Töihin ja asumaan Norjaan

Norjan lippu I @SatuVW I Destination Unknown

Aina silloin tällöin sähköpostiin kolahtaa kysymyksiä Norjaan muutosta, töiden tekemisestä Norjassa ja siitä minkälaista elämä täällä oikein on. Pyrin keräämään tälle sivulle asiaa ja linkkejä aiheeseen liittyen avustamaan Norjaan muuttoa miettiviä tai suunnittelevia.

Päädyin itse ensimmäisen kerran Norjaan kuohuvien koskien perässä opiskelijavaihdon merkeissä keväällä 2003. Sen jälkeen Norja oli ensin kotina muutamana kesänä koskioppaan hommissa, ja sittemmin joka kesäisenä melonnallisena lomakohteena. Varsinainen koti Norjasta tuli uudestaan syksyllä 2010 ja täällä asumisen aikana perhekin on ehtinyt kasvaa yhdellä pienellä suomalais-brittiläis-norjalais-jäsenellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä asia- ja linkkikokoelma ei varmastikaan ole kattava, joten lisälinkkejä saa vinkkailla kommentteihin tai sähköpostilla osoitteeseen satu@destinationunknown.fi. Viestiä voi myös laittaa jos on lisäkysymyksiä tai toiveita aiheista mitä tämä lista ei kattanut. Vastailen omiin kokemuksiini perustaen ja tämä sivu päivittyy sitä mukaa kun ehdin lisäillä infoa.

Sen pidemmittä puheitta ei muuta kuin tervetuloa Norjaan asumaan, ainakin tällaiselle ulkoilmaihmiselle tämä on ollut aikamoinen paratiisi! :)

Työnhaku Norjassa
Asunnon etsiminen (ja löytäminen) Norjasta
Paperisota Norjassa
Norjan kielen opiskelu
Lapsiperheen elämää Norjassa
Auton tuonti Norjaan
Verotus Norjassa
Sekalaisia linkki-vinkkejä

Työnhaku Norjassa

Nyksund Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä ensimmäinen kysymys on, onko norjan kielen kielitaito edellytys työn saamiseen Norjasta. Itselläni on kaupallisen alan koulutus ja teen töitä markkinointi- ja myyntihommissa matkailualalla, ja työssäni norjan kielen kielitaitoa tärkeämpää ovat sujuvat englannin- ja ranskan kielien taito. Suurimmassa osassa työpaikkoja kuitenkin ainakin sujuva ruotsin kielen taito on hyödyksi, ellei ehdoton. Tähän kysymykseen ei siis ole mitään oikeaa vastausta, tämä riippuu alasta, työnantajasta, työnkuvasta ja hieman onnestakin.

Työnhaku onnistuu alasta riippuen parhaiten paikan päältä, vaikka Työ- ja elinkeinotoimistokin sivuiltakin löytyy muutamia Norjan avoimia paikkoja. Norjassa vilkkaimmat työpaikkafoorumit löytyvät Finn.no:n sivuilta ja paikallisen Kelan, NAV:n alta. Yleisesti ottaen voidaan sanoa että Finnin puolelta löytyvät yksityisten paikat, kun taas NAV:n puolelta kunnalliset.

Takaisin ylös

Asunnon etsiminen (ja löytäminen) Norjasta

Asunnon etsintä Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Kaikkein kattavin valikoima vuokrattavia ja myytäviä asuntoja löytyy myöskin Finn.no sivustolta.

Vuokra-asunnon hankkimisessa ei ole mitään sen kummempia kiekuroita mutta kannattaa muistaa että vuokratakuu on yleensä 2-3 kuukauden vuokran verran. Lisäksi ilman pankkitiliä asunnon vuokraaminen on hankalaa (ellei mahdotonta), joten paperiasioiden tulee olla kunnossa ensin. Vuokra- ja omistusasuntojen hintataso vaihtelee suuresti kaupungista ja alueesta riippuen, ja itse koin parhaimmaksi vuokrata ensin ja ostaa sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omista kokemuksistani asuntokaupoissa voi lukea lisää täältä, kannattaa kurkata myös kommentit.

Takaisin ylös

Paperisota Norjassa

Gjendesheim Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Paperisota on Norjaan muuttaessa suomalaiselle helpohkoa, mutta odottelussa saattaa mennä aikaa. Pohjoismaiden kansalaisilla on oikeus asua ja/tai työskennellä toisessa Pohjoismaassa ilman työ- ja oleskelulupaa, ja muuttoilmoitus on tehtävä jos Norjassa aikoo asustella yli 6kk. Tarpeelliset kaavakkeet löytyvät paikallisesta verotoimistosta (Skatteetaten) ja ilmoitus Norjaan muutosta lähtee tuota kautta automaattisesti myös Suomeen. Kun rekisteröidyt norjalaiseen väestörekisteriin, saat norjalaisen henkilötunnuksen mitä ilman mm. pankkitilin aukaiseminen tai asunnon vuokraaminen on käytännössä mahdotonta.

