kirjallisia tuotoksiani vastaan, mutta onneksi sentään löytyy näitä vaihtoehtoja.

Tiedän, että monen matkailijan suuntana on tämän talven aikana Myanmar, joten aloitan muutamalla tärkeällä vinkillä matkaa ajatellen.

1. VIISUMI

Myanmariin matkustettaessa tarvitaan viisumi.  Viisumin hakemiseen on kaksi vaihtoehtoa.  E-viisumi kehittyy hurjaa vauhtia ja on jo nyt saatavana, kun makustat jollekin seuraavista kolmesta kentästä (Yangon, Mandalay tai Nay Pyi Taw).  E-viisumin hinta on USD 50 ja hyväksyntäkirje tulee sähköpostiin noin 5 päivän kuluessa hakemisesta.  Huom! Approval letter tulee olla mukana tulostettuna.  Viisumin voi myös hakea esim. Myanmarin Bangkokin  tai Singaporen lähetystöstä, mutta odottelemiseen tulee varata muutama päivä ajankohdasta riippuen.  Mikäli suunnittelet esim. ylittäväsi rajan maanteitse Thaimaan puolelta, etkä halua hukata aikaa Bangkokissa odotteluun, voi viisumin hakea etukäteen  lähimmästä lähetystöstä, joka sijaitsee tällä hetkellä Berliinissä.  Tämä vaatii etukäteismaksun sekä tietenkin passin toimittamisen postitse kirjattuna.  Prosessi on siis syytä aloittaa hyvissä ajoin.

2. ROKOTUKSET

Huolehdi, että kaikki tarvittavat rokotukset ovat kunnossa ja ota rokotuskorttisi mukaan.

3. LÄÄKKEET

Mukaan kannattaa ottaa kaikki tarvittavat vakituiset reseptilääkkeet ja hieman varallekin.  Myanmarissa ei ole apteekkeja joka kulmalla kuten Thaimaassa.  Myös  valikoima saattaa olla suppea.  Lisäksi kannattaa varautua pienellä ensiapupakkauksella, särkylääkkeillä sekä antibioottikuurilla.

4. MATKAVARAUKSET

Varaukset kannattaa tehdä mahdollisimman pitkälti valmiiksi jo etukäteen.  Lentoja kulkee rajoitetusti ja varsinkin sesonkiaikaan ne saattavat olla useamman päivän ajan täyteen varattuja.  Myanmarissa on tapana, että majapaikan edustaja soittaa yleensä päivää ennen lentoa lentoyhtiön ja vahvistaa, että kaikki on kunnossa.

Mikäli varaat majoituksen suoraan hotellilta, kannattaa maksutapa varmistaa jo etukäteen.  Turistit maksavat majoituksensa useinmiten käteisellä USD dollareina.  Visa ja MasterCard saattavat käydä joissakin paremmissa hotelleissa.

Varauksissa voi myös käyttää apuna jo etukäteen paikallista matkatoimistoa. Jälleen kannattaa varmistaa maksutapa paikan päällä.  Matkatoimiston kautta on helppo varmistaa  mm. varaukset tiettyihin yöbusseihin jne.

Varauksien tekemistä ei varsinkaan sesonkiaikaan kannata jättää paikan päälle.  Netti toimii todella rajallisesti, jos toimii ollenkaan.  Palkallisten lentoyhtiöiden sivut ovat lähes järjestään liian raskaita toimiakseen.  Osa paikallisista ”matkatoimistoista” on kovin alkeellisia ja kielitaito saattaa olla niin heikkoa, että se vaikeuttaa asiointia.

5. VALUUTTA JA PANKKIAUTOMAATIT

Varaa mukaasi riittävästi käteistä.  Sekä eurot että dollarit ovat hyvää valuuttaa rahanvaihtopisteissä.  Parhaan kurssin saa USD 100 setelillä.  Marraskuussa 2014 kurssi oli USD1 = 1030 kyat ja EUR 1 = 1300 kyat.  Dollarit kelpaavat maksuvälineenä lähes joka paikassa ja vaihtorahana saa yleensä myös dollareita.  Kannattaa siis varata matkaan riittävästi isoja ja pieniä seteleitä.  Huom! Myanmarissa hyväksytään ainoastaan uusia seteleitä.  Hieman käytetyt tai ryppyiset setelit eivät kelpaa juuri missään.  Ostokset on kuitenkin useinmiten edullisimpaa tehdä paikallisessa valuutassa.

