Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bastionin tunnelit, Tallinna

Vuorossa oli pitkästä aikaa tyttöjen viikonloppu Tallinnassa.  Vanha kaupunki terasseineen on tullut vuosien saatossa liiankin tutuksi, joten viime viikonloppuna päätin yllättää ystäväni jollakin uudella – ja tietenkin sellaisella, mihin itsekin olen halunnut tutustua jo jonkin aikaa.
Olin kuullut Bastionin tunneleista jonkin verran ja onnistuinkin netin kautta löytämään lisätietoa helposti.  Tunneleihin on mahdollista päästä ainoastaan opastetulle kierrokselle, joten varasin opastetun matkan sähköpostilla ja vastaus tuli todella nopeasti.

Bastionin tunneleita on aloitettu rakentamaan Tallinnan alle jo 1600 -luvulla, Ruotsin vallan aikana.  Ajatuksena oli saada siirrettyä sotaväkeä ja varusteita vihollisen huomaamatta ja tunnelin kautta pystyttiin myös vakoilemaan vastapuolta.  Vielä viime vuosina on löydetty vielä lisää tunneleita ja niitä pyritäänkin avaamaan vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tunnelit ovat toimineet pitkään kodittomien asuinpaikkana ja lisäksi mm. torimyyjät ovat säilyttäneet niissä tavaroitaan.

Kierros oli omalla tavallaan jännittävä ja erittäin mielenkiintoinen.  Osana sitä oli matka tulevaisuuteen modernilla junalla.
Opastuksen voi saada suomeksi, englanniksi tai venäjäksi.
Kierros on hyvä varata etukäteen joko puhelimitse tai sähköpostilla. Hinta on eur 5,80/hlö tai 11,50/perhe. Jos haluat ottaa valokuvia, maksaa se eur 1,00/hlö lisää. Kierrokselle lähdetään Kiek in de Kök -museosta, joka sijaitsee aivan samannimisen tornin kupeessa.

Tunnelit ovat hauska matka eri vuosisatojen ja -kymmenien joukossa. Reitin varrella mielikuvitus lentää ja onpa tarjolla kuva viimeisestä kodittomasta, joka tunneleista tuli ulos.  Jotta jättäisin jotain koettavaa teillekin, en kerro tässä tämän enempää, mutta sekä ystäväni että minä itse, suosittelemme lämpimästi käymään Bastionin tunneleissa.

Maan alla on viileää noin +7-10 astetta, joten kun oppaasi ehdottaa viltin ottamista mukaan, on se hyvä ottaa.  Jos et sitä tarvitse, se ei paina juurikaan mitään, mutta kesäaikaan tunnelin viileys saattaa yllättää. Hyvät kengät helpottavat epätaisaisilla kivillä kulkemista.

HUOM! Varaa paikkasi opastetulle kierrokselle aina etukäteen.  Varsinkin kesäaikaan kierrokset ovat täynnä jopa usean päivän ajan.  

Pääset varaamaan oman kierroksesi tästä:
http://www.tourism.tallinn.ee/fin/fpage/tallinncard/kohteet/museot_nahtavyydet/newwin-place/print/id-175387

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Viimeisimmät artikkelit