Määräaikaisella sopimuksella työskenteleville ulkomaalaisille on oma henkilönumeronsa, ns. D-numero. Tämän saattaa saada jopa muutamassa päivässä, mutta jos teet töitä jatkuvalla sopimuksella norjalaiselle työnantajalle, joudut hakemaan varsinaista henkilönumeroa minkä saamisessa saattaa mennä useampi viikko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutamia linkkejä helpottamaan käytännönasioita:

Takaisin ylös

Norjan kielen opiskelu

Koulunpenkilla I @SatuVW I Destination Unknown

Eläköön koulussa opittu ruotsi, tämä on ainakin hyvä perusta norjan perusteiden oppimiseen! Tosin vahvat paikalliset murteet ja Norjan kaksi virallista kieltä, bokmål ja nynorsk monimutkaistavat hieman kielen oppimista.

Itse olen opiskellut norjan kielien saloja kielikursseilla, itsenäisesti ja yksityisopettajan piiskattavana. Näistä kokemuksista vinkkeineen voi lukea täällä.

Lisäksi tässä muutamia hyödyllisiä linkkejä:

Takaisin ylös

Lapsiperheen elämää Norjassa

Lapsiperheen elämää Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Meidän perhe-elämä muuttui lapsiperheen eloksi marraskuussa 2011. Norjaa on ajoittain tituleerattu “maailman parhaaksi maaksi äideille”, ja en todellakaan valita, mutta eipä minulla ole myöskään muualta kokemuksia.

Kaikkein paras infopaketti valtion tuista perheille löytyy NAV:n sivuilta norjaksi, tässä kuitenkin muutamia poimintoja lyhyesti niistä asioista mitkä ovat itselläni tulleet tässä vuoden aikana vastaan.

  • Vanhempainvapaa ja -raha: Vanhempainvapaaksi voi valita joko 47 viikkoa 100% palkalla, tai 57 viikkoa 80% palkalla (käytännössä ihan tuo 80% ei toteudu). Näistä isällä on oikeus 12 viikkoon ja äitiysloma on aloitettava viimeistään 3vk ennen laskettua aikaa. Isä ja äiti eivät voi olla yhtä aikaa vanhempainvapaalla. Jos isä ei kuulu Norjan sosiaaliturvaan, äidillä on mahdollisuus saada pitää myös isälle kuuluvat viikot. Vanhempainrahan määrän voi arvioida käyttämällä NAV:in laskuria. Lisätietoja englanniksi NAV:in sivuilta.
  • Lapsilisä: 970 NOK / kuukausi, lisät mahdollisia tietyillä alueilla (mm. Finnmark ja Svalbard) ja yksinhuoltajille. Lisätietoja englanniksi NAV:in sivuilta.
  • Päivähoitomaksut: Päiväkotipaikkoja haetaan Norjassa kuntien ”yhteishaussa” maaliskuussa. Monissa kunnissa varsinaisia aloituksia on vain yksi syksyllä, ja jos kunnassa on pulaa päiväkotipaikoista monet vanhemmat varaavat ja alkavat maksamaan paikkaa jo syksystä vaikka paikalle olisi varsinaisesti tarvetta vasta esim. tammikuussa (näin meillä…). Etusijalla ovat elokuussa ja sitä ennen syntyneet lapset. Päiväkotimaksu on ainakin meidän kunnassa 2330 NOK / kuukaudessa plus ruokamaksu 250 NOK. Valtio tukee perheitä joiden lapsi/lapset eivät ole päivähoidossa seuraavasti.
  • Neuvola- ja lääkärikäynnit: Neuvola- ja lääkärikäynnit ovat 18-ikävuoteen asti ilmaisia. Käyntien määrä riippuu ilmeisesti hieman kunnista, täällä meidän pikkukylällä neuvolassa voi käydä juuri niin paljon kuin on tarvetta. Raskausaikanakin kätilö pyysi käymään vaikka joka viikko jos siltä tuntui…

Takaisin ylös

Auton tuonti Norjaan

Auton tuonti Norjaan I @SatuVW I Destination Unknown

Mietin kauan toisinko autoni Suomesta Norjaan, mutta päädyin loppujen lopuksi ostamaan auton Norjasta. Norjan tullin sivuilla on yksityiskohtainen selostus englanniksi siitä mitä auton tuontiin liittyy ja miten siihen liittyvän veron voi laskea.

Takaisin ylös

Verotus Norjassa

Talvinen Norja I Destination Unknown I @SatuVW

Verotus on kokonaisuudessaan sen verran monimutkainen aihe että en keskity siihen sen enempää kuin jakamalla muutaman linkin.

Erinomaista tietoa verotuksesta Norjassa löytyy mm. Nordenin ja Nordisk eTaxin sivuilta suomeksi, ja Norjan Verohallituksen sivuilta sekä englanniksi että norjaksi.

Takaisin ylös

Sekalaisia linkki-vinkkejä

Haikkaamassa Norjassa i @SatuVW I Destination Unknown

Parhaimman kuvan Norjassa asumisesta saa seuraamalla täällä asuvien suomalaisten blogeja. Meitä löytyy moneen lähtöön sairaanhoitajista insinööreihin, kalastajiin ja ekonomeihin.

Lisäksi käytännön infoa löydät mm. näiltä sivuilta:

Takaisin ylös