Pankkiautomaatteja löytyy muutamasta suuremmasta kaupungista.  Yangonissa niiden määrä ja se, että esim. pagodan alueella oli automaatteja, yllätti.  Myanmar kehittyy hurjaa vauhtia ja automaattien määrä tulee kasvamaan nopeasti.

6. PUHELIN

Suomalainen liittymä (Sonera) toimi Yangonissa jotenkuten, mutta melko pian Yangonin ulkopuolella kenttä hävisi kokonaan ja pysyi poissa koko matkan ajan. Kuuluvuus saattaa toki riippua hieman omasta operaattorista.  Tällä hetkellä Myanmarissa on suomalaisia rakentamassa parempaa ja kattavampaa verkkoa, joten asiaan lienee luvassa muutos seuraavien vuosien aikana.

7. ADAPTERI

Adapteria tarvitaan vielä monessa paikassa, joten se on hyvä varata matkaan jo kotimaasta.

8. TASKULAMPPU

Sähkökatkoja esiintyy sillointällöin.  Rantakohteissa, varsinkin perusmajoutuksissa, sähköt toimivat yleensä vain 18-06 välisen ajan.  Pimeys laskeutuu aikaisin ja varsinkin pimeällä rannalla kävellessä pieni taskulamppu on tarpeen.  Varaa myös vaihtopatterit mukaan jo Suomesta.

9. AURINKOSUOJA JA HYTTYSMYRKKY

Aurinkovoide kannattaa ehdottomasti ostaa mukaan jo kotimaasta.  Esim. Ngapali Beachilla aurinkovoidetta löytyi yhdestä turistikaupasta.  Suojakertoimet olivat korkeat SFP40 ja SFP50 ja pienet purkit suhteessa kaikkeen muuhun melko arvokkaita.  After Sun ei kuulu valikoimiin, joten suosittelen varautumaan kaiken kosmetiikan suhteen hyvin.

Monissa ohjeissa kehotetaan ottamaan hyttysmyrkkykin mukaan jo kotimaasta.  Suomesta hyttysmyrkyn löytäminen marraskuussa osoittautui lähes mahdottomaksi, mutta paikan päällä myytiin melko hyvin sama Sketolen -myrkkyä kuin Thaimaassakin.  Haisee pahalta, mutta toimii.  Myös majoituspaikkojen puolesta käytiin usein iltaisin suihkauttamassa myrkkyä huoneeseen ja rantabungaloveissa tuotiin terassille oven viereen joka ilta hyttyskiekko palamaan.

10. VAATETUS

Myanmarissa lämpötila laskee yöllä melko alas, joten mukaan kannattaa varata pitkähihaista ja -lahkeista lämmintä vaatetta.  Muutenkin on hyvä ottaa mukaan myös ohuempaa pitkähihaista vaatetusta.  Pagodan tai temppelin alueelle mennessä tulee naisilla olla pitkä hame/housut ja olkapäät peittävä pusero.  Myös miehille joko vuokrataan tai myydään polvet peittävä longyi, joka on kuin pitkä hame ja paikallisten miesten laajaasti käyttämä.  Baganin alue on täynnä temppeleitä, joten koko alue on pyhää.  Temppelialueilla liikuttaessa tulee pukeutua kunnioittavasti.  Illalla syömään mennessä pukeudutaan usein hieman vapaammin, mutta useinmiten ravintolan vieressä sijaitsee kuitenkin pieni temppeli.  Muutenkin kannattaa ottaa pitkähihaista mukaan, sillä illan viileys saattaa yllättää.

Näillä muutamalla ajatuksella pääset hyvin matkasuunnitelmien alkuun.  Ja sen vielä haluan sanoa, että lämpimästi suosittelen Myanmaria matkakohteena.  Ihmisten ystävällisyys yllätti minut täysin.  Rehellisyydessään ja vaatimattomuudessaan he ovat kertakaikkiaan rakastettavia.  Minä lähden takaisin, tosin ehkä vasta vuoden kuluttua, mutta aivan varmasti!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Janne torstai, helmikuu 26, 2015 at 17:56

    Onko tosiaan niin ettei puhelimet toimi myanmarissa ollenkaan? Perheeni on ngapalissa lomalla ja eikä heistä ole kuulunut mitään eikä saa ollenkaan yhteyttä soitoilla eikä viestit mene perille. Muutaman viestin he lähettivät ekoina päivinä bagalista mutta sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Johtuuko vain yksinkertaisesti siitä että suomiliittymät eivät toimi siellä. On pieni huoli.

  • Leave a Reply

    Viimeisimmät artikkelit